Badmintonda Şut Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Badmintonu sadece eğlence için oynuyorsanız, raketle ('kuş' olarak da adlandırılır) file üzerinde ileri geri vurmaktan daha fazlası olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Oyununuzu hızlandırmak ve dönüşlerinize biraz vahşet katmak için ihtiyacınız olan şey şut tekniğidir. Üç ana şut türü vardır: forehand, jumping ve backhand.

Adımlar

Forehand Şut

  1. adım 1 raketle yaklaşın...
    Raketle yaklaşırken ön el tutuşu. Her an tetikte olun ve mekiğe bir şutla karşılık vermeye hazır olun. Şut atmaya değer bir vuruşun ne zaman karşınıza çıkacağını asla bilemezsiniz. Mekik kortun sizin tarafına geldiğinde, mümkün olduğunca çabuk altına ve arkasına geçin.
    • Mekiğin geliyor gibi göründüğü noktaya ne kadar erken ulaşırsanız, o kadar yüksekte olacak ve öldürücü bir şut hazırlamak için daha fazla zamanınız olacaktır.
    • Ciddi badminton oyuncularının bu tür manevralara 'hız enjeksiyonu' dediğini duyabilirsiniz. Bunun tek anlamı, tepki vermek için daha fazla zamanınız olması için hızınızı artırmanızdır.
  2. adım 2 emin bir duruş benimseyin.
    Kendinizden emin bir duruş benimseyin. Mekik sıcak gelirse, tepki vermek için çok fazla zamanınız olmayabilir. İdeal koşullarda, her iki ayağınız da sahanın yan tarafını gösterecektir. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı, dizleriniz hafifçe bükülmeli ve gözleriniz topu takip etmelidir.
    • Bu noktada denge, smaç vuruşunuz için hazırlanmanızdan daha önemlidir. Eğer dengeli değilseniz, bu smaç vuruşunuzu olumsuz etkileyecektir.
  3. adım 3 kollarınızı kaldırın ve vurmaya hazırlanın.
    Kollarınızı kaldırın ve vuruşa hazırlanın. Raketinizi dik ve mümkün olduğunca geride tutarken yine de rahat olun. Raket olmayan elinizin kolu dirsekten bükülmeli ve eliniz yaklaşık çene hizasında olmalıdır.
    • Raket olmayan elinizin parmakları istediğiniz şekilde konumlandırılabilir. Parmaklarınızı yumruk şeklinde kıvırmak en popüler olanıdır, ancak parmaklarınızı açık da bırakabilirsiniz.
    • Vuruşa hazırlanırken mekiğin hareket edeceği açıyı hayal edin. Filenin üzerinden geçerken mümkün olduğunca aşağı doğru dik olmalıdır.
    • Raket olmayan elinizi kaldırmak, raket eliniz için bir denge unsuru olarak işlev görecek ve vuruşunuz için daha fazla denge sağlayacaktır.
  4. adım 4 raket vuruşunu yapın.
    Raket vuruşunu yapın. Mekik ile mümkün olan en yüksek noktada bağlantı kurmayı hedefleyin. Vuruşunuzu yapmadan önce derin nefes alın ve raket olmayan kolunuzu aşağı yukarı omuz hizasında olacak şekilde uzatın. Tüm raket kolunuzla savurun ve bunu yaparken nefes verin. Siz sallanırken raket ayağınız öne doğru kaymalıdır.
    • Bu noktada güç önemlidir, ancak daha da önemlisi mekiğe raketin merkeziyle vurmaktır.
    • Raketin mekikle temas ettiğini hissettiğinizde bileğinizi aşağı doğru çekin. Bu, vuruşa güç ve diklik katacaktır.
    • Mekiği savururken aynı anda karın kaslarınızı da kasarak vuruşunuzun gücünü artırabilirsiniz.
  5. adım 5 vuruşunuzu takip edin ve bir sonraki ralli için toparlanın.
    Vuruşunuzu takip edin ve bir sonraki ralli için toparlanın. Baş üstü bir smaç rakibiniz/rakipleriniz için geri dönmesi çok daha zor olacaktır. Ancak filenin üzerinden geri göndermeyi başarırlarsa, hemen geri göndermeye hazır olmanız gerekir.

