Kaykay Üzerinde Nasıl Durulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sokakları, rayları ve rampaları parçalamaya başlamadan önce, kaykaydaki en temel beceriyi öğrenmeniz gerekecek: kaykay üzerinde durmak. Kaykayın benzersiz tasarımını anladığınızda ve nasıl sabit duracağınızı öğrendiğinizde, dengeleme çocuk oyuncağı gibi görünecek ve daha zor, teknik olarak daha etkileyici beceriler öğrenme yolunda ilerleyeceksiniz.

Adımlar

Rahat Bir Duruş Bulmak

  1. 1. adım duruşunuzu seçin - ya sürebilirsiniz regular or goofy.1Duruşunuzu seçin - 'normal' ya da 'aptal' duruşta binebilirsiniz. Normal duruşta sol ayak tahtanın ön tarafında yer alırken, şapşal duruşta sağ ayak ön taraftadır. Hangi duruşun sizin için daha doğal olduğunu sağ ya da sol elinizi kullanıp kullanmadığınızı göz önünde bulundurarak belirleyin. Sağ elini kullanan patencilerin çoğu normal duruşta kayar. Sonuç olarak, size en rahat gelen duruşu seçmelisiniz.
    • Her iki duruşu da deneyin ve hangisini tercih ettiğinizi görün.
    • Hangi duruşun sizin için en iyisi olduğundan hala emin değilseniz, kendinizi hareket halindeki bir kaykayın üzerinde bir rampaya yaklaşırken ve sert bir numara yapmak üzereyken hayal edin. Hangi ayağınız önde? Otomatik olarak nasıl hayal ettiyseniz, muhtemelen en rahat doğal duruşunuz odur.
  2. adım 2 ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun.2Ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Düz zeminde başlayın; şu anda kaykay hakkında hiç endişelenmeyin. Ayaklarınızı doğrudan omuzlarınızın altına yerleştirin ve doğal bir duruş alın. Bu pozisyonda ağırlığınız her iki bacağınıza eşit olarak dağılmalıdır. Bu size maksimum denge ve kaykay üzerinde kontrol sağlayacaktır.
    • Vücudunuzu hizalı ve başınızı ortalanmış ve dik tutarken ağırlığınızı her iki bacak arasında ileri geri kaydırma alıştırması yapın. Bu sizi tahta üzerinde denge pozisyonuna yerleşmeye hazırlayacaktır.
  3. adım 3 dizlerinizi bükün ve ağırlığınızı verin.3Dizlerinizi bükün ve ağırlığınızı verin. Poponuzu hafifçe aşağı indirin ve dizlerinizi biraz bükün. Bu, ağırlığınızı normal şekilde ayakta dururken olduğu gibi vücudunuzun daha yukarısında değil, kalçalarınızda toplayacaktır. Daha düşük bir ağırlık merkeziyle, dengesiz tahtaya çıktığınızda dengenizi kaybetme olasılığınız daha düşük olacaktır.
    • Gevşeyin. Sert olduğunuzda düzeltme yapmak daha zordur.
    • Çömelmeyin veya çok derine batmayın. Sadece sağlam bir temel oluşturmak için yeterince alçakta olmak istersiniz.
  4. adım 4 başınızı istediğiniz yöne çevirin'll be moving.4 Başınızı hareket edeceğiniz yöne doğru çevirin. Çenenizi, kaykay hareket halindeyken gideceğiniz yöne bakacak şekilde çevirin. Normal bir duruşu tercih ediyorsanız, bu sol omzunuzun üzerinden bakacağınız anlamına gelir; şapşal sürücüler sağa bakacaktır. Engelleri tespit etmek ve kendinizi numaralara hazırlamak için görüşünüzü önünüzdeki zemine odaklayabileceksiniz ve ayaklarınızın konumu da çevresel görüşünüzün içinde olacak.
    • Dengenizi korumaya çalışırken ayaklarınıza bakma yönünde doğal bir eğilim vardır. Ancak unutmayın ki başınız nereye giderse vücudunuz da onu takip eder. Hizada kalın ve tahtanın birkaç adım ilerisine bakmaya alışın.

