Yeni Misina Makaraya Nasıl Sarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zamanla misinanız yıpranır, daha kolay dolanır ve yakalaması daha zor hale gelir. Ne tür bir oltanız olursa olsun yeni misina sarmak aynıdır. Tek yapmanız gereken misinayı düğümlemek ve makaranın makarasının etrafına sarmaktır. Sinek balıkçılığında, mümkün olan en iyi atışı yapmak için farklı misina türlerine ihtiyacınız olacaktır. Bol miktarda balık yakalamak için misinanızı sezonda en az bir kez değiştirin.

Adımlar

Spinning ve Baitcaster Makaraların Yüklenmesi

  1. adım 1 tel kolu kaldırarak kefaleti açın.
    Tel kolu kaldırarak kefaleti açın. İplik makaralarında, kefalet makaradan sarkan küçük tel koldur. Kefaleti açmak için misinayı yukarı kaldırın ve kefaleti kapatmak için aşağı kaldırın. Hala yerinde duran eski misinayı çıkarın.
    • Yemli makaralarda kefalet yoktur, bu nedenle bu adımı uygulamanıza gerek yoktur.
  2. adım 2 yeni misinayı misina kılavuzlarından geçirin.
    Yeni misinayı misina kılavuzlarından geçirin. Misina kılavuzları, kamışın alt tarafından sarkan küçük halkalardır. Kamışın en ucundan başlayın ve misinayı halkalardan geçirip makaraya doğru itin.
    • Bir Baitcaster kamış için makarada küçük bir delik arayın. Kefaletin içine sokmak için misinayı bu kılavuzdan da geçirmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 makara makarasındaki misinayı düğümleyin.
    Misinayı makara makarasına düğümleyin. Misinanın ucunu makaranın ortasındaki girinti olan makaranın üzerine sarın. Misinanın ucunu kendinize doğru geri getirin ve misinayı bir çardak düğümüyle birbirine bağlayın.
    • Çardak düğümü önce bir üst düğüm atılarak yapılır. İpin serbest ucuna ikinci bir üstten düğüm atın. Ardından her iki düğümü de makaraya doğru sıkıca çekin.
  4. adım 4 tel kolu indirerek kefaleti kapatın.
    Tel kolu indirerek kefaleti kapatın. Tel kolu gidebildiği kadar aşağı çekin. Bu, misinayı yerine kilitler. Misina çözülürse, kefaleti yukarı kaldırmanız ve düğümü yeniden atmanız gerekecektir.
  5. adım 5 çubuğu çevirin's handle to figure out which way the bail rotates.
    Kefaletin hangi yöne döndüğünü anlamak için kamışın kolunu çevirin. Misinanın aynı yönde yüklenmesi gerektiğinden, kefaletin döndüğü yönü not edin. Yeni misina makarasını etiketi yukarı bakacak şekilde yere bırakın ve misinanın doğru şekilde yüklenebilmesi için oltanın konumunu ayarlayın.
    • Örneğin, kefaletiniz saat yönünde dönüyorsa, misinanın makaranın etrafına saat yönünde sarılması için makaranın solunda durun.
    • Baitcaster kamışlar için makaraya bir kalem sokmanız ve başka birinin tutmasını sağlamanız gerekecektir. Alternatif olarak, bir makara biriktirici satın alın veya makarayı bir karton kutunun içinden geçirilmiş bir tornavidanın üzerine yerleştirerek bir makara yapın.
  6. adım 6 misinayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında hafifçe kavrayın.
    Misinayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında hafifçe kavrayın. Diğer elinizle çubuğu tutarken serbest elinizi kullanın. Sabit bir basınç uygulamanız gerekecektir. Misina gergin hissediliyorsa ve makaraya geçerken dolaşmıyorsa, doğru tutuyorsunuz demektir.
  7. adım 7 oltayı çevirin's handle 15-20 times.
    Oltanın sapını 15-20 kez çevirin. Kolu çevirirken misinayı tutmaya devam edin. Misinayı makaraya yüklemek için 15-20 dönüş yeterlidir. Düğümlenmemesi veya dolaşmaması için misinaya göz kulak olduğunuzdan emin olun. Bunu düzeltmek için misinayı açmanız gerekecektir.
    • Düğümler veya karışıklıklar için misinayı makaradan yavaşça geri çekin. Karışık kısımdaki misina ilmeğini çekiştirin ve çözülecektir.
  8. adım 8 karışıklık olup olmadığını test etmek için misinayı bırakın.
    Karışıklık olup olmadığını test etmek için misinayı bırakın. Misinayı bırakın ve yere doğru düşüşünü izleyin. Misinada herhangi bir bükülme veya ilmek olduğunu hemen fark edeceksiniz. Telafi etmek için yeni misina makarasını çevirin, böylece etiket yere bakacaktır.
    • Misinanın, kefaletin döndüğü yönde yüklenmeye devam ettiğinden emin olun!
  9. adım 9 oltayı doldurun's spool until it's almost full.
    Kamışın makarasını neredeyse dolana kadar doldurun. Düz durması için misinayı tekrar başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırın, ardından kamışın krankını döndürün. Makara neredeyse dolana kadar misinayı yükleyin. Misina yaklaşık olarak 1⁄8 (0,32 cm) makaranın kenarının altında. İşi bitirmek için misinayı yeni makaradan ayırmak üzere kesin.
  10. adım 10 misinayı bir lastik bant ile makaraya sabitleyin.
    Misinayı makaraya bir lastik bant ile sabitleyin. Yerinde tutmak için makaradaki misinanın etrafına bir lastik bant yerleştirin. Makaranızın yan tarafında bir tırnak varsa, misinayı bunun etrafına sarmak da her şeyi yerinde tutacaktır.

