Snowboard Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Snowboard, her yıl dünya çapında binlerce kişi tarafından keyifle yapılan eğlenceli ve heyecan verici bir spordur. Snowboard yapmanın temellerini öğrenmek için bu adımları okuyun.

Adımlar

Gitmeden Önce Hazırlanmak

  1. 1Snowboard için giyinin. Kısacası, sizi sıcak ve kuru tutacak kıyafetlere, bir çift snowboard botuna ve bazı güvenlik ekipmanlarına ihtiyacınız olacak.
    • Mevcut snowboard ekipmanlarının tam listesi uzun bir listedir, ancak bunlar her snowboardcunun sahip olması gereken temel bilgilerdir:
      • Kaçan tahtaları önlemek için bir snowboard tasması
      • Kar pantolonu veya temelde bir çift kar tulumu olan kar önlüğü
      • Çok bol olmayan bir kar montu
      • Snowboard'a kolayca bağlanması için özel olarak tasarlanmış snowboard botları
      • Başınızı korumak için bir çarpışma kaskı
      • Uzun don ve yün çorap gibi termal katmanlar
      • Eldiven manşetli kar eldivenleri
      • Göz kamaşmasını azaltmak ve gözlerinizi partikül maddelerden korumak için kayak veya snowboard gözlükleri.
  2. 2Her şeyin tam oturup oturmadığını kontrol edin. Özellikle kaskınızı ve botlarınızı doğru şekilde giyin. Kask başınızın üzerinde hareket etmemeli veya gözlerinizin üzerine düşmemelidir. Rahat olmalı ama çok sıkı olmamalıdır. Botlar sıkı ama rahat olmalıdır.
    • Botlarınız çok büyükse, onları aşırı sıkabilir ve ayaklarınızdaki dolaşımı kaybedebilirsiniz.
    • Botların (veya pantolonunuzun) ayak bileklerinize sürtünmesini önlemek için botlarınızın üst kısmından yukarı çıkan snowboard çorapları giyin.
  3. 3Bir stomp ped almayı düşünün. Bu, snowboardunuzun üzerinde, arka ayağınız için bağlamanın hemen üzerinde bulunan bir kavrama pedidir. Biraz hareket etmeniz gereken ancak henüz her iki ayağınızı da tahtaya bağlamadığınız zamanlar için arka ayağınızı geçici olarak koyabileceğiniz bir yer sağlar.
  4. 4Çeşitli snowboard stilleri olduğunu unutmayın. Çoğu snowboard amaca özeldir, ancak sporun bir veya başka bir özel yönüyle daha fazla ilgileniyorsanız, gelecekte deneyiminizi en üst düzeye çıkarabilecek özel boardlar vardır. Yine de daha yumuşak rocker ağırlıklı bir snowboard ile başlamanız tavsiye edilir çünkü yüksek hızlar için tasarlanmış bir snowboard seçmenizden çok daha hızlı ilerleyeceksiniz.
    • All-mountain snowboardlar, dağda her yerde görebileceğiniz standart snowboardlardır. Yokuş aşağı bir yamaçta hız ve carving (dönüş) için harikadırlar, ancak yine de numaralar, dönüşler ve büyük hava yakalamayı deneyecek kadar kısa ve geniştirler. Bu kategorideki snowboardlar profil, esneklik gibi teknik özellikler açısından büyük farklılıklar gösterebilir.
    • Freeride snowboardlar sıkıştırılmamış taze karda (toz) yüzmek için tasarlanmıştır. Bu snowboardlar uzun ve geniş burun, kısa kuyruk ve toza özel profil ile ayırt edilebilir. Ayrıca karın üstünde daha fazla yüzmeye meyillidirler, bu da onları kontrol etmeyi kolaylaştırır.
