Tüfekle Nasıl Su Çulluğu Yapılır veya Nişancı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi bir tüfek nişancısı olmak çok fazla pratik, sabır ve bilgi gerektirir. Becerilerinizi geliştirmek için harcadığınız çaba miktarı, tüfeği her durumda, özellikle de rekabet ve hatta savaş gibi baskı altındayken kullanma yeteneğinizi doğrudan etkiler.

Adımlar

Tüfek Seçimi

  1. adım 1 tüfek...
    Tüfek, her bakımdan nişancının ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Yetersiz kalitede veya atış için çok pahalı bir tüfek seçmek, sahadaki yeteneğinizi büyük ölçüde azaltabilir.
    • Tüfeğin markasını göz önünde bulundurun. Çoğu marka iyi bir satın almadır, ancak mevcut aktif silah satın alma piyasasında genellikle aşırı fiyatlı olabilir. Yerel bayilerdeki fiyatlar ve çevrimiçi açık artırma fiyatları önemli ölçüde değişebileceğinden, etrafta alışveriş yapın.
    • Genel bir kural olarak, bolt-action tüfekler genellikle daha isabetlidir ve eşdeğer (fiyat ve kalite) bir yarı otomatik (otomatik yükleme) tüfeğe göre biraz daha yüksek namlu çıkış hızına sahiptir. Mevcut AR15 varyantları çok daha yüksek isabet oranına ulaşmıştır ve genellikle MOA (Açı Dakikası) altı isabet oranına sahip olarak tanıtılmaktadır. Bu, atışları bir 'dakika' açı (100 yardada kabaca 1') içinde gruplayabildikleri anlamına gelir ki bu da daha iyi sürgülü tabancalarla rekabet edebilir.
    • Daha hızlı tüfek büküm oranları, daha ağır mermilerin tüfekten daha isabetli bir şekilde atılmasını sağlar. Örneğin, 1:12 büküm oranına sahip bir .223 namlu sadece 40-52 grainlik bir mermiyi doğru bir şekilde atabilirken, 1:9 büküm oranına sahip bir namlu 40 ila 65 grain arasındaki herhangi bir mermiyi doğru bir şekilde atabilir, ayrıca .223'ün bir hedefi deldikten sonra yuvarlanma eğilimini (bir noktaya kadar) telafi edecektir.
      • Bununla birlikte, daha yüksek büküm oranlarının dezavantajları vardır, namlu çıkış hızı yüzde bir veya iki oranında azalabilir, namluda ekstra aşınma ve yıpranma olabilir ve merminin aşırı stabilizasyonu hedefe daha az zarar verebilir (ancak bunlar küçük dezavantajlardır).
  • Bununla birlikte, daha yüksek büküm oranlarının dezavantajları vardır, namlu çıkış hızı yüzde bir veya iki oranında azalabilir, namluda ekstra aşınma ve yıpranma olabilir ve merminin aşırı stabilizasyonu hedefe daha az zarar verebilir (ancak bunlar küçük dezavantajlardır).

