Yılanın Derisi Nasıl Yüzülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yılanlar dünyanın birçok yerinde oldukça yaygındır ve genellikle korunmasızdır. Doğada bir amaca hizmet etmelerinin yanı sıra lezzetli etleri ve genellikle oldukça güzel olan derileri vardır. Aşağıdaki adımlar size bir yılanın derisini nasıl yüzeceğinizi, içini nasıl boşaltacağınızı ve pişirmek için nasıl hazırlayacağınızı anlatacaktır. Eğer konu bir çıngıraklı yılan değilse, çıngırakla ilgili olanlar hariç, bu talimatlar yine de uygulanabilir olmalıdır.

Adımlar

  1. adım 1 tahnitçilik amacıyla kullanılmayacaksa kafayı çıkarın.
    Tahnitçilik amacıyla kullanılmayacaksa kafayı çıkarın. Çoğu taksidermi projesi farklı, daha zor bir deri yüzme yöntemi gerektirir, ancak bu yöntem bu makalenin odak noktası değildir. Başı kesilmiş bir yılanla çalışmak her zaman en iyisidir çünkü 'ölü' yılanların bile saldırdığı bilinmektedir ve dişleri hala oldukça tehlikelidir. Kafayı çıkararak tüm zehri uzaklaştırmış olursunuz.
  2. adım 2 yılanın dışını iyice yıkayın.
    Yılanın dışını iyice yıkayın. Sabunlu su ya da sade su bile işe yarayacaktır. Sadece sabunun yılandan tamamen durulandığından emin olun.
  3. adım 3 bir kesi yapın
    Karnın orta hattından, sadece deriden, başın bağlı olduğu kütükten çıngırağın tabanına kadar bir kesi yapın. Çoğu yılanda, kloakayı örten daha küçük bir karın pulu vardır. Resimde bu, daha koyu renkli kuyruk pullarından önceki son krem renkli puldur. Bunu da diğer pullar gibi ortadan ikiye ayırın.
  4. adım 4 deriyi çekin
    Deriyi etten elle çekin, yine baş ucundan başlayarak, yırtılmayı önlemek için deriye eşit bir gerilim uygulayın. Deriyi tam baş ucundan altındaki zardan ayırdığınızdan emin olun. Hiçbir şey yapışmamış temiz bir deri istiyorsunuz. Deri, karkastan kolayca ayrılabilecek kadar gevşek olmalıdır. Deri biraz 'sıkı' ise, sert yerlerden dikkatlice serbest bırakmak için bir bıçak kullanılabilir. Bıçak kullanmadan soyma işlemi genellikle kloakaya kadar gerçekleştirilebilir.
    • Kloaka ulaşıldığında, genellikle bıçakla açıklığın etrafını keserek deriden kurtarmak gerekir. Çıngırağın tabanına kadar deriyi yüzmeye devam edin. Çıngırağı kontrol eden kasların bağlantıları genellikle derinin çıkarılmasını zorlaştırır. Deri soyulamayacak kadar sıkıysa bu bölgede bıçak kullanılmalıdır, çünkü deri bu bölümde oldukça hassastır.
      adım 4 deriyi çekin
    • Deri, çıngırağın kendisi hariç her şeyden tamamen kurtulduktan sonra, kuyruğu çıngırağın tabanına mümkün olduğunca yakın bir yerden kesin. Eğer deri çıngırak takılıyken kurtarılacaksa, çıngırağa takılan et parçasının küçük olması yardımcı olacaktır.
      adım 4 deriyi çekin
    • Kloak altındaki ve çıngırakların üstündeki eti (temel olarak çıngıraklı yılanlardaki siyah ve beyaz bantlar) tamamen çıkarma konusunda çok fazla endişelenmeyin. Bu bölgedeki deriyi etten tamamen ayırmak neredeyse imkansızdır. Kolayca kuruyacaktır.
      adım 4 deriyi çekin
    • Boğa ve sıçan yılanları gibi daraltıcı yılanlar 'soyulamaz'. Derileri vücudun tüm uzunluğu boyunca birçok kas bağlantısıyla tutturulmuştur. Deriyi etten ayırmak zor olduğundan ve deriyi kesmek veya yırtmak çok kolay olduğundan bunları kesmek zahmetlidir.
  5. adım 5 i̇ç organları elle çıkarın
    İç organları baş kısmından başlayarak elle çıkarın, eğer organları çıkarmak zorsa elinizle kepçe hareketi yapın. Alt sindirim bölgesine yakın yerlerde dikkatli olunmalıdır, aksi takdirde yılan etin üzerine iştah açıcı olmayan maddeler salgılayabilir.
  6. adım 6 fazla kanı veya diğer istenmeyen maddeleri temizlemek için içi boşaltılmış ve derisi yüzülmüş yılanı soğuk suda durulayın.
    Fazla kanı veya diğer istenmeyen maddeleri temizlemek için içi boşaltılmış ve derisi yüzülmüş yılanı soğuk suda durulayın. Göğüs kafesi ve omurgadan zar ve yağın çıkarılması genellikle oldukça zordur ve bu sırada kesilerek çıkarılabilir.
  7. adım 7 yılanı istediğiniz pişirme yöntemi için en uygun uzunlukta parçalara ayırın.
    Yılanı, istediğiniz pişirme yöntemi için en uygun uzunlukta parçalara ayırın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yılanı öldürdükten ne kadar süre sonra derisini yüzebilirim?
    İki ila üç saat beklemelisiniz, ancak bazı büyük yılanların yerleşmesi üç saatten fazla sürebilir.
  • Soru
    Deriyi tam olarak nasıl tedavi ediyorum?
    Deride kalan etleri sıyırıyorum ve hepsini gliserin dolu bir kavanoza koyup ağzını kapatıyorum. Birkaç hafta içinde sertleşiyor ve sonrasında yumuşak ve esnek kalıyor.
  • Soru
    Yılanın kafasını ne yapacağım?
    Dişler veya kafatası gibi bir parçasını saklamak istemiyorsanız, kesip atarsınız. Kafatasını saklamak istiyorsanız, kemiğe zarar vermediğinizden emin olmak için deriyi yavaşça kazımak en iyisidir.

