Rugby Topu Nasıl Döndürülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tipik bir ragbi pası saha boyunca güzelce ve zahmetsizce döndürülür. Topu döndürmek doğal bir beceri değildir, ancak paslarınızda isabet, mesafe ve tutarlılık için önemli bir beceridir. Topu hareket halindeki bir takım arkadaşınıza rahatça atabildiğinizde, harika bir spin pası üzerinde çalışmalısınız.

Not: Bu makale sağ elini kullanan oyuncular içindir. Solak paslar için talimatları ters çevirmeniz yeterlidir.

Adımlar

Spiral ile Paslaşma (Uzun Paslar)

  1. adım 1 büyük paslar için uzun, doğru spiraller kullanın.
    Büyük paslar için uzun ve doğru spiraller kullanın. Temiz bir spiral, özellikle scrum ve fly-half'ler için çok önemlidir. Spiral, bir oyuncunun topu mümkün olduğunca uzağa fırlatmak için kollarını ve hızlı bir bilek hareketini kullandığı klasik, vücuttan karşıya atıştır.
    • Doğruluk her zaman spiralden daha önemlidir. Spini doğru yapmadan önce hedefinize vurmaya odaklanmalısınız.
    • Uzun bir atış yapabileceğiniz konusunda şüpheleriniz varsa, topu bir çalımın içine alın. Topa sahip olmayı sürdüreceksiniz, bu da zor bir pası riske atmaktan çok daha değerlidir.
  2. adım 2 sağ elinizi topun arkasına yerleştirin.
    Sağ elinizi topun arkasına yerleştirin. Top önünüzde yatay durumda ve sağ eliniz topun ucuna yakın. Başparmağınız ve ilk parmağınız arasındaki yay istediğiniz hedefi göstermelidir. En yaygın pas, sağ elinizle vücudunuzun üzerinden solunuza ve arkanıza doğru attığınız standart bir taç atışıdır. Unutmayın, bir ragbi pası asla öne doğru atılamaz, bu nedenle önünüze doğru atma alıştırması yapmayın.
    • Sağ elinizi topun üst kısmına yerleştirin, ardından avucunuzun kenarı topun ucuna değene kadar noktaya doğru kaydırın.
    • Elleriniz büyükse, parmaklarınız yanlardan kıvrılmış şekilde hafifçe topun önüne doğru hareket ettirin. Topu sadece sağ elinizle tutabilmelisiniz, bu mümkün olana kadar ellerinizi ayarlayın.
  3. adım 3 sol elinizi diğer uçtaki topun altına yerleştirin.
    Sol elinizi diğer uçtaki topun altına yerleştirin. Sol el kılavuz eldir, yani sıkıca kavraması gerekmez. Başparmağınız topun en sol noktasına (burnuna) yakın olacak şekilde avuç içi yukarı bakacak şekilde topun altına yerleştirin.
  4. adım 4 topu sağ kalçanıza doğru geri çekin.
    Topu sağ kalçanıza doğru geri çekin. Sağ elle atışta gücün çoğu için sağ kolunuzu kullanırken, maksimum güç için vücudunuzu mümkün olduğunca dahil etmek istersiniz. Topu kalçanıza doğru geri çekin, bunu yaparken kabaca yatay bırakın.
    • Topu aşağı indirirken doğru yöne bakmasını sağlamaya çalışın - topu atarken doğru hizaya döndürmeye çalışmak istemezsiniz.
  5. adım 5 vücudunuzun üst kısmını hedefe bakacak şekilde çevirin.
    Hedefle yüzleşmek için vücudunuzun üst kısmını çevirin. Top hala kalçanızdayken omuzlarınızı takım arkadaşınıza doğru döndürün. Omuzlarınız onlara ne kadar iyi dönük olursa, atışınız o kadar isabetli olacaktır.
    • Genellikle yatay bir çizgide pratik yapmak en iyisidir. Bu, ayaklarınız öne bakarken her atış için omuzlarınızı döndürerek yana doğru atmaya odaklanmanızı sağlar. Daha fazla güç üretmenize yardımcı olması için hedefinizden en uzaktaki bacağınız önde olmalıdır.
  6. adım 6 topu alçakta ve yatay tutarak kollarınızı hedefe doğru fırlatın.
    Topu alçakta ve yatay tutarak kollarınızı hedefe doğru savurun. Topu atış hareketi boyunca kabaca aynı seviyede, kabaca kalça/bel yüksekliğinde tutun. Sağ kolunuz gücün çoğunu verecektir, bu nedenle sağ elle atışta sağdan itmeye odaklanın. Atışı hedefine yönlendirmek için sol elinizi kullanın.
    • İç kolunuz nispeten yerinde duracak, dirseğiniz hafifçe bükülecektir.
    • Dış kolunuz dirseği dışarı bakacak şekilde biraz dışa doğru kıvrılmalıdır.
  7. adım 7 sağ elinizin parmaklarını vücudunuza doğru geri çekin.
    Sağ elinizin parmaklarını vücudunuza doğru geri çekin. Atışı bitirdiğinizde, sağ elinizi aşağıya ve göğsünüze doğru kaydırarak topun derisini aşağıya ve bir spine doğru 'çekin'. Bu hareketin en zor kısmıdır, ancak biraz pratikle öğrenmesi kolaydır.
    • İyileştikçe topa daha fazla spin vermek için sol başparmağınızı da aşağı doğru çekebilirsiniz.
  8. adım 8 her iki kolunuzu hedefinize doğru uzatarak devam edin.
    Her iki kolunuzu da hedefinize doğru uzatarak devam edin. Her iki kolunuz da tamamen açılana kadar ellerinizi hareket ettirmeye devam edin. Hedefinizi göstermelidirler. Genel olarak, sol avuç içiniz topu yönlendirirken yukarı bakacak ve sağ avuç içiniz bilek hareketinden dolayı aşağı bakacaktır.