    • Serbest stil veya teknik tahtalar, all-mountain modellerine göre biraz daha kısa ve geniştir. Ayrıca daha esnektirler, bu da onlara hassas hareketler için üstün kontrol sağlar. Serbest stil tahtalar kar parklarında (teknik parkurlar) ve borularda binmek için tercih edilir. Bu kategorideki tahtalar da çılgınca çeşitlilik gösterebilir. Bazıları (daha yumuşak ve rocker profilli olanlar) tepkileri nedeniyle birçok yeni başlayan için de iyi bir seçimdir.
    • Alpine veya carve tahtaları diğer iki türden daha uzun, daha ince ve daha az esnektir. Yüksek hız ve dağın yamacından aşağıya doğru yumuşak oyma için üretilmişlerdir. Hızlı bir yokuş aşağı iniş deneyimi peşindeyseniz, çok iyi sürmeyi ve oymayı öğrendikten sonra bir alpine board düşünün.
  5. 5Boyunuzu ve kilonuzu kontrol edin. Satın aldığınız board türünden daha da önemli olan, board'un vücudunuza uymasıdır. Genel bir kural olarak, tahtanız uçta durduğunda çenenizin veya burnunuzun yüksekliğine kadar gelmelidir. Daha aşağısı çok kısa olabilir; daha uzunu ise muhtemelen çok uzundur.
    • Önceki iki cümle, tahtanın kişinin boyuna göre seçilmesi gerektiğine dair yaygın bir efsaneyi temsil etmektedir, oysa aslında her tahtanın kendi ağırlık aralığı vardır (boyunuzun tahtanın uzunluğu ile çok az ilgisi vardır). Örneğin, aynı kişi öğrenme ve jibbing (parkta kutulara ve raylara binmek) için 153 santimetre (60,2 inç), büyük park atlayışları ve all-mountain kullanımı için 157 santimetre (61,8 inç), freeride için 160 santimetre (63 inç) ve 166 santimetre (65,4 inç) alpin board kullanabilir. Her zaman üreticinin önerdiği ağırlık aralığını kontrol edin ve bineceğiniz koşulları aklınızda bulundurun.
  6. 6Tahtanın genişliğini kontrol edin. Tahta genişliği için gerçekten önemli olan tek husus, ayaklarınızın çok fazla dışarı çıkmasını önlemektir. Seçtiğiniz tahtanın yeterince geniş olduğundan emin olun - ayakları US 11/EU 44.5'ten büyük olanlar için özel 'geniş' tahtalar vardır. Ayak parmakları veya topuklar yüzeye temas etmeden önce tahtayı en az 55 derece eğebilmelisiniz, ancak yine de bu, sürüş sırasında tahtayı ne kadar agresif bir şekilde eğeceğinize bağlıdır. Ayak parmaklarınız ve topuklarınız hiç dışarı çıkmazsa - tahta üzerinde çok fazla kontrolünüz olmayacaktır.
  7. 7Diğer hususları gözden geçirin. Yeni başlayan bir sörfçü olarak, fiyat muhtemelen sizin için büyük bir endişe kaynağıdır. Birinci sınıf bir snowboard ile basit bir snowboard arasında kesin performans farkları vardır, ancak pahalı snowboardlar genellikle belirli 'başlangıç dışı' amaçlar için tasarlandığından, uygun bir 'başlangıç' snowboardu ile öğrenmek neredeyse her zaman birinci sınıf bir snowboarddan daha kolaydır.
    • Ekstra para kazanmak için, bir takastan az kullanılmış bir snowboard almayı veya istediğiniz boardun bir önceki yıl modelini satın almayı düşünün. Bunlar temelde mevcut eşdeğerleri kadar iyidir ve genellikle çok daha düşük bir fiyata sahip olabilirsiniz.