Kalibre Seçimi

  1. adım 1 hedef uygulaması için (aka  plinking)= use= an= inexpensive= round= like,= 22lr.=
    Hedef talimi için (diğer adıyla 'plinking') 22LR gibi ucuz bir mermi kullanın. Yivli tüfek tarzı mermilere sadık kalın (.22'nin aksine, kovanın uçtan uca aynı çapta olduğu, boynu daraltılmış bir kovan ile kolayca tanımlanabilir). Bu mermilerin barut/mermi ağırlığı oranı çok daha yüksektir, bu da daha yüksek namlu çıkış hızlarına neden olur. Elbette, bunu yapmanın maliyeti çok yüksekse, .22lr pratiği en azından size bol miktarda ekonomi ile tetik zamanı kazandıracaktır.
  2. adım 2 rekabetçi hedef atıcılığı için maç sınıfı mühimmat tercih edilir.
    Rekabetçi hedef atıcılığı için maç sınıfı mühimmat tercih edilir. Daha tutarlıdır ve daha yüksek kaliteli mermiler kullanır; plinking için ucuz mühimmat seçimi iyidir.
  3. adım 3 küçük sincaplar, tavşanlar, kuşlar, vb. gibi çakaldan daha küçük olan küçük sincaplar için .22lr'yi tercih edin.
    Küçük sincaplar, tavşanlar, kuşlar, vb. gibi çakaldan daha küçük olan küçük sincaplar için .22lr'yi tercih edin. Düşük rapor (gürültü) ve düşük geri tepme, ıskalarsanız avınızı ürkütme olasılığını azaltır ve takip atışlarında daha hızlıdır. Daha güçlü .224 kalibrelik mermilerden bazıları oldukça iyi çalışır ve menzilinizi .22lr'nin çok ötesine uzatır.
  4. adım 4 büyük sincaplar için...
    Büyük sazan avı için (çakal ve hatta küçük domuz gibi boyutlar) .223 mermi muhtemelen kullanmak isteyeceğiniz en küçük mermidir. Bu boyuttaki hayvanları daha küçük mermilerle öldürmek mümkün olsa da, kafa veya kalp atışı yapmak çok önemlidir; aksi takdirde hayvan yavaş ve acı verici bir şekilde ölebilir veya hiç ölmeyebilir. Daha küçük hayvanlar için .308 kadar büyük bir mermi aşırıya kaçma aralığına yaklaşacak olsa da, bu boyutlar arasında bir şey tavsiye edilir.
  5. adım 5 yabani av hayvanları için...
    Yabani av hayvanları (yaban domuzu, geyik, vb.) için 6 mm ila .30 kalibrelik bir mermi, geleneksel av hayvanlarının (geyik, elk, ayı, geyik ve hemen hemen her şey) büyük bir kısmını hızlı bir şekilde öldürmek için yeterli olacaktır. Bir .223 bile bu hayvanları öldürebilir, ancak daha küçük mermilerde mermi hassasiyeti çok daha önemlidir. Büyük av hayvanları için daha küçük çaplı mermiler kullanılıyorsa, daha ağır mermiler enerjiyi hedefe daha hızlı aktaracaktır.
    • .338 Winchester Magnum veya 45-70 ve daha büyük kalibreler, bufalo gibi çok büyük vahşi avlara veya yurtdışındaki tehlikeli avlara karşı kullanım için yararlıdır. Ancak birçok kişi avcılıkta isabetin kalibre boyutundan daha önemli olduğunu öne sürecektir, örneğin bazı rehberler müşterilerinin ayı ve geyik gibi hayvanlar için .300 Winchester Magnum gibi daha yüksek güçlü bir fişek yerine isabetli atış yapabiliyorlarsa .270 kullanmalarını isteyecektir.
  6. 6. adım gerçi biz...
    Daha çok hedefler ve hayvanlarla ilgilenecek olsak da, bir insanın vurulması gereken bir durum ortaya çıkarsa, hayati bir bölgeye .223 mermi yeterlidir, ancak .308 veya başka bir .30 kalibrelik mermi, hayati organlar ıskalanırsa daha fazla hasara neden olacağından ve ağır giysiler giyen bir insanı çok daha hafif olan .223 mermiden daha fazla etkileyeceğinden tartışmasız daha iyi bir mermidir.
  7. adım 7 merminin ağırlığı
    Merminin ağırlığı dikkate alınması gereken bir konudur, ancak çoğu durumda mermi tasarımından daha az önemlidir. Mermi ağırlığı, barut ve mermi ağırlığının ortak bir ölçüsü olan GRAINS cinsinden ifade edilir.
    • Hafif mermiler genellikle sazan ve hedef atıcılığı için tercih edilir. Daha yüksek hız, namlu ağzından birkaç yüz metre içinde düz bir yörünge sağlar. Mermi hedefe daha hızlı ulaşır, bu nedenle daha az kurşun gerekir.
    • Av atıcılığı için daha ağır mermiler tercih edilir. Hedefle temas ettiğinde, daha kısa sürede daha fazla enerji verir (bu da daha ölümcüldür). Ayrıca aşırı penetrasyon olasılığını da azaltabilir. Daha uzun mesafelerde, balistik katsayılar (merminin havada uçarken ne kadar aerodinamik olduğu) nedeniyle, daha ağır mermiler hafif mermilerden daha düz yörüngeler üretebilir ve sonuçta yan rüzgardan daha az etkilenir.
    • .223 için bir örnek (her kalibre ve tüfek farklı davranacaktır): 100 yardada (91,4 m) 42 grainlik bir mermi (3700 FPS) yaklaşık bir buçuk inç düşecektir (görüş sıfır olmadan). 500 yardada (457,2 m), muhtemelen yaklaşık dört fit düşecek ve hızının yaklaşık %80'ini koruyacaktır. 65 grainlik bir mermi (3000FPS) 100 yardada (91,4 m) iki inç düşer, ancak 500 yardada (457,2 m) sadece üç fit düşer. Mermi 500 yardada (457,2 m) hızının yaklaşık %85'ini korur.
    • İlginç bir nokta olarak, aynı ağırlıktaki merminin tüfeğin namlusundan çıktığı anda (yere yatay olarak ateşlendiğinde) elinizden bir mermi düşerse, HER İKİ mermi de aynı anda yere çarpacaktır. Yerçekimi sabit duran bir mermi üzerinde de havada uçan bir mermi üzerinde olduğu gibi aynı etkiye sahiptir.

