Parmağınızda Basketbol Topu Nasıl Döndürülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç parmağınızın üzerinde basketbol topu çevirmeyi öğrenmek istediniz mi? Parmakla top çevirmenin birkaç temel unsurunda ustalaşarak, bu numarayı çok hızlı bir şekilde öğrenebilir ve asfaltta konuşulan kişi olabilirsiniz. Hazırlanmak, temel atışları öğrenmek ve topu döndürmeye devam etmek, bir topu parmak ucunuzda kusursuz bir şekilde nasıl döndüreceğinizi öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Adımlar

Dönmeye Hazırlanıyor

  1. adım 1 eski bir basketbol topu bulun.
    Eski bir basketbol topu bulun. Acele edip pratik yapmak için yepyeni bir top almayın! Döndürmek için eski bir top kullanmak aslında yeni başlayanlar için daha iyidir. Eski bir topun olukları aşınmıştır, bu da topu döndürürken parmağınızın hedefte kalmasını ve dengede durmasını kolaylaştırır.
  2. adım 2 tırnaklarınızı kesin.
    Tırnaklarınızı kesin. Parmak ucunuzun üzerinde biraz tırnak olması topu daha kolay dengelemenize yardımcı olabilir, ancak tırnaklarınız uzunsa onları kesin! Uzun tırnaklar çatlayabilir veya kırılabilir, hatta dönmenizi imkansız hale getirebilir.
  3. adım 3 parmaklarınızı ve kollarınızı esnetin.
    Parmaklarınızı ve kollarınızı esnetin. Bir basketbol topunu çok sert veya çok hızlı döndürmek bileklerinizi zorlayabilir, hatta parmağınızı kırabilir! Çalışmaya başlamadan önce parmaklarınızı ve kollarınızı ısıtmak için bir iki dakika esnetin. Özel bir egzersiz yapmanıza gerek yok. Sadece kollarınızı ve parmaklarınızı gidebildikleri kadar uzatın ve birkaç kez tekrarlayın.

Fırlatmada Ustalaşmak

  1. adım 1 toptaki olukları bulun.
    Topun içindeki olukları bulun. Topunuzu alın ve topun içindeki olukların altta birleştiği noktayı bulun. Topu, tüm olukların dik bir noktada buluştuğu topun alt orta kısmında döndürmek isteyeceksiniz. Topu oluklar yatay konumdayken döndürürseniz, dönüşünüz temiz görünmeyecek ve parmağınızın dayanacağı bir nokta olmayacaktır.
  2. adım 2 tek el mi yoksa iki el mi kullanacağınıza karar verin.
    Bir elinizi mi yoksa iki elinizi mi kullanacağınıza karar verin. Bazı insanlar parmaklarıyla yakalamadan önce topu havaya atmak ve yönlendirmek için iki elini kullanmayı tercih eder. Diğerleri ise basketbol topunu tek elle avuçlamayı ve topu parmak ucuna kadar desteklemek için hızlı bir bilek hareketi kullanmayı tercih eder. İki el yöntemi yeni başlayanlar için en kolay yöntemdir.
  3. adım 3 topu dirseğinizle kalçanızın biraz üzerinde tutun.
    Topu dirseğiniz kalçanızın biraz yukarısında olacak şekilde tutun. Dirseğinizi dışarı doğru bükün ve topu tutun. Dirseğinizin rahat bir yükseklikte, genellikle kalçanızdan biraz daha yukarıda olmasını istersiniz. Topu döndürdüğünüzde top yüzünüzle yaklaşık aynı seviyede olmalıdır.
  4. adım 4 topu baskın elinizde parmak pedlerinizle tutun.
    Topu baskın elinizde parmak pedlerinizle tutun. Bu, topu döndürmek için kullanacağınız elinizle aynıdır. Topu avucunuzun üzerinde tamamen düz tutmayın, çünkü bu topun çok kolay kaymasına neden olur. Bunun yerine parmak uçlarınızla kavrayın ve avucunuz ile top arasında küçük bir hava boşluğu bırakın.
  5. Parmak uçlarınız vücudunuza doğru bakacak şekilde başlayın. Bileğinizi döndürmeyi bitirdiğinizde eliniz 180 derecelik bir dönüş yapmış olacak ve parmak uçlarınız vücudunuzdan uzağa bakıyor olacak.
  6. Diğer elinizi topun yan tarafına koyun. Top ile avucunuzun arasında biraz boşluk olmalıdır. Başparmağınızın topun üst ve alt kısmı arasında tam ortada olmasını istersiniz çünkü topu fırlatırken kuvvetin çoğunu o sağlayacaktır.
  7. Topu döndürmek için elinizi ve başparmağınızı hafifçe vurun. Aynı anda baskın elinizi serçe parmağınız önde olacak şekilde 180 derece çevirirken baskın olmayan elinizdeki başparmağınızı topu çevirmek için öne doğru çevirin. Topun her iki tarafında eşit bir kuvvet oluşturmak için iki hareketi aynı anda tamamladığınızdan emin olun. Dönüşü tamamlamak için sadece bir elinizi kullanmayı seçerseniz, baskın olmayan başparmağı dikkate almayın.
  8. adım 8 topu doğru yöne yönlendirmek için parmak pedlerinizi kullanın.
    Topu doğru yönde yönlendirmek için parmak pedlerinizi kullanın. Topu parmağınızın üzerinde düz tutmak için parmaklarınızın pedlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca topu yönlendirmek ve bir tarafa eğilmediğinden veya devrilmediğinden emin olmak için de kullanmalısınız.
  9. Birkaç kez atış alıştırması yapın. Parmağınızı topun altına hızlıca yerleştirebilmeniz için atışı havada sadece birkaç santim tutun. Topu çok yükseğe atarsanız parmağınızla yakalamanız çok zor olacaktır.
    • Top ne kadar hızlı dönerse, onu parmağınızda o kadar uzun süre tutabilirsiniz, ancak dengede durmak o kadar zor olacaktır.

