Nasıl Güvende Kalınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kötü şeyler olabilir ve oluyor da ve dünya bazen çok korkutucu ve tehlikeli bir yer gibi görünebilir. Neyse ki risklerinizi azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler var. Hiçbir şey sizi her tehlikeden tamamen koruyamasa da, potansiyel tehlikelerden kaçınmak veya bunlar gerçekleştiğinde başa çıkmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır.

Adımlar

Geceleri Güvende Kalmak

  1. adım 1 kurban gibi davranmayın.1Kurban gibi davranmayın. Yırtıcı insanlar için mükemmel kurban çekingen, zayıf, dikkatsiz, 'doğru şeyi yapmak' için kendinden ödün vermeye istekli olandır. Böyle bir kişi yalnızsa, izole bir yerdeyse veya sarhoşsa ondan faydalanmak daha da kolaydır.
    • Kendinizden emin davranın. Çevrenizdeki insanlarla uygun göz teması kurun. Amaçlı yürüyün.
    • Kibar ve yardımsever olun, ancak kendinizden ödün vermeyin. Bazen yırtıcılar insanları yardıma çağırarak onları cezbetmeye çalışır. Örneğin, arabadaki biri yol sorarsa, elbette ona yardım edin - güvenli bir mesafeden. Arabanın camına gelmeyin.
    • Arkadaşlarınızla ya da kalabalıkla birlikte olun. İnsanların yanında birileri varsa suç işlemek daha zordur. Kurbanlar yalnız olduklarında daha kolay kurban edilirler. Yakınlarda başka insanların olması bile suç işleme olasılığını azaltır.
    • Sorumlu bir şekilde katılın. Eğer içki ya da uyuşturucu kullanıyorsanız, bunu aşırıya kaçmadan yapın. Kişinin zihninin bozulması, tehlikeyi algılamayı, güvenli seçimler yapmayı veya bir duruma uygun şekilde tepki vermeyi daha zor hale getirir.
    • Mümkünse barlarda tek başınıza içmeyin. Araba kullanamayacak kadar kafanız iyiyse eve dönmek için her zaman güvenli bir yolunuz olsun; arkadaşınız, Uber, otobüs veya taksi gibi.
    • Barlarda, partilerde, hatta bir randevunuz olsa bile içkilerinize dikkat edin. Dikkat edilmeyen içeceklere atılan 'tecavüz ilaçları' saldırı, tecavüz veya benzerlerine yol açabilir.
  2. adım 2 çevrenizin farkında olun.2Çevrenizin farkında olun. Her küçük ayrıntıya takıntılı bir şekilde dikkat etmeniz veya paranoyak fantezilere girmeniz gerekmez. Ancak, farkında olmak sizi kazalardan koruyacak ve potansiyel suçlulara dikkat ettiğinizi gösterecektir.
    • Sürekli mesajlaşmaktan, telefonla konuşmaktan kaçının ya da cihazların sizi çevrenizden habersiz hale getirmesine izin vermeyin.
    • Kulaklıklarınızdan bangır bangır müzik dinlemeyin.
    • Etrafınızdaki insanlara dikkat edin. Sarhoş bir kişi sokakta küfürlü bir şekilde bağırıyorsa, onu fark edebilir ve beladan kaçınabilirsiniz.
  3. adım 3 parlak renkli veya yansıtıcı giysiler giyin.3Parlak renkli ya da yansıtıcı giysiler giyin. Bu ters etki gibi görünse de -- sonuçta dikkatleri üzerinize çekmemeniz gerekmiyor mu? -- aslında size birkaç farklı şekilde yardımcı olur.
    • Görünür olmak. Parlak renkli, yansıtıcı giysiler ve ışıklar (far veya bisiklet ışıkları gibi) araba kazalarından kaynaklanan tehlikeyi azaltmaya yardımcı olur. Geceleri koyu renk kıyafetler giymek sizi neredeyse görünmez yapabilir. Ve trafik kazalarının meydana gelme olasılığı herhangi bir suçtan çok daha fazladır.
    • Ayrıca sizi daha az hedef haline getirebilir. Parlak renklerin güvenle bir ilişkisi vardır ve çok görünür olduğunuz için sizinle uğraşacak birinin bunu yapma olasılığını azaltabilir.
  4. adım 4 ara sokaklar veya parklar gibi yaya trafiğinin az olduğu ışıksız alanlarda yürümekten kaçının.4 Ara sokaklar veya parklar gibi yaya trafiğinin az olduğu ışıksız alanlarda yürümekten kaçının. İyi aydınlatılmış alanlarda bile talihsiz şeyler olabilirken, karanlık bir alanda biri size çok daha kolay saldırabilir ve ihtiyacınız olduğunda yardım almak çok daha zor olacaktır.
