Sörf Tahtası Üzerinde Nasıl Ayağa Kalkılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir sörfçü için, bir dalganın üzerinde durma ve sörf yapma hissi ancak 'nihai his' olarak tanımlanabilir. İster yeni başlayan ister deneyimli bir sörfçü olun, bu duyguya sörf tahtasının üzerinde durarak ve okyanusun doğal gücünden faydalanmak için doğru teknikleri kullanarak ulaşırsınız.

Adımlar

Doğru Tekniğin Uygulanması

  1. adım 1 karada pozisyon alın.
    Karada pozisyonunuzu alın. Suya girmeden önce tekniğinizi pratik etmeniz gerekir. İşte yapmanız gerekenler:
    • Başlamak için, ayak parmaklarınız kuyruğa değecek şekilde tahtanın üzerine uzanın. Ellerinizin doğru pozisyonda olduğundan emin olun - tahtayı yanlarından tutmayın, bunun yerine göğsünüze çok yakın bir şekilde tahtanın üzerine düz bir şekilde yerleştirin.
    • Ellerinizi kullanarak göğsünüzü yukarı kaldırın. Aşağı bakmamayı unutmayın - bunun yerine düz yukarı bakın ve başınızı hareket ettirmeyin. Aşağıya veya arkanıza bakmak sizi korkutabilir veya dengenizi bozabilir.
  2. adım 2 kalkış alıştırması yapın.
    Kalkış alıştırması yapın. Bu, elleriniz göğsünüzün yanında yerde ve dirsekleriniz bükülü olarak yüzüstü yatmaktan, ellerinizle göğsünüzü yukarı itmeye ve ardından patlamaya veya ayakta durma pozisyonuna atlamaya geçtiğiniz zamandır. Sörf tahtası üzerinde ayakta durma pozisyonu dizler bükülü, ayaklar açık, ayaklar ve vücut sola ya da sağa dönük (iyi tarafınız ya da kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız) ve ileriye bakar pozisyondadır.
    • Suya geçmeden önce yerde hızlı kalkışlar yapmakta iyi olmalısınız. Dalgaya doğru kürek çektiğinizde ve dalganın sizi alıp götürdüğünü hissettiğinizde ve dalga size aşağı doğru açı verdiğinde, işte o zaman bu tekniği kullanarak hızla ayağa kalkmanız gerekir.
    • Öne doğru eğilmeyin çünkü sörf tahtanızı ters çevirebilirsiniz (korkutucu!). Alçak bir ağırlık merkezi buna yardımcı olur, bu yüzden dizlerinizi bükün.
  3. adım 3 alternatif olarak 3 adım yöntemini kullanın.
    Alternatif olarak, 3 adım yöntemini kullanın. Bu, tahtaya uzanmak ve ayağa kalkmak arasında diz çöktüğünüz yerdir. Sol ayağınızı yukarı kaldırın ve eskiden dizinizin olduğu yere yerleştirin. Ardından diğer bacağınızı (sağ bacağınızı) tamamen ayağa kaldırın. İki bacağınızı omuz hizasında ve tahtanın ortasına yerleştirin, bir tür ciğer atma pozisyonu alın ve ayakta durana kadar kalçalarınızla dönün.
    • Ellerinizi filmlerde yaptıkları gibi uzatın - bu aslında denge için işe yarar.
    • Dalgayı yakaladıktan sonra, dizlerinizi hızlı bir hareketle öne doğru getirerek kürek çekme pozisyonundan diz çökme pozisyonuna geçin. Diz çökerken geriye yaslanmayın yoksa sörf tahtasından düşersiniz.

Suya Girmek

  1. adım 1 yeni başlayanlar için doğru plajda köpük sörf tahtası kullanın.
    Yeni başlayanlar için doğru plajda köpük sörf tahtası kullanın. Köpük bir sörf tahtası hafif ve kullanımı kolay olacaktır. Tam sahilde kırılan dalgalar yerine uzakta kırılan dalgaların olduğu bir plajda olduğunuzdan emin olun - bu dalgalar sörf için idealdir.
    • Hava durumunu da kontrol edin. Kötü hava talihsiz bir kazaya yol açabilir. Kıyı şeridine gelince, çok kayalık olmayan bir yer seçin. Bu felakete davetiye çıkarmaktır.
    UZMAN İPUCU

    Jack Herrick

    Deneyimli Sörfçü
    Jack Herrick, 2000'li yılların başından bu yana sörf yapmaya tutkuyla bağlı. Hawaii, Kosta Rika ve Kuzey Kaliforniya kıyılarında sörf yapmıştır.
    Jack Herrick Deneyimli Sörfçü

    'in kurucusu Jack Herrick tavsiyede bulunuyor: 'Yeni başlayanlar için en önemli şey arkadaş canlısı bir bölge bulmaktır. Sörf molası için çok fazla rekabetin olduğu bir plaja gitmek istemezsiniz. Ve eğer yapabiliyorsanız, sörfe sıcak bir yerde başlamaya çalışın. Sörfe yeni başladığınızda bazen başınıza gelebilecek soğuk suda ezilmekten kaçınmak istersiniz.'

