Boksta Yumruklar Nasıl Kaydırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer Muhammed Ali'yi bir filmde gördüyseniz Boks maçına çıktığınızda, muhtemelen en acil sorularınızdan biri, 'Neden diğer boksör ona vuramıyor?' olacaktır. Kariyerinin başlarında Ali, dövüşler için hiç sıkı antrenman yapmadığıyla övünürdü. Gerçekten de onun en büyük yeteneği, yumruklarını kaydırmak için neredeyse insanüstü bir yeteneğe sahip olmasıydı. Kavram basittir: Yumruğun yolundan çekilmek. Bu yetenek öğrenilebilir, ancak yıldırım hızında refleksler ve yıllarca pratik gerektirir.

Adımlar

Jab'ın İçine Kayma

  1. adım 1 her iki eliniz yukarıda ve ağırlığınız ortada olacak şekilde başlayın.
    Her iki eliniz yukarıda ve ağırlığınız merkezde olacak şekilde başlayın. Yumruğu jabın içine sokmak için ellerinizi yüzünüze yakın konumlandırmalı ve ağırlığınızı her iki bacağınızın üzerine tam ortalayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Bu sizi vücudunuzu döndürmek ve yumruk atmak için mükemmel bir konuma getirecektir.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun ve daha az baskın olan ayağınız hafifçe önde olsun. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol ayağınız hafifçe önde olmalıdır. Bu, bir yumruğu kaydırmak veya kendi yumruğunuzu atmak istediğinizde daha fazla denge sağlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Bu savunma pozisyonu çok önemlidir, çünkü rakibinize bu kadar yakın olduğunuzda misilleme yapmak genellikle zordur.
  2. adım 2 vücudunuzu saat yönünün tersine döndürün.
    Vücudunuzu saat yönünün tersine döndürün. Hafifçe sola doğru eğilin ve vücut ağırlığınızın bir kısmını sol bacağınıza aktarın. Eğilirken vücudunuzu saat yönünün tersine doğru hafifçe döndürün. Bu, yumruğu kaydırmak için hareket ederken gardınızı yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.
    • Arka ayağınızı vücudunuzun hareketini taklit eden saat yönünün tersine bir hareketle döndürmelisiniz. Sağ/arka ayağınızın topunu hafifçe yukarı kaldırın ve ayağınızı vücudunuzun geri kalanıyla koordineli bir şekilde döndürün.
  3. adım 3 arka elinizi biraz kaldırın.
    Arka elinizi biraz kaldırın. Arka eliniz daha baskın olan eliniz olmalıdır. Bu hareket, rakibiniz sol kroşe atmaya karar verirse kendinizi korumak için sizi mükemmel bir konuma getirecektir. Kaldırdığınız arka eliniz, yolunuzdan dönerek kaydıramadığınız yumrukları engelleyebilecektir.
    • Bu noktada, öndeki ayağınızla adım atabilir ve kendi yumruğunuzu atabilirsiniz. Rakibinizin pozisyonuna bağlı olarak, büyük olasılıkla baskın elinizle bir yumruk atacaksınız.
  4. adım 4 i̇çe doğru kayarak vücudunuzu kompakt hale getirin.
    İçe doğru kayarak vücudunuzu kompakt hale getirin. Eğer rakibiniz sol yumruk atıyorsa, yumruğu savuşturmak yerine sağ omzunuzu sol dizinize doğru çekmelisiniz. Dizlerinizi hafifçe bükün, kalçanızı hafifçe saat yönünün tersine çevirin, sağ omzunuzu sol diziniz yönünde aşağı çekin ve başınızı aşağı çevirin - hepsi aynı hareketle. Bu, vücudunuzu daha kompakt hale getirecek ve hareketleriniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır.
    • Tüm bu hareket sırasında gözünüzü rakibinizden ayırmadığınızdan ve çenenizi omzunuzun arkasında tuttuğunuzdan emin olun.
    • Bu hareket, güçlü bir ağırlık merkezini korumanıza yardımcı olacak ve yumruğu kaydırdıktan sonra geri gelmenizi kolaylaştıracaktır.