    • Tahtanızın alt tarafında, varsa, hangi grafikleri istediğinizi düşünün. Önem verdiğiniz bir şeyse, doğru tasarımı seçmek pistlerde eğlenceli bir kişisel ifade oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  8. 8Ön ayağınızı belirleyin. Yamaçlara çıkmadan önce hangi ayağınızla liderlik edeceğinizi bilmelisiniz. Bu, snowboard yaparken bağlamaları nasıl ayarlayacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır. Lider ayağınızı kontrol etmenin kolay bir yolu, cilalı beton veya parke gibi çok pürüzsüz bir zemin üzerinde koşmak ve kaymaktır. Hangi ayağınız önünüze doğru çıkıyorsa o ayağınız ön ayağınızdır. Öndeki ayağınızı bulmanın bir başka yolu da ayaklarınız kare olacak şekilde durmak ve bir arkadaşınızın sizi arkadan itmesini sağlamaktır. İlk önce öne doğru adım attığınız ayağınız lider ayağınız olmalıdır. Bu sadece doğal bir tepkidir.
    • Tahmin etmeyin. Öndeki ayağınız, vücudunuzun başka herhangi bir şey için tercih ettiğiniz tarafıyla mutlaka eşleşmeyecektir. Sağ ya da sol elinizi kullanıyor olmanız ya da beyzbolda belirli bir ayakla kaleye kaymanız, ön ayağınızın da aynı şekilde hareket edeceği anlamına gelmez.
    • Endişelenmeyin. Ön ayağınızla liderlik etmeyi tercih etmediğinizi fark ederseniz, bunu yapmanıza hiçbir şey engel değildir. Ön ayağınızı bulmak, çoğu insan için tahtada hangi şekilde duracağını anlamanın faydalı bir yoludur. Kesin bir kural değildir.
  9. 9Ne tür bağlamalara sahip olduğunuzu belirleyin. İki yaygın tip vardır: kayışlı bağlamalar ve hızlı giriş bağlamaları.
    • Kayışlı bağlamalar en yaygın görülen snowboard bağlamalarıdır. Botunuzun alt kısmı için bir taban ve tabana kilitlemek için botun üzerine sıkılan bir dizi güvenli sentetik kayıştan (genellikle iki kayış) oluşurlar.
    • Hızlı giriş (veya kolay giriş) bağlamaları kayışlı bağlamalara benzer, ancak bot tabanının arkasında ('highback' olarak adlandırılır) ayağınızı hızla içeri kaydırmanızı sağlayan bir menteşe bulunur. Hızlı giriş bağlamaları yaygındır, ancak kayışlı bağlamalardan biraz daha pahalı olma eğilimindedir.
    • Başka, daha nadir bağlama türleri de mevcuttur, ancak bunlar üst düzey tahtalar, belirli markalar ve gerçekten eski bağlamalar dışında sık görülmez.
  10. 10 Bağlamalarınızı takın. Öndeki ayağınızı ön bağlamaya yerleştirin. Bağlamalarınızı sıkıca bağlayın ve bağlamanın tabanının botunuza tam olarak oturduğundan emin olun, ardından diğer ayağınız için tekrarlayın. Tahtayı hissetmek için biraz hareket edin ve zıplayın.
    • Tahtaya baktığınızda ters duruyormuş gibi görünüyorsa, bağlamaları duruşunuza uyacak şekilde çevirmeniz gerekebilir. Yeni bir tahta satın alıyorsanız, mağaza muhtemelen bunu sizin için ücretsiz olarak yapmaktan mutluluk duyacaktır.
    • Kendinizi dengesiz hissediyorsanız, bağlamalarınız birbirine çok yakın veya çok uzak olabilir. Uygun bir duruş sağlamak için ayaklarınızın kabaca omuz genişliğinde açık olduğundan emin olun.
    • Bağlamaların açılarını kontrol edin. Her iki bağlama arasındaki açı 24 ila 30 derece olmalıdır. İki ana duruş türü vardır - 'ördek' veya 'simetrik' (örneğin 15 ve -15) veya 'ileri' (örneğin 24 ve -6). Çoğunlukla kişisel bir tercih olsa da, seçtiğiniz açılar nasıl sürüş yapacağınızı temsil etmelidir. Park sürüşü için simetrik duruş, daha yüksek hızlar için biraz ileri duruş. Alp tahtaları çok daha fazla öne doğru duruşa ihtiyaç duyar.
