Balık Nasıl Zıpkınlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zıpkınla balık avı, su altında etkili bir şekilde balık avlamak ve zıpkınla balık avlamak için konsantrasyon, iyi teknik, sabır ve doğru ekipman gerektirir. İster okyanusun derinliklerinde ister kıyıya yakın sığ sularda olsun, balık zıpkınlamak bazen tehlikeli olsa da heyecan verici bir spordur ve avınızı elde ettikten sonra size başarı hissi verebilir.

Adımlar

Mızrak Seçimi

  1. adım 1 bir sırık mızrak seçin.1Bir sırık mızrak seçin. Zıpkınla balık avına yeni başlayanlar genellikle hafif, uygun maliyetli ve kullanımı kolay olduğu için sırık zıpkınlarla başlar. Daha uzun sırıklı mızrakların daha etkili olduğuna inanılır. Alüminyumdan yapılmış sırık mızraklar daha büyük balıklarda iyi sonuç verir.
  2. adım 2 bir zıpkın seçin.2Bir zıpkın seçin. Zıpkınlar genellikle daha gelişmiş balıkçılar tarafından kullanılır ve hangi zıpkını kullanmaya karar vereceğiniz avlamak istediğiniz balık türüne bağlıdır. Üreticiden bağımsız olarak her zıpkın türü farklı ortamlarda farklı hisler verir, bu nedenle seçim yapmak çok zor olabilir.
    • Pnömatik tabancalar, ahşap tabancalar ve euro tabancalar arasında karar verebilirken, çeşitli tabanca türleriyle pratik yapana kadar hangi tabanca türünün en iyisi olduğunu bilemeyebilirsiniz. Yeni başlayanlar küçük bir zıpkınla başlamalıdır. Daha ucuz bir modelle başlamak en iyisidir.
    • Zıpkınların çoğu cm cinsinden ölçülür ve 60 ila 140+ arasında değişir.
    • 60-80 cm yakın mesafeler için ayrılmıştır (6 ft range and is best suited for dense kelp forests or hole hunting where the fish are normally
    • 90 - 110 cm, 6-12 feet (1,8-3,7 m) atış mesafesindeki daha büyük / daha hızlı balıklar için uygundur ve resiflerde ve 10 - 60 ft arasındaki dip derinliklerinde balık avlamak için iyidir.
    • Berrak, açık suda daha büyük balıklar avlayacaksanız 110 santimetreden (43,3 inç) daha uzun bir tabanca seçin. Silahınızı (ya da balığı) kaybetmemek için bir şamandıra ipi ve şamandıra satın almaya bakın.
  3. adım 3 fazladan bir zıpkın getirin.3Ekstra bir mızrak getirin. Kayığınıza veya teknenize fazladan bir sırık mızrak veya zıpkın yerleştirmeyi düşünün, böylece hedefinize kadar tüm yolu kat edip ekipmanla ilgili bir sorun nedeniyle geri dönmek zorunda kalmazsınız.

Bir Yer Belirleme

  1. adım 1 temiz ve berrak su konumları seçin.1Temiz ve berrak su yerleri seçin. Bol miktarda kıvrımlı balığın bulunduğu temiz su arayın. Kötü su kalitesi hastalığa neden olabilir. Popüler zıpkınla balık avı destinasyonları Wisconsin, Panama, Porto Riko ve Nikaragua'dır.
    • Ne aradığınızı bilmek için bulmak istediğiniz balık türü hakkında bilgi edinin.
  2. adım 2 uzak yerlerde zıpkınla balık avlayın.2Uzak yerlerde zıpkınla balık avlayın. Uzak bir plaj bulabilir ve sağlıklı, tadı harika balıklar bulmak için bir kayık kiralayabilirsiniz.
    • Derin dalışla zıpkınla balık avlayacaksanız, dalışınızın riskini azaltmak için zıpkınla balık avlayan başka kimsenin olmadığı bir yer bulmaya çalışın.
  3. adım 3 dalış sınırlarını belirleyin.3Dalış sınırlarını belirleyin. Dalışınızdan önce, dalış partnerinizle dalışın yarıçapını ve genel zaman dilimini belirleyin, böylece birbirinizin konumundan her zaman haberdar olursunuz. Bu, özellikle derin bir dalış sırasında birinizin kaybolması veya sorun yaşaması durumunda bir önlem olarak da hizmet edecektir.

Doğru Zıpkınla Balık Avı Tekniğini Kullanmak

  1. adım 1 sığ su zıpkınla balık avı ile başlayın.1Sığ suda zıpkınla balık avı ile başlayın. Zıpkınla balık avına alışmak için sığ suda başlayın ve su çizgisinin üzerinde balık tutun. Bu, tüm vücudun suya daldırılmasını gerektirmez.
    • Sığ suda zıpkınla balık avlamanın farklı yolları vardır. Kıyıda durup sivriltilmiş bir sopayla balık zıpkınlamak kadar kolay olabilir. Ayrıca suyun içinde durabilir, kayaların üzerinde durabilir veya bir kayığı zıpkınla balık avlama platformu olarak kullanabilirsiniz.
    • Sığ sularda, yüzeyin hemen altında, yüzeyde veya kayaların ve sırtların yakınında bulunan balıkları avladığınız 'takip' olarak bilinen bir teknik kullanabilirsiniz. Farklı balık türlerinin zamanla tanımayı öğreneceğiniz farklı davranışları vardır.
    • Sığ sulardayken, kısa bir süreliğine suya girmek için bir şnorkel kullanarak yüzeyin hemen altında zıpkınla balık avlayabilirsiniz.
    • Su çizgisinin üzerinde zıpkınla balık avlamak en güvenli yöntem olabilir çünkü su altı dalışının tehlikelerini önler.
  2. adım 2 serbest dalış zıpkınla balık avına çıkın.2Serbest dalış zıpkınla balık avına gidin. Serbest dalış zıpkınla balık avı, nefes alma aparatı gerektiren bir su altı zıpkınla balık avı yöntemidir. Harika bir dalış tekniği elde etmek için derin nefes alın, yüzme havuzuna dalar gibi sırtınızı eğin ve yüzgeçleriniz havada olacak şekilde suya baş aşağı girin ve ağırlığınızın sizi dibe doğru itmesine izin verin. Okyanus yaşamını gözlemlemek ve istediğiniz balığı bulmak için suda sessizce süzülün.
    • Daha uzun dalışlar için bir dalış maskesi ve daha kısa dalışlar için bir şnorkel kullanın.
    • Eğer dalış elbisesi giyiyorsanız, bir ağırlık kemerine ihtiyacınız olacaktır.
    • Tamamen suya batana kadar ivme kazanmak için bacaklarınızı tekmelemediğinizden emin olun ve daha sonra avınızı korkutmamak için sadece hafif hareketler yapın.
    • Suda istediğiniz yere ulaştığınızda, kendinizi yönlendirmek için serbest elinizi kullanarak balığa doğru yavaşça sürünün. Bacaklarınızı hafifçe tekmeleyin ve mümkün olan her yerde kendinizi avınızdan saklayın veya kamufle edin.
  3. adım 3 güvenlik kurallarına uyun.3Güvenlik kurallarına uyun. Zıpkınla balık avı, standart olta ve olta balıkçılığından daha fazla zorluk sunar çünkü avını avlayan bir avcı olarak sudasınızdır. Tehlikelerden bazıları köpekbalıkları, olta balıkçıları (olta ve misinayla avlanan kişiler) ve sizi av sanabilecek veya yanlışlıkla mızrakla vurabilecek zıpkınla balık avlayan kişilerdir.
    • Zıpkınla balık avlarken her zaman bir partneriniz olsun, böylece birbirinizi kollayabilirsiniz, özellikle de derin dalış zıpkınla balık avlıyorsanız.
  4. adım 4 avınızı hedefleyin.4Avınızı hedefleyin. Sırıklı mızrak kullanırken, kolunuzu yarıya kadar uzatın, böylece son saldırı anında erişiminizi uzatmak için yeriniz olur. Balığın tamamen serbest bırakılmış mızrağın menzili içinde olduğunu belirledikten sonra, kolunuzu uzatın ve balığın başını hedefleyerek mızrağı tek bir yumuşak hareketle serbest bırakın.
    • Sığ suda veya derin dalışta zıpkınla balık avlarken zıpkın kullanıyorsanız, zıpkını serbest bırakmak için kolunuzu uzatmanıza gerek yoktur, sadece emniyeti açın ve zıpkını hedefinize doğrultun.
  5. adım 5 avınızı zıpkınlayın.5Avınızı zıpkınlayın. Balığı hemen öldürdüğü ve acı çekmesini önlediği için omurganın bağlandığı kafatasının tabanını hedefleyin. Hedefinizi vurduktan sonra, çırpınan balığı kontrol etmek için ya balığı ya da mızrağın çıkıntılı ucunu tutun.
    • Balığa yeterince yakın olduğunuzdan ve iyi nişan aldığınızdan emin olun, böylece balığa zarar vermek yerine onu öldürme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
    • İnsancıl bir süreç sağlamak için dalışınız sırasında bir bıçak taşımayı düşünün. Acı çekmemesi için balığı öldürmek için bıçağınızı kullanmanız gerekebilir.
    • Suya girmeden önce mızrağınızın hazır olduğundan ve kullanıma hazır olduğundan emin olun. Suyun içindeyken zıpkını hazırlamanız mümkün olmayacaktır çünkü elleriniz mümkün olduğunca serbest olmalıdır.
    • İster spor için zıpkınla balık avlıyor olun ister yemek için avlanıyor olun, ne tür balık avlamak istediğinizi bildiğinizden emin olun. Kupa avcılığında odak noktası büyüklüktür, ancak yenilebilir balıklar için avlanırken, papağan balığı, aslan balığı, tetik balığı ve küçük Snapper iyi hedeflerdir çünkü genellikle güvenlidirler ve birçok insan tadından hoşlanır. Zehirli weever balığı da dahil olmak üzere büyük ve tehlikeli okyanus canlılarından daima kaçının.
  6. adım 6 balığı kancalayın.6Balığı kancalayın. Avınızı zıpkınladıktan sonra, balık taşıyıcınıza kancalayın veya zıpkınla balık avlamaya devam etmeyi planlıyorsanız belirlenmiş bir yere yerleştirin.
    • Eldiven giymek, keskin dikenleri olan balıkları tutarken ellerinize zarar vermenizi önleyecektir.
    • Zıpkınla avlanan balıklardan akan kanın diğer okyanus canlılarını çekebileceğini unutmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKöpekbalıkları neden zıpkınla balık avlayanlara saldırır? Zıpkınlanan balıktan akan kan köpekbalıklarını çeker ve köpekbalıkları zıpkınla balık avlayanları av sanabilir.
  • SoruZıpkınım artık çalışmıyor, onun yerine zıpkın olarak kullanabilir miyim? Kullanabilirsiniz. Ancak mızrak olarak kullanmak rahatsız edici olabilir ve yeni bir mızrak satın almanız daha iyi olacaktır.
  • SoruOk ve yay kullanabilir miyim? Okun ucuna sıkıca bir ip bağlarsanız ve doğrudan balığa nişan almazsanız ok ve yay kullanabilirsiniz, çünkü ışık yansıyacağı için ıskalarsınız. Balığın altına nişan almaya çalışın.