Jab'ın Dışına Kayma

  1. adım 1 ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ellerinizi kaldırın.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ellerinizi kaldırın. Ayaklarınızı biraz açık tutun, daha az baskın olan ayağınız (sağ elinizi kullanıyorsanız sol ayağınız) daha baskın olan ayağınızın (sağ elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınız) biraz önünde dursun.
    • İyi bir savunma duruşu için ellerinizi yüzünüze yakın kaldırın. Bu sizi yumruk darbesinin dışında bir yumruk atmak için doğru başlangıç pozisyonuna getirecektir.
  2. adım 2 vücudunuzu saat yönünde döndürün.
    Vücudunuzu saat yönünde döndürün. Rakibiniz yumruklarını savururken, vücudunuzu saat yönünde biraz döndürün ve hafifçe sağa doğru eğilin. Bu sırada ağırlığınızın bir kısmını arka bacağınıza kaydırmalısınız. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, arka bacağınız sağ bacağınız olmalıdır. Bu hareketler oldukça küçük olmalıdır - yoldan çok fazla hareket etmek istemezsiniz, aksi takdirde dengenizi kaybedebilirsiniz.
    • Her iki ayağınızı da kalçanızı döndürdüğünüz saat yönünde döndürmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 kendi yumruk vuruşunuzu yaparken adım atın.
    Kendi yumruk vuruşunuzu yaparken içeri adım atın. Dönerek uzaklaştıktan sonra, yumruk atarken rakibinize doğru adım atarak ona biraz daha yaklaşabilirsiniz. Baskın elinizle (örneğin sağ) bir yumruk atıyorsanız, karşı bacağınız (sol) öne gelmelidir. Bu, başınızı rakibinizin yumruk menzilinin dışında tutacaktır.
    • Bu noktada, rakibinizin yumruğunu tamamen atlattınız ve kolunun üzerinden çapraz bir yumruk veya aşağıdan vücuduna bir aparkat atabilmelisiniz.
    • Rakibinizin vücut pozisyonuna göre hangi kolla vuracağınızı veya hangi kolla aparkat yapacağınızı seçin. Net bir çapraz vuruş şansınız varsa, rakibinizin kolunun 'üzerinden geçeceği' için muhtemelen rakibinizle aynı kolla yumruk atacaksınız.
    • Rakibinize aparkat vuruşu yapma fırsatınız varsa, hangi kolunuz en yakınsa veya en etkili açıdan geliyorsa onu kullanın.
    • Kaymanın doğal bir avantajı da rakibinizin ellerinden birinin başınızın yanında olmasıdır. Bu, kendilerini savunmak için kullanabilecekleri bir elin azalması ve rakibiniz herhangi bir yere gitmeden önce geri çekilmesi gereken bir el demektir.
  4. adım 4 başınızı orijinal konumuna geri getirmekten kaçının.
    Başınızı orijinal pozisyonuna geri getirmekten kaçının. Bu amatör hata çok öngörülebilirdir ve hızlı bir nakavta yol açabilir. Bunun yerine, başınızın olduğu yere uyacak şekilde ayaklarınızı hafifçe ayarlayın ya da başınızın başladığı yer dışında herhangi bir yerde yeni bir pozisyona geçin.
    • Öngörülebilir olmak ve aynı pozisyona geri dönmek, rakibinizin hamlelerinizi tahmin etmesine yardımcı olmanın harika yollarıdır.