Dengede Kalmak

  1. adım 1 tahtanın üzerine dikkatlice çıkın.1Tahtaya dikkatlice adım atın. Bir ayağınızı kaykayın üzerine koyun ve sağlam bastığınızdan emin olun. Ardından, diğer ayağınızı hızlı ve dikkatli bir şekilde kaldırın ve ilk ayağınızın yanına koyun. Ayaklarınız alıştırma yaptığınız şekilde omuz genişliğinde açık olmalıdır. Tahtaya başarıyla çıktıktan sonra en zor kısım bitmiştir!
    • Çok hızlı ya da çok yavaş gitmeyin. Acele ederseniz, tahtanın istemeden kaymasına neden olabilirsiniz. Çok fazla zaman ayırırsanız, tek ayak üzerinde dururken dengenizi kaybedebilirsiniz. Merdiven çıkarkenki hızınızla aynı hızda, kolay 1-2 adım atmayı hedefleyin.
    • Yeni başlayan biri olarak büyük olasılıkla bir ya da iki kez düşeceksiniz. Bunun cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Bir kez düştükten sonra, düşme korkunuz azalmaya başlayacak ve kendinizi daha iyi adayabileceksiniz.
  2. adım 2 ayaklarınızı kamyonların üzerine yerleştirin.2Ayaklarınızı kamyonların üzerinde konumlandırın. Kaykay üzerinde durma konusunda ilk kez rahat olmaya başladığınızda iyi bir kural, truck'ların üzerinde ortalanmaktır. Ayaklar, tahtanın alt tarafında bulunan ve tekerlekleri güverteye (üzerinde durduğunuz ahşap platform) bağlayan uzun metal şaftlardır. Her ayağınızı tahtanın üst kısmında bulunan ve tekerlekleri yerinde tutan cıvataların üzerine koyun. Ayaklarınızın çok fazla açılmasına veya çok dar bir duruşta bir araya gelmesine izin vermeyin.
    • Uygun bir şekilde, ayaklar arasındaki mesafe omuz genişliğinde bir duruşta ayaklarınızla yaklaşık olarak aynıdır.
  3. adım 3 ağırlığınızı ayak toplarınızda tutun.3Ağırlığınızı ayak bileklerinizin üzerinde tutun. Ayak parmaklarınızın hemen arkasındaki ayağınızın geniş kısmı üzerinde durana kadar ağırlığınızı hafifçe öne doğru eğin. Paten kayarken, dengede kalmak ve farklı manevralar gerçekleştirmek için yer değiştirebilmeniz ve yeniden konumlanabilmeniz gerekir. Ayak bileklerinizin üzerinde durmak, ayaklarınızı istediğiniz gibi kaldırmanızı, kaydırmanızı ve döndürmenizi kolaylaştırır ve ayrıca sürüş sırasında alt bacak kaslarınız aracılığıyla şoku emmenizi sağlar.
    • Bir kaykay üzerinde düz ayak durmak garip hissettirir çünkü esasen tüm çevikliği denklemden çıkarır. Ayaklarınızın üzerinde durduğunuzda, tahtanın hareketlerine yanıt vermeye hazır olursunuz.
    • Parmak uçlarında yükselmek veya topuklarınızın tahtadan çıkmasına izin vermek de dengenizi tehlikeye atacaktır. Tüm ayağınız tahtanın üst kısmıyla temas halinde kalmalıdır; bu sadece ağırlığınızın nereye yönlendirileceği ile ilgilidir.
  4. adım 4 küçük ayarlamalar yapın.4Küçük ayarlamalar yapın. Tahta üzerinde dengenizi korumak için ayaklarınızın, bileklerinizin, dizlerinizin ve kalçalarınızın hassas hareketlerini kullanın. Eğilin, eğilin, bacaklarınızı pompalayın ve dik kalmak için ne yapmanız gerekiyorsa yapın. Eğer yardımcı olacaksa, kendinizi sabitlemek için kollarınızı bile sallayabilirsiniz. Tahtayı kontrol altında tutmak için sürekli olarak küçük ayarlamalar yapmalısınız, özellikle de hareket halindeyken. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar kolaylaşacaktır.
    • Ayaklarınız ve vücudunuz yerinde sabit kalırsa, neredeyse her zaman dengesiz gelirsiniz.
    • Çok fazla öne veya arkaya sallanmamaya çalışın. Düşebilir, hatta kaykayı devirebilirsiniz.
    • Kaykay üzerinde dengede durmak, sallanan, yunuslayan ve sallanan bir teknenin güvertesinde durmaya benzer. Sizi ayaklarınızın üzerinde hafif durmaya zorlar.