    • Yürümek için iyi aydınlatılmış, halka açık caddeleri, yolları ve patikaları tercih edin. Etrafta ne kadar çok insan olursa o kadar iyidir.
  5. adım 5 birilerinin nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı bildiğinden emin olun.5Birilerinin nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı bildiğinden emin olun. Başınıza bir şey gelirse, kesinlikle ne yaptığınızı ve nereye gittiğinizi bilen en az bir kişinin olmasını istersiniz.
    • Gece bir yere yürümeniz gerekiyorsa, bir arkadaşınızın veya güvendiğiniz bir kişinin gittiğiniz rotayı bildiğinden emin olun. Bu şekilde başınıza bir şey gelirse nereden aramaya başlayacaklarını bilirler.
  6. adım 6 acil durum telefon numaralarını ezberleyin.6Acil durum telefon numaralarını ezberleyin. Günümüzde telefonunuz o kadar çok bilgi içeriyor ki, bu numaraların hiçbirini ezberlememek cazip geliyor. Cep telefonunuzu kaybetmeniz, çaldırmanız ya da pilinin bitmesi ihtimaline karşı bir acil durum planı yapmanız gerekir.
    • Belli başlı acil durum numaralarının (polis veya itfaiye gibi) yanı sıra, zor durumda kaldığınızda arayabileceğiniz bir veya iki arkadaşınız olmalıdır.
    • Mümkünse, bu numaraların sizin bölgenizde yaşayan kişiler olmasına çalışın. Annenizi aramak cazip gelse de, o binlerce kilometre uzakta yaşıyor olabilir ve size hiç yardımcı olamayabilir.
  7. adım 7 arkadaşlık sistemini takip edin.Gece dışarı çıkacaksanız, özellikle de kulübe veya içmeye gidecekseniz, arkadaşlarınızla gitmeye çalışın. Gece dışarı çıkmadan önce kimin kiminle kanka olduğunu belirleyen bir plan yapın. Bu şekilde sadece bir kişiyi takip etmek zorunda kalacaksınız ve birilerinin sizi de kolladığını bileceksiniz.
    • Belirlenmiş bir sürücü varsa, tüm arkadaşların iyi olduğundan emin olmaktan sorumlu olmasını sağlayın. Ayrıca herkesin anahtarını aldığından emin olmalısınız, böylece kimse onlar olmadan ayrılmaya çalışmaz.
  8. adım 8 ne kadar içtiğinizi takip edin.8Ne kadar içtiğinizi takip edin. Tuvalete gitmeniz, sigara içmek için dışarı çıkmanız ya da başka bir şey yapmanız gerekiyorsa ve içkinizi bitirmediyseniz, güvendiğiniz bir arkadaşınıza bırakın. Birinin içkinizi kurcalayıp kurcalamadığını anlayamazsınız (örneğin içkinize ilaç katılmışsa).
    • Unutmayın ki birisi içkinizi kurcalamış olsa bile, bu sizin hatanız değildir. Bu, içkinizi kurcalayan kişinin hatasıdır.
  9. adım 9 ulaşım için her zaman para bulundurmaya çalışın.9Ulaşım için her zaman para bulundurmaya çalışın. İster sizi eve geri götürecek taksi ücreti olsun, ister otobüs veya metro için para olsun, her zaman sizi bulunduğunuz yerden geri götürecek doğru miktara sahip olduğunuzdan emin olun.
    • Yedek paranızı gece harcadığınız paradan ayrı tutun. Bu şekilde paranızı eve dönmek yerine gece dışarı çıkarken harcamaya karar vermezsiniz.
    • Bu, gece işten dönüyor olsanız bile önemlidir. Eğer bir şey sizi rahatsız ya da tedirgin ederse, gerekirse taksi ya da otobüse binerek kendinizi bu durumdan kurtaracak kadar paranızın olmasını istersiniz.
  10. adım 10 son otobüsün ne zaman kalktığını bilin.10Son otobüsün ne zaman kalktığını bilin. Geç saatlere kadar dışarıdaysanız ve bir otobüse ya da metroya yetişmeniz gerekiyorsa, son otobüsün ne zaman kalktığını bildiğinizden emin olun. Bu şekilde kaçırırsanız otobüs durağında veya metro istasyonunda beklemek zorunda kalmazsınız.
    • Yolda kalmanız durumunda bir acil durum planınız olduğundan emin olun. Yerel bir taksi şirketinin numarasını yanınızda bulundurun ya da ihtiyacınız olduğunda arayabileceğiniz bir arkadaşınız olsun.
    • Gece geç saatlerde otobüse binerseniz, şoförün yanında oturun. Otobüsün arka tarafında oturursanız soyulma veya tacize uğrama olasılığınız, şoförün yanında oturmanızdan çok daha yüksektir.

