Spor Malzemeleri İşine Nasıl Başlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir spor malzemeleri mağazası açmaya karar verdiniz. Harika! Ama nereden başlamalı? İşinizi kurarken göz önünde bulundurmanız gereken bir dizi faktör var ve bunların hepsini size adım adım anlatacağız.

Adımlar

Araştırma ve Planlama

  1. adım 1 pazarı inceleyin.1Piyasayı inceleyin. Kendi spor malzemeleri mağazanızı açmadan önce, rekabetinizin nasıl olduğunu ve başka (veya farklı türde) bir mağazaya ne tür bir ihtiyaç olduğunu bilmek önemlidir.
    • Dükkanınızı açmak isteyebileceğinizi düşündüğünüz bölgede halihazırda bulunan diğer spor malzemeleri mağazalarını ziyaret edin ve özellikle hangi sporları veya hobileri kapsayıp kapsamadıklarını görün.
    • Hala ilgili bir tüketici kitlesine sahip olduğunu düşündüğünüz, yeterince temsil edilmeyen bir spor varsa, onlara hitap etmeyi düşünün. Bu, pazarı ele geçirmeniz için bir fırsat olabilir.
    • Piyasaya yeni talepler veya ekipmanlar getirebilecek olan evde devre antrenmanı veya ekstrem açık hava sporları gibi yeni trendler ve gelecek vaat eden sporlar konusunda güncel kalın.
    • Bununla birlikte, belirli bir sporu veya pazarı kapsayan kimse yoksa, bunun onu destekleyecek kadar güçlü bir müşteri tabanı olmadığı anlamına gelebileceğini unutmayın. İdeal olarak, aynı alanda faaliyet gösteren, ancak daha iyi hizmet, ürün veya fiyatlarla geçebileceğinizi düşündüğünüz en az bir mağaza daha olmasını istersiniz.
  2. adım 2 çevrenizi inceleyin.2Çevrenizi inceleyin. Diğer işlerin yanı sıra, bölgenizde ne tür sporların, hobilerin veya faaliyetlerin halihazırda popüler olduğunu veya popüler olma potansiyeline sahip olduğunu anlamak için biraz zaman ayırın.
    • Doğal parkların veya koruma alanlarının yakınında yaşıyorsanız, yürüyüş veya kano gibi açık hava etkinlikleri, kârlı bir pazara sahip popüler eğlenceler olabilir.
    • Şehrinizde daha fazla bisiklet hattı ve yolu kuruluyorsa, bisiklet ekipmanlarına olan ilgi ve talep artabilir. Bisiklet kiralama, satma veya tamir etme konusunda uzmanlaşmış bir spor malzemeleri mağazası açmak için doğru zaman olabilir.
  3. adım 3 niş pazarınızı seçin.3Niş pazarınızı seçin. Basketboldan badmintona ve sinek balıkçılığına kadar her tür spor hayranına veya hobiciye hitap eden ve her şeyden bir miktar sunmaya çalışan birçok büyük isimli, ulusal spor malzemeleri zinciri vardır. Bu yaklaşımı takip etmek yerine, kendinizi diğerlerinden ayırmak ve uzman bir perakendeci olmak için avcılık ve balıkçılık veya golf gibi özel sporlara odaklanmayı düşünün.
    • Niş bir pazara odaklanmak, tonlarca envantere sahip olmadan veya kaynaklarınızı çok fazla dağıtmadan belirli bir sporun her yönünü kapsamanıza olanak tanıyacaktır.
    • Örneğin, amatör ve gençlik sporlarına odaklanabilir ve çocuklara yönelik geniş bir ürün yelpazesi taşıyabilirsiniz. Yelpazenin diğer ucuna doğru gitmeye ve yalnızca üst düzey ekipmanlarla profesyonel bir pazar tabanına hitap etmeye de karar verebilirsiniz.
    • Ekipman yerine spor hatıraları ve kıyafetlerine odaklanmayı da seçebilirsiniz.
  4. adım 4 bir iş planı geliştirin...4Bir iş planı geliştirin. İş planı, şirketinizle başarıya ulaşmanız için bir yol haritasıdır. En temel tanımıyla, işinizle ne yapmayı planladığınızın ve bunu nasıl yapmayı planladığınızın yazılı bir açıklamasıdır.
    • Bir misyon bildirimi veya işletmenizin özeti ve en büyük özellikleri veya benzersiz güçlü yönleri ile başlayın. Diğer mağazalar arasında sizi farklı kılacak olan nedir?
    • Hangi spesifik ürün veya hizmetleri tedarik etmek istediğinizi düşünün.
    • İşinizi açmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu (mağaza kirası, envanter, ekipman, çalışan ücretleri, sigorta, kamu hizmetleri, izinler ve lisanslar dahil); şu anda ne kadar yatırım yapmanız ve/veya ne kadar borç almanız gerektiğini ve ne tür kar marjları bekleyebileceğinizi içeren temel bir finansal projeksiyon oluşturun.
    • Pazarlama ve işinizi nasıl tanıtacağınız konusunda bazı fikirler geliştirin.
    • 3-5 yıl içinde neleri başarmak istediğinizi düşünün ve bu hedeflere ulaşmak için bazı özel adımlar veya stratejiler geliştirin.
    • Küçük işletme kredisi veya başka bir kredi limiti için ön onay almak üzere iş planınızı bir bankaya veya kredi ofisine götürebilirsiniz. Bu, mağaza alanı kiralarken, envanter satın alırken veya kâr etmeye başlamadan önce çalışanlara ödeme yaparken kullanışlı olabilir.
  5. adım 5 mağaza konumlarını ve seçeneklerini araştırın.5Mağaza yerlerini ve seçeneklerini araştırın. Yalnızca mağazanızı nerede açmak istediğinize karar vermek değil, aynı zamanda ne tür bir mağaza alanının ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna karar vermek de önemlidir. Elbette fiziksel mağaza seçenekleri vardır, ancak mağazanızı konumlandırabileceğiniz alternatif seçenekler de mevcuttur.
    • Önemli alanların, parkların veya spor yapılan yerlerin yakınında bir mağaza açmayı düşünün.
    • İdeal olarak, alışveriş merkezi gibi yaya trafiğinin ve erişilebilirliğin iyi olduğu kalabalık bölgelerde yer almak istersiniz, ancak bu da daha yüksek kira fiyatlarına yol açabilir.
    • İnsanların arabalarıyla taşımaları gereken özellikle büyük veya hacimli ürünler satıyorsanız, geniş park yeri olan bir yer arayın.
    • Kira fiyatları ve bina genel giderleri (kira, kamu hizmetleri ve sigorta gibi) bütçeniz için çok fazlaysa, başka bir mağazanın bir bölümünü kiralamak, bir alışveriş merkezinde küçük bir kiosk sağlamak veya yalnızca çevrimiçi bir mağaza açmak gibi alternatif seçenekleri değerlendirin. Geleneksel, bağımsız mağaza vitrinlerine alternatif olan bu seçeneklerin başlangıç ve genel giderleri daha düşüktür.

