Su Altında Nasıl Daha Uzun Süre Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu insan su altında nefes almadan sadece kısa bir süre kalabilirken, bazı insanlar uzun süreler boyunca havasız kalabilir. Bu, büyük ölçüde bireysel eğitim faaliyetlerine ve su altında diğerlerinden daha uzun süre kalabilmeye olan bağlılığa borçludur. Nihai hedefiniz ne olursa olsun, eğitimle su altında şu anda kalabildiğinizden daha uzun süre kalabilmeniz olasıdır. Nihayetinde, bir egzersiz rutinine bağlanarak, suda olmaya alışarak ve vücudunuzu daha az oksijen kullanması için eğiterek, su altında daha uzun süre kalabileceksiniz.

Adımlar

Bir Egzersiz Rutinine Bağlanmak

  1. adım 1 bir kardiyovasküler egzersiz rutini başlatın.
    Bir kardiyovasküler egzersiz rutini başlatın. Su altında kalabileceğiniz süreyi artırmanın en iyi yolu kardiyovasküler yeteneğinizi artırmaktır. Bir kardiyo egzersiz rutini uygulayarak, vücudunuzun oksijen işleme ve kullanma yeteneğini artıracaksınız.
    • Şunları yapmayı taahhüt edin Koşuyorum, powerwalking, eliptik bisiklet kullanmak veya başka bir kardiyo aktivitesi.
    • Haftada 3 ila 5 kez en az 30 dakika egzersiz yapın. Ne kadar uzun süre egzersiz yaparsanız o kadar iyi olur.
  2. adım 2 yüzün...
    Yüzün sık sık. Çok yüzerek vücudunuzu suda olmaya alıştırırsınız. Ayrıca kardiyonuzu ve vücudunuzun oksijeni verimli kullanma yeteneğini önemli ölçüde artıracaksınız. Sonuç olarak, ne kadar çok yüzerseniz, su altında uzun süre kalmanız o kadar kolay olacaktır.
    • Haftada 3 ila 5 kez, her seferinde en az 30 dakika yüzün. Yüzme diğer kardiyo egzersizlerinin yerini alabilir.
  3. adım 3 ciddi bir ağırlık antrenmanı rutininden kaçının.
    Ciddi bir ağırlık antrenmanı rutininden kaçının. Ağırlık antrenmanının akciğer kapasitenizi ve vücudunuzun oksijen işleme yeteneğini artırabileceğini düşünseniz de, su altında uzun süre kalma hedefinizi baltalayabilir. Çünkü ne kadar çok kas kütlesine sahip olursanız, vücudunuzun o kadar çok oksijene ihtiyacı olacaktır.
    • Vücudunuzu sıkılaştırdığınız ve kollarınız ve bacaklarınız gibi belirli kas gruplarını artırdığınız hafif bir ağırlık antrenmanı rutini düşünün. Belirli kas gruplarını hedeflemek, oksijen tankının veya diğer ekipmanların (eğer tüplüyseniz) ağırlığını desteklemenize yardımcı olabilir.

Suda Rahat Olmak

  1. adım 1 suda çok fazla deneyim kazanın.
    Suda çok fazla deneyim kazanın. Suyun altında uzun süre kalabilmenin en önemli faktörlerinden biri suyun altındayken rahatlayabilmektir. Endişeli veya gergin olursanız, daha derin nefes alır ve daha fazla hava kullanırsınız. Sonuç olarak, su altında olabildiğince çok zaman geçirin.
    • Farklı su kütlelerinde geniş deneyim kazanmayı düşünün. Bu şekilde, yeni koşullara hızlı bir şekilde uyum sağlayabilirsiniz.
    • Suda şnorkel veya tüplü dalış gibi farklı aktiviteler deneyin.
  2. adım 2 hareketsiz kalın.
    Hareketsiz kalın. Sonuçta, ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok hava kullanırsınız ve yüzeye o kadar çabuk dönmeniz gerekir. Bundan kaçınmak için mümkün olduğunca hareketsiz kalmaya çalışın. Hareket etmeniz gerekiyorsa, bunu kasıtlı ve sakin bir şekilde yapın. Hareketsiz kalarak su altında daha uzun süre kalabileceğinizi göreceksiniz.
  3. adım 3 çok derine inmekten kaçının.
    Çok derine inmekten kaçının. Yüzeye ne kadar yakın kalırsanız, o kadar az hava kullanırsınız. Bu nedenle, havanızı daha hızlı boşaltacağı için derine inmekten kaçının.
    • Bir yüzme havuzundaysanız, sığ uçtan ayrılmayın ve yüzeyin hemen altında kalın.
    • Doğal bir su kütlesindeyseniz, sizi yüzeye yakın tutacak bir şeye tutunmaya çalışın. Örneğin, bir iskele direğine tutunmaya çalışın.
  4. adım 4 i̇htiyacınız olduğunda hava alın.
    İhtiyacınız olduğunda hava alın. Baş dönmesi hissetmeye başladığınız anda yüzeye dönmelisiniz. Suyun altında oksijensiz kalırsanız beyin hasarı veya boğulma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Su altındayken bilincini kaybeden biri olursa derhal acil servisi arayın.

Nefes Alma Teknikleri Üzerinde Çalışmak

  1. adım 1 yüzerken nefesinizi tutun.
    Yüzerken nefesinizi tutun. Yüzerken düzenli olarak nefes almak yerine, nefesinizi tutmayı düşünün. Bunu 30 saniye ila 1 dakika gibi belirli bir süre boyunca yapın. Bu, zihninizi ve bedeninizi yavaşça eğitecektir. Bunu yapmak için:
    • Nefesinizi tutmadan 400 metre yüzerek ısının.
    • Nefes almadan 25 metrelik serbest stil yüzüş setlerini tamamlayın. Bunlardan 10 set yapmaya çalışın. Setler arasında nefes almak için kendinize 15 ila 30 saniye verin.
  2. adım 2 zamanlayıcısı olan bir saat kullanın.
    Zamanlayıcısı olan bir saat kullanın. Kendinizi su altında kalma konusunda eğitmek için belki de en iyi araç bir zamanlayıcıdır. Suyun altında ne kadar süre kalacağınızı belirlemek için bir zamanlayıcı kullanın. Ardından, suyun altına her girdiğinizde kendinizi zamanlayın ve en iyi zamanınızı geçmeye çalışın.
  3. adım 3 suyun altında kaldığınız süreyi yavaşça artırın.
    Suyun altında kaldığınız süreyi yavaşça artırın. Suyun altında ne kadar kalabileceğinize dair bir temel oluşturduktan sonra, bu süreyi yavaşça artırmak için kendinize meydan okumalısınız. Suyun altında kaldığınız süreyi haftada birkaç saniye artırmanın haftalar veya aylar boyunca büyük sonuçlar doğurabileceğini göreceksiniz.
    • Yeteneğinize bağlı olarak su altında geçirdiğiniz süreyi haftada veya ayda %5 ila %10 oranında artırmayı hedefleyin. Yine de yavaş ilerlemeye odaklanmanın en iyisi olduğunu unutmayın.
  4. adım 4 derin nefes alma alıştırması yapın....
    Derin nefes alma alıştırması yapın. Ağzınızdan derin bir nefes alın. Bir saniye boyunca tutun. Nefes vermek için 10 saniye boyunca ağzınızı kullanın. Nefes verirken ağzınızın çok fazla açık olmadığından emin olun. Bunu bir buçuk dakika boyunca yapın.
    • Suda veya karadayken nefes alma alıştırması yapabilirsiniz.
    • Derin nefes alma konusunda tamamen rahat olana kadar haftada en az 3 kez pratik yapın.
    • Pratik yaparak kendinizi derin nefes almaya şartlandıracak ve su altında kaldığınız süreyi artırabileceksiniz.
  5. adım 5 nefes almak ve nefesinizi tutmak arasında geçiş yapın.
    Nefes almak ve nefesinizi tutmak arasında geçiş yapın. Derin nefes alma konusunda ustalaştıktan sonra, kendinizi nefes alma ve nefesi tutma konusunda eğitebilirsiniz. Nefesinizi 30 saniye tutarak ve ardından bir dakika boyunca nefes alarak başlayın. Bunu belirli bir süre boyunca yapın.
    • Nefes egzersizlerinizden önce 5 dakikalık bir ısınma egzersizi yapmayı düşünün. Birkaç dakika yüzmeyi veya koşmayı deneyin. Bu, kalp atış hızınızı artıracak ve daha hızlı nefes almanızı sağlayacaktır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Okyanusta yüzmek için bazı ipuçları nelerdir?
    Açık suda yüzmekle ilgili verebileceğim tavsiye, fazla ukalalaşmamaktır. Herkes harika bir yüzücü olduğunu düşünmeyi sever. Okyanustaki dip akıntısı ve akıntı çok ama çok güçlüdür. Hayat kurtaran bir ipucu olarak, fazla havaya girmeyin ve boğulma riskini göze almayın.
  • Soru
    Suyun altında burnunuzu kapatmanız doğru mu?
    Eğer rekabetçi bir şekilde yüzüyorsanız, burnunuzu kapatmamanızı öneririm. Yapmanız gereken şey ağzınızdan nefes almak ve (suda) burnunuzdan nefes vermektir. Bunu yapmak zaman ve pratik gerektirebilir ve hatta öğrenirken biraz boğulma hissi yaşayabilirsiniz, ancak kısa sürede eylemi doğru bir şekilde gerçekleştireceksiniz. Ya da bir burun köprüsü/çimdikleyiciye yatırım yapabilirsiniz, ancak o zaman yukarı çıkıp daha fazla nefes almanız gerekecektir.

İpuçları