Topu Döndürme (Kısa Paslar)

  1. adım 1 kısa paslar ve hızlı patlamalar için nazik dönüşler kullanın.
    Kısa paslar ve hızlı çıkışlar için nazik dönüşler kullanın. Topu döndürmek sabit kalmasını sağlar, bu da takım arkadaşlarınızın çılgınca sallanan veya dönen bir topu yönetmeye çalışmak yerine ellerini topu havadan sorunsuz bir şekilde yakalamak için hazırlayabilecekleri anlamına gelir. Basit bir spin pası, topu kısa mesafelere taşımanın en hızlı yollarından biridir.
    • Doğruluk her zaman spinden daha önemlidir, bu nedenle önce atışlarda hedefinizi vurduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 topu iki elinizle tutun, burnunuz yukarı baksın.
    Burnunuz yukarı bakacak şekilde topu iki elinizle tutun. Bu, size birçok seçenek sunduğu için açık alanda koşarken iyi bir pozisyondur. Topu mümkün olduğunca kavramak için avuç içlerinizi değil parmaklarınızı kullanmaya odaklanın. Bu duruşta, top vücudunuzun önünde ve yukarı bakarken, birçok hareket seçeneğiniz vardır:
    • Her iki tarafa da spin pas atabilirsiniz.
    • Uzun bir pasa hazırlanmak için topu her iki kalçanıza indirebilirsiniz.
    • Çalım atmak için topu göğsünüzün içine sokabilirsiniz.
    • Topu her iki yöne atıyormuş gibi yapabilirsiniz.
  3. adım 3 topu hafifçe sağ göğüs kafesinize doğru çekin.
    Topu hafifçe sağ göğüs kafesinize doğru çekin. Eğer sağ elinizle atıyorsanız, topu solunuza doğru iteceksiniz. Topu göğüs kafesinize doğru çekerek biraz daha fazla güç elde etmek için topu hafifçe geriye doğru itin.
  4. adım 4 burnu yukarıda tutarak topu hedefe doğru itin.
    Burnu yukarıda tutarak topu hedefe doğru itin. Takım arkadaşınızın göğsünü hedefliyorsunuz. Topu sağ elinizle onlara doğru itin.
  5. adım 5 bırakırken parmaklarınızı göğsünüze doğru geri çekin.
    Topu bırakırken parmaklarınızı göğsünüze doğru çekin. Topu bırakırken, sanki metroda veya trende bir barı tutuyormuş gibi parmaklarınızı kendinize doğru çekin. Bu, topa spin kazandırır. Ayrıca sol başparmağınızı öne doğru çekerek topu bırakırken saat yönünde döndürme üzerinde de çalışabilirsiniz.