Mağazanızı Açmak

  1. adım 1 i̇şletmenizi kaydedin.1İşletmenizi kaydettirin. Tüm araştırma ve planlamalardan sonra, işletmenizi yasal olarak tescil ettirerek hayallerinizi gerçeğe dönüştürün.
    • Yeni işletmenizi kaydettirmek için gereken yasal belgelerde size yardımcı olması için bir avukat tutmak isteyebilirsiniz. Eyalet gereksinimlerinize bağlı olarak zor olabilir.
    • İşletmeniz için bir isim bulun ve bunu yerel, eyalet veya ilçe işletme ilçenize kaydettirin.
    • İç Gelir Servisi ile bir İşveren Kimlik Numarası oluşturduğunuzdan emin olun (mağazanızı Amerika Birleşik Devletleri'nde açıyorsanız).
    • İşletmenizi kaydettirdikten sonra, eyaletiniz veya kiralık alanınız tarafından gerekli olabilecek herhangi bir lisans veya izin almaya devam edebilirsiniz.
  2. adım 2 envanterinizi stoklayın.2Envanterinizi stoklayın. Artık niş pazarınıza ve mağaza yerinize karar verdiğinize göre, bir sonraki adım envanterinizi stoklamaktır, böylece satış yapmaya ve kâr etmeye başlayabilirsiniz.
    • Hangi ürünleri taşımak istediğinize karar verin. Spor meraklılarıyla konuşarak, kongrelere katılarak ve spora özgü dergileri okuyarak en popüler veya aranan ürün ve markaların neler olduğunu öğrenin.
    • Bölgenizde hangi şirketlerin faaliyet gösterdiğini ve ürün gönderdiğini öğrenin. Ticaret dergilerine bakabilir veya Ulusal Spor Malzemeleri Derneği'nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
    • Minimum açılış siparişi gerektirip gerektirmediklerini veya yeni perakende müşterileri için özel promosyonlar sunup sunmadıklarını öğrenmek için satıcılarla iletişime geçin.
    • Toptan sipariş verip veremeyeceğinize bakın; genellikle ürünleri tek tek veya küçük partiler halinde sipariş etmek yerine bu şekilde sipariş etmek daha ucuzdur.
  3. adım 3 çalışanları işe alın.3Çalışanları işe alın. Mağazanızın ne kadar yoğun olduğuna bağlı olarak, envanter, müşteri siparişi ve satış hizmetlerine yardımcı olacak bir çalışan kadrosu işe almanız gerekebilir.
    • İdeal olarak personeliniz spor konusunda tutkulu ve bilgili olmalıdır. Müşterileriniz bir spor malzemeleri mağazasında spor konusunda tutkulu olan kişileri dinlemeye ve onlara güvenmeye daha meyilli olacaktır.
    • Bütçeniz ücretli yardımı destekleyemiyorsa, yerel bir üniversite ile işbirliği yapmayı ve bir öğrenciye mağazadaki yardımları karşılığında bir işletmeyi yönetmenin iplerini gösterebileceğiniz bir staj pozisyonu başlatmayı düşünün.

İşinizi Büyütmek

  1. adım 1 güçlü bir web varlığı oluşturun.1Güçlü bir web varlığı oluşturun. Fiziksel bir mağazanız olsa bile, güçlü bir web sitesine sahip olmak işletmenizin başarısı için hayati önem taşır.
    • Başlangıçta, konumunuz, faaliyet saatleriniz ve ürünleriniz hakkında bazı genel bilgiler gibi temel bilgilerle başlayın.
    • Büyüdükçe, insanların evde göz atabilmeleri ve hatta yerel mahallenizin dışından alışveriş yapabilmeleri için ürünlerinizin tam bir çevrimiçi envanterini eklemeyi düşünün.
    • Bir e-ticaret web sitesi oluştururken, müşterileriniz için güvenli bir alışveriş deneyimi sunmak önemlidir. Web sitenizin güvenlik ayarlarının ve güvenlik özelliklerinin eksiksiz olduğundan emin olun.
  2. adım 2 mağazanızın reklamını ve tanıtımını yapın.2Mağazanızın reklamını ve tanıtımını yapın. Kapılarınızı açtıktan sonra, bir sonraki adım insanların kapılardan içeri girmesini sağlamaktır. Bunun için iyi bir pazarlama ve reklam stratejisine ihtiyacınız olacak.
    • Bütçe esnekliğiniz varsa, akılda kalıcı bir şirket logosu ve bazı promosyon malzemeleri üretmesi için bir reklam firmasını görevlendirmeyi düşünün. Ayrıca yerel lise veya üniversite öğrencileri için bir tasarım yarışması düzenleyebilir ve kazanan tasarımcıya çalışmaları için bir mağaza hediye kartı sunabilirsiniz.
    • Yerel basılı yayınlarda ya da medya kuruluşlarında biraz reklam alanı ayırın. Ya da izin veriliyorsa yerel spor sahasına bir pankart asın.
    • Ürün tedarikçilerinizin, ürünlerini mağazanızda tanıtmak için kullanabileceğiniz kendi pazarlama materyalleri olup olmadığını öğrenin.
    • Yerel spor kulüplerine ve organizasyonlarına katılanlar için promosyon fırsatları sunun. Bu kulüplerin liderleriyle bağlantı kurun ve formalarını basmak, kupa siparişlerini yerine getirmek veya özelleştirilmiş ekipmanlar için özel talepleri almak için resmi kıyafet tedarikçileri olmayı teklif edin.
    • Yerel bir okulun spor takımlarına sponsor olun. Takımdaki tüm çocukların yanı sıra ebeveynlerine ve temas halinde oldukları diğer takımlara da ulaşma potansiyeline sahipsiniz.
  3. adım 3 benzersiz ürünler öne çıkarın.3Eşsiz ürünlere yer verin. Başarılı olmak ve işinizi büyütmek için en iyi şansınız, işinizi rakiplerinizden ayırmak ve onlardan daha iyi bir şey yapmaktır.
    • Yeni ekipman stilleri, modelleri ve yenilikleriyle ön planda olun.
    • Spor hatıraları konusunda uzmanlaşıyorsanız, başka yerde bulunmayan benzersiz ürünler bulmaya ve satmaya çalışın.
  4. adım 4 genişleyin ve çeşitlendirin.4Genişleyin ve çeşitlendirin. Büyüyen ve gelişen bir şirket, kendi alanında yeni alanlara doğru genişleyebilir ve dallanabilir. İşletmeniz kurulup çalışmaya başladıktan sonra, çeşitlendirme için sporla ilgili diğer fırsatları araştırın.
    • Meraklılar için kendi spor etkinliklerinizi, turnuvalarınızı veya fuarlarınızı düzenlemeyi düşünün.
    • Yaratıcı olun ve yürüyüşçüler için beslenme barları veya spor yaralanmalarının tedavisinde uzmanlaşmış tıbbi uygulamalar gibi nişinizle kesişen diğer yardımcı pazarları düşünün ve karşılıklı olarak faydalı iş ilişkileri kurmak için onlarla ekip kurup kuramayacağınızı görün.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruSpor malzemeleri işi için başlangıç maliyetlerimi nasıl düşürebilirim? Başlangıç maliyetlerini düşürmenin bir yolu, hemen pahalı ürünler satın almamaktır. Kendinizi pahalı olanlara kadar geliştirmek isteyeceksiniz. Maliyetleri azaltmanın bir diğer yolu da bir kickstarter kampanyası başlatmaktır.
  • SoruSpor ürünlerinde kar marjı nedir? Spor ürünlerindeki kâr marjı, genel giderlerinize bağlı olarak %20 ila 25 arasındadır. Yüksek ve düşük fiyatlı ürünlerin bir karışımına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • SoruMağazanın hesaplarını ve vergi iadelerini nasıl takip edebilirim? En kolay yöntem bir satış noktası (POS) yazılımı edinmektir. Bir POS yazılımını uygun bir fiyata satın alabilirsiniz ve tüm iş ihtiyaçlarınızı takip edebilir - envanter, satışlar, nakit ve banka, vergiler vb.

İpuçları