Bir Köpek Size Yaklaştığında Nasıl Güvende Kalabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Adımlar

Beden Dili

  1. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 1.jpeg
    Kollarınız yanlarınızda rahat bir şekilde hareketsiz durun. Kollarınızı veya ellerinizi sallamayın, çünkü bu köpek tarafından agresif olarak görülebilir. Parmaklarınızı gevşek yumruklar halinde birbirine kenetleyin ve kollarınızı yanlarınızda tutun. Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın ve hareketsiz durun.
    • Köpeğe dokunmaya veya okşamaya çalışmayın, çünkü bu agresif olarak yorumlanabilir. Tanımadığınız bir köpeğe dokunmak için asla uzanmayın.
  2. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 2.jpeg
    Köpekle doğrudan göz teması kurmaktan kaçının. Köpeğin gözlerinin içine bakmayın veya onunla göz hizasında buluşmayın. Bunun yerine köpeğin ayaklarına ya da kendi ayaklarınıza bakın. Bu, köpeğin sizin bir tehdit olmadığınızı bilmesini sağlayacaktır.
    UZMAN İPUCU

    Asher Smiley

    Öz Savunma Eğitmeni
    Asher Smiley, Petaluma, Kaliforniya'daki Krav Maga Revolution'ın Sahibi ve Baş Eğitmenidir. Asher, Amerikan Krav Maga sisteminde 1. Kademe Eğitmen Sertifikası almıştır. 2017 yılında Uluslararası Kapap Federasyonu Combat Krav Maga International ile eğitim almış, 7 günlük taktik seminerini ve 8 günlük CKMI eğitmen kursunu tamamlamıştır.
    Asher Smiley Öz Savunma Eğitmeni

    Uzmanımız Aynı Fikirde: Eğer bir köpek size yaklaşırsa, göz teması kurmayın; bırakın ne yapmak istiyorsa onu yapsın. Çoğu zaman sizi yalnız bırakacaktır. Pek çok insan 'Sorun yok dostum' gibi şeyler söyleyerek köpeği yatıştırmaya çalışacaktır, ancak bunun tek yapacağı köpeği daha da saldırganlaştırmak olacaktır.

  3. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 3.jpeg
    Köpeğin yanına doğru hareket edin. Vücudunuzu köpeğin bir tarafına bakacak şekilde konumlandırın. Köpeği ürkütebileceği için onunla kafa kafaya veya arkasına gelecek şekilde durmayın.
  4. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 4.jpeg
    Etrafında yavaş ve sakin bir şekilde konuşun. Köpeğin yanında bağırıp çağırmaktan kaçının çünkü bu onu korkutabilir. Bunun yerine alçak ve sakin bir sesle konuşun. Köpeğe arkadaş canlısı olduğunuzu göstermek için 'Merhaba' veya 'Güzel köpek' diyebilirsiniz.
    • Köpeğin adını biliyorsanız, sakin ve yavaş bir şekilde birkaç kez adını söylemeyi deneyin. Bu, sizin bir tehdit olmadığınızı anlamasını sağlayacaktır.
  5. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 5.jpeg
    Sizi koklamasına izin verin. Köpek size yaklaşırsa ve hırlama, çömelme veya havlama gibi saldırganlık belirtileri göstermezse, bacaklarınızı veya belinizi koklamasına izin verin. Sizi koklarken hareketsiz kalın. Sizi kokladıktan sonra tehdit olmadığınıza karar verebilir ve sizden uzaklaşabilir.
    • Köpeğin sizi koklamasına izin vermekten rahatsız oluyorsanız, ikinizin de tehlikede olmaması için köpekten güvenli ve yavaş bir şekilde uzaklaşın.