Güvende Kalmak

  1. adım 1 haznede mermi olmadığını bizzat görene kadar tüm ateşli silahların dolu ve ateşlenmeye hazır olduğunu varsayın.
    Haznede mermi olmadığını bizzat görene kadar TÜM ateşli silahların dolu ve ateşlenmeye hazır olduğunu varsayın. Silahları tutarken sarı plastik bir 'boş hazne göstergesi' takın.
  2. adım 2 farkında olun
    Çevrenizin, özellikle de atış yaptığınız yönün farkında olun. Yüksek hızlı tüfek mermileri kilometrelerce yol kat edebilir. Çoğu mermi bir evdeki alçıpanı kolayca delip geçebilir.
  3. adım 3 tüfeğinizi sadece ateş etmeyi düşündüğünüz bir şeye doğrultun.
    Tüfeğinizi SADECE ateş etmeyi düşündüğünüz bir şeye doğrultun. Aksi takdirde namluyu güvenli bir yöne (yere) doğrultun.
  4. adım 4 parmağınızı tetikten uzak tutun
    Tetiği çekmeye niyetlenene kadar parmağınızı tetikten uzak tutun ve emniyeti açık tutun.
  5. adım 5 ateşli silahlarınızın ve cephanenizin evinizde saklanırken herkesten uzakta olduğundan emin olun.
    Ateşli silahlarınızın ve cephanenizin evinizde saklanırken herkesten uzakta olduğundan emin olun.
  6. adım 6 emin olun...
    Okuduğunuzdan ve anladığınızdan emin olun Ateşli Silah Nasıl Güvenle Kullanılır. Tüm kurallara her zaman uyulmalıdır.

Bir Yer Seçmek

  1. adım 1 doğru yeri seçin
    Doğru yeri seçin (güvenliği göz önünde bulundurarak). Kendinizi rahatça konumlandırabilmek istersiniz. Kağıt hedeflere (ve benzerlerine) atış yaparken, konfor bir numaralı hedefinizdir. Optimum performansınızda pratik yapabilmek istersiniz. Hayvanları vururken, onlar için görünmez olmak istersiniz. Sincapların bile avcılara (yani size) karşı çok keskin bir hisleri vardır. Sizi görürlerse muhtemelen kaçacaklardır ve açık araziye tekrar cesaretle çıkmaları birkaç dakika sürebilir.
    • Hayvanlarda yükseklik avantajı iyidir. Daha fazla alanı görmenizi sağlar. Ancak vücudunuzun çoğunu çalılıklarda, uzun çalılıklarda veya sürünerek gizlediğinizden emin olun.
    • Daha büyük av hayvanlarında, aynı bölgeye birden fazla gidiş gelişte izledikleri yolu ve konumlarını incelemek çok faydalı olabilir; bir geyiğin kaçış yolunun uzun ve düz bir patikadan geçtiğini biliyorsanız, onları kaçmaya zorlayın, patikanın üzerinde durun ve geçmelerini bekleyin.