Atışlarınızı Geliştirmek

  1. adım 1 tekniğinizi geliştirmek için tek elle atış alıştırması yapın.
    Tekniğinizi geliştirmek için tek elle atışlar yapın. Yeni başlayanlar için en iyi yollardan biri tek elle atış yapmaktır. Bu, tam bir spiral için baskın el hareketlerinde ustalaşmalarına yardımcı olur. Topu baskın elleriyle tutmalarını, topun yanından ve altından arkaya doğru çukurlaştırmalarını sağlayın. Oradan:
    • Topu kalçanızın yakınında kavrayın, arka yarısını tutun.
    • Dirseğinizi geriye doğru bükerek topun burnunu hedefinize doğrultun.
    • Topu atmak için kolunuzu öne doğru çekin.
    • Bileğinizi sola doğru çevirin ve topu döndürmek için parmaklarınızı şıklatın.
  2. adım 2 daha hafif bir tutuşla atışınızı geliştirin.
    Daha hafif bir tutuşla atışınızı geliştirin. Sezgiye aykırı görünebilir, ancak topu hafifçe kavramak aslında daha fazla güç ve isabet sağlar. Harekette rahat olduğunuzda, topu sadece parmak uçlarınızla tutmaya çalışın ve mükemmel spin elde etmek için onları çekmenize izin verin.
  3. adım 3 oyununuzu geliştirmek için bazı atış alıştırmaları deneyin.
    Oyununuzu geliştirmek için bazı atış alıştırmaları deneyin. Atışınızı geliştirmenin en iyi yolu pratik yapmaktır. Antrenman sırasında her zaman ileri geri atmanız gerekse de, zaman içinde daha iyi bir atıcı olmanızı sağlayacak bazı odaklanmış alıştırmalar vardır:
    • Hızlı Eller: 3-5 oyuncu ile 3-5 metre arayla düz bir yatay çizgiden. Ayaklarınızı sabit tutarak, topu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çizginin üzerinden aşağı ve geri atmaya çalışın. İyileştikçe mesafeyi artırın.
    • Mini Çizgiler: Üç oyuncu alın ve topla birlikte sahada bir çizgi halinde koşun. Topu geçer geçmez, topa sahip olan oyuncunun arkasında olacak ve yasal olarak pas verebilecek şekilde geri çekilin. Topu alır almaz, diğer oyuncularınızı yasal atış pozisyonuna getirmek için 2-3 adım ileri koşun. Atış yapmaya ve üçünüzün arasında sahanın uzunluğu boyunca hareket etmeye devam edin.
  4. adım 4 ne zaman spin atacağınızı ve ne zaman basit tutacağınızı bilin.
    Ne zaman spin atacağınızı ve ne zaman basit tutacağınızı bilin. Spin, topa denge kazandırarak havada ilerlerken hızını ve isabetliliğini korumasına yardımcı olur. Bu onu cephaneliğinizdeki en güvenilir atış yapar, ancak bu her seferinde kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Bazen hiç pas vermemeli veya bunun yerine basit, döndürülmemiş bir 'pop' pas kullanmalısınız, örneğin:
    • Çalım yediğinizde. Kollarınız serbest değilse, atış için yeterince isabetli bir dönüş yapamazsınız.
    • Alanınız veya zamanınız kalmadığında. İyi bir atış biraz zaman alır ve kollarınız geniş bir mesafeyi kapsar. Eğer bir savunma oyuncusu atış sırasında kollarınızdan birini kesebilirse, isabet oranınız çok düşer ve takımınıza bir top kaybına mal olabilirsiniz.
    • Çok kısa paslar atarken. Burada yapılacak en iyi şey, spin yapmadan topu yukarı fırlatmaktır. Bu, takım arkadaşınızın topun içinden koşmasına ve ideal olarak topu henüz havada zar zor hareket ederken yakalamasına olanak tanır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Her zaman yanlara veya geriye doğru atma alıştırması yapın.

Uyarılar

  • En tehlikeli vuruşlardan bazıları, bir takım arkadaşının topu yakalamak için uzanması gerektiğinde, göğsünü ve karnını büyük bir müdahale için açığa çıkarmasıdır. İşte bu yüzden isabetlilik top çevirmekten çok daha önemlidir.