Antrenman Zamanını Brazilian Jiu-Jitsu ve Striking Arasında Nasıl Bölüştürürsünüz? Dengenizi Bulun

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yer ve yumruk oyununuzu geliştirmek istiyorsanız, antrenman şeklinizi yenilemeyi düşünüyor olabilirsiniz. Harika bir vuruş oyunu, ayakta dururken sizi ciddi bir tehdit haline getirirken, olağanüstü bir Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) beceri seti, teslimiyet yoluyla galibiyetler çalmanıza yardımcı olacaktır. Ancak bir disipline karşı diğerine ne kadar zaman ayırmalısınız? Burada dikkate alınması gereken pek çok husus vardır ve evrensel bir 'doğru' cevap olmayabilir. Ancak bu, kişisel olarak sizin için doğru bir cevap olmadığı anlamına gelmez ve biz de bunu bulmanıza yardımcı olmak için buradayız.

Bilmeniz Gerekenler

  • Antrenman süresini bölmek için basit ve takip etmesi kolay bir yol istiyorsanız antrenman sürenizi 50/50 oranında bölün.
  • Bireysel becerilerde ayrı ayrı ustalaşmaya odaklanmak için BJJ'nin veya vuruşun farklı bileşenlerini setler halinde eğitin (periyotlama eğitimi).
  • Yeni BJJ ve vuruş becerileri edinme konusunda yardım almak için bir eğitmen tutun, bir antrenman partneri bulun veya bir MMA sınıfına katılın.

Adımlar

Eğitim Dengesi

  1. adım 1 basit tutmak için her bir disiplin üzerinde dönüşümlü günlerde çalışın.
    Basit tutmak için her disiplinde dönüşümlü günlerde çalışın. Eğer bir antrenman programınız varsa, antrenman zamanını bölmenin en kolay yolu basitçe ortadan ikiye ayırmak ve iki disiplin arasında gidip gelmektir. Genellikle haftada 4 gün antrenman yapıyorsanız, 2 gününüzü Brezilya Jiu-Jitsu (BJJ) tekniklerini uygulayarak ve öğrenerek, 2 gününüzü de vuruş yaparak geçirin.
    • Çoğu MMA dövüşçüsü antrenman zamanlarını dövüş mekaniği/pratiği ve genel fitness arasında paylaştırır. Benzer bir program izliyorsanız, dövüş günlerinizi değiştirin ve fitness rejimine sadık kalın.
  2. adım 2 gelişmek için zayıf olduğunuz disipline biraz daha fazla zaman ayırın.
    Gelişmek için zayıf olduğunuz disipline biraz daha fazla zaman ayırın. Oyununuzda bariz bir boşluk olduğunu biliyorsanız ve bunu gerçekten düzeltmek istiyorsanız, devam edin ve zayıf disiplininize öncelik verin. Sağlam bir forvetseniz ancak yerde oldukça haftaysanız, haftada 1 gününüzü vuruş oyununuzu en iyi durumda tutmaya, diğer 2 seansı ise bir BJJ partneriyle pratik yapmaya ve ayak çalışması alıştırmaları yapmaya ayırabilirsiniz.
    • Örneğin, antrenman yaptığınız veya MMA mekaniklerinizi uyguladığınız günlerde, zamanın %75'ini BJJ teknikleri üzerinde, %25'ini ise vuruş kombinasyonlarınız üzerinde çalışarak geçirebilirsiniz.
  3. adım 3 keskin kalmak için antrenman yaparken güçlü yönlerinizi periyodik olarak uygulayın.
    Zinde kalmak için antrenman yaparken düzenli olarak güçlü yönlerinizi çalışın. Olağanüstü bir boksörseniz ve bu dövüş stilinizin temel bir parçasıysa, BJJ veya vuruş becerilerini geliştirmek için hız çantanızı ve ağır çantanızı tamamen terk etmeyin. Her şeyi bırakıp sadece bir dizi beceriye odaklanmak ne kadar cazip olsa da, oyununuzun tüm bir bileşenini ihmal ederek en güçlü alanınızda geride kalmak istemezsiniz.
    • Hiçbir rekabetçi MMA dövüşçüsü, sporun tüm unsurlarını atlayarak başarılı olamaz. Çok yönlü olmak anahtardır!
  4. adım 4 zaman içinde bir beceri setinde ustalaşmak için periyodizasyon antrenmanını deneyin.
    Zaman içinde bir beceri setinde ustalaşmak için periyodizasyon antrenmanını deneyin. Periyodizasyon, çalışmanın yoğunluğunun ve karmaşıklığının gruplar halinde ölçeklendirildiği bir eğitim sistemini ifade eder. Bir antrenman partnerinizle 5 antrenman seansını sadece köprü kurma ve kalça kaçışları gibi temel BJJ becerileri üzerinde çalışarak geçirebilir, basit mekaniklerden gerçek zamanlı kaçış uygulamasına doğru ilerleyebilirsiniz. Ardından, yeni bir beceriyle tekrar düşük seviyeden başlayın ve ustalaşana kadar devam edin.
    • Periyodizasyonun faydası, farklı becerileri bölümlere ayırmanıza ve tek başlarına ustalaşmanıza olanak sağlamasıdır. Zorluk eğrisi her antrenman grubunda sıfırlanır, bu da işler zorlaştığında vücudunuza bir mola verir.
    • BJJ için şu sırayla çalışabilirsiniz: kaçışlar, güreş ters çevirmeleri, boğmalar, Kimura teslimleri, yuvarlanmalar, sonra kol kilitleri.
    • Vuruş için şu sırayı takip edebilirsiniz: jablar ve düz vuruşlar, kancalar ve aparkatlar, tekmeler, kombinasyonlar, kombinasyon akıcılığı ve isabetlilik.
  5. adım 5 vücudunuzu dinleyin ve't skip recovery days.
    Vücudunuzu dinleyin ve dinlenme günlerini atlamayın. Kendinizi yıpranmaya başlamış hissediyorsanız, ara verin. Yeni bir beceri size 'yanlış' geliyorsa, bir adım geri atın ve onu sıfırdan yeniden öğrenin. Her gün spor salonuna gitmek ne kadar cazip gelse de, haftada en az 1 günü iyileşmek ve rahatlamak için kendinize ayırın.
    • Birçok MMA dövüşçüsü iyileşme günlerinde form üzerinde çalışacak veya son derece hafif bacak çalışması veya kardiyo yapacaktır. Vücudunuz bunu kaldırabildiği sürece bu tamamen iyidir!

Başkalarıyla Çalışmak

  1. adım 1 bjj ve vuruş temellerini öğrenmek için bir mma dersine katılın.
    BJJ ve vuruş temellerini öğrenmek için bir MMA dersine katılın. MMA dövüşünde yeniyseniz, yerel dojo veya spor salonunuzda başlangıç veya ileri düzey bir MMA sınıfına kaydolmayı düşünün. BJJ ve vuruşun her ikisi de MMA'in temel yetkinlikleri olduğundan, ihtiyacınız olan temeli geliştirecek ve her iki okulun temel mekaniklerini öğreneceksiniz.
    • Katıldığınız spor salonunda veya dojo'da yeniyseniz, bu aynı zamanda gelecek için potansiyel fikir tartışması ortaklarıyla tanışmanın harika bir yoludur!
  2. adım 2 bilmeniz gereken becerilerde ustalaşmak için bir mma eğitmeni tutun.
    Bilmeniz gereken becerilerde ustalaşmak için bir MMA eğitmeni tutun. Deneyimli bir dövüşçüyseniz ve karate tarzı vuruş oyununuzu bir sonraki seviyeye taşımak ya da yerdeki armbarda ustalaşmak istiyorsanız, bir profesyonel kiralayın. Mekaniklerinize ince ayar yapmak, karmaşık becerileri öğrenmek ve dövüş oyununuzu bir üst seviyeye taşımak için onlarla bire bir çalışın.
    • Profesyonel dövüş oyununa girmek istiyorsanız, eğitmeninizi dikkatlice inceleyin ve daha önce profesyonel dövüşçüleri eğitmiş birini arayın.
  3. adım 3 birbirinizden öğrenmek için bir antrenman partneri bulun.
    Birbirinizden öğrenmek için bir antrenman partneri bulun. Spor salonundaki bir arkadaşınıza ulaşın veya internette partner arayan yerel bir dövüşçü arayın. Takım oluşturun ve yeni BJJ teknikleri öğrenin ve birlikte antrenman yapın. Bir partnerle çalışarak ve pratik yaparak, birbirinizden beceriler öğrenebilir ve benzer düşünen bir arkadaşınızla düşük stresli bir ortamda bazı tekrarlar yapabilirsiniz.
    • Eğer bir antrenör tuttuysanız ve kendi başınıza bir antrenman partneri bulamıyorsanız, antrenörünüz sizi beceri düzeyinize uygun biriyle buluşturabilir.

BJJ ve Striking Temelleri

  1. adım 1 brazilian jiu-jitsu boğuşma, kilitler ve yakın mesafeye odaklanır.
    Brazilian Jiu-Jitsu boğuşma, kilitler ve yakın mesafeye odaklanır. Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), rakibinizi sıkıştırarak boyun eğdirmeyi amaçlayan bir dövüş sanatıdır. Kendini savunmanın etkili bir biçimi olarak popülerdir ve boğuşma, yer dövüşü, kilitlenmeler ve diğer çeşitli güreş hareketlerini içerir. Karma dövüş sanatlarında (MAA) BJJ temel bir beceri olarak kabul edilir.
    • Diğer popüler boğuşma disiplinleri arasında judo, güreş ve sambo yer alır. Bununla birlikte, BJJ çoğu MMA dövüşçüsü arasında ustalaşmak için daha önemli bir okul olarak görülmektedir.
  2. adım 2 vuruş tamamen hızlı temas ve kısa güç patlamaları ile ilgilidir.
    Vuruş tamamen hızlı temas ve kısa güç patlamaları ile ilgilidir. Vuruş, uzuvlarınızı içeren herhangi bir ani fiziksel saldırı için kullanılan genel bir terimdir. Yumruklar, tokatlar, dirsekler, tekmeler ve dizlerin hepsi vuruş şekilleridir. MMA'de vuruş, her dövüşçünün dahil olduğu önemli bir beceridir.
    • Çarpıcı disiplinler arasında boks, muay Thai, Krav Maga, karate ve tekvando yer alır.
  3. adım 3 hem bjj hem de vuruş mma'in temel ama farklı disiplinleridir.
    Hem BJJ hem de vuruş, temel ancak farklı MMA disiplinleridir. Her MMA dövüşçüsünün bir yer oyununa ve bir de ayakta durma oyununa sahip olması gerekir, bu nedenle rekabetçi bir şekilde dövüşecekseniz hem BJJ hem de vuruş becerilerini öğrenmeniz son derece önemlidir. Bu disiplinler arasında herhangi bir geçiş yoktur, bu nedenle ikisi arasında iyi bir denge bulmak çok önemlidir.
    • Antrenmanınızı güreş gibi farklı bir yer disiplinine odaklayabilirsiniz, ancak BJJ, MMA için yaygın olarak üstün bir okul olarak kabul edilir, çünkü teslimiyetle kazanmak zafere giden ana yoldur. Diğer yer oyunları, BJJ'nin yaptığı gibi teslimiyete odaklanmaz.

Rekabetçi Hususlar

  1. 1. adım kazanmış olsanız bile her iki disipline ilişkin bir anlayış geliştirin't use them.
    Kullanmayacak olsanız bile her iki disipline dair bir anlayış geliştirin. BJJ veya vuruş dövüş stilinize uymasa bile (yani öncelikle kickboks, kung fu veya judo eğitimi aldıysanız), en azından temel hareketlere aşina olun. Rakiplerinizin büyük çoğunluğu bu okullarda eğitim almış olacaktır ve kendinizi dezavantajlı duruma düşürmek istemezsiniz.
    • En azından BJJ ve başlıca vuruş disiplinlerindeki temel hareketleri öğrenin.
    • BJJ için kalçanızı nasıl koruyacağınızı, üçgen boğmayı ve köprü ve yuvarlanma ile kaçmayı öğrenin.
    • Vuruşta, boks ustalaşmak isteyeceğiniz temel yetkinliktir. Jablar, kancalar, aparkatlar ve düz vuruşlar bilinmesi gereken temel hareketlerdir.
  2. adım 2 mma'de rekabetçi bir şekilde dövüşmeyi planlıyorsanız bjj'yi vurgulayın.
    MMA'de rekabetçi bir şekilde dövüşmeyi planlıyorsanız BJJ'yi vurgulayın. Temel antrenman seanslarının ötesinde MMA dövüşü yapmak istiyorsanız, iyi bir BJJ beceri setine sahip olmanız gerçekten önemlidir. Profesyonel UFC dövüşlerinin çoğu teslimiyetle sonuçlanır veya karara bağlanır. Başka bir deyişle, profesyoneller nadiren zafere giden yolu yumruklar ve tekmeler. Bunun da ötesinde, BJJ manevraları, fiziksel olarak daha zayıf veya daha küçük bir dövüşçünün daha güçlü bir rakibin üstesinden gelebilmesinin temel yoludur.
    • İyi bir boğuşmacı, yeteneklerini büyük bir forveti boğmak için kullanabilirken, zayıf bir boğuşma oyununa sahip bir forvet rakibini durduramayacaktır.
    • Bu, vuruş becerilerini göz ardı etmenin sorun olmadığı anlamına gelmez; sadece profesyonel olmayı planlıyorsanız BJJ'ye daha fazla yönelmek isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 kondisyonunuz ve deneyim seviyeniz antrenmanınıza yön versin.
    Kondisyonunuz ve deneyim seviyeniz antrenmanınıza yön versin. Hem BJJ hem de vuruşta ne kadar hızlı ve sıkı antrenman yapacağınız, MMA yolculuğunuzun neresinde olduğunuza bağlıdır. Eğer yeni başlıyorsanız, form tutmaya ve temel bilgileri öğrenmeye odaklanın. Öte yandan, zaten üzerinde çalışabileceğiniz iyi bir dövüş temeliniz varsa, devam edin ve hızlı bir şekilde yeni beceriler kazanmak için sınırlarınızı zorlayın.
    • Her dövüşçü farklıdır. İlerleme adına kendinizi bir tür keyfi son tarihe bağlı kalmaya zorlamayın.

Uzman Soru-Cevap