Duruş

  1. adım 1 bench rest
    Bench rest: Bu en doğru duruş şeklidir. Ancak bu bir duruştan ziyade tüfeğinizin konumunu belirler. Bu, tüfeğinizin sizden veya yerden başka bir şeye dayanmasını sağlar.
    • İnsan müdahalesi olmadan en istikrarlı platformu sağlar. Bu size şunları sağlar nişangahlarınızı veya dürbününüzü ayarlayınBöylece silahı tuttuğunuzda ıskaladığınızda bunun sizin hatanız olduğunu bilirsiniz. Avlanmayı planlıyorsanız, aşağıdaki duruşlarda daha iyi olmalısınız çünkü muhtemelen avınızda yanınıza bir tezgah almayacaksınız.
  2. adım 2 yüzüstü
    Yüzüstü: Bu, 'keskin nişancılık' için açık ara en doğru saha pozisyonudur. En yaygın pozisyon, bacaklarınız açık, ayaklarınız kısmen yere gömülü ve tüfek omzunuzda sıkıca duracak şekilde karnınızın üzerine uzanmaktır. Pozisyon 'Y' şeklindeymişsiniz gibi görünecektir. Bu pozisyon, geri tepmenin vücudunuz tarafından emilmesini sağlamak için en dengeli yüzüstü pozisyondur. Bu, geri tepmeyi daha uzun mesafelerde daha iyi isabet sağlayacak kadar azaltacaktır. Ayrıca bir not olarak, nefes alışınız atışınız üzerinde en büyük etkiye sahiptir.
    • Bir bipod veya silahın ön tarafını tutmanın başka bir yolu ile, destek (tetik olmayan) elinizi dipçiğin altına koymak genellikle en iyisidir. Bu, nişangahların veya dürbünün yüksekliğini daha hassas bir şekilde konumlandırmanızı sağlar.
    • Silahın önünü tutacak bir bipod veya başka bir öğe yoksa, destek eliniz silahın önünü tutmalıdır, bu bipoddan daha az doğrudur, bu nedenle kaliteli bir deri askeri stil askıya yatırım yapın. 'Döngülü sapan' pozisyonu kullanın. Bu, sapanın ön fırdöndüye bağlanması ve diğer ucunun pazunuzda mümkün olduğunca yükseğe çıkacak şekilde bir halka haline getirilmesiyle yapılır. Sonra kolunuzu tüfek ve sapan arasındaki alandan geçirin. Sonra saat yönünde bir hareketle öndeki elinizle tüfeği ön kundağın altından fırdöndüye yakın bir yerden kavrayın.
    • Ayrıca geçici bir bipod veya tripod yapma ya da tüfeğin önünü sırt çantası gibi başka bir sabit platforma dayama seçeneğiniz de vardır.
  3. adım 3 çömelme/diz çökme
    Çömelme/Diz çökme: Bu duruş yüzüstü pozisyona göre çok daha az isabetlidir. Çömelmek için birçok duruş şekli vardır.
    • Yaygın olanı, bir ayağınızı yere yanlamasına koyarken diğer ayağınızı vücudunuza mümkün olduğunca sıkı bir şekilde önünüze koymaktır, bu dizinizi yüzünüze doğru getirecektir. Sırtınıza bir şey dayamak asla kötü bir fikir değildir. Daha sonra tüfeği önünüzdeki dizinizin üzerinde duran elinize yerleştirirsiniz.
    • Ayrıca diz çökebilir veya sert bir şeyin arkasına çömelebilir ve silahınızın ön kısmını (veya tercihen bipodu) bunun üzerine koyabilirsiniz. Ya da bir 'diz çökme rulosu' kullanabilirsiniz, bu eski bir halı, gömlek ya da eski bir pantolon paçasının rulo haline getirilip botunuzun bağcıkları ile zemin arasına bantlanmasından başka bir şey değildir. Bu pozisyon aynı zamanda bir 'hile' gerektirir, sizi daha dengeli hale getirmek için, ön ayağınızın parmak uçlarını tetik parmaklarınızın koluna doğru yönlendirin. Bu pozisyonla 450 yardada (411,5 m) isabetli atışlar yapabilmeniz gerekir.
  4. adım 4 ayakta durma
    Ayakta durma: Bu tavsiye edilen bir duruş değildir, çünkü diğer duruşlardan herhangi birine kıyasla çok hatalıdır. Bununla birlikte, sallanmanın bir kısmını azaltmak için bir ağaca veya kayaya dayanmak en iyi yoldur.
    • Bir başka numara da tüfek omzunuzda, gökyüzüne dönük, tetik eliniz dipçikte ve destek kolunuz el kundağında olacak şekilde başlamaktır. Bu sırada tüfeği aşağı indirin, destek kolunuzu kalçanızın içine sokun, geriye yaslanın ve yanak kaynağınız uygulanırken aynı anda sakin bir şekilde nefes alın. Doğru pratikle bu şekilde 300 yardaya (274,3 m) kadar isabetli atış yapabilirsiniz.

Teknikler

  1. adım 1 tüfek pozisyonunuzu seçin.
    Tüfek pozisyonunuzu seçin. Bu genellikle kişiden kişiye değişir ve duruma bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Ancak en yaygın tüfek pozisyonu, dipçik omzunuzun cebinde (koltuk altınızın hemen üstünde), yanağınız hafifçe dipçiğe dayalı, nişangahlara veya kapsam Mümkün olan en rahat pozisyonda. Daha fazla tepmesi olan daha büyük kalibreli tüfekler için, dipçik kısmen göğüs kasına dayanacak şekilde tüfek biraz içeri çekilmelidir.
    • Keskin nişancılığın kritik bir bileşeni de iyi bir 'yanak kaynağı' veya 'dipçik kaynağı' elde etmektir. Bu, elmacık kemiğinizin doğru nişan hizalamasını ve nişan resmini sağlamak için dipçiğe sıkıca tutturulması anlamına gelir. Omzunuzun cebi geri tepmeyi emecektir. İyi bir yanak kaynağı olmadan, dürbününüzde paralaks garanti edilir ve herhangi bir keskin nişancı silah sistemi / optik donanımlı tüfekle asla yetkin olamazsınız.
  2. adım 2 ön kol dipçiğin altında (eğer yüzüstü yatıyorsanız) ya da silahın ön kısmının altında, açıkça bir tutuşun olduğu yerde.
    El kundağının altındaki ön kol (eğer yüzüstü yatıyorsa) veya silahın ön kısmının altında bir kabza olduğu açıktır. Ön kol, kabzanın yaklaşık 14 inç (35,6 cm) önünden geçen geleneksel uzunlukta bir kabzada oldukça ileride olmalıdır.
  3. adım 3 nefes alış verişinizin farkında olun.
    Nefes alış verişinizin farkında olun. Bu, silahın sallanmasını ve salınımını etkiler, bu da atışlarınızın ne kadar tutarlı olabileceğini etkiler.
    • Not: Yorgunlukla acele atışlar yapmanız gereken 'stres atışı' alıştırması yapmak da yardımcı olur. Çeyrek mil ya da kalp atış hızınızı yükseltecek herhangi bir şey koşmayı deneyin ve kollarınızın seğirmesi için yeterince şınav çekin. Kaslarınızdaki titremeyi telafi etmeyi öğrenin. Sadece kağıt hedeflere ateş ediyorsanız bunu atlayabilirsiniz, ancak avcılıkta veya savaşta dinlenmiş kas lüksüne sahip olmayabilirsiniz. En azından, stresin hedefleri vurma yeteneğinizi ne derece etkilediğini görmek için bunu bir deney olarak deneyin.
    • Ayakta nefes almak için birçok farklı teknik vardır, genellikle ciğerlerinizin büyük ölçüde dolu olması tavsiye edilir. Nefesinizi tutun ve nişangah hedefinizin üzerine gelene kadar bekleyin.
    • Eğer bir keskin nişancıysanız, bir sapan şarttır. Ayakta ateş etmek, özellikle de namluyu desteklemek çok yorucudur. Bir sapan ağırlığı desteklemeye yardımcı olacak ve atıcıya çok daha yüksek bir isabet derecesi sağlayacaktır.
    • Yüzüstü ve diz çökme pozisyonlarında, vücudunuz gevşeyene kadar ağzınızı ve boğazınızı açmak en iyisidir, bu havanızın çoğunun ciğerlerinizden çıktığı zamandır. Rahatlayın, kalp atış hızınız yeterince yavaşsa, 10 veya 15 saniye boyunca bu şekilde kalabilirsiniz, sabırlı olun ve nişangah hedefinizin üzerinde durana kadar bekleyin.
    • Nefes verirken birkaç kez pratik yaptığınızda, nişangahın kalp atışınızla senkronize olarak zıpladığını fark edeceksiniz. Sabit bir atış için en fazla zamanı sağlayan atışlar arasında (kalbinizin aşağı atışında) ateş etmek istersiniz (bu sadece bir saniyenin bir kısmı olacaktır, ancak en isabetli olabileceğiniz zamandır).
    • Göz yorgunluğundan kaçınmaya çalışın. Dürbüne 15 saniyeden fazla bakarsanız, paralaks geliştirmeniz veya hedefinize odağınızı kaybetmeniz kaçınılmazdır.
  4. adım 4 tetik çekişini düşünün.
    Tetik çekişini düşünün. Tetiği çekerken (her türlü tetikle), tetiği omzunuza doğru düz bir şekilde geri çektiğinizden emin olun. Ateş eden elinizi ve destek elinizi gevşek ve rahat tutun. Yavaşça sıkmak ve hedefin üzerine geldiğinizde horozu tam olarak serbest bırakmak istersiniz.
    • Silahınıza zarar vermeyecekse, iyi tetik kontrolü geliştirmek için 'kuru atış' egzersizleri yapın. Bu, mühimmatı boşa harcamadan veya geri tepme nedeniyle tetik gerginliğine odaklanamayacak kadar 'ürkmeden' beceri geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Silahın ayarlı bir tetiği yoksa, muhtemelen yaklaşık 2-5 poundluk bir tetik çekişine sahiptir. Bu durumda tetiğinize alışmanız gerekir. Tetiği, horozun serbest kaldığı noktadan hemen önce, en geriye doğru çekme alıştırması yapın. Komut üzerine horozu (yumuşak bir şekilde) serbest bırakabileceğiniz noktaya gelene kadar bunu yapmayı deneyin. İstemeden önce asla ateş etmemeniz önemlidir, bu nedenle durduğunuz bir eşik olduğundan emin olun.
    • NOT: Hassas keskin nişancı tüfeklerinde iki aşamalı tetikler vardır, böylece ne zaman ateş edeceğinizi bilirsiniz. Aksi takdirde yukarıdaki tavsiye altın değerindedir. Atış yapmadan önce tetikteki boşluğu çekmezseniz, hedefinizi ıskalamanız neredeyse garantidir. Bu TÜM ateşli silahlar için geçerlidir. Kara barut tüfeklerinin bile iki ayrı tetiği vardı, ikincisi 'saç tetik' idi.
    • Ayarlanmış bir tetikle, tetik çekişi 8-14 onsa daha yakındır. Bu hayatı çok daha kolaylaştırır. Tetiği çekme çabası, atış yapmaya niyetlendiğiniz anda yapılabilir. Pratik yaptığınızdan ve hafif çekişe alıştığınızdan emin olun.