  2. adım 2 sörf tahtanızı alın ve suya girin.
    Sörf tahtanızı alın ve suya girin. Eğer tasmanız varsa bileğinize takın. Bu, sörf tahtanızı kaybetmenizi önleyecektir. Sörf tahtanız suya girdikten sonra yüzüstü uzanın ve önce bir kolunuzla sonra diğer kolunuzla kürek çekmeye başlayın. Oluşan dalgaların üzerinde kürek çekin, dalgaların sadece akıntı olduğu yere kadar geri gidin.
    • Hazır olduğunuzda, sörf tahtanızı çevirin ve ileriye doğru kürek çekmeye başlayın. Muhtemelen bir dalga yakalayacaksınız. Bunu yaptığınızda, ellerinizi tahtanın üzerine koyun ve vücudunuzu ayaklarınızın üzerine kaldırın. Çömelerek başlayın ve sonra denge için kollarınızı açarak yavaşça ayağa kalkın. Kıyıya ulaşana kadar bunu yapın.
  3. adım 3 bir dalga geldiğinde, ona yetişmek için kürek çekin.
    Bir dalga geldiğinde, ona yetişmek için kürek çekin. Dalga yuvarlanmaya başladığında ama gerçekten yuvarlanmadan önce orada ve hazır olmak istersiniz. Dalganın kenarına geldiğinizde, kollarınız tahtanın her iki yanında olacak şekilde gövdenizi yukarı kaldırın. Ardından, eğer sağ ayağınızı kullanıyorsanız, sol ayağınızı vücudunuzun önüne koyun ve sağ ayağınızı kaldırmak için kullanın. Ardından dalga arkanıza çarparken sola veya sağa doğru sürün.
    • Bir süre, su tarafından sörf tahtanızdan koparılacaksınız. Cesaretiniz kırılmasın; suya her çıktığınızda yapmanız gereken şeyi mükemmelleştiriyorsunuz. Bu, öğrenme eğrisinin normal bir parçasıdır.
    UZMAN İPUCU

    Jack Herrick

    Deneyimli Sörfçü
    Jack Herrick, 2000'li yılların başından bu yana sörf yapmaya tutkuyla bağlı. Hawaii, Kosta Rika ve Kuzey Kaliforniya kıyılarında sörf yapmıştır.
    Jack Herrick Deneyimli Sörfçü

    Dalgaları yakalamaya çalışırken sörfçü görgü kurallarına dikkat edin. 'in kurucusu Jack Herrick şöyle tavsiye ediyor: 'Basit bir kural vardır. İlk duran, kıvrıma en yakın olan kişi dalganın sahibidir. Eğer bunu söylemekte zorlanıyorsanız, sizden önce ayağa kalkan biri muhtemelen dalganın sahibidir.'

  4. adım 4 dalgayı sürün.
    Dalgayı sürün. Sağlam bir temel oluşturmak için aşağıdaki faktörleri birleştirin. Bu, sabit kalmanızı ve dalgadan maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlayacaktır.
    • Ön ayağınızı göğüs hizasına ve güverteyi boydan boya geçen bir yöne yerleştirin, arka ayağınız bacaklarınız omuz genişliğinden biraz daha geniş olacak şekilde yerleştirilir.
    • Dizlerinizi her zaman bükülü tutun. Bu, ağırlık merkezinizi alçaltacak ve sörf tahtası üzerinde dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır.
    • Ağırlığınızı ön bacağınıza aktarmak için kalçanızı öne doğru itin. Duruşunuzu daha rahat hale getirmek ve size daha fazla stil kazandırmak için arka bacağınız hafifçe içeri doğru eğilmelidir.
    • Kollarınızı, özellikle de ön kolunuzu yukarıda tutun. Ön kolunuzu uzatın, böylece sörf tahtasının burnuna uzanırsınız, arka kolunuz da uzanmış olmalıdır, ancak bu konuda çok fazla endişelenmeyin.
    • Başınızı yukarıda ve ileriye bakacak şekilde konumlandırın. Eğer ön kolunuz yukarıdaysa, başınız da düz bir şekilde ona doğru bakıyor olmalıdır. Başınızı yukarıda tutmak birçok makalemde bahsedilmiştir ve sörfünüzden en iyi sonucu almanıza büyük katkı sağlar.
  5. adım 5 momentumunuzu devam ettirin.
    Momentumunuzu devam ettirin. Bir dalga yakaladığınızda, elleriniz sörf tahtasının uzunluğunun yaklaşık yarısında olmalı ve başınız sörf tahtasının önünden yaklaşık 3-4 fit (0,9-1,2 m) uzakta olmalıdır. Dalgayı sürerken yön belirlemek için kollarınızı 'sörfçü pozisyonunda' yukarıda tutun ve yönlendirmek için kollarınızla uyumlu olarak ön ayağınıza basınç veya gerekli ekstra ağırlığı uygulayın.
    • Baskın ayağınız tahtanın ortasında ve arka ayağınız tahtanın arkasından yaklaşık 2-3 fit (0,6-0,9 m) uzakta olacak şekilde durun.