İpuçları

  • Dalış giysiniz veya şnorkeliniz yanlış zamanda bir kabarcık oluşturursa, avınız korkup kaçabilir.
  • Daha büyük bir av arayan deneyimli avcılar genellikle çok sayıda güç bandına sahip daha güçlü zıpkınları tercih eder. Deneyimli avcılar ayrıca geri tepmeyi emdiği, daha az ses çıkardığı ve şamandıra görevi gördüğü için genellikle ahşap bir tabancayı tercih eder.
  • Balığı korkutup kaçırmamak için sakin, soğukkanlı ve soğukkanlı olun. Balıklar sandığınızdan daha hızlıdır ve korktuklarında hızla hareket ederler.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Suyun berrak ve görüş mesafesinin iyi olduğu bir günde zıpkınla balık avlamaya gitmek faydalı olacaktır. Aksi takdirde, çok fazla balık göremeyebilirsiniz.
  • Biraz daha gizlilik kazanmak için dalmadan önce şnorkelinizi tükürün.

Uyarılar

  • Zıpkınla balık avı tehlikeli bir faaliyettir. Tecrübeniz veya tecrübeli bir dalış partneriniz olmadan bu işe kalkışmayın. Çoğu zıpkınla balık avı serbest dalışla yapılır, bu da SWB'ye (sığ su bayılması) veya boğulmaya neden olabilir.
  • Zıpkınla balık avı ile ilgili yerel kural ve düzenlemeleri her zaman kontrol edin. Bazı ülkeler sadece serbest dalışa ve belirli ekipman türlerine izin vermektedir. Hatta zıpkınla avlayabileceğiniz balıkların büyüklüğü konusunda bile kısıtlamalar olabilir. Yasayı çiğnerken yakalanırsanız ve ağır bir para cezası alırsanız yasayı bilmemek kabul edilebilir bir savunma olmayacaktır (bkz. Balık ve Vahşi Yaşam Bakanlığı düzenlemeleri).
  • Asla tek başınıza zıpkınla balık avlamaya gitmeyin ve her zaman birilerine bulunduğunuz yeri ve tahmini dönüş zamanınızı bildirin.
  • Dalgıçlar tekneler tarafından ezilebilir, misinalarına dolanabilir, bir balık tarafından sürüklenebilir, tehlikeli bir deniz hayvanı tarafından öldürülebilir, buzun altında kalabilir veya bir dizi başka tehlikeli durumla karşılaşabilir. Güvenlik her zaman en önemli önceliğiniz olmalıdır.
  • Zıpkınla balık avlamak için bir yer seçerken kanalizasyon çıkışlarından uzak durun.
  • Enerji seviyenizi veya su altındayken hızlı hareket etme yeteneğinizi sınırlayan sağlık sorunlarınız varsa zıpkınla balık avlamaktan kaçının.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Balıkçılık ruhsatı (Balık ve Vahşi Yaşam Departmanı)
  • Maske
  • Sırık mızrak veya zıpkın (isteğe bağlı yedek)
  • Kayık veya tekne (isteğe bağlı - uzak yerlere ulaşmak için)
  • Yüzgeçler (isteğe bağlı)
  • Şnorkel
  • Serbest dalış kıyafeti (isteğe bağlı - dalgıç kıyafeti kullanılabilir)
  • Dalış bıçağı
  • Eldivenler
  • Ağırlık kemeri
  • Balık taşıyıcı