Dürbünler

  1. adım 1 kapsamlar...
    Kapsamlar daha uzak mesafeleri daha net görmelerini sağlayarak tüfekçilere yardımcı olur. Güç, geleneksel tüfekler için 1,5x ila 50x arasında değişebilir. Standart savaş tüfekleri veya av tüfekleri genellikle 100 yardada (91,4 m) sıfırlanır (şu andan itibaren 100 yardanın sıfır mesafesi olduğunu varsayacağız).
    • Seçilen sıfır aralığına, mermiye ve tüfeğe bağlı olarak (kurulumunuzla ilgili durumu bulmak için araştırma veya test yapmalısınız) bu, merminin sıfırdan önce nişangahın altında, sıfırdan sonra üstünde olduğu ve sonunda (farklı bir mesafede) tekrar nişangahla hizalanmak için tekrar düştüğü anlamına gelebilir (bu 120 yarda veya 300 olabilir ve muhtemelen aynı kalibrede bile tüfekten tüfeğe değişecektir).
      • Bir başka senaryo da merminin daha erken tırmanması ve (örneğin) 40 ila 100 yarda (36,6 ila 91,4 m) arasında nişangahın üzerinde olması, daha sonra sıfırınızı karşılamak için düşmesi ve o andan itibaren (100 ve daha fazla yarda) nişangahın altında olmasıdır (bu muhtemelen .22LR gibi düşük güçlü tüfeklerdir).
    • Dürbünü sıfırlamanın en geleneksel yolu bir atış yapmaktır. Merminin hedefin ne kadar uzağına düştüğünü belirleyin, ardından dürbünü buna göre ayarlayın. Çoğu dürbünde yanlışlıkları telafi etmek için döndürülebilen windage ve elevasyon düğmeleri vardır. Yükseklik genellikle üsttedir ve merminin etki noktasını (POI) dikey olarak etkiler. Windage genellikle dürbünün sağ tarafındadır ve merminin POI'sini yatay olarak etkiler.
    • Çoğu dürbün, atıcının sıfırlanan noktadan daha uzak mesafelerde bir atışı kolayca hizalamasını sağlayan mil-dot veya balistik pleks retiküle sahiptir. Çoğu dürbün, merminin kalibresine ve ağırlığına bağlı olarak nişangahın nereye hizalanacağını gösteren bir çizelge ile birlikte gelir. Yine de kendi çizelgenizi yaparsanız çok daha doğru olacaktır.
    • Askeri keskin nişancılar belirli bir durum için rüzgar açısı ve yüksekliği ayarlama alıştırması yaparken, avcılar veya eğlence amaçlı atıcılar için rüzgar hızını ve hedefe yönelik diğer faktörleri ölçmek ve dürbünü ayarlamak genellikle pratik değildir. Genellikle en iyisi yaklaşık hesaplamalar yapmak ve nişangahı 'tutmaktır', böylece dürbünün yeniden sıfırlanması gerekmez. Dürbünü ayarlarken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır, işte bunlardan birkaçı (genel öncelik sırasına göre):
      • Hedefe olan mesafemermi hızı, çapraz rüzgar, mermi ağırlığı, atış açısı ve diğerleri.
      • Yukarıdaki tüm bilgilere (en azından ana noktalara) dayanarak merminin tam iniş konumunu hesaplayabilen bilgisayar veya PDA hesaplayıcıları vardır. Hesaplayıcılar genellikle nişangahınızı yeniden sıfırladığınızı varsayar. Mükemmel doğruluk için en iyi yol budur, ancak tek atışta tek vuruşa ihtiyaç duymadığınız hedef atışları için yeniden sıfırlama çok zahmetlidir.