Evde Güvende Kalmak

  1. adım 1 acil durum numaralarına kolayca erişin.1Acil durum numaralarına kolayca erişin. Evdeyseniz, özellikle de yalnızsanız, acil durum telefon numaralarının mümkün olduğunca erişilebilir olduğundan emin olmanız gerekir, böylece bir şey olursa onları aramak zorunda kalmazsınız.
    • Polis, itfaiye veya ambulans gibi acil müdahale ekiplerinin numaralarını bulundurun.
    • Ayrıca, acil durum teşkil ettiğinden emin olmadığınız bir kaza veya hastalık durumunda zehir kontrol merkezlerinin veya yerel bir danışman hemşirenin numarasını da bulundurabilirsiniz.
    • Bir şey olduğunda irtibata geçebileceğiniz güvenilir bir komşunuzun ya da yerel bir arkadaşınızın numarasını yanınızda bulundurun.
  2. adım 2 acil durum cihazlarını kolay erişilebilir bir yere yerleştirin.2Acil durum cihazlarını kolay erişilebilir bir yere yerleştirin. Bir yangın, kaza ya da benzeri bir durumda acil durum cihazlarınızı bulmak için bir sürü eşyayı karıştırmak zorunda kalmak istemezsiniz. Evdeki herkesin nerede olduklarını bildiğinden emin olun.
    • İlk yardım çantasını banyoda aynı yerde tutun, böylece gerektiğinde aramak zorunda kalmazsınız.
    • Evin doğru yerlerinde bir veya daha fazla yangın söndürücünüz olduğundan emin olun: mutfakta ve şöminenin yanında iki iyi yer vardır. Ayrıca, sizin ve evinizdeki kişilerin acil bir durumda yangın söndürücüyü nasıl kullanacaklarını bildiklerinden emin olmak istersiniz.
    • Belirgin bir yere bir el feneri yerleştirin. Işıklar sönerse veya bir sorun olursa, el fenerinin tam olarak nerede olduğunu bilirsiniz.
  3. adım 3 acil durum planları yapın.3Acil durum planları yapın. Her şey için plan yapamasanız da, özellikle evde yalnızsanız, evdeyken meydana gelebilecek önemli sorunlar için bir acil durum planına sahip olmak iyi bir fikirdir.
    • Yangın çıkması durumunda birden fazla kaçış yolunuz olsun. Evinizdeki herkesin ne yapacağını ve nereye gideceğini bildiğinden emin olun.
    • Yaşadığınız yere bağlı olarak hortum, kasırga, deprem ve benzeri durumlar için bir acil durum planınız olabilir.
    • Ayrıca, bir ev istilasına uğramanız durumunda da bir acil durum planı yapmaya çalışabilirsiniz: evden kaçış yollarını, evin içinde nereye saklanabileceğinizi, yardım için nereye gideceğinizi vb. belirleyebilirsiniz.
  4. adım 4 bir alarm sistemi kurun.4Bir alarm sistemi kurun. Siz evdeyken meydana gelebilecek herhangi bir sorun için erken bir uyarı sistemine sahip olmanız gerçekten önemlidir. Bu bir yangın, karbon monoksit sızıntısı veya eve izinsiz giren bir kişi gibi herhangi bir şey olabilir.
    • Çeşitli farklı alarm sistemleri vardır. Hangisinin sizin için uygun olduğunu veya ihtiyaçlarınızın neler olduğunu belirleyin. Örneğin, karbon monoksit evinizde bir sorun değilse, bunun için bir erken uyarı sistemine ihtiyacınız olmayacaktır.
    • Her zaman alarm sisteminizin ayarlı olduğundan ve tüm uygun pillere ve kablolara sahip olduğundan emin olun. Hiçbir zaman çalışmayan bir alarm sistemine sahip olmanın pek bir anlamı yoktur.
  5. adım 5 kapı ve pencereleri kilitli tutun.5Kapı ve pencereleri kilitli tutun. Kimsenin kapılarını kilitlemediği bir yerde yaşamıyorsanız (birçok küçük kasaba), özellikle evde yalnızsanız bunları kilitli tutmalısınız. Bu özellikle hırsızlar ya da davetsiz misafirler için kolay erişim sağlayabilecek zemin katlar için önemlidir.
    • Yaşadığınız bölgeye bağlı olarak, özellikle zemin kattaki pencerelerinize parmaklık takmanız gerekebilir.
  6. adım 6 asla birisine're home alone.6Asla birine evde yalnız olduğunuzu söylemeyin. Birisi kapıya gelir ve sizinle bir şey hakkında konuşmak isterse, orada sadece sizin olduğunuzu söylemekten kaçının. Bir apartmanda yaşıyorsanız ve tanımadığınız biri sizi içeri davet etmek istiyorsa, kesinlikle emin olmadığınız sürece bunu yapmaktan kaçının.
    • Ayrıca Facebook'ta veya diğer sosyal medyada evde yalnız olduğunuzu paylaşmak istemezsiniz.
    • Bu, özellikle çocuksanız ve evde yalnızsanız önemlidir. Olaylar nadiren filmlerdeki gibi gerçekleşse de (örneğin Evde Tek Başına gibi) kimsenin evinizin savunmasız olduğuna karar vermesi riskini almak istemezsiniz çünkü orada tek kişi sizsiniz.
  7. adım 7 yedek anahtarın olası bir davetsiz misafir tarafından bulunmasının zor olduğundan emin olun.7Yedek anahtarın potansiyel bir davetsiz misafir tarafından bulunmasının zor olduğundan emin olun. Yedek anahtarla yapılacak en iyi şey, güvendiğiniz bir komşunuza vermek ve kendinizi dışarıda bırakırsanız anahtarı ondan almaktır. Aksi takdirde anahtarı çok iyi sakladığınızdan emin olmalısınız.
    • Bu, onu ön paspasın altına veya yakındaki bir saksıya saklamayın anlamına gelir. Potansiyel bir davetsiz misafirin ilk bakacağı yer orasıdır.
    • Örnek olarak, kulübenin anahtarını arka verandanın altındaki bir kancaya saklamak ve evin anahtarını kilitli kulübedeki saklı yerden almak için kulübenin anahtarını kullanmak zorunda kalmak verilebilir.
  8. adım 8 don't go into the house if it looks like it's been broken into.8Eğer eve zorla girilmiş gibi görünüyorsa eve girmeyin. Eve geldiğinizde kırık bir pencere veya açık olmaması gereken bir kapı görürseniz, gidip araştırmamalısınız. Bunun yerine bir komşunuzun evine gidin ve polisi arayın.
    • Yanmaması gereken bir ışık yanıyorsa, ev telefonunu arayın ve beklemediğiniz bir zamanda geri dönen bir aile üyesi olup olmadığını kontrol edin.
    • Davetsiz misafirin hala evinizde olup olmadığını kontrol etmek sizin için kötü sonuçlara yol açabilir, bu nedenle en iyisi polisi aramak ve bu işi onların halletmesine izin vermektir.

Seyahat Ederken Güvende Kalmak

  1. adım 1 önemli belgelerin kopyalarını oluşturun.1Önemli belgelerin kopyalarını alın. Pasaportunuza veya önemli seyahat belgelerinize (kimlik kartı, vize bilgileri vb.) bir şey olursa, polise veya konsolosluğa göstermek için bunların kopyalarına sahip olmak istersiniz.
    • Kopyalarınızı asıl belgelerinizden farklı bir yerde saklayın. Örneğin, pasaport ve benzeri tüm önemli belgelerinizi sakladığınız bir çantanız varsa, kopyalarını farklı bir çantada saklayın.
    • Ayrıca her şeyin kopyasını güvendiğiniz bir arkadaşınıza ya da aile üyenize bırakmalısınız. Bu şekilde her şey kaybolur veya çalınırsa onlarla iletişime geçebilir ve belgelerin kopyalarını onlardan alabilirsiniz.
  2. adım 2 gitmeden önce araştırma yapın.2Gitmeden önce araştırma yapın. Seyahat edeceğiniz bölge hakkında mümkün olduğunca çok şey bilin. Hangi yerlerin güvenli olduğunu ve hangi yerlerin güvenli olmadığını öğrenin, böylece hangi bölgelerden kaçınmanız gerektiğini bilirsiniz.
    • İnsanları rahatsız etmemek için yerel geleneklerin farkında olduğunuzdan emin olun. Örneğin, ABD'de dünyanın diğer bölgelerinde son derece kaba olan bazı jestler vardır.
    • Yerlilere nereye gitmenin güvenli olduğunu sorun. Yerel halk, gidilecek iyi yerleri ve uzak durulması gereken yerleri tavsiye etme olasılığı en yüksek olan kişilerdir. Bölgeden insanlarla internet üzerinden bağlantı kurabileceğiniz birçok web sitesi (Couchsurfing gibi) vardır ve size bilgi verebilirler.
  3. adım 3 yerel dil hakkında bir şeyler öğrenin.3Yerel dilden bir şeyler öğrenin. Muhtemelen akıcı konuşamayacak olsanız da, en azından başınız derde girdiğinde iletişim kurabilecek kadar dile erişebildiğinizden emin olmalısınız.
    • Tren/otobüs istasyonuna nasıl gidileceği, en yakın polis karakolunun/ülke konsolosluğunun, internet kafenin nerede olduğu gibi önemli ifadeleri ('Tuvalet nerede?' değil sadece) içeren bir sayfanız olsun.
    • Yerel halkla temel iletişim kurabilecek kadar bilgi sahibi olmak, yerel halkın size yardım etme olasılığını artıracaktır, çünkü bir turistten daha fazlası olmak için çaba sarf etmişsinizdir.
  4. adım 4 güvendiğiniz bir kişiyi seyahat programınız hakkında bilgilendirin.4Güvenilir bir kişiyi seyahat programınız hakkında bilgilendirin. Bu özellikle yalnız seyahat ediyorsanız önemlidir. Sorumlu biri nerede olmanız gerektiğini ve ne yapmanız gerektiğini bilmelidir. Bu şekilde, olmanız gereken yerde görünmezseniz, birisi soruşturma yapmaya başlayabilecektir.
    • Seyahat programınız değişirse, güvendiğiniz kişiyle bağlantı kurduğunuzdan ve değiştiğini bildirdiğinizden emin olun.
  5. adım 5 sahte bir cüzdanınız ve telefonunuz olsun.5Yanıltıcı bir cüzdanınız ve telefonunuz olsun. Sahte cüzdan, temel olarak son kullanma tarihi geçmiş bir kredi kartı, belki eski bir kimlik kartı ve kullandığınız ülkenin para biriminden birkaç küçük kupür içeren bir cüzdandır. Eğer sahte bir cüzdanınız varsa ve birisi sizi soyarsa, sadece sahte cüzdanı alırlar.
    • Seyahat ederken yanınızda süslü telefonunuzu veya para dolu cüzdanınızı getirmeyin. Soyulma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.