Tahtayı Hissetmeye Başlamak

  1. adım 1 yumuşak bir yüzey üzerinde başlayın.1Yumuşak bir yüzeyde başlayın. Üzerinde durmayı ilk kez öğrenirken yuvarlanmadığından emin olmak için tahtayı bir çim parçasına veya kalın bir halıya yerleştirin. Daha yumuşak bir yüzey, tekerleklerin yuvarlanmasını ve tahtanın altınızdan çıkmasına neden olmasını önleyecektir. Asfalta geçmeden önce sabit bir yerde tahta üzerinde dengede durma konusunda rahat olun.
    • Daha sert bir yüzeye geçmeden önce ideal olarak halı veya çim üzerinde duran bir kaykayın üzerine çıkıp inerken oldukça rahat olmalısınız.
    • Yumuşak zemin sadece kaykayı yerinde sabitlemekle kalmaz, aynı zamanda düşmeniz durumunda daha az canınızı yakar.
  2. adım 2 ağırlığınızı tekerleklerin üzerine verirken dikkatli olun.2Ağırlığınızı tekerleklerin üzerine verirken dikkatli olun. Yukarı adım atarken, bunu hızlı, yumuşak ve kontrollü bir şekilde birbiri ardına yapın. Tahtayı her iki yönde de çok fazla sallamaktan sakının. Bu, tahtayı iten aynı hareket olduğundan, ağırlık merkezinizi kolayca kaybedebilir ve tahtayı ve kendinizi uçurabilirsiniz.
    • Yukarı çıkarken herhangi bir yöne çok fazla eğilmemeyi kendinize hatırlatmak yardımcı olabilir.
  3. adım 3 çekiş için tutma bandını kullanın.3Tutuş için tutunma bandını kullanın. Bir tutma bandı tabakasıyla kaplı bir kaykay üzerinde temel bilgileri öğrenmeyi deneyin. Kavrama bandı, patencinin çekiş gücünü artırmak için tasarlanmış, yüksek kum zımpara kağıdına benzer bir tür yapışkan yüzeydir. Bu ilave çekiş gücü, kaykay üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Her zaman ayağınızın kayması konusunda endişelenmek zorunda kalmazsanız daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
    • Eğer tutunma bandından faydalanamıyorsanız, en azından tutunma özelliği olan ayakkabılar giydiğinizden emin olun ve ayaklarınızı hareket ettirmeniz gerektiğinde ne yaptığınızın daha fazla farkında olun.
  4. adım 4 tahtanın kuyruğundan ve burnundan kaçının.4Tahtanın kuyruğundan ve burnundan kaçının. Çoğu kaykay türünün her iki ucunda 'kuyruk' veya 'burun' olarak bilinen kalkık bir kenar vardır. Bunları şimdilik rahat bırakın. Burun veya kuyruğa çok fazla ağırlık vermek, tahtanın yukarı kalkmasına ve bir tekerlek setinin yerden yükselmesine neden olur. Söylemeye gerek yok, eğer ilk kez kaykay kullanıyorsanız bu birçok kazaya yol açabilir.
    • Ayaklarınızın kamyonların cıvatalarının üzerinde kalmasını sağlamak, her iki uca doğru sürüklenmelerini önlemenin iyi bir yoludur.
    • Burun ve kuyruk, tahtanın açısını değiştirmenizi gerektiren manueller, ollies ve diğer birçok 'pop' hareketi gibi daha gelişmiş numaralar için devreye girecektir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruNeden bazı tahtalarda denge kurmak daha kolay veya daha zordur? Tahtanın boyutu dengede durmanın ne kadar kolay olduğunu etkiler. Ayakların ne kadar sıkı veya gevşek olduğu da bir rol oynayabilir. Eğer alışkın değilseniz çok gevşek ayaklar size dengesiz gelebilir.
  • SoruOllie yapmak istiyorsanız tahtanın üzerinde nasıl duruyorsunuz? Bunun için duruşunuzu çok fazla değiştirmeniz gerekmez. En fazla, arka ayağınızla baskı uygulayabilmek için arka ayağınızı biraz kuyruğa doğru kaydırmanız gerekir. Zaten standart bir paten pozisyonundaysanız, duruş şeklinizi tamamen değiştirmenize gerek yoktur.
  • SoruPenny board'da nasıl numaralar yapabilirim? Tavsiye edilmez. Penny boardlar etrafta gezinmek içindir çünkü büyük tekerlekleri vardır ve board numaralar için iyi bir boyutta değildir.

Video

İpuçları

  • Dengeleme, itme ve durdurma gibi temel konularda ustalaşana kadar havalı görünmeyi veya süslü numaralar denemeyi unutun. Bazı insanlar için bu tek bir öğleden sonra sürebilir. Diğerleri için haftalar sürebilir. Kendi hızınızda ilerleyin ve işleri doğru şekilde yapmaya odaklanın.
  • Doğru şekilde durmayı öğrenmek, kaykay kullanmaya başlarken, hatta hareket etmeden önce yapacağınız ilk şey olmalıdır.
  • Gevşek trucklar dönüş kolaylığı sağlar, ancak kaykayın genel dengesini azaltır. Kamyonları sıkmak, güvertenin çok fazla eğilmesini önleyecektir.

Uyarılar

  • Düştüğünüzde kendinizi yakalamak için ellerinizi kullanma dürtüsüne direnin. Bu, parmaklarınızı veya bileklerinizi kırmak için iyi bir yoldur. Bunun yerine, yuvarlanmaya veya düzleşmeye ve darbeyi vücudunuza yaymaya çalışın.
  • Kaykay kazaları ciddi yaralanmalarla sonuçlanabilir. Kendinizi fazla hırpalanmaktan korumak için her zaman kask ve diğer koruyucu ekipmanları kullanın.