Soğuk Havalarda Nasıl Sıcak Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Brrr! Kış sıcaklıkları düşük seviyelere indiğinde, sıfırın altındaki bir iklimde yaşamak ve çalışmak gerçekten zorlayıcı olabilir. Ancak birkaç püf noktasını uygulayarak soğuk havaya rağmen sıcak kalabilirsiniz.

Adımlar

Dışarıda Sıcak Kalmak

  1. adım 1 bir alt katman giyin.
    Bir alt katman giyin. Bu, fazla bir şey yapmanıza gerek kalmadan daha sıcak kalmanın kolay bir yoludur. Alt katman, normal giysilerinizin altına giren bir giysi katmanıdır. Yaygın bir iç giyim biçimi termallerdir. Bu alt katman birçok şekilde olabilir, ancak her biri çok fazla hacim veya ekstra adım eklemeden sıcak kalmanıza yardımcı olabilir.
    • Yaygın alt katman ürünleri arasında çoraplar, tozluklar, termal gömlekler ve uzun iç çamaşırları bulunur.
    • Sıcak bir odadaysanız bu alt katmana sahip olmanın rahatsız edici olabileceğini akılda tutmak önemlidir. Örneğin, sıcak bir ofiste işe gitmek için giyiniyorsanız, ek taban katmanını çok fazla bulabilirsiniz.
    • Kayak yaptıktan sonra, dağ kulübenizde şöminenin önünde otururken termallerinize kadar soyunmanız gerekebilir. Eğer opaksa, bu genellikle uygun kayak sonrası giysisi olarak kabul edilir.
  2. adım 2 su geçirmez bir dış katman giyin.
    Su geçirmez bir dış katman giyin. Islanma ihtimali olduğunu bildiğinizde, sıcak kalmak için su geçirmez bir katmana sahip olmak önemlidir. Su giysilerinize nüfuz ederse, giysileriniz sizi sadece daha fazla üşütecektir. Karşılaşabileceğiniz sulu koşullara örnek olarak yağmur, kar ve sprey verilebilir (örneğin bir teknede olacaksanız veya yerde çok sayıda su birikintisi varsa).
    • Örneğin, sıcak tutan ama daha az su geçiren bir montun altına yağmurluk giyebilirsiniz. Mont satın alırken, neopren gibi çok su geçirmez ve sıcak tutan malzemelere bakın.
  3. adım 3 isı tutucu bir katman giyin.
    Isı tutucu bir katman giyin. Kuru kalmanın yanı sıra, çok yalıtkan malzemelerden yapılmış giysiler aramak istersiniz. Muhtemelen yünlü kumaşları duymuşsunuzdur ancak bu kumaş herkes için uygun değildir. Başka hangi seçeneklerin mevcut olduğunu öğrenin ve ardından bir alışveriş gezisine çıkın.
    • Mümkünse yün giyin. Pahalı olsa da en iyi yalıtım malzemelerinden biridir. Toplam giymeniz gereken miktarı azaltmak için sadece yün paltolar yerine yün giysiler de kullanabilirsiniz. Vintage mağazalarında birçok ucuz yün ürün bulunabilir.
    • Diğer sıcak tutan malzemeler arasında kuş tüyü, astarlı deri, kürk ve neopren yer alır.
    • Yün ıslansa bile sizi sıcak tutmaya devam edecektir. Bu durum deri veya kapitone pamuk gibi diğer malzemelerin çoğu için geçerli değildir.
  4. adım 4 ekstremitelerinizi koruyun.
    Ekstremitelerinizi koruyun. Başınızdan ya da ayaklarınızdan ya da her neyse, ısının yüzde X'ini kaybettiğiniz tamamen doğru değildir. Ancak, bu bölgeleri açıkta bırakmanın sıcak kalmanızı zorlaştırabileceği doğrudur. Dışarıdayken başınızı, ellerinizi ve ayaklarınızı bir atkı, şapka, eldiven, kalın tüylü çoraplar ve botlarla örtmeye çalışın. Kot pantolonunuzun altına iki kat çorap veya tozluk/terlik de giyebilirsiniz. Bu sizi modanın zirvesi gibi göstermeyebilir ama sıcak tutacaktır.
    • Tüm bu eşyaların su geçirmez olması çok önemlidir, çünkü bunlar ıslaklığı ve ek soğuğu fark etme olasılığınızın en yüksek olduğu bölgelerdir. Örneğin, mümkünse astarlı deri eldivenler kullanın.
  5. adım 5 kendinizi dış etkenlerden koruyun.
    Kendinizi dış etkenlerden koruyun. Dışarı çıkmak zorunda kaldığınızda, yağmur, kar, su birikintileri, buz ve rüzgar gibi şeylerden olabildiğince uzak durun. Bu şeylerin size çok yaklaşması üşümenize neden olur; giysileriniz ve vücudunuz genellikle hava sıcaklığını kaldırabilir. Binalar arasında hızlı hareket edin, mümkün olduğunda araba kullanın ve dışarıda olmanız gerektiğinde bir sığınağın altında yürümeye çalışın.
  6. adım 6 isınma malzemeleri getirin.
    Isınma malzemeleri getirin. Kendinizi sıcak kalmakta zorlanırken bulursanız, yanınızda küçük ısı kaynakları taşıyabilirsiniz. Yeniden kullanılabilir el ısıtıcıları gibi küçük eşyalar, eldivenler yeterli olmadığında işinizi görmek için cebinize koyulabilir. Çorba dolu seyahat kupaları gibi diğer eşyalar sizi içten dışa ısıtmak için kullanılabilir.
    • İyi bir fiyata satın alabileceğiniz bir yer bulamazsanız kendi el ısıtıcılarınızı bile yapabilirsiniz. Talimatlar içeren birçok web sitesi vardır ve doğru malzemelerle hepsini yapmak kolaydır.
    UZMAN İPUCU