  6. 6Seyahat ederken değerli eşyalarınızı teşhir etmeyin. Evinizde de kolayca soyulabilirsiniz, ancak iyi bilmediğiniz bir yerde turist olduğunuzu belli ettiğinizde soyulma olasılığınız daha yüksektir. Yerel ne'er do wells turistleri hedef almayı bilir, çünkü genellikle iyi durumdadırlar, tatilin eğlencesi ile dikkatleri dağılmıştır ve muhtemelen biraz saftırlar. Yerel polis de size yardımcı olacak donanıma sahip olmayabilir.
    • Değerli eşyalar mücevher, telefon, dizüstü bilgisayar veya cüzdan anlamına gelebilir... ancak kot ceket veya tasarımcı çantası gibi daha az belirgin şeyler de olabilir.
    • Ayrıca, memleketinizden tişörtler giyerek, fotoğraf makinenizi sürekli fotoğraf çekmek için dışarıda tutarak veya basmakalıp bir turist gibi giyinerek bir turist olarak çok fazla öne çıkmamak istersiniz.
    • Mümkünse, seyahate çıkarken pahalı mücevherlerinizi, saatinizi, cep telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı ve benzerlerini yanınıza almayın. adım 6 seyahat ederken değerli eşyalarınızı teşhir etmeyin.
  7. adım 7 önemli eşyalarınıza göz kulak olun.7Önemli eşyalarınıza göz kulak olun. Seyahat ederken her zaman tetikte olun. Bir an için dikkatinizi kaybetmek kolay olabilir, ancak o an birisinin kameranızı veya çantanızı kapabileceği andır.
    • En önemli eşyalarınızın (cüzdanınız, telefonunuz, pasaportunuz vb.) zihinsel bir kontrol listesini yapın ve ara sıra durup hala orada olduklarından emin olun. Seyahat ederken telaşlanmak ya da acele etmek kolaydır ve işte o zaman bir şeyleri kaybetme eğiliminde olursunuz.
    • Bir süredir bir yerde oturuyorsanız veya otobüs gibi bir şeyden inmeden önce etrafınızı kontrol edin.
  8. adım 8 nakit paranızı ayırın.8Paranızı ayırın. Asla ama asla tüm nakit paranızı tek bir yerde tutmayın. Eşyalarınızın arasına dağıtın. Bazılarını sahte cüzdanınızda, bazılarını gerçek cüzdanınızda, bazılarını çantanızda, çorabınızda, diğer çantanızda tutun.
    • Bu şekilde, bir şeyiniz çalınırsa ya da soyulursanız, tamamen parasız kalmazsınız.
  9. adım 9 farkında olun.9Farkında olun. Seyahat ederken farklı bir kafa yapısına, pek de farkında olmadığınız bir kafa yapısına girmek kolaydır. Streslisinizdir, acele ediyorsunuzdur, birçok şeye bakmak istiyorsunuzdur, bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur.
    • İnsanların seyahat ederken soyulma eğiliminde olmalarının nedeni, diğer ülkelerin sizin ülkenizden daha fazla suçla dolu olması değildir. Bunun nedeni, evdeyken daha dikkatli olmanız ve bir şeylerin yerinde olmadığını fark etme olasılığınızın daha yüksek olmasıdır.
    • Hırsızlar sizi soymak için kaotik bir durumu düzenleyebilir veya bundan faydalanabilir. Etrafınızda bir sürü insan varsa, ceplerinizde küçük eller olup olmadığına dikkat edin.
    • Ne kadar tetikte görünürseniz, kolay bir hedef olarak tespit edilme olasılığınız o kadar azalır.
  10. adım 10 aşırı nazik davranan herkese şüpheyle yaklaşın.10Aşırı nazik davranan herkese şüpheyle yaklaşın. Hırsızlar, bir suç ortağı sizi soyarken size 'yardım ederek' dikkatinizi dağıttıkları durumlar düzenleyebilirler. Çok nazik olan herkese karşı dikkatli olun.
    • Bölgedeki herkes çok kibar değilse, o zaman yukarıda ve öteye giden veya size çok dikkat dağıtıcı bir yardım sunma konusunda inanılmaz derecede ısrarcı olan herkese şüpheyle yaklaşmalısınız.