Topu Döndürmek

  1. Topu baskın işaret parmağınızın ucunda yakalayın. Topu hızlı ama nazikçe işaret parmağınıza atın. Topu fırlatma hızında ve yüksekliğinde ustalaştığınızda, topu parmağınızda fazla zorlanmadan yakalayabilmelisiniz. Elinizi topa ne kadar yakın tutabilirseniz, o kadar kolay olacaktır.
    • Çok sert fırlatmayın. Parmağınızı yaralayabilirsiniz.
    • Bazı insanlar bunun yerine topu orta parmaklarında döndürmeyi daha kolay bulurlar.
  2. adım 2 parmağınızı doğrudan olukların birleştiği topun merkezinde tutun.
    Parmağınızı doğrudan olukların birleştiği topun merkezinde tutun. Bu pozisyon, topu sabit bir pozisyonda tutmayı en kolay hale getirecektir. Eğer orada değilse, o konuma gelene kadar topu ayarlayabilirsiniz. Bunu doğru yapmadan önce birkaç kez pratik yapmaktan korkmayın.
  3. Topla buluşmak için diğer kolunuzu yukarı doğru hareket ettirin. Topun çok uzun süre kendi başına yüzmesini istemezsiniz, bu nedenle diğer kolunuzu yukarı kaldırın ve parmak uçlarınızla topun alt kısmına temas edin. Top ile avucunuzun arasında biraz boşluk bıraktığınızdan emin olun.
  4. Kolunuzu rahat bir pozisyona geri getirin. Parmağınız topla temas ettiğinde, kolunuzu yavaşça aşağı indirin. Kolunuz rahat bir dinlenme yüksekliğine gelene kadar kademeli bir aşağı doğru hareket kullanın. Çoğu insan için bu, bel hizası civarında olacaktır.
  5. Daha hızlı, daha yumuşak bir dönüş için topu tırnağınız veya parmak ucunuz üzerinde döndürün. Tırnak, topun daha az dirençle dönmesini sağlar. Ancak, bu pozisyon sizin için rahatsız edici ise, bunun yerine topu parmak ucunuzda döndürebilirsiniz.
  6. Baskın olmayan elinizle topa hafifçe vurun. Baskın olmayan elinizle topun yan tarafını topun döndüğü yöne doğru tokatlayarak daha hızlı bir spin yaratmayı yavaş yavaş öğrenin. İlk başta, topu tokatlamak muhtemelen parmağınızdan düşmesine neden olacaktır, ancak sonunda düşmesine neden olmadan tokatlayabileceksiniz.
    • Her seferinde 3 veya 4 tokat atın ve çok sert vurmadığınızdan emin olun.
    • Hafif ama hızlı bir tokat, topun dönüşünü bozmadan devam etmesini sağlamak için yeterli olmalıdır.
  7. Topu mükemmel bir şekilde dengeleyene kadar pratik yapmaya devam edin. Spin konusunda ustalaşmanız biraz zaman alabilir, ancak bunu başarana kadar devam edin! Topu 30 saniyeden fazla çevirebildiğinizde, artık bir profesyonelsiniz demektir!
    • Televizyon izlerken bile olsa, her gün pratik yapmak için bir zaman bulmaya çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Basketbol topunu döndürmenin püf noktası nedir?
    Basketbolda her şeyde olduğu gibi, top çevirmeyi öğrenmenin en iyi yolu, bunu yapan birini izlemek ve onu taklit etmeye çalışmaktır. Onların yaptıklarını tekrar tekrar yapmaya çalışın.
  • Soru
    Bu herhangi bir topla yapılabilir mi?
    Hayır. Bütün toplarla değil. Bazı toplar kaygandır, bazıları çok fazla yapışır veya çok hafiftir. Basketbol topu denemek için en iyi toptur; ancak futbol topları da kullanılabilir.
  • Soru
    Ters tarafa çevirebilir miyim?
    Nasıl rahat ediyorsanız öyle yapın. Eğer diğer tarafa döndürmeyi denerseniz ve daha fazla ivme kazanırsanız, o zaman devam edin. Ama eğer o kadar iyi değilse, o zaman diğer tarafa döndürmeyi deneyin.

Video

İpuçları

  • Parmağınızla yakalamaya çalışana kadar birkaç gün boyunca atış alıştırması yapın.
  • İyi şişirilmiş bir top kullanın.
  • Dinlenmeyi unutmayın. Yorulduğunuzu hissettikten sonra devam ederseniz, hata yapma olasılığınız artacaktır.