Zıplayarak Şut

  1. adım 1 hızlıca raketin altına ve arkasına geçin.
    Hızlı bir şekilde raketin altına ve arkasına geçin. Mekiğe hızlı bir şekilde ulaşmak, sıçrayarak şut atmak için daha da önemlidir. Çok yavaş hareket ederseniz, mekik bu vuruştan en iyi şekilde yararlanmanız için çok alçakta olacaktır. Raketi şöyle tutun ön el tutuşu yaklaşırken.
    • Baş üstü şut başlangıçta normal şuta çok benzer: vücudunuz ve ayaklarınız yan sahaya bakmalı ve duruşunuz sağlam olmalıdır.
    • Sıçrayarak yapılan smaç mekiği daha büyük bir güçle ve daha dik bir açıyla geri döndürerek geri dönüşünü daha da zorlaştıracaktır.
    • Vücudunuzu gevşek ama hazır tutun. Sıçramaya hazırlanırken kaslarınızı germek yaygındır, ancak bu hareket alanınızı kısıtlayabilir.
  2. adım 2 atlamaya hazırlanın.
    Atlamaya hazırlanın. Gözlerinizi mekikten ayırmadan raket kolunuzu olabildiğince geriye doğru uzatın. Raket olmayan kolunuz kaburgalarınızla aynı seviyede olacak ve dirsekten bükülecektir. Dizlerinizi biraz bükün ve hafifçe öne doğru eğilin. Her şey hazır mı? Şimdi sıçramaya hazırsınız.
  3. adım 3 mekiği ulaşabileceğiniz en yüksek noktada yakalamak için zıplayın.
    Mekiği ulaşabileceğiniz en yüksek noktada yakalamak için zıplayın. Derin bir nefes alın ve havaya sıçramak için raket ayağınızla aşağı doğru sürün. Havadayken dengenizi korumak için raket dışındaki kolunuzu başınızın üzerinde ve yanınızda olacak şekilde uzatın.
    • Harika bir zıplayarak şut için zamanlama çok önemlidir. En iyi senaryoda, zıplamanızın en yüksek noktasında havada olacak ve sallanmaya başlayacaksınız.
    • Atlayışa girerken bacaklarınız çoğunlukla düz olmalıdır. Kesişme noktasına ulaştığınızda bacaklarınızı geriye doğru bükün.
  4. adım 4 mekiği filenin üzerinden geçirin.
    Mekiği filenin üzerinden geçirin. Mekiğe vurmak için raketinizi öne doğru sallayın ve bunu yaparken raket olmayan kolunuzu yanınıza doğru indirin ve dirseğinizden düzeltin. Aynı anda karın kaslarınızı olabildiğince sıkın ve raket ayağınızı biraz öne getirin.
    • Mekiği file üzerinden geri göndermek istediğiniz açının net bir zihinsel resmini gözünüzde canlandırın. Bu, isabet oranınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Mekiğin yeterince gerisinden başlamadıysanız ya da çok gerisindeyseniz, vuruşunuzu yaparken kolunuzu tam olarak uzatamazsınız. Bu da vuruşunuzun gücünü azaltacaktır.
  5. adım 5 takip edin ve inişe geçin.
    Takip edin ve inişi gerçekleştirin. Mekiğe vurduktan sonra kolunuz öne bakana ve çoğunlukla düz olana kadar vuruş hareketinize devam edin. Yere yaklaşırken raket ayağınızı daha öne getirin, böylece inişe hazır olursunuz. İnişten sonra dengenizi sağlayın ve mekiği geri göndermeye hazır olun.
    • Sıçrayarak şutlar, mekiğin kortun ortasına doğru yüksek fırlatıldığı zayıf dönüşlerde en uygunudur.