Hızlı ve Çevik Olmak

  1. adım 1 çabukluk ve çeviklik alıştırmaları yapın.
    Çabukluk ve çeviklik alıştırmaları yapın. Çeviklik alıştırmalarını tamamlamak için bir merdiven kullanmayı deneyin. Yere bir merdiven koyarak başlayın ve sonuna ulaşana kadar her basamakta bir bacağınızın üzerinde zıplayın. Arkanızı dönün ve işlemi diğer bacağınızla tekrarlayın. Bu adımlarda ustalaştıktan sonra, merdiven boyunca hareket ederken bacaklarınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
    • Ayrıca çeşitli hareketleri de deneyebilirsiniz Sprint aktiviteleri, boks ringinde çevikliğinizi de artırabilir. Sprint, daha kısa süreler boyunca olabildiğince hızlı koşmayı içerir.
    • Uzun mesafe koşularını sprintlerle değiştirmeyi deneyin. Uzun mesafe koşuları dayanıklılığınızı artırmaya yardımcı olur ve boks maçı sırasında daha hızlı toparlanmanıza yardımcı olur. Sprintler bacaklarınızı ve ayak hareketlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur ve sizi bir dövüşün kaosuna hazırlar.
    • İp atlamak, savunma için gerekli olan dengenizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Ayrıca bir antrenörü takip ettiğiniz ve hareketlerini taklit ettiğiniz lideri takip etme alıştırmalarını da deneyebilirsiniz. Bu, gözlem becerilerinizi geliştirmenize ve tepki sürenizi artırmanıza yardımcı olur.
  2. adım 2 başınızı bir yandan diğer yana hareket ettirin.
    Başınızı bir yandan diğer yana hareket ettirin. Bu, bir yumruğu kaydırmak ve rakibinizi parmak uçlarında tutmak için klasik bir boks hareketidir. Başınızı yumruk menzili içinde ileri geri hareket ettirirseniz, rakibiniz size yumruk atmaya çalıştığında başınızın nerede olacağını tahmin eder. Hareketli bir hedefi vurmak her zaman daha zordur.
    • Baş hareketlerinizin sabit bir ritimle ileri geri değil, biraz düzensiz olduğundan emin olun. Aksi takdirde, bu başınızı hareketsiz tutmak kadar öngörülebilirdir.
  3. adım 3 ritmik bir duruş sergileyin.
    Ritmik bir duruş sergileyin. Boksun en heyecan verici yönlerinden biri öngörülebilir olmamasıdır. Bir yumruğun ne zaman geleceğini veya rakibinizin bir sonraki hamlesinin ne olacağını asla bilemezsiniz. Oyununuzun zirvesinde kalmak için kolay, ritmik bir duruş sergilemeniz gerekir - ağırlığınızı iki ayağınız arasında ileri geri zıplatın. Ellerinizi savunma pozisyonunda yüzünüzün yanında tutun. Biraz zıplayın.
    • Bu tür hareketler anın içinde kalmanıza, rakibinizin ne yaptığına odaklanmanıza ve yumrukların geldiğini gördüğünüz anda onları savuşturmanıza yardımcı olur.
  4. adım 4 tetikte olun.
    Tetikte olun. Hızlı tepki süresinin en önemli unsurlarından biri tetikte ve anda kalmaktır. Anda kalın ve zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Rakibinizi yakından izleyin, böylece yumruğun geldiğini görür görmez tepki vermeye ve kaymaya hazır olursunuz.
    • Gözlerinizi rakibinizden bir an bile ayırmayın. Bu onlara sizi hazırlıksız yakalama fırsatı verebilir.

Bir Dövüşe Hazırlanmak

  1. adım 1 herhangi bir dövüşten önce vücudunuzu ısıtın.
    Her dövüşten önce vücudunuzu ısıtın. Bir dövüşte yumruk atmaya hazır olmanın önemli bir parçası, uyanık bir zihne ve hazır bir vücuda sahip olmaktır. Biraz esneyerek ve zıplayarak vücudunuzu ısıtmak iyi bir fikirdir. Bu, yumrukların size doğru geldiğini gördüğünüzde onları savuşturmak için hazır ve uyanık olmanıza yardımcı olacaktır.
    • Boks ringine atlamadan önce yapabileceğiniz bazı harika esneme hareketleri şunlardır ayakta toe-up Aşil esneme, destekli ters göğüs esnemesi ve dönen karın esnemesi.
    • Maçtan önce şınav ve lunge gibi pliometrik esneme hareketleri yapmayı deneyin.
    • Tutukluğu önlemek için boynunuzu daima ısıtın. Bu, bir yumruk atmanız gerektiğinde daha hızlı hareket etmenize yardımcı olacaktır.
    • Boynunuzu ısıtmak için çenenizi gevşetmeyi ve başınızı boynunuzda döndürmeyi deneyin. Başınızı önce öne, sonra arkaya doğru yarım daire şeklinde döndürün. Sonra diğer tarafa doğru döndürün. Bunu birkaç dakika boyunca yapın.
  2. adım 2 kendi varsayılan hareketlerinizi öğrenin.
    Kendi varsayılan hareketlerinizi öğrenin. Boks durumlarında doğal olarak nasıl tepki verdiğinizi öğrenmek, rakibiniz için tahmin edilebilir olmaktan kaçınmanın harika bir yoludur. Bazı yaygın hareketleri öğrenerek yumruk atarken öngörülebilirlikten kaçının:
    • Rakibinizi hazırlıksız yakalamak için ortanın biraz solundan bir yumruk atın.
    • Bir yumruk atın ya da çalım atın, ardından rakibinizin yeterince çabuk toparlanamayacağını umarak hızlı bir yumruk daha atın.
  3. adım 3 rakibinizi gözlemleyin.
    Rakibinizi gözlemleyin. Çoğu zaman hızlı reflekslere sahip olmak yeterli değildir. Bir dövüş sırasında yumruk sarhoşu olabilir veya yorulabilir ve yeteneklerinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, dövüşün başında rakibinizi incelemek ve hareketlerini öğrenmek faydalı olacaktır.
    • Rakibinizi izlemek, ne zaman yumruk atacağını öğrenmenize yardımcı olabilir. yumruk atmak ve ne tür bir yumruk olacağını. Rakibinizin davranışları hakkında çok fazla varsayımda bulunmayın. Sizi nakavt edici bir yumruğa hazırlayacak alışkanlıklar edinmeye çalışıyor olma ihtimalleri vardır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir boks maçından önce ısınmak için iyi egzersizler nelerdir?
    Bir müsabakadan önce yapılacak en iyi şey, şınav ve lunge gibi pliometrik bir esneme serisidir. Bu, kaslarınıza taze kan getirecek ve vücudunuzu maça hazırlayacaktır. Thai boksunda, kaslarınızı rahatlatmak için liniment yağı ile maç öncesi spor masajı da yaparız.
  • Soru
    Hızımı ve dayanıklılığımı nasıl artırabilirim?
    Erken uyanın. Kahvaltıda bir muz yeterlidir; aşırı yemeyin. Bisiklete binin, 2-4 mil arası iyidir. Eve döndüğünüzde meyve veya sebzeli tost yiyin ve ardından koşuya çıkın. Uzun koşmak zorunda değilsiniz, bir ya da iki mil iyi olacaktır. Bu rutini günlerce sürdürün, ancak sabah çok çalıştınız diye gece hiçbir şey yapamayacağınızı düşünmeyin. Saatte 10 şınav/oturma hareketi yapın. Arada sırada aktif kalın.
  • Soru
    Nasıl daha fazla dayanıklılık ve hız kazanabilirim?
    Koşmak, koşmak ve daha çok koşmak. Çok fazla enerji ve nefes almaya odaklanmayı gerektirir.

Video

İpuçları

  • Sol kroşeyi kaçırmak birkaç santim geriye eğilmek kadar kolaydır. Düz bir sağ, rakibinize kaçırdığı sol kroşenin bedelini ödetmenin en iyi yoludur. Maçı bitirebilir.
  • Bir yumruğu kaçırdıktan sonra, muhtemelen başka bir yumruk daha gelecektir. Soğukkanlılığınızı koruyun, dikkatinizi verin ve başka bir yumruk için hazır olun.
  • Yukarıdaki talimatlar tipik olarak sağ elini kullanan bir rakibi varsaymaktadır. Eğer rakibiniz solaksa, talimatları tersine çevirmeniz gerekecektir.

Uyarılar

  • Etkili bir şekilde kaymak büyük bir pratik gerektirir. Güvenilir bir arkadaşınızla konuşun ve yavaşça ilerleyin. Hazır olduğunuzdan emin olana kadar ona sert yumruklar attırmayın.
  • Asla dengeniz bozulacak şekilde kaymayın. Kontrolü elinizde tutabilmeli ve vücudunuzu genellikle öne doğru eğik tutmalısınız.