Kendi Egzersiz Rejiminizi Nasıl Başlatır ve Ona Nasıl Sadık Kalırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Forma girmek istiyor ama bir türlü kararınıza sadık kalamıyor musunuz? İşte size ihtiyacınız olan küçük dürtüyü sağlayacak bazı fikirler.

Adımlar

  1. adım 1 zamanı ayarlayın.1Zaman ayırın. Gününüzde egzersiz için yeterli zamanınız yokmuş gibi görünebilir, ancak muhtemelen vardır - sadece bunu bir öncelik haline getirmeniz gerekir. İşte bunu yapmanın bazı yolları.
    • Bir randevu belirleyin. Egzersiz yapmak istediğiniz zamanları seçin ve önceden planlayın. Kendinizle olan randevunuza sadık kalın ve diğer işlerin araya girmesine izin vermeyin. Telefonunuzda veya bilgisayarınızda bir takvim tutuyorsanız, egzersiz zamanınızı size hatırlatacak alarmlar kurun.
    • Bir alışkanlığı değiştirin. Çoğumuzun, egzersizle değiştirilebilecek (veya ona eklenebilecek) TV izlemek gibi gereksiz ve özellikle eğlenceli olmayan bir alışkanlığı vardır. Kendinize bu alışkanlık için ne kadar zaman harcadığınızı ve aynı zamanda egzersiz yapıp yapamayacağınızı sorun. Cevabınız evet ise, (örneğin) sadece aynı anda egzersiz yapıyorsanız televizyon izleyebileceğinizi belirten yeni bir kural koyun.
    • Sosyal zaman olarak kullanın. Bir arkadaşınızla veya aile üyenizle birlikte vakit geçirmek için sürekli bir randevunuz varsa, egzersizi bu zamana dahil etmeye istekli olup olmadığına bakın. Birlikte step aerobik yapmak yerine, tenis veya dans gibi bir oyun oynamak gibi daha sosyal bir aktivite yapmayı düşünün.
    • Rutin anahtar noktadır. Yaklaşık 2 haftalık rutinden sonra, bunu çok daha az angarya olarak göreceksiniz.
  2. adım 2 hoşunuza giden bir aktivite bulun.2Sevdiğiniz bir aktivite bulun. Egzersiz yapmaktan hoşlanıyorsanız, buna devam etme olasılığınız daha yüksektir. Tüm egzersizler spor salonunda yapılmaz: bisiklete binmeyi, paten kaymayı, kürek çekmeyi, kaykay yapmayı, yüzmeyi, hokeyi veya bir rugby takımını deneyin; hatta yatak odanızda iPod ile dans edebilirsiniz. Egzersize bağlı kalmanın anahtarı keyif almaktır.
    • Egzersiz yaparken sıkılırsanız, bir takım veya okul içi spor gibi daha sosyal bir aktiviteye katılmayı deneyin.
  3. adım 3 sorumluluk sahibi olun.3Hesap verebilir kalın. Ne zaman ve ne kadar süreyle egzersiz yaptığınızı takip edin. Takviminize notlar alın veya bir egzersiz günlüğü tutun. Gerçekte ne yaptığınızı yazmak sizi sorumlu tutacak ve gerçekten ne kadar sıkı çalıştığınızı gösterecektir. Ayrıca, geriye dönüp ne kadar çalıştığınızı görmek ilham verici bir başarı hissi yaratabilir.
    • Egzersizlerinizin görsel bir hatırlatıcısına sahip olmak sizi motive etmek ve egzersizleriniz için sorumlu tutmak için harikadır.
  4. adım 4 makul hedeflerle başlayın.4Makul hedeflerle başlayın. En başından itibaren sıkı bir rejime başlamak için yola çıkmayın. Bunun yerine, egzersize makul bir hızda başlayın ve zorlandığınızı hissettiğiniz anda hızınızı artırın. Haftada üç kez 30 dakika deneyin ve nasıl hissettiğinize bakın.
    • Tükenmişlikten kaçının. İlk başta kendinizi çok fazla zorlamak kas gerginliğine ve yorgunluğa yol açabilir ve egzersizi ağrıyla ilişkilendirmek bir dahaki sefere egzersiz yapma konusunda daha isteksiz olmanıza neden olabilir.
  5. adım 5 ölçümlerinizi takip edin.5Ölçülerinizi takip edin. Egzersiz başarınızı ne kadar kilo verdiğinize göre takip etmek yerine, elinizin altında yumuşak bir mezura bulundurmayı ve bel ve kalça ölçülerinizi ölçmeyi deneyin. Kas geliştirebilir ve kilo alabilirsiniz, ancak inç kaybedeceksiniz.
    • Ölçümlerinizi not edin. Düzelmeye başladığınızda ilerlemenizi görmek kendinize olan güveninizi artırabilir.
    • Boynunuzu, kollarınızı ve ayak bileklerinizi de ölçün.
  6. adım 6 öğrenin.6Öğrenin. Kilo vermeyi hedefliyorsanız, sağlıklı beslenmeyi öğrenmelisiniz. Bir diyetin 'içine düşmeyin'. Eninde sonunda 'bırakacaksınız'. Weight Watchers gibi şeyler öğrenmenize yardımcı olabilir, ancak devam ettirmek isteyeceğiniz bir yaşam tarzı geliştirmek ve sağduyunuzu kullanmak daha iyidir.
    • Hem egzersiz hem de beslenme söz konusu olduğunda kilo kaybı her zaman uzun vadeli ve sürekli bir çaba gerektirir. Hızlı ve kolay çözümler yoktur.
  7. adım 7 su için!7Su için! Su içmek kesinlikle vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Egzersiz seanslarınıza her zaman su getirin. Yorucu egzersizlerden sonra aşırı miktarda sade su içmemeyi unutmayın - vücudunuz ter yoluyla tuz kaybeder ve çok fazla sade su, kalanları temizlemeye yardımcı olabilir. Spor içecekleri yoğun egzersizler için faydalı olabilir, ancak amacınız kilo vermekse şeker içeriğini göz önünde bulundurun.
    • Kaybedilen suyu yerine koyacak kadar su için. Miktar vücut ağırlığınıza, iklime, efor seviyenize vb. bağlı olarak değişecektir. Susuz kalmak kilo verme hedeflerinizi yavaşlatır, kas yırtılması tehlikesini artırır ve mide bulantısı hissetmenize neden olabilir. Daha iyi sonuçlar için kahve ve gazlı içeceklerden kaçının.
  8. adım 8 motivasyonunuzu koruyun.8Motivasyonunuzu koruyun. Egzersiz yapmaya ve gücünüzü artırmaya devam ettikçe, antrenmanlarınız muhtemelen daha kolay hale gelecektir. Yine de kayıtsız kalmanıza izin vermeyin - mevcut rejiminiz kolay gelir gelmez değiştirin ve farklı bir şey deneyin.