  • Kaçan tahtaları önlemek için bir snowboard tasması
  • Kar pantolonu veya temelde bir çift kar tulumu olan kar önlüğü
  • Çok bol olmayan bir kar montu
  • Snowboard'a kolayca bağlanması için özel olarak tasarlanmış snowboard botları
  • Başınızı korumak için bir çarpışma kaskı
  • Uzun don ve yün çorap gibi termal katmanlar
  • Eldiven manşetli kar eldivenleri
  • Göz kamaşmasını azaltmak ve gözlerinizi partikül maddelerden korumak için kayak veya snowboard gözlükleri.

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. 1Snowboard'unuzun üzerine çıkın. Ön ayağınızı yerine sabitleyin, ancak arka ayağınızı şimdilik serbest bırakın. Ön ayağınız snowboardunuza güvenli bir şekilde bağlandıktan sonra, snowboardunuzdan indiğinizde yokuş aşağı kaçmasını önlemek için snowboard tasmanızı takın. Tasmalar farklı uzunluklarda olabilir; en yaygın olanı dizinizin altına bağlanacak kadar uzun olanıdır. Her ne kadar tasma endişelerinizin en azı olsa da - bir lift kullanmayı düşünmeden önce bir ayağınız bağlıyken bir dizi egzersiz yapılmalıdır.
    • Bağlama aparatına entegre edilmemişse, tasmayı snowboardunuza sabitleyin.
    • Tasmayı alt bacağınızın etrafına sarın ve sıkıca sabitleyin. Kısa tel kayışlar için diğer ucu botunuzun bağcığına takın.
    • Tasmanızın açıkça görülebildiğinden emin olun. Birçok kayak merkezi, görünür bir tasma olmadan snowboard yapmanıza izin vermez.
  2. 2 Hazır olduğunuzda telesiyeje binin. Snowboard üzerinde bir kaykay gibi ileri doğru kaymak için arka ayağınızla karı itin ve lift sandalyesinin sorunsuz bir şekilde binmek için sizinle senkronize olmasına izin verin.
    • Yukarı çıkarken snowboardunuz öndeki ayağınızdan biraz sarkacaktır. Bu sorun değil.
  3. 3Telesiyejden inin. Teleferiğin tepesine ulaştığınızda, tahtanızın üzerindeki sandalyeden kayarak inin. Düşmekten kaçınmak için, tahtayı hareket yönüne göre hizalayın ve kara değer değmez vücut ağırlığınızın en az %50'sini ön ayağınıza kaydırın. Arka ayağınızı arka bağlamaya doğru bastırın ve sırtınızı düz tutun. Daha sonra dönebileceğiniz ve daha büyük tepeye doğru yol alabileceğiniz küçük bir tepede olacaksınız. Düz alana doğru inin.
    • Eğer board'unuzu bir stomp pad ile donattıysanız, bu kısımda dengede kalmanız kolay olacaktır.
  4. 4Bağlanın. Tepenin kenarına gidin ve tahtanız eğime dik olacak şekilde oturun. Bu, tahtanızın kaymanızı önlemek için 'fren' görevi görmesini sağlar.
    • Arka botunuzu bağlamasına yerleştirin. Bağlamaların sıkı ve güvenli olduğundan emin olun.
      • Bağlama içindeyken ayağınızı hareket ettirebiliyorsanız veya topuğunuzu tabandan yukarı çekebiliyorsanız, çok gevşek demektir.
    • Ön ayağınızı ve tasmanızı iki kez kontrol edin ve onların da sağlam olduğundan emin olun.
  5. 5Yokuş aşağı inin. Artık bağlandığınıza göre sürüşe hazırsınız. Ayağa kalkın ve snowboardunuzu, boardun ön ucu tepeden aşağı bakacak şekilde çevirmeyin. Önce düşüş çizgisinden yana doğru kaymayı öğrenin, yoksa yokuş aşağı tam hızla inersiniz. Hızı kontrol edebildiğinizde ve durabildiğinizde - oturun, yuvarlanın ve hızı kontrol etmeyi ve ön kenarda durmayı öğrenin.
    • Yana doğru hareket etmek için, vücut ağırlığınızın bir kısmını ayaklarınızdan birine kaydırın, bu ayağı yokuş aşağı dönmek için bir pedal olarak kullanın. Ağırlığınızın çoğunu o ayağınızın üzerinde tutarken hareket yönünüzü kontrol etmeyi öğrenin.
    • Hızlanırken dengenizi korumak için dizlerinizi hafifçe bükün ve sırtınızı düz tutun.
  6. 6Çelenk pratiği yapın. Hızınızı nasıl kontrol edeceğinizi bilmek önemlidir ve yokuştayken bunu yapmanın tek yolu dönüş yapmaktır. Garland, kenar değişimi olmadan yapılan bir dönüştür. Hem ön hem de arka kenarlarda çelenk yapabildiğinizde - kenar değiştirerek ilk tam dönüşünüzü denerken birinden size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Garland pratiği yapmadan kenar değiştirerek tam dönüşlere geçerseniz, yukarıdaki resimde gösterildiği gibi yanlış bir teknikle ('arka ayakla süpürme') sonuçlanabilirsiniz. Bu, gelecekte ilerlemenizi engelleyecektir ve yanlış tekniği düzeltmek, sıfırdan öğrenmekten 10 kat daha uzun sürebilir.
    • Snowboardunuzun bir kenarına ağırlık vermek için vücudunuzu yamacın kenarına doğru eğin. Ayaklarınızın dönük olduğu kenar 'parmak kenarı 'dır; ayaklarınızın arkasındaki kenar ise 'topuk kenarı 'dır.
    • Hem topuk hem de parmak kenarı çelenklerini deneyin. Her ikisini de çok benzer bir yarıçapla yapabilmeniz gerekir. Garlandınızı ağırlık kaydırma ile kontrol ettiğinizden emin olun (ve ön ayağınızı 'pedal' olarak kullanarak ince ayar yapın). Tahta düşüş çizgisine doğru ilerlerken vücut ağırlığınızın çoğunun ön ayak üzerinde olması (öne doğru eğilmek) iyi bir fikirdir. Yeni başlayanların yaptığı en büyük hata vücut ağırlığını arka ayak üzerinde tutmaktır. Böyle bir durumda topuk/ayak kenarına yaslanmak, sanki ağırlığınız her iki ayağınızdaymış gibi tahtanın düzgün bir şekilde dönmesini sağlamaz. Düşüş çizgisinde ilerlerken ağırlığınızın çoğunu ön ayak üzerinde tutmaya çalışmak, ağırlığınızın arka ayağınızda olmamasını sağlayacak ve bir süre sonra ağırlığınızı her zaman her iki ayak üzerinde tutmak çok doğal gelecektir.
    • Çelenklerinizi ve dönüşlerinizi kontrol etmek için ağırlık kaydırmayı kullanın. Bazı okullar omuz rotasyonu ile kendinize yardım etmeyi öğretirken, bu yöntem hatalarınızı örtebilir, ancak düzeltmez. Güvenlik nedeniyle bunu yaparken sırtınızı dik ve dizlerinizi bükülü tutun.
  7. 7Durma noktasına gelin. İsterseniz neredeyse durun; önemli olan bunu nasıl yapacağınızı bilmektir. Durabilmek ve yeniden başlayabilmek, pistlerde güvende kalmanın anahtarıdır.
    • Snowboardunuzu dağın eğimine dik olacak şekilde çevirin. Tepenin daha yukarısından kimsenin size doğru gelmediğinden emin olun.
