Futbolda Slide Tackle Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda çok sayıda çalım seçeneği vardır ve kayarak çalım en riskli ve en gösterişli çalım olarak kabul edilir, ancak doğru şekilde yapılırsa inanılmaz bir oyun ortaya çıkarabilir. Temel form, topu uzatılmış bacağınızla alırken bükülmüş bacağınızın üzerinde kaymayı içerir.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kayarken diğer oyuncuya en yakın bacağınızı bükün ve toptan en uzaktaki bacağınızı uzatın. Kramponlarınız aşağı bakacak şekilde uzatılmış bacağınızın kalçası üzerine inin.
  • Topa bağcıklarınızla vurun, topun ortasına veya ortanın biraz üstüne temas edin. Kancalamak için uzatılmış bacağınızı dışa doğru sallayın ve ayağınızı geri atın.
  • Topu kontrol etmek ve oyuna yeniden girmek için hızlıca ayağa kalkın.

Adımlar

Yaklaşıyor

  1. adım 1 rakibinizin yanında koşun.
    Rakibinizin yanında koşun. Kayarak tackle yapmanın en yaygın olduğu zaman rakibinizin yanında topu kovaladığınız zamandır. Önden veya rakibe doğru gelerek de çalım atabilirsiniz ancak asla arkadan çalım atmayın. Arkadan kayarak çalım atmak kural dışıdır ve size kırmızı kart kazandırır.
    • Eğer rakibinize ayak uyduramıyorsanız ve rakibiniz sizin önünüze geçmeye başlarsa, arkadan çalım attığınız için kart görme olasılığınız artacağından kayarak çalım atmayın. Rakibiniz sizden en fazla 1 adım önde olmalıdır, çünkü bu mesafeyi kayarak kapatırsınız.
    • Kayarak tackling sadece rakibiniz skora çok yaklaştığında son çare olarak önerilir. Eğer topu başka yollarla uzaklaştırabiliyorsanız, kayarak müdahale yerine bunu yapmalısınız.
  2. adım 2 gözlerinizi toptan ayırmayın.
    Gözlerinizi toptan ayırmayın. Bu çoğu spor için standart bir tavsiyedir. Kayarak çalım atarken bunu faydalı kılan şey, rakibiniz niyetinizi tahmin ederse topu sizden uzaklaştırmaya çalışabilir. Gözlerinizi topa sabit tutarsanız, müdahale sırasında topu çalma şansınız daha yüksek olur.
    • Kayma hareketini top rakibinizden uzaktayken ya da en azından size en yakın bacakla vuruluyorken yapmak isteyeceksiniz. Bu size topu çalmak için en iyi şansı verecektir.
  3. adım 3 topla ne yapmak istediğinizi belirleyin.
    Topla ne yapmak istediğinizi belirleyin. Topu rakibinizden uzaklaştırmak, özellikle de oyunu yavaşlatmak istiyorsanız saha dışına çıkarmak için kayarak çalım atmak faydalıdır. Topa sahip olmak için top çalma olarak da kullanabilirsiniz. Topla ne yapmak istediğiniz, tackle için kullandığınız tekniği biraz etkileyecektir.
    • Eğer sadece topu rakibinizden uzaklaştırmak istiyorsanız, ayağınızı tam olarak yerleştirme konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Topu kendinize doğru çekmek ve topa sahip olmak istiyorsanız, ayağınızın topla nasıl birleştiğini iyi kontrol etmeniz gerekir.
  4. adım 4 sahanın neresinde olduğunuzu dikkate alın.
    Sahanın neresinde olduğunuzu göz önünde bulundurun. Kayarak yapılan bir müdahale genellikle topu saha dışına çıkarmak için iyidir, bu nedenle sahanın ortası en iyi nokta olmayabilir. Ayrıca, topu dışarı attıktan sonra size yardım edecek birilerini yanınızda bulundurmak da iyi bir fikirdir.
    • Sınır dışına mı yoksa sahanın ortasına mı yakın olduğunuzu ve yakınınızda takım arkadaşlarınız olup olmadığını veya yalnız olup olmadığınızı bilmeniz gerekir. Topu izleyin ancak alanın geri kalanını yan görüşünüzde tutun, böylece neyle uğraştığınızı bilirsiniz.
    • Topu çalmak niyetindeyseniz ancak saha dışı çizgisine çok yakınsanız topu istemeden kaybedebilirsiniz, bu nedenle bu durumda ekstra dikkatli olun.

