Taşlar Nasıl Atlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayaları sektirmek, herhangi bir özel ekipman olmadan yapabileceğiniz eğlenceli bir açık hava eğlencesidir. Suyun yüzeyinden sekmek için pürüzsüz, düz bir kaya bulmanız ve bileğinizi hızla ileri doğru hareket ettirmeniz gerekir. Biraz pratik yaptıktan sonra kayaları bir profesyonel gibi sektirebileceksiniz!

Adımlar

Doğru Yeri ve Kayayı Bulmak

  1. adım 1 hava sakin olduğunda büyük bir su kütlesine gidin.
    Hava sakin olduğunda büyük bir su kütlesine gidin. Dalgaların olmadığı bir zamanda bir gölet veya gölü ziyaret edin. Taşınızın atlayabilmesi için suyun düz ve sakin olması gerekir. Kayalık kıyısı olan bir alan bulmaya çalışın, böylece atlayabileceğiniz bir taş bulma şansınız daha yüksek olur.
    • Çok sakin bir gün olmadığı sürece okyanuslar taş atlamak için en iyi yerler değildir.
  2. adım 2 suyun yakınında düz, pürüzsüz bir taş arayın.
    Suyun yakınında düz, pürüzsüz bir taş arayın. Avucunuza kolayca sığabilecek ve bir tenis topundan daha hafif taşlar bulmaya çalışın. Taşlar ne kadar ince olursa, su yüzeyinde o kadar kolay sekerler. Her atıştan sonra yenilerini aramak zorunda kalmamak için 10 veya daha fazla toplayana kadar kaya aramaya devam edin.
    • Suyun yakınında kaya aramaktan endişe ediyorsanız evinizin çevresinde bulduğunuz kayaları getirin.
    • Sizin için en uygun kayanın hangisi olduğunu görmek için farklı kalınlık ve ağırlıklarda denemeler yapın.

    İpucu: Eğer bulabilirseniz üçgen bir taş tercih edin. Düz üçgen kayalar, mükemmel yuvarlak kayalardan daha sağlamdır.

  3. adım 3 taşı başparmağınız ve orta parmağınız arasında tutun.
    Taşı başparmağınız ve orta parmağınız arasında tutun. Baskın elinizin orta parmağını, yüzük parmağını ve serçe parmağını kısmi bir yumruk yapacak şekilde sıkın. Taşı orta parmağınızın üstüne yerleştirin ve başparmağınızla sıkıca tutun.
  4. İşaret parmağınızı taşın kenarına dolayın. İşaret parmağınızı taşın etrafına sıkıca sarın. İşaret parmağınız kayayı fırlattığınızda su yüzeyinde sekmesine yardımcı olmak için kayaya spin ekler.
    • Başparmağınızın kayanın etrafına dolanmak yerine üstünde olduğundan emin olun.

Taşın Fırlatılması

  1. adım 1 kolunuz yere yakın olacak şekilde suya hafif bir açıyla bakın.
    Kolunuz yere yakın olacak şekilde suya hafif bir açıyla bakın. Vücudunuz 15 derecelik bir açıda olacak şekilde baskın olmayan kolunuz suya bakacak şekilde durun. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve dizlerinizi hafifçe bükün. Baskın kolunuzu yan tarafınıza uzatın ve taşı yere paralel tutun.
  2. adım 2 kolunuzu ve bileğinizi arkanıza getirin.
    Kolunuzu ve bileğinizi arkanıza getirin. Kolunuzu vücudunuzun arkasında olacak şekilde hareket ettirin, kayayı yere paralel tutmaya devam edin. Göğsünüzün ve omuzlarınızın hala suya dönük olduğundan emin olun. Bileğinizi geriye doğru bükün, böylece kolunuzla 90 derecelik bir açı yapsın.
    • Geriye doğru sallanırken acele etmeyin ve ilk kez kaya atlamayı denediğinizde bunu takip edin. Zamanla, kayaları tek bir akıcı hareketle atlayabileceksiniz.
  3. Kolunuzu önünüze doğru uzatın ve vücudunuzun önüne geldiğinde taşı bırakın. Baskın kolunuzu vücudunuzun önünde hareket ettirirken dizlerinizi bükün. Atışınızın sonunda bileğinizi sallayın ve taşı bırakın, böylece işaret parmağınızdan dönerek suya paralel bir şekilde inecektir. Döndürme, kayanın su yüzeyinden sekmesine yardımcı olacak ve böylece birden çok kez atlayacaktır.
    • Kayalar suyun üzerinde sekerler çünkü yüzeye ilk çarptıklarında bir oyuk oluştururlar. Kayanın düz tabanı boşluğun açısı boyunca ilerler ve atlayabilmesi için tekrar havalanmasını sağlar.
    • Sert atmaya çalışmayın. Bunun yerine kolunuzu hızlıca fırlatmaya çalışın.
    • Taşınız ilk denemenizde atlamazsa, formunuzu yeniden ayarlamak için zaman ayırın ve tekrar deneyin. Pratik yapmak mükemmelleştirir!

    İpucu: Ağırlığınızı geri salınımınızda arka ayağınıza, taşı fırlatırken de ön ayağınıza kaydırmayı deneyin. Bu, beyzbol atışına benzer şekilde atışınıza daha fazla güç katabilir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Taşı fırlatırken döndürmemiz gerekiyor mu?
    Evet. Suyun üzerinde sekebilmesi için iyi bir yatay dönüşe sahip olmalıdır. Fırlatırken işaret parmağınızla döndürmeye çalışın.
  • Soru
    Büyük, düz istiridye kabukları kullanmak mümkün olabilir mi?
    Benzer bir şekle ve ağırlığa sahip olduğu sürece her şeyi kullanabilirsiniz, ancak o zaman kayaları atlamak olmaz. İstiridye kabuklarını atlamak olur.
  • Soru
    Atlamak için en iyi kaya türü nedir?
    Pürüzsüz, düz kayalar veya küçük bir tutamağı olan kayalar.

Video

Anlama Sınavı

İpuçları

Uyarılar

  • Kasıtlı olarak insanlara veya vahşi yaşama taş atmayın.