    • Düşmeden yapabildiğiniz kadar tepenin eğimine doğru geriye doğru eğilin. Bu, neredeyse tüm ağırlığınızı tahtanın bir kenarına vererek onu hızla yavaşlamaya zorlayacaktır.
    • Tepeye doğru eğilirken, aynı zamanda arka ayağınızı da geriye doğru eğin. Bu, tahtanın etkili yüzey alanını daha da azaltır. Ne kadar geriye yaslanırsanız o kadar hızlı durursunuz.
      • Dönüş yaparken ve durmaya çalışırken arka ayağınıza yaslanmayın - yanlış alışkanlıklar geliştirirsiniz. İdeal olarak ağırlığınız her zaman her iki ayağınızın üzerinde olmalıdır, ancak öğrenme amacıyla bir dönüşün belirli aşamalarında vücut ağırlığınızın çoğunun ön ayağınızın üzerinde olması iyidir.
    • Devam etmeye hazır olduğunuzda, ağırlığınızı çapraz olarak kaydırın, böylece tahta aşağı doğru dönmeye başlar. Öndeki ayağınıza tekrar baskı uygulayın.
    • 10 FIS kuralını okuyun; bunlar tüm kayak merkezlerinde geçerlidir.
  • Bağlama içindeyken ayağınızı hareket ettirebiliyorsanız veya topuğunuzu tabandan yukarı çekebiliyorsanız, çok gevşek demektir.
  • Dönüş yaparken ve durmaya çalışırken arka ayağınıza yaslanmayın - yanlış alışkanlıklar geliştirirsiniz. İdeal olarak ağırlığınız her zaman her iki ayağınızda olmalıdır, ancak öğrenme amacıyla bir dönüşün belirli aşamalarında vücut ağırlığınızın çoğunun ön ayağınızda olması iyidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruDüşmeden nasıl daha hızlı gidebilirim? Ağırlık merkezinizi düşürün (yani dizlerinizi bükün) ve öne doğru eğilin. Dik durmak ve geriye yaslanmak dengenizi kaybetmenize neden olur. Öne doğru eğilmek ve öndeki ayağınıza baskı uygulamak daha hızlı gitmenizi sağlayacaktır.
  • SoruNe zaman duracağınızı nasıl anlarsınız? Bacaklarınız ağrımaya başladığında veya biraz dağılmaya başladığınızda (bu konsantre olmadığınız anlamına gelir) durmanız gerektiğini bilirsiniz.
  • SoruDağın tepesinde neden oturmalıyım? Bunu yaparsınız, böylece lider olmayan ayağınızı tahtaya bağlamaya çalışırken kaymazsınız.

Video

İpuçları

  • Sakın pes etmeyin! Snowboard yapmaya alışmak zaman alır. İlk gün her zaman en zorudur.
  • Düşme konusunda endişelenmeyin. Bir zamanlar olimpiyatçılar da düşmüştü.
  • Yapabiliyorsanız bir ders için para ödeyin. Hiçbir okuma, deneyimli bir snowboardcudan alınan gerçek hayat dersinin etkisini karşılayamaz.

Uyarılar

  • Dağın herhangi bir yerinde yanlış giden bir şey varsa, ulaşabildiğiniz en kısa sürede yetkili makamları uyarın.
  • Snowboard yaparken her zaman yanınızda bir arkadaşınızı veya partnerinizi getirin. Bunu yapamıyorsanız, en azından sorumlu birine programınızı bildirin, böylece başınıza bir şey gelirse haberdar olurlar.
  • Mümkünse ellerinizin üzerine düşmeyin, çünkü bileklerinizi incitmeniz olasıdır. Vücudunuz yere ne kadar fazla yüzey alanıyla çarparsa, darbe o kadar fazla dağılır ve o kadar az hasar alırsınız. En azından tüm kollarınızı kullanın; vücudunuzun çarpma sırasında yuvarlanmasına izin verebiliyorsanız, bunu yapın.