    Steve Masley

    Ev & Bahçe Uzmanı
    Steve Masley, 30 yılı aşkın süredir San Francisco Körfez Bölgesi'nde organik sebze bahçeleri tasarlamakta ve bakımını yapmaktadır. Kendisi Organik Bahçe Danışmanı ve müşterilerine ve öğrencilere organik sebze bahçeciliğinin inceliklerini öğreten bir web sitesi olan Grow-It-Organically'nin kurucusudur. Steve, 2007 ve 2008 yıllarında Stanford Üniversitesi'nde Yerel Sürdürülebilir Tarım Saha Uygulaması dersi vermiştir.
    Steve Masley Ev ve Bahçe Uzmanı

    Sıvıları daha uzun süre sıcak tutmak için termos kullanın. Grow it Organically'nin sahipleri Pat Browne ve Steve Masley, uzun günlerini bahçelerinde çalışarak geçiriyor ve sıcak kalmak için yaratıcı yollar bulmuşlar. Steve şöyle diyor: 'Sabahları dışarı çıkmadan önce büyük bir termosu sıcak kahve ile dolduruyorum ve onu bot çoraplarına sarıyorum. Sonra çıkardığımda içmek için tam doğru sıcaklıkta oluyor, böylece bir fincan kahve almak için kafede falan durmak zorunda kalmıyorum.'

  7. adım 7 doğru bedende kıyafetler giyin.
    Doğru bedende kıyafetler giyin. Seksi görünmek istediğinizi biliyoruz, ancak Eskimoların o büyük paltoları ve bol pantolonları giymelerinin bir nedeni var. Kıyafetleriniz üzerinize tam oturduğunda sizi sıcak veya rahat tutamaz. Bunun yerine, sıcak kalmak istiyorsanız, giydiğiniz kıyafetlerin üzerinize bol geldiğinden emin olun. Bu, cildiniz ile kumaşın diğer tarafındaki ortam arasında koruyucu bir sıcak hava tabakası oluşturur.
  8. adım 8 isı yaratmak için hareket edin.
    Isı yaratmak için hareket edin. Giysileriniz sizi sıcak tutamıyorsa, vücudunuzun ısı yaratmasına izin verin. Hareket etmek vücudunuzda enerji yakacak ve bu da ısı olarak dışarı atılacaktır. Egzersiz yapmayı deneyin ya da en azından hareketsiz durmamaya çalışın.
    • Eğer içerideyseniz zıplama hareketleri iyi bir seçenektir. Ancak, dışarıda olduğunuzda kaygan zemin koşulları nedeniyle bu tür hareketler tehlikeli olabilir. Dışarıdayken aktif olmanın daha iyi bir yolu, daha az kayma şansı yaratan küçük akciğer hareketleri yapmaktır.