Backhand Şut

  1. adım 1 anınızı dikkatlice seçin.
    Anınızı dikkatlice seçin. Backhand smash, geri dönmesi en zor vuruşlardan biri olan gelişmiş bir hücum vuruşudur. Backhand şut, mekiği yükseğe ancak nispeten kısa gönderen dönüşler için idealdir. Bu vuruş rakibinize tepki vermek için çok az şans verir.
    • Bu vuruş biraz daha zor olduğu için, bu vuruşa alıştığınızdan emin olun. backhand vuruşu denemeden önce.
    • Backhand smaç vuruşu yapmak için, backhand tutuşa hızlı ve doğal bir şekilde geçebilmek özellikle önemlidir.
  2. adım 2 kendinizi backhand şut için konumlandırın.
    Kendinizi backhand şut için konumlandırın. Normalde yaptığınız gibi mekiğin altına ve biraz arkasına geçin. Backhand tutuşa geçin ve vücudunuzu kortun arkasına doğru yönlendirin. Tutuşunuzu ne kadar hızlı değiştirebilirseniz, bu smaç o kadar güçlü olacaktır.
    • Badmintondaki diğer şutların aksine, en yıkıcı şutu elde etmek için raket kolunuzun vücudunuza mümkün olduğunca yakın olması gerekir.
    • Diğer vuruşlarda olduğu gibi, raket dışı kolunuz bu vuruş boyunca raket kolunuz için bir denge görevi görmelidir.
    • Tutuşunuzu kontrol edin ve kalça hizasından başlayıp baş hizasında biten akıcı bir hareket üzerinde çalışın.
  3. adım 3 mekiği ezin ve dönüş için hazır olun.
    Mekiği ezin ve dönüş için hazır olun. Bu, kolunuz kabaca düz olana kadar temas noktası boyunca uzanan pürüzsüz, eksiksiz bir hareket olmalıdır. Temasın ardından bileğinizi hızlıca bir fiske hareketiyle kırın. En iyi kontrol için raketinizi çok sıkı tutmaktan kaçının.
    • Raketiniz mekiğe yaklaşırken, onu mümkün olduğunca az açıklıkla file üzerinden geçirecek açıyı hayal edin.
    • Backhand smash yaparken dengenizi kaybetmek çok kolaydır. Kendinizi dengelemek için raket dışındaki kolunuzu kullanmayı unutmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Karşı takımın şutunu nasıl kaldırabilirim?
    El altından smaç vurmaya hazır olun. Sonra şutun nereden geldiğine bakın. Kuşa odaklanın ve hızlıca el altından (kepçe) yukarı kaldırın. Eğer vücudunuza doğru geliyorsa, çok alçalmadan önce bir sürüş hareketi ile kesin. Antrenörünüzden veya takım üyelerinizden pratik yapmak için size bu atışlardan bir dizi oynamalarını isteyin.
  • Soru
    Yüksek mi yoksa alçak mı servis yapmak daha iyidir?
    Düşük. Çift arka servis çizgisi daha yakın olduğundan, rakibin yüksek servise şut vurma ihtimali yüksektir. Rakibinizi hazırlıksız yakalamak için arada bir yüksek servis atın. Rakibinizin hızlı bir şekilde geri çekilemeyeceğini biliyorsanız, bu iyi bir seçim olabilir.
  • Soru
    Bir şutu nasıl iade edebilirim?
    Kuşa odaklandığınızdan ve sakin olduğunuzdan emin olun. Kuşa hafifçe vurun; sert vurursanız mekiğin dışarı çıkması olasıdır.

Video

İpuçları

  • Şut atarken yerleştirme çok önemlidir. Kötü yerleştirilmiş, güçlü bir smaç, orta hızda, iyi yerleştirilmiş bir vuruştan daha düşüktür.
  • Eğer smaç vuruşunuz çok güçlü olmasına rağmen fileyi geçmiyorsa veya kortun dışına düşüyorsa, tekniğiniz yanlış olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Badminton raketi
  • Badminton raket/kuş
  • Net