Mücadele

  1. adım 1 diğer oyuncuya en yakın olan bacağı bükün.
    Diğer oyuncuya en yakın olan bacağı bükün. Her bacağın slide tackle sırasında bir amacı vardır ve diğer oyuncuya en yakın bacak, tackle'dan sonra hızlı bir şekilde ayağa kalkmanıza yardımcı olmak için vardır. Kaymaya başlarken, yakındaki bacağınızı bükün ve poponuzun altına sokun.
    • Ayağınız vücudunuzun yan tarafına doğru hafifçe dışarı çıkmalıdır, böylece doğrudan üzerine inmezsiniz.
    • Çalımdan hemen sonra, bükülmüş bacağınız tekrar ayağa kalkmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 bacak ile kayın's further from your opponent extended.
    Rakibinizden daha uzakta olan bacağınızı uzatarak kayın. Kendinizi bu şekilde konumlandırmak işe yarıyorsa, topla bağlantı kurmak için baskın bacağınızı kullanmalısınız çünkü daha fazla kontrole sahip olacaksınız. Bunu diğer bacağınızı bükerken aynı anda yapmalısınız.
    • Etkili bir kayarak tackle, bir bacağın bükülmesini, diğerinin uzatılmasını, yere kaymayı ve topla bağlantı kurmayı içeren tek bir akışkan hareket olmalıdır.
  3. adım 3 uzatılan bacağın kalçasına inin.
    Uzatılan bacağın kalçası üzerine inin. Poponuz yere paralel olacak şekilde kaymak istemezsiniz, bunun yerine uzatılan bacağın kalçasına doğru açılı olmak istersiniz. Bu pozisyon, ayağınız üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmanızı sağlar.
  4. adım 4 kramponlarınızı aşağıda tutun.
    Kramponlarınızı aşağıda tutun. Kayarak müdahalenin en büyük tehlikelerinden biri rakibinize ayakkabınızın kramponlarıyla vurmaktır. Asla kramponlarınız yukarıdayken kayarak çalım atmayın. Bu size penaltı kazandırır ve muhtemelen diğer oyuncuyu yaralayabilir.
    • Topla temas edecek ayağın parmak uçlarını işaret etmek, kramponlarınızın yukarıda olmasını önlemenin en iyi yollarından biridir. Aynı zamanda topa çengel atmak için en iyi formdur, yani 2 faydası vardır.
  5. adım 5 topla temas kurun.
    Topla temas kurun. Kayarak yapılan bir müdahalenin yasal olmasının tek yolu, top oyuncuya çarpmadan önce ayağınızın topa çarpmasıdır. Teması ya topun ortasına ya da hafifçe üst yarısına yapın. Eğer topa çok aşağıdan vurursanız top ayağınızın üzerinden yuvarlanabilir ve kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir.
    • En iyi senaryo, bağcıklarınızla temas etmenizdir çünkü bu size daha fazla kontrol sağlar. Asla ayağınızın alt kısmıyla temas etmeyin.
    • Bu, zamanlamanın en önemli olduğu noktadır çünkü topu kolayca kaçırabilir ve diğer oyuncuyla temas kurabilirsiniz, ki bu yapmak istediğiniz şey değildir.
    • Topu uzaklaştırmak için, bağcıklarınızla iyi bir temas kurun ve rakibiniz kontrolü kaybetmelidir. Topu saha dışına atmayı deneyebilir veya topu takım arkadaşlarınızdan birine doğru atmayı deneyebilirsiniz
  6. adım 6 uzatılmış bacağınızı dışa doğru sallayın.
    Uzatılmış bacağınızı dışa doğru sallayın. Eğer topu uzaklaştırıyorsanız, bunu yapmanıza gerek yoktur. Topu çengellemek için, bağcıklarınız birleştiğinde, topu rakibinizden uzaklaştırmak için ayağınızı kendinize doğru çekin. Hafif bir sallanma hareketi yapın ve aynı anda ayağınızı patlatın.
    • Bu, topu tutmak isteseniz bile topu düşürmekle sonuçlanabileceğinden, kayarak çalım atmanın en zor kısmıdır.
    • Eğer topu başarılı bir şekilde uzaklaştırırsanız, rakibinizin tepki verip topu geri çalmasına fırsat vermeden hemen ayağa kalkıp top sürmeye başlamanız önemlidir.

Takip Etme

  1. adım 1 çabuk kalkın.
    Çabuk ayağa kalkın. Kayarak yapılan bir müdahalenin riskli olmasının bir nedeni de sizi en az birkaç saniyeliğine ayağınızdan ve oyunun dışında bırakmasıdır. Mümkün olduğunca çabuk ayağa kalkmak ve eğer topu tuttuysanız top sürmeye başlamak ya da takım arkadaşlarınıza yardım etmek için pozisyonunuzu geri almak önemlidir.
    • Bükülmüş bacağınızı kullanarak hızlıca ayağa kalkın. Kendinizi yukarı itmek için topa vuran vücudunuzun aynı tarafındaki kolu kullanmak da yararlıdır.
  2. adım 2 top sürme...
    Top sürme Topu çaldıktan sonra sahanın yukarısına doğru. Kayarak çalım atmanızın amacı topu rakibinizden çalmaksa, topu çaldığınız anda topa sahip olmak önemlidir. Zıpladıktan sonra topu çaldığınız kişiden uzaklaşarak top sürmeye başlayın.
    • Rakiplerinizi bulmak için sahayı hızlıca tarayın. Eğer iyi bir saha pozisyonunda değilseniz bir takım arkadaşınıza pas atmaya çalışın.
  3. adım 3 topu bulun ve gerekirse kovalayın.
    Topu bulun ve gerekirse kovalayın. Kayarak yaptığınız müdahale topu rakibinizden uzaklaştırdıysa, top saha dışına, başka bir oyuncuya gitmiş veya açıkta duruyor olabilir. Eğer top saha dışına çıkmışsa veya başka bir oyuncu topu kurtarmışsa, yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Top açıktaysa, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ona ulaşın.
    • Topu sahanın diğer tarafına fırlatan bir kayarak müdahale en yararlı taktik olmayabilir, ancak bu gerçekleşirse, hala toparlanmak için zamanınız vardır.
    • Topun yerini tespit ederseniz, aksiyona geri dönmek için ne yapmanız gerektiğine hızlıca karar verin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Oyun sırasında kayarak müdahale edersem faul alır mıyım?
    Bu hakemlere bağlıdır. Özellikle ABD'de hakemler kayarak yapılan müdahaleleri çok fazla cezalandırır. Her zaman topa doğru agresif olun ve asla oyuncuya doğru değil.
  • Soru
    Bir kaleci olarak rakibin üzerine gelirken, ayaklarınızla vurmanıza gerek kalmadan topa doğru kaymanın en iyi yolu nedir?
    Burada dikkate alınması gereken çok fazla değişken var... Bazı durumlarda topu savunmadan çıkarıp sahaya sokmak için topa vurmanız gerekir.
  • Soru
    Kendime ve rakibime zarar vermekten kaçınmanın bir yolu var mı?
    Evet, gözlerinizi açık ve topun üzerinde tutun ve rakibinizin ayakları yerine topla mücadele edin.

İpuçları

  • Slide tackle'ları doğru şekilde yapmak oldukça zordur, bu nedenle antrenman sırasında çok fazla alıştırma yapmak ve iyi yapabileceğinizden emin olana kadar bir oyunda kullanmamak istersiniz.

Uyarılar

  • Kayarak çalım atmak kendi güvenliğiniz, rakibinizin güvenliği ve bir savunma tekniği olarak risklidir çünkü başarısız olursanız rakibinizin izini kaybedersiniz. Kayarak çalım atmanızı isteyip istemediklerinden emin olmak için antrenörlerinizle konuşun.
  • En önemli güvenlik unsuru, rakibinizin ayaklarına veya bacaklarına değil topa doğru kaymaktır, çünkü bu hem sizin hem de diğer oyuncunun ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir.