Golf Topu Nasıl Döndürülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir golf topundaki backspin, havada ilerlerken geriye doğru dönmesine neden olur ve topun yere çarptıktan sonra geri dönmesini sağlar. Bu, topunuzu kum tuzağına yakın ve hemen arkasında bir delik bulunan bir green'e vururken özellikle yararlı bir tekniktir. Topa backspin ile vurmak, topu deliğin ötesine indirmenize olanak tanıyacak, ardından spin topu delik yönünde geriye doğru taşıyacaktır.

Adımlar

Döndürmek için Ayarlama

  1. adım 1 çimleri inceleyin.1Çimi inceleyin. Geriye spinli topunuzu indireceğiniz çimin yakından kesilmiş olmasını isteyeceksiniz. Uzun veya düzensiz biçilmiş çim, topunuza daha fazla direnç göstererek spin vermesini engelleyecektir. Ayrıca çimin top ile sopanızın yüzü arasına girme olasılığını artırarak backspini azaltır.
    • Atışınızı daha uzun çimde yaparken backspin mümkündür, ancak atışlarınızı yakın kesilmiş, bakımlı çimde yapmak sizin için muhtemelen en kolayı olacaktır.
  2. adım 2 golf topunuzu seçin.2Golf topunuzu seçin. Normal golf toplarının çoğu 2 çeşittir: yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli. Yumuşak çekirdekli bir top, sert çekirdekli bir topa göre topunuzu geriye doğru savurmanızı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, backspin çalışmaya yumuşak çekirdekli toplarla başlamak isteyebilirsiniz.
    • Sert çekirdekli toplar bir atışta daha fazla mesafe elde etmek için kullanılır ve genellikle 100 sıkıştırma derecesine sahiptir. Yumuşak çekirdekli toplar tipik olarak vurulduğunda daha fazla backspine sahiptir, bu da daha fazla kontrol sağlar. Geri dönüş için 90'lık bir sıkıştırma derecesi en iyisi olabilir.
    • Daha yumuşak kapaklı toplar da sopanızı daha iyi kavrayarak daha büyük bir backspin etkisi yaratacaktır. Bu nedenle, yumuşak kapaklı ve çekirdekli golf toplarını da seçmek isteyebilirsiniz.
    • Elinizde sadece sert çekirdekli toplar varsa, bunları kullanarak tekniği uygulayın. Yumuşak çekirdekli toplara sahip olduğunuzda, uyguladığınız tekniği uygulayabilir ve topa büyük ölçüde backspin verebilirsiniz.
  3. adım 3 kullanacağınız golf sopasının türünü belirleyin'll be using.3Kullanacağınız golf sopasının türünü belirleyin. Ütüler, kamalar veya lob kamaları gibi yüksek sopalara öncelik vermelisiniz. Üzerinde daha fazla loft bulunan sopalar, özellikle lob wedge ile backspin vermek için en kolay sopalardır, bu nedenle bunlardan biriyle başlamak bu zor vuruşta daha kolay ustalaşmanıza yardımcı olabilir.
    • Yüksek sopalar tercih edilir çünkü sopanın yüksekliği ile sopa başının hücum açısı arasında daha büyük bir mesafe vardır ve bu da backspini artırır.
    • Backspin vuruşunuz için kullanacağınız sopa türünü seçerken yükseklik önemli bir faktör olduğundan, 7-iron'un üzerindeki sopalardan (6-, 5-, 4- veya 3-iron gibi) kaçınmalısınız.
  4. adım 4 sopanızı inceleyin.4Sopanızı inceleyin. Çim veya çim parçaları bazen sopanızın başına yapışarak üzerinde düz olmayan bir yüzey oluşturabilir. Bu durum, top ile sopa kafası arasına çim veya çimen girmesine neden olarak backspin oyununuzu olumsuz etkileyebilir. Bunun olmasını önlemek için, aşınmış veya kirli olup olmadığını görmek için clubface'i inceleyin.
    • Çim, kir veya diğer yapışkan maddeler çoğu durumda suyla nemlendirilmiş bir bezle silinebilir. Daha yoğun temizlik için sopanızın bakım talimatlarını izlemelisiniz.
    • Sopanın performansını etkileyebilecek sürtünme izleri, çizikler veya diğer lekeler gibi aşınma fark ederseniz, farklı bir demir, kama veya lob kama seçmek isteyebilirsiniz.
    • Hasarlı sopalar genellikle profesyonel bir golf sopası tamircisine götürülerek, aşınmışsa sopa yüzeyinin yeniden yivlendirilmesi sağlanabilir.

Spin ile Vuruş

  1. adım 1 kendinizi top duruşunuzun derinliklerinde olacak şekilde konumlandırın.1Top duruşunuzun derinliklerinde olacak şekilde kendinizi konumlandırın. Bu anlamda 'derin', genellikle topun arkasının duruşunuzun ortasına veya önüne doğru değil, duruşunuzun arkasına doğru konumlandırılması veya oynanması anlamına gelir. Topunuzu arka ayağınıza doğru 1 inç (2,5 cm) kadar yerleştirmek backspin için yeterli olacaktır.
    • Topu duruşunuzda daha derine yerleştirdiğinizde, sopanız topla aşağı doğru bir açıyla temas edecek ve bu da sopa kafasının sahip olduğu loft miktarı ile sopa kafasının hücum açısı arasındaki mesafeyi artırabilecektir
    • Her golfçü kendine özgüdür. Topunuz duruşunuzda daha da derindeyken backspin ile en iyi şansa sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz veya sadece 1⁄2 inç (1,3 cm) geriye doğru yerleştirme yeterlidir.
  2. 2Topu sopa yüzüne doğru sıkıştırmayı hedefleyin. Sıkıştırma, backspin oluşturmak için gereklidir. Sopa hızlanıyorsa veya topla temas ettiğinde sabit bir hızı koruyorsa, top sopa yüzüne doğru sıkıştırılacak ve daha fazla backspin yaratacaktır. Eğer sopa yavaşlıyorsa, top sopanın yüzüne doğru yuvarlanacak ve o kadar fazla backspin yaratmayacaktır. Bu nedenle, vuruş sırasında sopanın yavaşlamadığından emin olun.
  3. adım 3 golf sopanızı sallayın...3Golf sopanızı sallayın backspin vuruşu için. Sopanızı sallamak için kaldırırken, sallamak için aşağı indirmeden önce dik ve düz bir konuma kaldırdığınızdan emin olun. Sopa başının topa normalde kullandığınızdan daha dik bir açıyla inmesi için topa hücum açısını artırmayı hedefleyin. Backspin için atış yaparken, toprağa vurmadan önce her zaman topla temas halinde olmalısınız.
  4. adım 4 sığ bir çukur açmaya çalışın.4Sığ bir çukur açmaya çalışın. Hücum açısının dik olduğu bir vuruşla devam ettiğinizde, çimi kazacağınız ve bir çukur oluşturacağınız neredeyse kesindir. Backspin vuruşunu gerçekleştirirken, sığ ve nispeten kısa bir çukur oluşturacak bir teknik bulmak için farklı teknikler deneyin.
    • Derin bir çukur, topa yaklaşma açınızın çok keskin olduğunu gösterebilir ve bu da atışınızın yönünü veya mesafesini olumsuz etkileyebilir. Derin çukurların nedenini belirlemek için topa yaklaşımınızda ve vuruş açınızda küçük ayarlamalar yapmanız gerekecektir.
  5. adım 5 takip sırasında iyi formunuzu koruyun.5Takip sırasında iyi bir form koruyun. Ellerinizin darbe boyunca sopa başını yönlendirmesine izin verin. Özellikle bileklerinizi düz tutmak isteyeceksiniz. Sopanız yere temas ettiğinde, bu genellikle bileklerinizin hizadan çıkmasına neden olabilir, bu da 'kırılma' olarak bilinir. Bileklerinizin doğru pozisyonunu topla çarpışma boyunca korumak, tutarlı backspin için vazgeçilmezdir.

Tekniğinizdeki Sorunları Giderme

  1. adım 1 rüzgara doğru geri dönüş.1Rüzgara doğru backspin yapın. Backspin vuruşlarını öğrenirken rüzgar yönü son derece önemlidir. Rüzgara doğru vurmak genellikle daha fazla spin ile sonuçlanacaktır. Ancak bu, arzu edilen back-spin olabileceği gibi, topunuzun rota dışına çıkmasına neden olabilecek side-spin de olabilir. Topunuz ne kadar yükseğe çıkarsa, yana doğru hareket etmek için o kadar fazla zamanı olur.
    • Çok fazla kafa rüzgarı olmadığında çok fazla backspin ile vuruş yapmayı hedefleyin.
    • Uygun bir rüzgar olmadan asla tutarlı bir şekilde backspin yapamayacağınızı fark edebilirsiniz. Birçok profesyonel, rüzgar karşılarındayken ortalamadan daha yüksek backspinli vuruşlar yapmaktan kaçınır.
  2. adım 2 daha iyi sonuçlar için uzun atışlara backspin yapın.2Daha iyi sonuçlar için uzun atışları backspinleyin. Sürtünme, backspin oluşturmak için gereklidir, bu nedenle kısa atışlarda (50 yarda (46 m) gibi) backspin oluşturmak daha zordur. Sopa kafası daha yüksek hızlarda hareket ederken top ile sopa yüzü arasında sürtünme oluşturmak daha kolaydır, örneğin 160 yarda (150 m) gibi daha uzun mesafelere yapılan vuruşlarda kullanılanlar gibi. Backspin'i öğrenirken orta ve uzun mesafeli atışlarla başlamak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 topun yüzüne alçaktan vurun.3Topun yüzüne alçaktan vurun. Topunuzun 'yüzü', topa kafa üstü baktığınızda gördüğünüz dairedir. Topunuzun arka yüzüne alçaktan vurmak, backspininizde daha da büyük bir kuvvet yaratacak ve onu geliştirecektir.
    • Bu özelliğe 'dikey dişli etkisi' denir. Topun yüzüne daha aşağıdan vurulan topların, yukarıdan vurulanlara göre daha fazla spine sahip olacağını belirtir.
    • Sopa yüzüne yüksek bir vuruş yaparsanız, sopa başı topa doğru ilerlerken, topun içine ve zemine daha alçak bir şekilde girerken, top ile sopa yüzü arasına çim sıkışabilir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları