Yüzme Havuzunda Suyun Altında Nasıl Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Belki bir havuz oyununda diğerlerini alt etmek için uzun süre su altında kalmak istersiniz ya da sadece etrafınızdaki dünyaya farklı bir bakış açısı kazanmak istersiniz. Suyun altında nefesinizi çok uzun süre tutmak tehlikeli olsa da, kapsamlı bir hazırlıkla suyun altında kolayca kalabilirsiniz.

Adımlar

Su Altında Kalmaya Hazırlanmak

  1. adım 1 su dışında nefesinizi ne kadar süre tutabileceğinizi belirleyin.
    Su dışında nefesinizi ne kadar süre tutabileceğinizi belirleyin. Ayakta durun veya hareketsiz oturun. Yavaş ve derin nefes alarak birkaç tam nefes alın. Nefes alırken boğazınızın arkasını kapatarak nefesinizi tutun. Nefesinizi ne kadar tutabildiğinizi ölçmek için bir kronometre kullanın. Eğer süreden memnunsanız, kendinizi havuza girmeye hazır hissedebilirsiniz. Değilse, nefes egzersizleri ve düzenli fiziksel aktivite yoluyla akciğer gücünüzü ve kapasitenizi artırabilirsiniz.
    • İnsanların su altında nefeslerini birkaç dakika boyunca tutabildiklerini duymuş olabilirsiniz. Bu, memelilerin su altında nefeslerini karada olduğundan daha uzun süre tutmalarını mümkün kılan memeli dalış refleksi sayesinde gerçekleşir. Bu bir hayatta kalma içgüdüsüdür ve güvenilmemelidir. Ayrıca, nefes tutma rekorları kıran insanlar düzenli olarak dayanıklılıklarını geliştirirler ve bunu belirli koşullar altında yaparlar.
  2. adım 2 diyafram nefesi alıştırması yapın.
    Diyafram nefesi alıştırması yapın. Sürekli nefes alıyor olmanız, nefesinizden en iyi şekilde yararlandığınız anlamına gelmez. Akciğerlerinizi ve göğüs boşluğunu karından ayıran kas olan diyaframı güçlendiren karın nefesi egzersizleri, daha bilinçli ve verimli nefes almanıza yardımcı olabilir.
    • Düz bir yüzeye uzanın. İsterseniz başınızın altına ve/veya belinizde ağrı varsa dizlerinizin altına bir yastık koyun.
    • Bir elinizi göğsünüzün üzerine, kalbinizin olduğu bölgeye, diğer elinizi de göğüs kafesinizin hemen altına yerleştirin.
    • Burnunuzdan yavaşça nefes alın. Karnınızdaki eliniz yükselmeli, ancak göğsünüzdeki eliniz sabit kalmalıdır.
    • Mide kaslarınızı kasın ve büzülmüş dudaklarınızdan altı saniye boyunca yavaşça nefes verin. Yine, göğsünüzdeki el nefes verme boyunca hareketsiz kalmalıdır.
    • Bu sırayı günde birkaç kez 5-10 dakika uygulayın. Egzersiz daha alışılmış ve kolay hale geldikçe, diyaframınızın gücünü artırmak için karnınızın üzerine bir kitap, pirinç torbası veya kum torbası (yoga malzemeleri satan mağazalarda bulunabilir) yerleştirebilirsiniz.
  3. adım 3 düzenli kardiyovasküler egzersiz yapın.
    Düzenli kardiyovasküler egzersiz yapın. Bu, kalp atış hızınızı artıran bir egzersizdir. Geliştirilmiş kardiyo-solunum fonksiyonu ve daha verimli oksijen kullanımı, düzenli bir fitness rutininin faydalarından bazılarıdır. Genel sağlık için yetişkinlerin haftanın çoğu günü 30 dakika veya daha fazla orta düzeyde fiziksel egzersiz yapmaları tavsiye edilir.
    • Koşmak, bisiklete binmek, yüzmek, aerobik dersleri ve hatta dans etmek aerobik aktivitelerdir. Size keyif veren bir egzersiz belirlemek için birden fazla aktivite deneyin. Bir egzersiz aktivitesinden hoşlanıyorsanız, ona bağlı kalma olasılığınız daha yüksektir.
    • Bir egzersiz rutini oluşturun. Rutinler, egzersizi düzenli bir alışkanlık haline getirmeye yardımcı olur. Egzersiz yapmanın sizin için en uygun olduğu zamanı belirlemek için günün ve akşamın çeşitli saatlerinde egzersiz yapmayı deneyin.
    • Beş ila on dakikalık yürüyüş gibi küçük miktarlarda fiziksel aktivite bile fiziksel sağlığınızı iyileştirebilir. Günde toplam 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin.
  4. adım 4 kullanacağınız havuzda uzun süre nefesinizi tutmaya izin verilip verilmediğini öğrenin.
    Kullanacağınız havuzda uzun süre nefesinizi tutmaya izin verilip verilmediğini öğrenin. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok halka açık havuz, beyin fonksiyonlarını bozabilen, bilinç kaybına ve ölüme neden olabilen hipoksi (düşük oksijen) riski nedeniyle uzun süre nefes tutmayı yasaklamıştır.

Havuzun Dibine Batmak

  1. adım 1 suda batmak için bir nokta seçin.
    Suda batmak için bir yer seçin. Boyunuzdan daha yüksek olan veya otururken (hatta uzanırken, örneğin bir yüzme havuzunda) başınızı örtecek herhangi bir su kütlesine tamamen dalabilirsiniz. Bir nokta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktör çevrenizi gözlemlemektir. Suyun altında nefesinizi tutmaya her zaman dikkatle yaklaşın, özellikle de insanların birçok farklı aktiviteyle uğraştığı ve diğerlerine dikkat etmediği kalabalık bir halka açık havuzda.
    • Havuzun dibine batmak istiyorsanız, duvara yakın bir yer seçmenin en güvenli yol olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, insanların bir havuzun tüm kenarlarından suya gireceğini unutmayın. İnsanların suya girebileceği yerlerden ve büyük gruplardan uzakta, nispeten izole bir yer bulmak daha iyi olabilir. Ayrıca, yüzlerce kilo emiş gücü uygulayabilen ve yaralanma ve ölüme neden olabilen havuz giderinden uzak durun. Yüzeyin altındayken bir arkadaşınızın size göz kulak olmasını sağlayın.
    • Suyun altında yüzüyorsanız, trafiğe dikkat edin ve diğer yüzücülerin her zaman size bakmayacağını unutmayın. İdeal olarak, önünüzde diğer tarafa giden ve siz oraya ulaşana kadar açık kalacak net bir yol çizebilirsiniz.
  2. adım 2 ayaklarınız aşağı bakacak şekilde suda dikey bir pozisyon alın.
    Ayaklarınız aşağı bakacak şekilde suyun içinde dikey bir pozisyon alın. Havuzun sığ tarafındaysanız, muhtemelen ayakta duracaksınız. Havuzun suyun boyunuzdan daha yüksek olduğu bir bölümündeyseniz, genellikle alt bedeniniz üst bedeninizden daha ağır olacağından, vücudunuz kolaylıkla dikey bir pozisyon alacaktır.
  3. adım 3 ciğerlerinizi oksijenle doldurmak için yavaş ve derin nefesler alın.
    Ciğerlerinizi oksijenle doldurmak için yavaş ve derin nefesler alın. Hiperventilasyon yapmayın. Suya dalmadan önce arka arkaya birkaç hızlı nefes almak DUBB, 'tehlikeli sualtı nefes tutma davranışları' olarak bilinir ve beyin hasarına, bayılmaya ve ölüme yol açabilen hipoksik bayılmaya neden olabilir.
  4. adım 4 sıkışmış bir pozisyona geçin.
    Sıkışmış bir pozisyona geçin. Dizlerinizi içeri çekin ve kollarınızı dizlerinizin etrafına sararak göğsünüze yakın tutun. Bu sıkışmış pozisyon, suda kapladığınız alan miktarını değiştirir ve suyun daha derinlerine düşmenizi ve suyun altında daha kolay kalmanızı sağlar.
    • Nesneler ve vücutlar, su kütlesinden daha yüksek bir yoğunluğa sahiplerse suda batarlar. Bir nesnenin yoğunluğu kütlesine ve hacmine, yani kapladığı alana bağlıdır. Bu nedenle, suda daha az yer kaplamak batmanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 batın.
    Batırın. Hava kabarcıklarını yavaşça burnunuzdan bırakın. Bunları ağzınızdan da çıkarabilirsiniz ve daha büyük olabilirler, ancak daha hızlı batarsınız. Ayrıca her ikisini de yapabilir ve hava üfleme arasında yanaklarınızı şişirerek küçük hava parçaları bırakabilirsiniz. Başınızın ve vücudunuzun suya batmasına izin verin. Ayaklarınız havuzun dibine ulaştığında, bağdaş kurmak veya dizlerinizi önünüzde tutmak gibi rahat bir pozisyonda oturun.
  6. adım 6 yüzeye geri dönün.
    Yüzeye geri dönün. Hazır olduğunuzda veya nefesiniz tükendiğinde, havuzun yüzeyine çıkma yolunuzda hiçbir şeyin ve hiç kimsenin olmadığından emin olmak için yukarı bakın. İster oturarak ister ayakta, ayaklarınıza sıkıca bastırın ve yukarı doğru ateş etmek veya yüzmek için kollarınızı gökyüzüne doğru uzatın.

Sualtında Havuz Boyunca Yüzmek

  1. adım 1 ciğerlerinizi oksijenle doldurmak için birkaç yavaş derin nefes alın.
    Ciğerlerinizi oksijenle doldurmak için birkaç yavaş derin nefes alın. Hiperventilasyondan (hızlı veya sığ nefes almak) kaçınmayı unutmayın. Bu davranış tehlikelidir çünkü vücudunuz daha hızlı oksijen kaybeder ve hipoksik bayılma ve hatta ölüm yaşayabilirsiniz.
  2. adım 2 başınızı ve vücudunuzu akıcı bir pozisyonda suya daldırın.
    Başınızı ve vücudunuzu aerodinamik bir pozisyonda suya daldırın. Su yüzeyinin altına düşerken havuz zeminine paralel yatay bir pozisyon alın. Başınızı ve gözlerinizi havuzun dibine bakacak şekilde nötr bir pozisyonda tutun ve kollarınızı kulaklarınızın yanında sıkarak başınızın üzerine getirin.
  3. adım 3 duvardan güçlü bir şekilde itmek için ayaklarınızı kullanın.
    Duvardan güçlü bir şekilde itmek için ayaklarınızı kullanın. Gövdenizi ve kollarınızı aerodinamik bir pozisyonda tutun, dizlerinizi bükün ve her iki ayağınızı da duvara yerleştirin. Sizi ileri itmek ve vücudunuza ivme kazandırmak için her iki ayağınıza da sıkıca bastırın.
  4. adım 4 sizi suyun üzerinde ilerletmek için yunus tekmesini kullanın.
    Sizi suda ilerletmek için yunus tekmesini kullanın. Bu tekme su altında yüzmek için en güçlü tekme olarak kabul edilir. Bacaklarınızı ve ayaklarınızı bir arada tutun ve dizlerinizi hafifçe bükün. Her iki bacağınızı aynı anda öne doğru tekmeleyin ve vücudunuzun biraz önünde olacak şekilde bitirin. Havuzun diğer tarafına ulaşana kadar tekrarlayın, gerekirse hava almak için yukarı çıkın.
    • Yunus tekmesinin gücü bacaklarınızı kırbaç gibi hareket ettirmenizden gelir. Tekmeden en fazla gücü elde etmek için bacaklarınızı tamamen uzatmaya odaklanın.
  5. adım 5 yüzerken ellerinizi ve kollarınızı önünüzde tutun.
    Yüzerken ellerinizi ve kollarınızı önünüzde tutun. Bu aerodinamik pozisyon, suyu mümkün olduğunca çabuk kesmek için en verimli olanıdır ve önünüzdeki engellere karşı sizi uyaracaktır.
  6. adım 6 sudan çıkın.
    Sudan çıkın. Elleriniz havuz duvarıyla buluştuğunda, sizi yüzeye çıkarmak için onları duvara doğru itmek için kullanın.

Video

İpuçları

  • Bir yarış vb. için rekabetçi bir şekilde yüzmüyorsanız, su altında yunus vuruşu yerine kurbağalama kullanın ve kollarınızı önünüzde aerodinamik tutun. Nefes almak için daha az çaresiz hissedebilir ve umarım su altında daha rahat yüzebilirsiniz.
  • Daha uzun mesafelere gidebiliyor olabilirsiniz, ancak belki de nefes almak için geri dönme konusunda çok fazla endişeleniyorsunuzdur. Yukarıdaki ipuçlarını takip edin ve nefes almak için yukarı çıkma konusunda dikkatinizi dağıtmak için, aklınızda neşeli bir şarkı veya melodi bulundurmayı deneyin ve havuz zeminine yakın dururken kafanızda mırıldanın.
  • Umutsuzca su dışında nefes almanız gerekiyorsa, bunu yapın (kendinizi çok zorlamayın), ancak biraz daha sualtı mesafe yüzme pratiği ile tüm havuz uzunluğunu yüzebilirsiniz!

Uyarılar

  • Suyun altında nefesinizi tutmak, düşük oksijen nedeniyle boğulmaya neden olabilir ve bu da hızla ölüme yol açabilir. Kasıtsız boğulma, Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle çocuklar için önde gelen bir ölüm nedenidir. Her yıl insanların sığ sularda boğulduğunu ve dünya çapında birçok devlet kurumu ve kar amacı gütmeyen kuruluşun, su altında nefesini tutmanın tehlikeli sonuçları hakkında farkındalık yaratmak için eğitim kampanyaları yürüttüğünü unutmayın. Güvenlik için her zaman yakınınızda tanıdığınız birinin size göz kulak olmasını sağlayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Gözlerimi suyun altında açarsam, gözlerim yanar mı?
    Bu, havuzdaki klor miktarına ve sizin klora karşı ne kadar hassas olduğunuza bağlıdır. Gözlerinizin bir süre tahriş olması oldukça olasıdır.
  • Soru
    Suyun yüzeyinde batmadan nasıl yüzebilirim?
    Bacaklarımı ve kollarımı açmanın (neredeyse bir denizyıldızı gibi) ve girmeden önce derin bir nefes almanın yardımcı olduğunu görüyorum. Eğer yapabiliyorsanız, sırt üstü yüzmeyi, nefes almayı ve sonra dönmeyi deneyin.
  • Soru
    Yüzeye geri çıkmadan suyun altında nasıl kalabilirim?
    Önce derin bir nefes alın. Sonra suya girin. Batmaya başlayana kadar ciğerlerinizdeki havayı yavaşça boşaltın.