Uzman Soru-Cevapları

  • SoruGece geç saatlerde nasıl güvende kalabilirim? En büyük tavsiye, içgüdülerinize güvenmenizdir. Bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız, beyniniz muhtemelen size bir şeyler olduğunu söylüyordur. Buna güvenin. Ayrıca farkındalık seviyenizi de yükseltmelisiniz. Sokaktaki insanlarla göz teması kurun, selam verin ve omuzlarınız yüksekte yürüyün. Körü körüne cep telefonunuza bakıp etrafta dolaşmayın, çünkü bu güvenli değildir ve sizi rahatsız etmek isteyen biri varsa iyi bir av gibi görünmenize neden olabilir. Bunlar büyük bir fark yaratacaktır.

İpuçları

  • İçgüdülerinize güvenin. Eğer bir durum ya da kişi size güvensiz geliyorsa, muhtemelen öyledir. Bilinçaltınızdan gelen sinyalleri algılıyor olabilirsiniz. Tamamen iyi olsalar bile, içgüdülerinize güvenmediğiniz için kötü bir duruma düşmektense güvende olmak daha iyidir.
  • Her zaman bir kutu biber gazı getirin. Bu, güvende kalmanıza yardımcı olabilecek bir savunma aracıdır.
  • Yabancılardan uzak durun.

Uyarılar

  • Değerli eşyalarınızı, özellikle zemin kattaki pencerelerin görüş alanından uzak tutun, özellikle de pencereler açıksa. İnsanlar pencerelerden kolayca tırmanabilir ve değerli eşyayı kapıp kaçabilir.