Kapalı Yüzlü veya Spincast Makaranın Doldurulması

  1. adım 1 makaranın ön yüzünü sökün.
    Makaranın ön yüzünü sökün. Misinayı makaraya geçirmeden önce, makaranın üst kısmını çıkarın. Makarayı çekip çıkaracak kadar gevşeyene kadar saat yönünün tersine çevirin. Bazı acemi dostu modellerde bu kapağı çıkarmak için basabileceğiniz bir düğme vardır. Sapını döndürerek kalan eski misinayı çözün.
    • Close-faced ve Spincast aynı makaranın farklı isimleridir. Makaranın makarasına ulaşmak için sökmeniz gereken bu kapağa sahipse bir makaranız olduğunu anlarsınız.
  2. adım 2 misinayı çubuktaki misina kılavuzlarından geçirin's tip.
    Misinayı kamışın ucundaki misina kılavuzlarından geçirin. Kamışın altından sarkan küçük halkalara bakın. Kamışın ucundan başlayarak, yeni misinayı deliklerden makaraya doğru geçirin.
  3. adım 3 misinayı makara üzerindeki deliğe itin's cap.
    Misinayı makaranın kapağındaki deliğe itin. Kapağı kaldırın ve misinayı üstteki delikten geçirin. Bunu şimdi yapmazsanız, daha sonra ihtiyacınız olduğunda kapağı takamazsınız. Kapağı henüz makaranın geri kalanına takmayın.
  4. adım 4 misinayı makaranın döndüğü yönde makaranın etrafına sarın.
    Misinayı makaranın döndüğü yönde makaranın etrafına sarın. Diğer kamış türlerinde olduğu gibi, kamışın makarasının ortasında misinanın durduğu küçük bir oyuk olacaktır. Bu oyuğun etrafına iki kez sarın, böylece yerine bağlamak için yeterli misinaya sahip olacaksınız.
    • Misinanın her zaman makaranın döndüğü yöne doğru sarıldığından emin olun. Saat yönünde dönüyorsa, misina saat yönünün tersine sarılmalıdır. Dönme yönü olta kamışına bağlıdır.
  5. adım 5 misinanın ucunu bir düğüme bağlayın.
    Misinanın ucunu bir düğüme bağlayın. Misinanın çözülmemesi için makaraya karşı düğümleyin. Bunu bir kayma düğümü, perçin düğümü veya çardak düğümü ile yapabilirsiniz. Devam etmeden önce misinanın güvenli bir şekilde bağlandığından ve sıkı olduğundan emin olun.
  6. adım 6 misinayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırın.
    Misinayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırın. Serbest elinizi kullanarak misinayı makaraya sararken hafif bir baskı uygulayın. Bu, misinayı gergin tutarak dolaşmasını önleyecektir.
  7. adım 7 misinayı yüklemek için kolu çevirin.
    Misinayı yüklemek için kolu çevirin. Misinayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında gergin tutun ve misinayı düz tutmak için biraz baskı uygulayın. Kolu misinayı yüklediğiniz yöne doğru çevirin; bu yön, makaranın misinayı açmak için normalde döndüğü yönle aynı olmalıdır.
    • Örneğin, misinayı saat yönünün tersine biriktirdiyseniz, kolu saat yönünün tersine çevirin.
  8. adım 8 makara neredeyse dolana kadar misinayı makaraya sarın.
    Makara neredeyse dolana kadar misinayı sarın. Misinayı yükleyin, ancak makarayı tamamen doldurmayın. Misina yaklaşık olarak 1⁄8 inç (0,32 cm) altında olmalıdır. Misina, çubuğun geri kalanından gevşeklik olmadan sarkmalıdır.
    • Çok fazla ekleme yapmak misinanın çözülmesine neden olabilir, bu nedenle her şeyi yeniden makaraya sarmanız gerekecektir.
  9. adım 9 kapağı makaraya geri takın.
    Kapağı makaraya geri takın. Makaranın kapağını tutun, bu kapak zaten yeni misina ile geçirilmiş olmalıdır. Yerine sabitlemek için makaranın üzerine saat yönünde çevirin.
    • Eğer kapağı kapalı bıraktıysanız, tüm ipliği çözün. Bunun için çok fazla alana ihtiyacınız olacak, bu nedenle etrafta dolaşmayı ve ipi çitlere veya diğer nesnelere asmayı deneyin, böylece çözülmeden kalır. Ardından misinayı kapaktan geçirin ve makaraya sarın.
  10. adım 10 misinayı makaradan kesin.
    Misinayı makaradan kesin. Oltanın ucuna geri dönün. Bir makas alın ve misinayı ucun ötesinden kesin. Oltanın altındaki misina kılavuzlarından sarkan misinayı kesmekten kaçının.

Sinek Balıkçılığı Makarası için Misina Biriktirme

  1. adım 1 bir tedarik mağazasından destek ve misina satın alın.
    Bir tedarik mağazasından destek ve misina satın alın. Sinek oltasında en az 2 farklı misina türü kullanılır. Bir makara destek ve bir makara misina almanız gerekecektir. Daha fazla balık yakalayan daha güçlü bir misina için lider misina ve uçlara yatırım yapın.
    • Destek misinası en ağır ve en ucuz türdür. Ağırlığı 20 ila 30 lb (9,1 ila 13,6 kg) olan bir misina alın. Yaklaşık 20 ft (6,1 m) uzunluğunda olacaktır.
    • İhtiyacınız olan sinek misinasının ağırlığını gösteren bir sayı bulmak için kamışınıza bakın. Bu misinalar genellikle yaklaşık 80 ila 90 ft (24 ila 27 m) uzunluğundadır.
    • Konik ve monofilament veya florokarbondan yapılmış lider misina alın. Yaklaşık 9 ft (2,7 m) uzunluğunda bir ruloya ihtiyacınız olacak, ancak daha derin sular için uzatabilir ve sığ su veya rüzgarlı koşullar için kısaltabilirsiniz.
    • Lider misinadan daha ince olan 2 ila 4 ft (0,61 ila 1,22 m) tippet misina satın alın. X ölçeğine göre derecelendirilir, 01X ila 08X arası çizgili levrek gibi büyük balıklar için yeterince güçlüdür ve 1X ila 8X arası çizgiler alabalık gibi daha küçük balıklar içindir.
  2. adım 2 destek misinasını makaranıza düğümleyin.
    Destek misinasını makaranıza düğümleyin. Destek misinasının ucunu makaradaki oluğun etrafına sarın. Tüm yolu dolaşın ve elinize kadar geri getirin. Makaranın ötesinde, destek ipinin ucunu bir çardak düğümü ile ipin geri kalanına bağlayın.
  3. adım 3 misinayı makaranın döndüğü yönde besleyin.
    Misinayı makaranın döndüğü yöne doğru besleyin. Misina ne olursa olsun, makaranın normalde döndüğü yönde misinaya takın. Saat yönünde dönen bir makara için, misina da her zaman saat yönünde biriktirilmelidir.
  4. adım 4 birinden misinayı sarmanıza yardım etmesini isteyin.
    Birinden misinayı sarmanıza yardım etmesini isteyin. Kalın eldivenler giymelerini sağlayın. Siz misinayı makaraya geçirirken onlar da misinayı baş ve işaret parmakları arasında tutmalıdır. Misinayı makaraya yüklerken hafif bir basınç uygulayarak misinayı sıkıca kavrayın.
    • Size yardım edecek birini bulamazsanız, makarayı bir olta dükkanına götürün. Onlar sizin için misinayı makaraya saracaktır.
    • Dolaşmayı önlemek için bunu her misinada yapmak önemlidir.
  5. adım 5 desteği makaraya sarın.
    Desteği makaraya sarın. Makaradan 50 ila 100 yd (46 ila 91 m) arasında çıkmasına izin verin. Makaraya sıkıca sarın. Elinizde bir makara makinesi yoksa bu işlemi elle yapın. İşiniz bittiğinde misinayı makasla kesin.
  6. adım 6 sinek misinasını desteğe düğümleyin.
    Sinek ipini desteğe düğümleyin. Makaradan biraz sinek ipi çözün. Makaranızdaki destek ipinin ucunu alın ve bir Albright düğümü ile birbirine bağlayın. Düğümün sağlam olduğundan emin olun, böylece balık tutarken misinanızı kaybetmezsiniz!
    • Albright düğümü için, daha ağır olan misinayla bir ilmek yapın. Daha hafif misinayı içinden geçirin ve 10 kez daha ağır misinanın üzerinden ilmeğe doğru sarın. İlmeğin içinden geri getirin ve misinaları sıkıca çekin.
  7. adım 7 makara neredeyse dolana kadar misinayı sarın.
    Makara neredeyse dolana kadar misinayı sarın. Misinayı destekte yaptığınız gibi sarın. Sinek misinası makaranın çoğunu dolduracaktır ve yaklaşık 1⁄8 (0,32 cm) makara ağzının altında. Bir lider veya atkı ipi eklemeyi planlamıyorsanız, yeni ip makaralama işlemini tamamladınız demektir.
  8. adım 8 eğer ekleyecekseniz sinek misinasını lider misinaya bağlayın.
    Eğer ekliyorsanız, sinek misinasını lider misinaya bağlayın. Lider ipi ekliyorsanız, sinek ipinin ucunu alın ve lider ipin ucuna bağlayın. Başka bir Albright düğümü burada işe yarar, ancak bir çivi düğümü daha yumuşak bir hat sağlar. Bu düğüm, ipleri birbirine bağlamak için bir kalem veya başka bir nesnenin etrafına dolamayı içerir.
    • Bu tür bir düğüme yardımcı olması için bir çivi düğümü aleti satın alabilirsiniz.
  9. adım 9 i̇steğe bağlı lider misinayı makaranıza sarın.
    İsteğe bağlı lider misinayı makaranıza sarın. Misinayı elle veya makara makinesini kullanarak sarın. Uçuş ipi üzerinde yapabildiğiniz kadar sıkı olsun. Bu, sinek ipinizi koruyacak ve balıklar için daha görünür hale getirecektir.
  10. adım 10 lider misinayı eklemek istediğiniz bir tippet misinaya bağlayın.
    Lider ipini eklemek istediğiniz bir atkı ipine bağlayın. Bir atlama ipi eklemek zorunda değilsiniz, ancak sineğe bağlamak daha kolaydır. Bu ipleri bağlamanın en kolay yolu çift cerrah düğümüdür. İpleri bir düğüm haline getirmeden önce zıt yönlere bakacak şekilde yan yana yerleştireceksiniz. İşiniz bittiğinde tüm tippet ipini makaranıza sarın.
  11. adım 11 sineği misinanın ucuna sabitleyin.
    Sineği misinanın ucuna sabitleyin. Makaranızdaki son misinadan yaklaşık 5 ila 6 inç (13 ila 15 cm) alın ve sineğin kancasının gözünden çekin. Geliştirilmiş düğüm veya kaplumbağa düğümü sineği sabitlemek için iyi seçeneklerdir. Düğümü yapabildiğiniz kadar sıkı atın, ardından balığa çıkmadan önce misinanın ucunu kesin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Hangi sinek misinasını kullanacağımı nasıl bilebilirim?
    Balığa nereye gittiğinizi düşünün! Tatlı suda avlanıyorsanız tuzlu su misinası kullanmak istemezsiniz, çünkü tuzlu su misinaları daha çok tropikal, sıcak sular içindir. Mümkünse, bölgede yerel bir sinek dükkanı arayın ve ne önerdiklerine bakın - suyu ve orada en iyi neyin işe yaradığını bilirler.
  • Soru
    Yeni hattı ılık suda bekletmenin faydalı olabileceğini duydum. Bu doğru mu?
    Eğer misinanız makaraya takıldıktan sonra büküldüyse yardımcı olur. Gerçek makarayı çıkarın ve misinayı yaklaşık 10 dakika boyunca ılık suda bekletin. Misina minimum bükülme ile takıldığı sürece, ılık suda bekletilmesine gerek yoktur.
  • Soru
    Bu teoriler örgülü misina için de geçerli mi?
    Hayır, örgülü misina mono ve florokarbon misina gibi hafıza sorununa sahip değildir, bu nedenle onu ıslatmanız gerekmez.

Video

İpuçları

  • Eğer misinanızda çok fazla bükülme oluyorsa, oltayı çıkarın ve misinanın büyük bir kısmını teknenin arkasına bırakın.
  • Eski misinayı bir misina geri dönüşüm kutusuna götürün. Bunları çoğu olta dükkanında bulabilirsiniz.
  • Örgülü misina kullanıyorsanız, misinayı yerinde tutmak için önce makaranın üzerine bez bant veya bir kat monofilament koyduğunuzdan emin olun.

Uyarılar

  • Eski misinayı asla yere veya suya atarak imha etmeyin. Kuşlar ve balıklar eski misinaya dolanır ve ölürler.
  • Dişlerinizi kırabileceğinden misinayı ısırmaktan kaçının.