    • Dürbünler (düşük kaliteli dürbünler hariç) ayrıca atıcının nişangahı hedefle aynı mesafe düzlemine yerleştirmesine olanak tanıyan ayarlanabilir paralakslara sahiptir. Bu, isabetli bir atış yapmak için çok önemlidir. Çoğu paralaksın üzerinde listelenmiş mesafeler vardır, bunları temel kılavuz olarak kullanın.
      • Paralaksı 'aldatmanın' bir yolu, dürbünden aşağı bakarken başınızı kenarda siyah görebileceğiniz bir kabartma konumuna yerleştirmektir. Başınızı ve gözünüzü hareket ettirerek siyah alanın dürbünün tüm kenarlarında eşit olmasını sağlayın.
    • Okuyun Tüfek Dürbünü Nasıl Kullanılır Bu bölümdeki çoğu nokta hakkında daha fazla bilgi için.
  • Başka bir senaryo da merminin daha erken tırmanması ve (diyelim ki) 40 ila 100 yarda (36,6 ila 91,4 m) arasında nişangahın üzerinde olması, daha sonra sıfırınızı karşılamak için düşmesi ve o andan itibaren (100 ve daha fazla yarda) nişangahın altında olmasıdır (bu muhtemelen .22LR gibi düşük güçlü tüfeklerdir).
  • Hedefe olan mesafemermi hızı, çapraz rüzgar, mermi ağırlığı, atış açısı ve diğerleri.
  • Yukarıdaki tüm bilgilere (en azından ana noktalara) dayanarak merminin tam iniş konumunu hesaplayabilen bilgisayar veya PDA hesaplayıcıları vardır. Hesaplayıcılar genellikle nişangahınızı yeniden sıfırladığınızı varsayar. Mükemmel doğruluk için en iyi yol budur, ancak tek atışta tek vuruşa ihtiyaç duymadığınız hedef atışları için yeniden sıfırlama çok zahmetlidir.
  • Paralaksı 'aldatmanın' bir yolu, dürbünden aşağı bakarken başınızı kenarda siyah görebileceğiniz bir kabartma konumuna yerleştirmektir. Başınızı ve gözünüzü hareket ettirerek siyah alanı dürbünün etrafındaki tüm kenarlarda eşit hale getirin.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Rüzgar hızı ile mesafeyi nasıl hesaplayabilirim?
    Dürbün yatay olarak 8 milidota sahiptir - M40A3 tüfek dürbününe dayalı olarak çapraz hedefin sol ve sağ tarafında 4'er nokta. İki nokta arasındaki her bir boşluk 600 yardada 2 feet'i (21 inç) temsil eder. Örneğin, rüzgar hedefle aranızda saat 3 ila 9 yönünde (sağdan sola) esiyorsa, hedefi yaklaşık 3200 yardada dürbününüzün 1. sol noktasının yarısında hesaplayabilirsiniz.
  • Soru
    Keskin nişancı silahı olmadan keskin nişancı olabilir miyim?
    Evet. Keskin nişancı bir pozisyon için kullanılan bir terimdir. Belirli bir silah türüne atıfta bulunmaz. Keskin Nişancılar ve Nişancılar genellikle bolt action tüfek kullanırlar, ancak bu her zaman doğru değildir.
  • Soru
    'Demir Nişangahlar' atışımı nasıl etkiler?
    Demir nişangahlar en iyi yakın mesafelerde kullanılır. Mosin-Nagant gibi bazı silahlar, dürbün takılıyken demir nişangahları kullanabilir.

Video

İpuçları

  • Tüfeğinizi kullandıktan sonra temizlediğinizden emin olun. Nem ve kir, bu durumda kullanıldığında silahınızı aşındırabilir veya zarar verebilir.
  • Düzenli atış günleriniz olsun. Herhangi bir ateşli silahla her zaman daha fazla pratik yapabilirsiniz. Silahınızı ne kadar çok kullanırsanız o kadar iyi olursunuz.
  • Kontrollü tetik çekmenin askeri yolu, tetiğe sürekli, yavaş basınç uygulamaktır, böylece ne zaman ateş edeceğini bilemezsiniz. Bunu yaparak, omzunuzu sıkarak geri tepmeyi 'telafi etme' olasılığınız azalacaktır.

Uyarılar

  • Bir tüfek çok fazla zarar verebilir ve hatta öldürebilir. Tüfeği her zaman güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan emin olun ve asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye doğrultmayın.
  • Herhangi bir ateşli silah sadece güvenli ve yasal bir yerde ateşlenmelidir. Bir ateşli silahın kullanımı ve taşınması ile ilgili eyalet ve yerel yasaların farkında olun ve bunları dikkatle takip edin. Yasalar eyaletler arasında büyük ölçüde değişir ve ilçeler ve hatta şehirler arasında değişebilir. Bu bilgileri yerel polis karakolunuzdan, silah kulübünüzden veya resmi devlet web sitelerinden alın.
  • Menzilde ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Mermiler kilometrelerce yol alabilir veya sekerek istenmeyen yönlere gidebilir.
  • Tüfek kullanmak çok tehlikeli olabilir. Sadece tüfek kullanma konusunda deneyimli kişiler tarafından veya deneyimli bir tüfekçinin doğrudan gözetimi altında kullanılmalıdır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir tüfek (herhangi bir kalibre, ancak tüfek tipi bir kalibre önerilir).
  • (şiddetle tavsiye edilir) Bir dürbün (nişancı için en az 3x, keskin nişancı için 10x).
  • Mühimmat (tüfeğinizin kalibresi). Bu mühimmatın saygın bir kaynaktan geldiğinden emin olun (fabrika yapımı en iyisidir). Kendinden doldurulmuş veya yeniden doldurulmuş mühimmat, doğru şekilde doldurulmadığında tehlikeli olabilir, ancak aynı zamanda belirli amaçlar için özel mermiler yapma fırsatı da verebilir. Saygın bir kaynaktan alınan içi boş uçlu tekne kuyruğu mermileri kullanmak iyi bir fikirdir. Bir yarışma atıcısı 1.000 yardada (914,4 m) 175 grain Sierra Boat-tail hollow point .308 mermi kullanacaktır. Bu mermilerle en isabetli atışları yaparlar ve 1.000 yardada (914,4 m) yaklaşık 8 inç (20,3 cm) gruplama yapabilirler.
  • Dış mekan kıyafetleri. Beklenen hava koşulları için yeterince sıcak tutan giysiler giyin. Pantolon her zaman tavsiye edilir. Avlanmaya gidiyorsanız veya ateşli silahlara sahip başkalarının olabileceği bir yerde bulunuyorsanız, parlak turuncu bir yelek veya gömlek giymek en iyisidir. 'Havalı' olmaktansa hayatta kalmak daha iyidir.
  • Her zaman burnu kapalı ayakkabılar giyin; sıcak bir mermi kovanının ayağınıza düşmesinden daha kötü bir şey yoktur. (Tamam, 'ayak tırnağının bir kütük tarafından koparılması' gibi daha kötü şeyler de var, ama anladınız siz).
  • (isteğe bağlı) Yüzüstü atış yapıyorsanız, bir matın üzerine uzanmak genellikle rahattır. Eğer bir matınız yoksa, büyük bir karton parçası ucuz bir çözümdür. Etrafınıza bakın ve kuru ot, mısır sapı, saman veya tahta paletler görürseniz, kuru bir yüzey oluşturmak için bunları kullanın.
  • İşitme ve göz koruması. Uygun işitme ve göz koruması zorunludur. İşitme koruyucuları kulak içi tıkaçlar ve kulak üstü manşon stillerinden veya her ikisinden oluşur. Ateşli silahlar genellikle 140db veya daha fazla ses üretir, 85db'de işitme hasarı meydana gelebilir. Göz koruması darbeye dayanıklı gözlüklerden oluşur.