Uzaklaşmak

  1. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 6.jpeg
    Köpeğe sırtınızı dönmeyin. Sırtınızı dönmek sizi riske atacağından, vücudunuzu köpeğin bir tarafına dönük tutun. Size yaklaşan köpeğe arkanızı dönüp kaçma dürtüsüne karşı direnin, çünkü bu onu daha saldırgan hale getirebilir.
  2. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 7.jpeg
    Köpeğe 'eve git' veya 'yere yat' deyin. Köpekle alçak ve sakin bir sesle iletişim kurmaya çalışın. Köpeğe bağırmayın veya çığlık atmayın, çünkü bu onu daha saldırgan hale getirebilir.
    • Köpeğin adını biliyorsanız, arkadaş olduğunuzu anlaması için birkaç kez adını söylemeyi deneyin.
  3. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 8.jpeg
    Köpekten yavaşça uzaklaşın. Eğer köpekten uzaklaşmak istiyorsanız, bunu yavaşça geri çekilerek yapın. Vücudunuz köpeğin bir tarafına bakacak şekilde sakin bir şekilde geri adım atın. Köpekten birkaç metre uzaklaştıktan sonra yavaşça arkanızı dönün ve uzaklaşın.
    • Uzaklaşırken köpeği görüş alanınızda tutun, böylece hareketlerinin farkında olursunuz.
  4. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 9.jpeg
    Köpekleri veya çocukları arkanızda tutun. Tasmalı bir köpeğiniz veya yanınızda küçük çocuklarınız varsa, geri çekilirken onları arkanıza yerleştirin. Bu, köpeği ürkütmeden onları köpekten koruyacaktır.
    • Köpeği veya çocuğu kucağınıza almaya çalışmayın, çünkü bu yaklaşan köpek tarafından saldırgan olarak görülebilir.

Bir Saldırıya Müdahale Etmek

  1. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 10.jpeg
    Köpekle aranıza bir nesne koyun. Köpeğin size çok agresif bir şekilde yaklaştığını veya size saldırmaya başladığını fark ederseniz, yakındaki bir nesneyi alın ve vücudunuzla köpek arasına koyun. Bir çanta, şemsiye, sırt çantası ve hatta bir bisikleti köpekle aranıza kalkan olarak kullanabilirsiniz.
    • Köpek saldırdığında arabanızın yanındaysanız, bir araba kapısını da kalkan olarak kullanabilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Asher Smiley

    Öz Savunma Eğitmeni
    Asher Smiley, Petaluma, Kaliforniya'daki Krav Maga Revolution'ın Sahibi ve Baş Eğitmenidir. Asher, Amerikan Krav Maga sisteminde 1. Kademe Eğitmen Sertifikası almıştır. 2017 yılında Uluslararası Kapap Federasyonu Combat Krav Maga International ile eğitim almış, 7 günlük taktik seminerini ve 8 günlük CKMI eğitmen kursunu tamamlamıştır.
    Asher Smiley Öz Savunma Eğitmeni

    Şansınız varsa köpeğin hava yolunu kesmeye çalışın. Eğer bir köpek aktif olarak size doğru hamle yapıyorsa, onu yüzünüzden ve boğazınızdan uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Eğer yapabiliyorsanız, köpeği boğmaya çalışarak bayılmasını sağlayın ki siz de kaçabilesiniz.'

  2. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 11.jpeg
    Elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde yüzüstü uzanın. Eğer yakınınızda bir nesne yoksa, yere uzanın ve ellerinizi başınızın üzerine koyun. Bir top şeklinde kıvrılın ve boynunuzu ve başınızı korumak için ellerinizi kullanın, böylece köpek bu bölgelere ulaşamaz.
  3. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 12.jpeg
    Yardım çağırın. Size yardım edebilecek yoldan geçenleri çekmek için yüksek sesle bağırın veya seslenin. 'Köpek saldırısı' veya 'Yardım edin' diye bağırabilirsiniz.
  4. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 13.jpeg
    Herhangi bir yaralanma için hemen tedavi olun. Köpek tarafından ısırılırsanız veya çizik ya da sıyrık gibi başka yaralanmalara maruz kalırsanız, hemen en yakın acil durum merkezine gidin. Yaralarınızı tedavi ettirin ve enfeksiyon ya da hastalık riski taşımamanız için gerekli aşıları yaptırdığınızdan emin olun.
  5. bir köpek size yaklaştığında güvende kalın adım 14.jpeg
    Köpeği yerel Hayvan Kontrol biriminize bildirin. Köpeğin size saldırması durumunda da ihbarda bulunmalısınız, çünkü diğer insanların da saldırıya uğrama riski altında olmasını istemezsiniz. Köpeğin cinsini ve eğer biliyorsanız adını açıklayın. Ayrıca köpek tarafından nerede ve ne zaman saldırıya uğradığınızı da belirtmeniz gerekebilir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları