Bovling Topu Nasıl Döndürülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster evde profesyonel bir bowling etkinliği izlemiş olun, ister salonda dikkatini veren sıradan bir meraklı olun, muhtemelen en başarılı bowling oyuncularının topu lobutlara 'çengellemek' için topu nasıl tutarlı bir şekilde çevireceklerini bildiklerini fark etmişsinizdir. 'Spin', topun kulvarda ilerlerken kendi ekseni boyunca dönmesi anlamına gelir ve büyük ölçüde topu nasıl bıraktığınıza bağlıdır. Top panolar boyunca lobutlara doğru ilerlerken, dönen eksen kademeli olarak yukarı doğru eğilir, bu da lobut güvertesine açılı bir şekilde giren ve vuruş şansınızı artıran bir kanca teslimine neden olur. Ustalaşması en kolay teknik değildir, ancak sonuçları öğrenmeye değer kılar.

Bilmeniz Gerekenler

  • Doğru tutuşa ve ağırlığa sahip bir bowling topu seçerek başarı şansınızı en üst düzeye çıkarın.
  • Kulvarınızdaki 'cebi' veya bowling topunuzla vurmak istediğiniz pin çiftleri arasındaki boşluğu belirleyin.
  • Topu döndürmeye hazırlanırken 'Dört Adım Yaklaşımı 'nı kullanın. Geri salınımınız sırasında bileğinizin ve kolunuzun tamamen düz olduğundan emin olun.
  • Topu bırakırken biraz spin vermek için elinizi hafifçe bükün.

Adımlar

Bowlinge Hazırlanmak

  1. adım 1 sizin için doğru tutuşa sahip bir top bulun.
    Sizin için doğru tutuşa sahip bir top bulun. Delikler parmaklarınıza öyle uymalıdır ki topu sıkmak zorunda kalmadan tutabilin ve parmaklarınız sıkışmadan bırakabilin. Elinizin topla temas ettiği son saniyelerde topa rotasyon vereceğiniz için tutuşun önemi abartılamaz.
    • Top baskın elinizin avuç içinde dururken, orta ve yüzük parmağınızı yan yana olan iki deliğe ve başparmağınızı da onların altındaki deliğe sokun. Delikler parmak ve başparmak büyüklüğünde olmalı ve topu avucunuzun içinde kolayca tutabilmelisiniz. Başparmağınızın ağında gerginlik olmamalı ya da gevşek olmamalıdır.
    • Topu elinizde tutmak için çok az baskı uygulamalısınız. Eğer bu miktarda bir basınçla bir yumurtayı kırabiliyorsanız, bu çok fazla demektir.
  2. adım 2 kullandığınız topun türünü belirleyin.
    Kullandığınız topun türünü belirleyin. Bowling topunun çekirdeğinin veya iç ağırlık bloğunun özellikleri topun performansında önemli bir rol oynar. Çok sayıda farklı çekirdek hizalaması olsa da, tüm topların uyduğu iki temel kategori vardır. Başlamadan önce hangi türü kullandığınızı belirleyin.
    • Bowling topunuzu gözden geçirin ve sadece bir 'pim 'e (dış yüzeyde genellikle farklı renkte olan ve çekirdeğin yönünü gösteren nokta) mi yoksa tek bir normal pime ve ikinci bir PSA göstergesi/kütle önyargı pimine mi sahip olduğuna bakın.
    • Eğer sadece bir pim varsa, top simetrik bir ağırlık bloğuna sahip olmalıdır. Topu pim ekseni boyunca ikiye bölerseniz, her iki tarafın da simetrik olduğunu keşfedersiniz. Bu tür bir top yeni başlayanlar için daha kolay olabilir.
    • Asimetrik ağırlık bloklu bir top iki pime veya bir pim ve bir göstergeye sahip olmalıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu toplar simetrik çekirdekler içermez ve bir küpten 'L' harfine benzeyen bir şeye kadar herhangi bir şekil içerebilir. Yeni başlayanlar için bu bowling toplarıyla tutarlı bir performans elde etmek biraz daha zor olabilir, ancak tek bir topla pratik yapmak kesinlikle bunu değiştirebilir.
  3. adım 3 uygun ağırlıkta bir top seçin.
    Uygun ağırlıkta bir top seçin. Kullanılması gereken topun boyutunu önermek için kullanılan iki ayrı kılavuz vardır. Temel kurallardan biri, bowling oyuncusunun cinsiyetine odaklanır ve yetişkin kadınların 10-14 poundluk bir top kullanmasını önerirken, yetişkin erkeklerin 14-16 poundluk bir top kullanmasını önerir. Alternatif bir kılavuzda ise, bowling oyuncusunun vücut ağırlığının yaklaşık %10'u kadar bir top kullanması gerektiği, 160 kilonun üzerinde olanlar için maksimum top boyutunun 16 kiloya kadar çıkabileceği belirtilmektedir.
    • Gerekli miktarda spin vermek için uygun ağırlıkta bir top kullanmak önemlidir. Küçük bir top kullanan güçlü bir kişi kolayca çok fazla tork verebilir ve topu çukura sokabilir. Çok ağır bir top kullanan daha zayıf bir kişi, topun kancalanmasını sağlamak için yeterli spini vermekte zorlanabilir.
    • Topun ağırlığı üzerinde açıkça işaretlenmiş olmalıdır.

Topun Döndürülmesi

  1. adım 1 cebin nerede olduğunu belirleyin.
    Cebin nerede olduğunu belirleyin. Cep, topla hedeflemek istediğiniz iki lobut arasındaki boşluktur. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, cep 1 numaralı pin (en öndeki pin) ile 3 numaralı pin (1 numaranın hemen arkasındaki ve sağındaki pin) arasındaki boşluktur. Solaksanız, cebiniz 1 ve 2 numaralı lobutlar arasındadır (1 numaranın hemen arkasındaki ve solundaki lobut).
  2. adım 2 bowling topunu kavrayın.
    Bowling topunu kavrayın. Kullandığınız tutuş tarzı, topun kancasının yoğunluğunu, başka bir deyişle topun cebe hangi açıyla gireceğini belirleyebilir. Açı ne kadar büyük olursa, skor potansiyelinizin o kadar iyi olacağını unutmayın.
    • 'Rahat' bir tutuşun daha düz bir yuvarlanma ve dolayısıyla minimum kanca üretme olasılığı daha yüksektir. Bu tutuşta el bilekten geriye doğru bükülür, böylece ileri salınıma geçtiğinizde topun üstünde olur.
    • 'Güçlü' bir tutuş için el, topu avucunuz ve iç bileğiniz arasında tutacakmış gibi öne doğru bükülür. Yandan bakıldığında, ön kolunuzdan başparmağınıza kadar olan açı 90 derece olarak görünmelidir. Bu tutuş daha fazla spin ve buna bağlı olarak daha büyük bir çengel sağlayabilir.
    • 'Sıkı' tutuş, orta düzeyde bir kanca ile sonuçlanan bir ara formdur. Bu tutuşta bilek ne bükülür ne de esner, ön kolunuzdan elinize doğru kesintisiz bir çizgi oluşturur.
  3. adım 3 cep pozisyonu ve tutuş kombinasyonuna göre duruşunuzun nerede olması gerektiğine karar verin.
    Cep pozisyonu ve tutuş kombinasyonuna göre duruşunuzun nerede olması gerektiğine karar verin. Kulvara bakarken, tahtaların üç bölüme ayrıldığını hayal edin: sol dış (sol oluğa doğru), orta ve sağ dış (sağ oluğa doğru). Tutuşunuzun gücünü ve üretmesi beklenen kanca miktarını aklınızda tutarak, öne kayan ayağınızın hangi tahta(lar) ile hizalanması gerektiğine karar verin.
    • Rahat tutuş: Top kulvar boyunca düz bir şekilde cebe doğru gitmelidir, bu nedenle sağ elinizi kullanıyorsanız duruşunuz sağ dış tarafta, sol elinizi kullanıyorsanız sol dış tarafta olmalıdır.
    • Sıkı tutuş: Duruşunuz ortada olmalıdır, böylece top orta derecede kıvrılır (sola veya sağa) ve hedef cebinize girer.
    • Güçlü tutuş: Topun kancasının kıvrılması ve cebe girmesi için bolca alan bırakmak istersiniz. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sol dış tarafta; sol elinizi kullanıyorsanız, sağ dış tarafta olmalısınız.
  4. adım 4 başlamadan önce yaklaşımınızı düşünün.
    Başlamadan önce yaklaşımınız hakkında düşünün. Standart formlardan biri 'Dört Adım Yaklaşımı' olarak adlandırılır. Bu yaklaşım için, ayaklarınız doğrudan vücudunuzun altında olacak şekilde dik durmaya başlayın. Bowling elinizle topu alttan yaklaşık göğüs hizasında tutun (daha yavaş bowling oynayanlar için daha yüksek, daha hızlı bowling oynayanlar için daha alçak) ve bowling oynamayan elinizle topu destekleyin. Dört adım boyunca hareket ederken, bowling kolunuzun dirseğini mümkün olduğunca kalçanıza yakın tutun, dizlerinizi hafifçe bükün ve ayaklarınızı lobutlara doğru tutun. Omuzlarınız kare şeklinde öne bakmalıdır. (Aşağıdaki talimatlar sağ elini kullanan bowling oyuncuları içindir; solaksanız tarafları ters çevirin).
    • Sağ ayağınızla öne doğru bir adım atın ve aynı anda topu bu ayağınızın üzerinde bir konuma getirin. Bovling oynamayan eliniz bu noktada topu desteklemeye devam etsin.
    • Topu diz hizasına yakın bir konuma indirirken sol ayağınızı öne doğru hareket ettirin ve ardından yarım daire çizerek arkanıza doğru ilerleyin. Bowling oynamayan eliniz bu noktada topu bırakmış olacaktır.
    • Sağ bacağınızla öne doğru bir adım daha atın. Aynı zamanda topla birlikte geri salınımınızın en yüksek noktasına giriyor olmalısınız.
    • Sol bacağınızla çizgiye doğru son adımınızı atarken topu öne doğru getirin. Sol bacağınızı dikip topu bırakırken sağ bacağınız sol bacağınızın arkasından hafifçe yana doğru geçmelidir. Kalçanızı indirin ve ağırlığınızı hafifçe geriye kaydırarak gövdenizi 15 derecelik bir açıyla öne doğru bükün.
  5. adım 5 geri salınım sırasında kolunuzu ve bileğinizi düz tutun.
    Geri salınım sırasında kolunuzu ve bileğinizi düz tutun. Bu noktada bileğinizi veya kolunuzu bükerek veya döndürerek spin vermeyeceksiniz. Bunun yerine, 'kanca' ile sonuçlanan spini topun düzgün bir şekilde teslim edilmesi ve bırakılmasıyla vereceksiniz.
  6. adım 6 kolunuz öne doğru kayan ayakkabınızın bağcıkları ve burnu arasında hareket ederken topu bırakın.
    Kolunuz bağcıklar ve öne doğru kayan ayakkabınızın burnu arasında hareket ederken topu bırakın. Eliniz ileriye doğru sallanırken, kayan ayakkabınızın topuğunu (sağ elini kullanan bowling oyuncuları için sol ayak) geçerken sabit bir tutuş sağlayın ve ardından bağcıkları geçerken topu bırakın. Bu, momentumun topu kulvara taşıması için en uygun noktadır.
  7. adım 7 başparmağınızın topun dışındaki ilk parmak olduğundan emin olun.
    Baş parmağınızın topun dışındaki ilk parmak olduğundan emin olun. Spin, topu bırakırken bilekten ziyade parmaklarınızdan gelir. Önce başparmağı serbest bırakmak, topun elden yuvarlanmasını sağlar, bu da spin için ihtiyaç duyduğu torku aldığı yerdir.
  8. adım 8 bırakma anında elinizi bilekten hafifçe döndürün.
    Bırakma anında elinizi bileğinizden hafifçe döndürün. Küçük, 15 derecelik bir dönüş (sağ elini kullanan bowling oyuncuları için saat yönünün tersine, sol elini kullananlar için saat yönünde) spin eklemeye yardımcı olur.
    • Elinizi bir tokalaşmaya giriyormuş gibi konumlandırdığınızı hayal edin.
  9. adım 9 vuruşu takip edin.
    Salınımı takip edin. Topu bırakırken (ve sonrasında) kolunuzu yukarı ve cebe doğru hareket ettirmeye devam edin.
  10. adım 10 sonuçlara göre ayarlayın.
    Sonuçlara göre ayarlama yapın. Önce tutarlılık üzerinde çalışmalısınız. Tüm unsurları bir araya getirme ve tekrarlama becerisi başarının anahtarıdır. Bu süreçte, duruş pozisyonunuz veya kullandığınız tutuş türü gibi şeyleri düşünün.
    • Ayrıca Dört Adım Yaklaşımı ile zamanlamanız üzerinde çalışın: ayağınızın ve topun faul çizgisine aynı anda ulaştığından emin olmak istersiniz. Zamanlamanızın ne kadar iyi olduğunu daha iyi anlamak için bowling oynarken kendinizi kaydetmeyi deneyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Baş parmağım delikte değilken nasıl spin atabilirim?
    Topu normalde attığınız gibi atın, ancak bırakmadan önce desteklemek için topun altında olun.
  • Soru
    Topun dönmesini nasıl durdurabilirim?
    Topu bıraktığınız anda eliniz topun üstündedir. Doğru dönüşü elde etmek için, eliniz bırakma sırasında topun orta çizgisine veya ufkuna daha yakın olmalıdır.
  • Soru
    Bowling oynarken başparmak deliğini nasıl kavrarım?
    Daha az başparmakla ofset bir başparmak deliği ile daha fazla top devri olduğunu keşfettim. İki parmakla tutuşta çılgın bir devir var ama hedefi vurmak daha zor. Ve eğer başparmağım gömülü ise, daha geride kalıyorum, bu da bana hedefe vurmak için en fazla kontrolü sağlıyor, top hızı artarken çok az top devri oluyor. Yani cevap, topun ne yapmasını istediğinize bağlı olarak, topu tutmanın en iyi yolunun sizin yolunuz olduğudur.

Video

İpuçları

  • Kancanızı geliştirmeye yönelik daha fazla ipucu ve kişiselleştirilmiş tavsiyeler almak için sertifikalı bir bowling koçuna danışın.