Bir Casus Nasıl Fark Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Casusluk ve casusluk sadece James Bond filmlerinde görülen bir şey değildir. Siber casusluk ve kurumsal casusluk, modern dünyada insanların izlenmesinin ve bilgilerinin çalınmasının iki yaygın yoludur. Ve elbette her zaman takip edilme, takip edilme veya izlenme tehlikesi vardır - özellikle de kararlı bir takipçinin kullanabileceği teknolojiyle. Birinin sizi veya şirketinizi izlediğinden endişe ediyorsanız, bu kişileri tespit etmenin birkaç yolu vardır. Bu tür casusları nasıl tespit edeceğinizi bilmek, sizi mağdur etmelerini engellemede faydalı olabilir.

Adımlar

Siber Casusları Tespit Etme

  1. adım 1 tarayıcı geçmişinizi kontrol edin.
    Tarayıcı geçmişinizi kontrol edin. Olağandışı web siteleri veya ziyaret etmediğiniz siteler varsa, bilgisayarınızı başka biri kullanıyor olabilir. Aynı şekilde, arama geçmişiniz temizlenmişse ve bunu siz yapmadıysanız, bunu başka biri yapmış olabilir. Bu durumlarda, birisi bilgisayarınıza doğrudan erişerek sizi gözetlemiş olabilir.
    • Kullanmadığınız zamanlarda makinenizi kapatmayı unutmayın ya da istenmeyen kullanıcıları engellemek için harf, rakam ve sembollerden oluşan güçlü bir parolanız olsun; örneğin adınızın ilk harfi, doğduğunuz yıl ve @gmail.com gibi bir kaynak. Örn: [email protected].
  2. adım 2 makinenizde üçüncü parti yazılımların çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
    Makinenizde üçüncü parti yazılımların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bazen sanal ağ bilişim (VNC) yazılımı olarak da adlandırılan bu programlar, açık olduğu sürece birisinin bilgisayarınıza uzak bir konumdan erişmesine olanak tanır. Birçok kişi uzaktan iş yapmak için LogMeIn veya GoToMyPC gibi programlar kullanır. Böyle bir programınız varsa ve başka biri oturum açma bilgilerinizi ele geçirdiyse, makinenize dışarıdan erişebilir.
  3. adım 3 bilgisayarınızın veya cihazınızın farkında olun's operating speed.
    Bilgisayarınızın veya cihazınızın çalışma hızının farkında olun. Eğer hızınızda bir gecikme fark ederseniz, bu birisinin sizin aktivitelerinizi takip etmek için interneti kullanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir izleme uygulaması değerli belleği kullanacak ve bilgisayarınızdaki diğer işlemlerin yavaşlamasına neden olacaktır. Cihazınızın çalıştırdığı uygulamalara bakın ve tanıdık olmayanları fark edin.
    • Symantec, McAfee ve Norton gibi çoğu büyük ticari antivirüs programı, bilgisayarınızdaki bu gibi uygulamaları izlemekte iyidir.
  4. adım 4 faturalarınızı kontrol edin.
    Faturalarınızı kontrol edin. Birisi cihazlarınıza erişebiliyorsa, muhtemelen hakkınızdaki diğer bilgilere de erişiyordur ve bunları kimliğinizi çalmak için kullanıyor olabilir. Buna ek olarak, telefonunuzdaki casusluk uygulamaları izleme verileri göndermek için GPS'i kullanacak ve bu nedenle muhtemelen veri ücretlerinizi artıracaktır.
  5. adım 5 güvensiz web sitelerinden indirmelere dikkat edin.
    Güvenli olmayan web sitelerinden yapılan indirmelere dikkat edin. Bir web sitesinden bir şey indiriyorsanız, bilgisayarınızın güvenlik sistemini kullanarak o sitenin güvenilir veya güvenli olup olmadığını kontrol edin. Güvensiz bir web sitesinden dosya indiriyorsanız, yabancılar buna erişebilir.