Profesyonel Olmak

  1. adım 1 kıyıya yakın birkaç kırık dalga yakalayın.
    Kıyıya yakın birkaç kırık dalga yakalayın. Bir bebeğin maraton koşacağına dair bahse girmezsiniz, bu yüzden mecbur değilseniz kendinizi hemen sıraya sokmayın. Denize doğru kürek çekin ve kıyıya yakın daha sığ, beyaz sularda kırık bir dalga yakalayın.
    • Tahtanızın üzerinde oturmakta ustalaşmak için de biraz zaman ayırın. Bunu yaparken, her zaman dalgalara dönük olduğunuzdan emin olun - sizi ciddi şekilde yaralayabilecek bir şeye asla arkanızı dönmeyin. Bir dalgayı beklediğiniz her an yüzünüzü ufka dönün.
  2. adım 2 ördek dalışı sanatında ustalaşın.
    Ördek dalışı sanatında ustalaşın. Bu, sörf yapmak için her dışarı çıktığınızda defalarca darbe almak yerine kırılan dalgaların altından geçmenizi sağlayan bir tekniktir. Kısa veya uzun tahta kullanmak için farklı bir teknik vardır:
    • Kısa tahtalar için dalgaya yaklaştıkça hız kazanın. Suyla temas etmeden yaklaşık 2 feet (0,6 m) önce, sörf tahtasının kenarlarını tahtanızın burnu ve ortası arasından tutun. Burun aşağı inene kadar ağırlığınızı ellerinize verin. Başınızı aşağı indirin ve vücudunuz da onu takip edecektir. Vücudunuz yüzeyin altına indiğinde, ön bacağınızı alın ve aşağı doğru bükün, kuyruğu dalganın altına itmek için bu dizinizi kullanın. Bu ivme sizi sadece bir ya da iki saniyeliğine suyun içine sokacaktır.
    • Uzun tahtalar için göğsünüzü yukarı itin ve dalganın vücudunuzun altından ve tahtanın üzerinden geçmesine izin verin. 'Vur ve kaç' yöntemi, tahtanızın arkasına oturduğunuz ve kuyruğunu suya soktuğunuz, tahtanın kenarlarını ortasından tutarak dalganın üzerinde yükseldiği yöntemdir.
  3. adım 3 tahtanıza açı vermeye başlayın.
    Tahtanıza açı vermeye başlayın. Bir dalgayı sadece kıyıya doğru sürmek istemezsiniz, mümkün olduğunca uzun süre kıyıya paralel sürmek istersiniz. Mümkün olan en yüksek hız ile mümkün olan en uzun sürüşü yapmak istersiniz. İşte nasıl yapacağınız:
    • Ağırlık merkezinizi düşük tutmak için dizlerinizi bükün. Ağırlığınızı gitmek istediğiniz yöne, dalganın yüzüne doğru hafifçe eğin. Bu, sörf tahtanızın rayını suya doğru itecek ve sörf tahtanızı yönlendirerek suyu kesen bir omurga etkisi ortaya çıkaracaktır.
    • Uzun bir tahtada, dönmek için tahtanızın arka bölümünü kullanın. Öne doğru çok fazla eğilirseniz, ray kazacak ve kısa sürede uzaklaşacaksınız.
  4. adım 4 dalgaları inceleyin.
    Dalgaları inceleyin. Biraz zaman alacak ama sonunda dalga davranışını tahmin edebileceksiniz. Dışarıda ve içinde olmanın yanı sıra, sadece dalgaları ve nasıl hareket ettiklerini gözlemleyin. Sonunda doğru olan dalgayı, Goldilocks bölgesinde olan dalgayı tespit edebileceksiniz. Hangi dalgaların yumuşak, hangilerinin çukur olduğunu anlayabilecek ve hareket tarzınızı belirleyebileceksiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sörf yaparken kollarımı kullanabilir miyim?
    Evet, kollarınızı kürek çekmek ve sörf tahtanız üzerinde denge sağlamak için kullanacağınız sürece.

İpuçları

  • Dalga sizi yakaladığı anda ayağa kalkmaya ve sörf tahtanızın üzerinde durmaya çalışın. Çok uzun süre beklerseniz, ayağa kalkmaya karar verdiğinizde, ayakta durmak için çok yünlü olacağından muhtemelen sadece dizlerinize kadar geleceksiniz, bu yüzden mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkmaya çalışın.
  • Ayakta durmaya ve sörf yapmaya başladığınızda, başınızı yukarı ve ileriye bakacak şekilde tutmanız önemlidir. Eğer sörf tahtasından düşüyorsanız, muhtemelen aşağı bakıyorsunuz demektir. Yukarı bakmaya devam edin.
  • Daha önce snowboard, kaykay, wakeboard gibi herhangi bir sörf türünü denediyseniz, hangi şekilde durmayı tercih ettiğinizi biliyor olabilirsiniz, ancak normalde yapmadıysanız en güçlü bacağınız arka tarafa gider. Tahtanın üzerinde her iki şekilde de durun ve bunu çözmeye çalışın, bu konuda çok fazla endişelenmeyin; ilerledikçe çözeceksiniz.