Video

İpuçları

  • Bir yılanın derisini yüzmenin daha basit bir yolu, başını çıkarmak ve üstten çekerek ayağınızdan bir çorap çıkarır gibi deriyi dikkatlice kendi üzerine soymaktır. Derinin üzerine boraks serperek yaklaşık bir hafta bekletin. Daha sonra bir şapka ya da kemer üzerine dikebilir ya da yapıştırabilirsiniz. Bunun avantajı, yanlışlıkla iç organ kesesini delmemeniz, pulların kırılmaması ve deriyi bir şeye dikerken daha bitmiş bir görünüm elde etmenizdir.
  • Yılanlar güvenle dondurulabilir; et zarar görmez ve derinin rengi etkilenmez.
  • Yılan kendisi veya başka bir zehirli yılan tarafından ısırılmışsa, pişirme işlemi genellikle tüm zehri ortadan kaldıracaktır. Ancak herhangi bir ısırık izi görürseniz dikkatli olun.

Uyarılar

  • Yabani yılanların yakalanmasını düzenleyen tüm yerel yasalara uyun.
  • Sürüngenlerin Salmonella yaydığı bilinmektedir. Elleçlemeden sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
  • Özellikle zehirli türler olmak üzere herhangi bir yılanı tutarken veya gönderirken dikkatli olun. Bir yılan, özellikle de zehirli bir yılan tarafından ısırılırsanız, derhal tıbbi yardım alın.
  • Bıçakla dikkatli olun!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Taze, uygun bir yılan
  • İyi, keskin bir bıçak (düz kenarlı ve keskin uçlu hemen hemen her bıçak işe yarar)