Kurumsal Casusları Tespit Etme

  1. adım 1 şirketinizi tanıyın's important information and who has access to it.
    Şirketinizin önemli bilgilerini ve bunlara kimin erişebileceğini bilin. Bir rakibin ilgi duyabileceği bilgi türlerini düşünün. Bunlar hassas araştırmalar ve kurumsal stratejiler olabileceği gibi bilanço gibi bilgiler de olabilir. Bu bilgilere erişmemesi gereken biri erişiyorsa, bu kişi kurumsal bir casus olabilir.
  2. adım 2 yasal ve yasadışı faaliyetler arasındaki farkı bilin.
    Yasal ve yasadışı faaliyetler arasındaki farkı bilin. Çoğu kurumsal casusluk, herkesin kolayca ulaşabileceği bilgilerin araştırılmasını içerir. Bu, çalışanların bir listesini, yaklaşan etkinlikleri veya satışları ya da yapıdaki son değişiklikleri içerebilir. Yasal yöntemlerle bilgi bulan bir kişi işletmeniz için bir tehdit oluşturabilir, ancak bunlar cezai suç değildir. Dolandırıcılık, haneye tecavüz, hırsızlık ve diğer yasadışı faaliyetler kurumsal casusluğun kovuşturulması için tek yoldur.
    • Çalışanlar bazen ofis faaliyetleri veya iş durumundaki değişiklikler de dahil olmak üzere kişisel sosyal medya hesaplarına bilgi gönderirken dikkatsiz davranabilirler. Bu bilgiler kurumsal casuslar için çok faydalı olabilir ve elde etmeleri tamamen yasaldır.
  3. adım 3 tanıdık olmayan yüzleri arayın.
    Tanıdık olmayan yüzleri arayın. Binanızda veya ofisinizde tanımadığınız insanlar var mı? Birçok işyeri işgücüne tam olarak aşina değildir ve bazen insanlar gerçek bir çalışanı takip edebilir veya takip edebilir.
    • Bunun sadece orada olmaması gereken birini tespit etmeye yardımcı olmak için olduğunu unutmayın. Şirketinizin bu tür bir güvenlik ihlalini bildirmek için net politikaları olmalıdır. Raporlama ve daha fazla işlem yapmak için bu protokolleri izleyin.
  4. adım 4 olağandışı faaliyetlere dikkat edin.
    Olağandışı faaliyetler için gözünüzü dört açın. Çalışan faaliyetlerinin izlenmesi olağandışı eylem kalıplarını ortaya çıkarabilir. Birisi normalden daha fazla dosyaya erişiyorsa veya kendi evi gibi alışılmadık yerlerden erişiyorsa, başkası için bilgi alıyor olabilir.
    • Çöp kutusuna dalmak ya da başka bir şekilde çöpleri karıştırmak, bir şirket hakkında bilgi edinmenin basit bir yoludur. Şirketinizin çöpünü karıştıran birini görürseniz (ve bu yanlışlıkla attığı bir şeyi arayan bir çalışan değilse), bu bir şirket casusu olabilir.
  5. adım 5 sosyal mühendislik için tetikte olun.
    Sosyal mühendislik için tetikte olun. Çoğu kurumsal casusluk, insanlarla konuşarak ve yönlendirici sorular sorarak yapılır. Casuslar çalışan kılığında arayarak kullanıcı adlarını veya şifrelerini unuttuklarını iddia edebilirler. Garip sorulara veya birisini bilgi vermesi için korkutma girişimlerine karşı dikkatli olun.
    • Bu, yabancıların BT'den veya şirketinizin diğer saygın bölümlerinden olduklarını iddia ederek parola ve diğer bilgileri isteyecekleri 'kimlik avı' planlarını içerebilir. Aslında, birisinin casusluk yaptığını düşünüyorsanız, bilgilerinizi onları tanıyan biriyle paylaşmayın.
    • Çalışanlar, casusluğa işaret eden belirli yönlendirici soruları veya belirli sosyal ipuçlarını aramak üzere eğitilebilir. Şirketinizin hassas bilgilerin ifşa edilmesine ilişkin net süreçleri olmalıdır ve bu süreçler takip edilmezse, bu sizin veya çalışanlarınız için kırmızı bayrak çekecektir.

Kişisel Hayatınızdaki Casusları Belirleme

  1. adım 1 çevrenize dikkat edin.
    Çevrenize dikkat edin. Cep telefonunuza bakarak veya müzik dinleyerek dolaşmaktan kaçının. Biri sizi takip ediyorsa, etrafınızda olup bitenlere dikkat ederseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.
  2. adım 2 sizi takip eden arabaları kontrol edin.
    Sizi takip eden arabaları kontrol edin. Belirgin olmayan veya sade araçları arayın; casuslar genellikle gösterişli arabalarla dolaşmazlar. Alternatif olarak, sizi takip etmek için bir nedeni olabilecek tanıdığınız kişilere ait araçları kontrol edin.
    • Eğer araba kullanıyorsanız, biraz yavaşlayın ve sizi takip ettiğini düşündüğünüz aracın da yavaşlayıp yavaşlamadığına bakın. Eğer otoyoldaysanız, şerit değiştirin ve sizi takip edip etmediklerine bakın.
    • Biri sizi takip ediyorsa, bu gösterişli bir spor araba olmayacaktır. Muhtemelen dikkatinizi çekmeden kolayca karışabilecek, tanımlanamayan bir şey içerecektir. Takip edildiğinizi düşünüyorsanız, plaka gibi ayırt edici özelliklere dikkat edin.
  3. adım 3 gizli kameraları arayın.
    Gizli kameraları arayın. Dışarıda gözden kaçması kolay birçok küçük kamera vardır. Dar alanlara ya da başka nesnelerin içine gizlenerek birilerinin sizi ve hareketlerinizi kaydetmesini sağlayabilirler. Çoğu kamera küçüktür, bu nedenle yerinden çıkmış gibi görünen küçük eşyalara ya da hiçbir yere bağlı değilmiş gibi görünen gevşek kablolara dikkat etmek isteyeceksiniz.
    • Kameraları keşfetmek için bir akıllı telefon kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz odadaki tüm ışıkları kapatın, ardından telefonunuzu kamera moduna getirin. Kameradan odaya bakın. Gece görüşlü kameralar parlak kırmızı bir ışık yayacak (karanlıkta bu şekilde görürler) ve bu ışık ekranınızda görünecektir. Eğer bunu görürseniz, gizli bir kamera buldunuz demektir.
    • Satın alınabilecek bir dizi gizli kamera dedektörü vardır. Bunlar odayı taramak için kullanabileceğiniz yüksek frekanslı kırmızı ışık üreten küçük cihazlardır. Işık herhangi bir lens, çip veya kızılötesi ışıktan yansıyacaktır.
  4. adım 4 dinleme cihazlarını kontrol edin.
    Dinleme cihazlarını kontrol edin. Telefonunuzu kapattıktan sonra bile telefonunuzdan garip sesler geldiğini fark ederseniz, birisi konuşmalarınızı dinliyor olabilir. Dinleme cihazları televizyon ve radyo gibi elektronik cihazlarda da parazite neden olabilir.
  5. adım 5 olağandışı wi-fi ağlarını arayın.
    Olağandışı Wi-Fi ağlarını arayın. Kameralar ve kayıt cihazları gibi gizli cihazlar bulduklarını iletmek için Wi-Fi ağlarını kullanabilir. Telefonunuz veya dizüstü bilgisayarınız evinizde sizin ağınız olmayan güçlü bir sinyal tespit ederse, yakındaki ağı kullanan biri olabilir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir telefon görüşmesinde korkutucu teknik ifadeler kullanan bilgisayar dehası bir takipçiden kendimi nasıl koruyabilirim?
    Eğer emin değilseniz ya da birisi sizi dijital olarak tehdit ediyor, şantaj yapıyor ya da hırsızlık yapıyorsa, polise başvurmaktan çekinmeyin. Ayrıca, sorun o kadar büyük değilse, bilgisayar üreticinizle (örneğin Apple) iletişime geçebilirsiniz.
  • Soru
    Parolamın ele geçirilip geçirilmediğini nasıl öğrenebilirim?
    Hacklendiğinizden şüpheleniyorsanız bile şifrenizi değiştirin. Güçlü, tahmin edilmesi zor bir şifre kullanın veya bir şifre oluşturucu ile rastgele bir şifre oluşturun.
  • Soru
    Arkadaşımın casus olduğunu nasıl anlayabilirim?
    Otomatik olarak arkadaşınızın casus olduğunu varsaymayın, ancak şüpheleniyorsanız onları yakından izleyin. Garip davrandıklarını, size şifreler gibi son derece kişisel sorular sormaya devam ettiklerini veya aşırı derecede yapışkan olduklarını düşünüyorsanız, ebeveynleriniz gibi birine söylemekten çekinmeyin. Eğer rahatsızsanız, polise başvurun.

İpuçları

  • Birçok şirket çalışanlarının bilgisayar ve web faaliyetlerini izler, bu nedenle birileri işteyken sizi zaten izliyor olabilir.
  • Casus olmak üzerine kitaplar ve makaleler okuyun. Bu kitaplarda bir casus ararken uygulayabileceğiniz ipuçları bulunabilir.
  • Birisi sizi takip ediyor, tehditler gönderiyor veya şantaj yapıyorsa, derhal emniyet yetkililerinden yardım isteyin. Saldırganın eylemlerinin casuslukla hiçbir ilgisi olmayabilir, ancak güvenliğiniz her şeyden önce gelir.