İçeride Sıcak Kalmak

  1. adım 1 farklı ortamlara uyum sağlayabilmek için giysilerinizi katmanlara ayırın.
    Farklı ortamlara uyum sağlayabilmek için giysilerinizi kat kat giyin. Hem içeride hem de dışarıda sıcak kalmak için yapabileceğiniz en temel şey giysilerinizi kat kat giymektir. Alaska ve Norveç gibi dünyanın daha soğuk bölgelerinde yaşamış olan herkese sorun, hepsi size kat kat giyin diyecektir. Bu, gün içinde dışarıdaki karlı havaya kolayca uyum sağlayan ve aynı zamanda doğal olarak sıcak ofisinize geçiş yapan bir kıyafete sahip olmanızı sağlar.
    • Bir kıyafet örneği olarak çoraplar, kot pantolon, uzun kollu gömlek, düğmeli gömlek, kazak ve palto verilebilir. Bunların hepsi veya bir kombinasyonu üzerinizdeyken, kükreyen sıcak bir sınıfa, buz gibi bir ofise, nötr bir markete ve dışarıdaki dondurucu sıcaklıklara sorunsuz bir şekilde uyum sağlayabilirsiniz.
  2. adım 2 evinizi yalıtın.
    Evinizi yalıtın. Evinizin olabildiğince yalıtılmış olduğundan emin olun. Duvarlarınızdaki veya tavanınızdaki yalıtımı değiştirmek isteyebilirsiniz. Pencerelerin üzerine kalın perdeler ve battaniyeler koymak gibi daha basit şeyler de yapabilirsiniz.
    • Hücresel perdeler soğuk havanın pencereden dışarı çıkmasını engellemede oldukça etkilidir ve genellikle diğer perde seçeneklerinden daha ucuzdur.
    • Ayrıca, şeffaf ve her türlü cama yapışan plastik bir malzeme olan yalıtım filmi ile pencereleri ve cam kapıları daha fazla yalıtabilirsiniz.
  3. adım 3 kullanılmayan odaları kapatın ve merkezi bir odayı ısıtmaya odaklanın.
    Kullanılmayan odaları kapatın ve merkezi bir odayı ısıtmaya odaklanın. Bir odayı sıcak tutmaya odaklanmak, tüm bir daireyi veya evi sıcak tutmaya odaklanmaktan genellikle daha kolay ve daha ucuzdur. Ailenizin uyanık olduğu saatlerde kalabileceği tek bir oda belirleyin ve bu odayı evin geri kalanından ayırın. Kapıları kapatın ve battaniyelerle örtün. Odayı ısıtmak için ısıtıcılarınızı ve diğer uygulamalarınızı merkezileştirin. Bu sizi çok sık kullanmayacağınız odaları sıcak tutmak için çok fazla çaba harcamaktan kurtarır.
  4. adım 4 soğuk havayı içeri alan boşlukları kapatın.
    Soğuk havayı içeri alan boşlukları kapatın. Evinize veya farklı yalıtım seviyelerine sahip odalar arasında soğuk hava girmesine neden olacak deliklere ve boşluklara dikkat etmek isteyeceksiniz. En yaygın örnek kapıların altındaki boşluklardır, ancak bazı pencerelerin cereyan yaptığını veya bodrumun üstündeki odalara zeminden soğuk hava geldiğini de fark edebilirsiniz.
    • Sarılmış battaniyeler ve halılar bu boşlukları kapatmak için kolayca kullanılabilir.
  5. adım 5 yatağınızı hazırlayın.
    Yatağınızı hazırlayın. Uyumak için yatağınıza girmeden önce muhtemelen yatağınızın sıcak olmasını isteyeceksiniz. O buz gibi çarşaflar kimsenin dostu değildir. Uyku zamanı gelmeden önce yatağınızı hazır hale getirmenin birçok yolu vardır. Deneyin:
    • Yatağın alt ortasına battaniyenin altına yerleştirilmiş bir sıcak su şişesi veya battaniyenizi orta veya yüksek ısıda 10-20 dakika boyunca kurutucudan geçirin.
  6. adım 6 kurabiye pişirin.
    Kurabiye pişirin. Ya da herhangi bir şey, gerçekten. Fırınınız açıldığında ve normal pişirme sıcaklığı olan yaklaşık 365 dereceye kadar ısıtıldığında, içinde bulunduğu odayı güzel ve sıcak hale getirmek için gerçekten işe yarayabilir. Mutfağı hafta sonu operasyon üssünüz haline getirin ve kurabiyeler ya da kızarmış bir akşam yemeği hazırlanırken takılın.
    • Çamaşır yıkamak da benzer şekilde yakındaki odaları ısıtabilir. Ev işlerinize önem verin ve gerçekten soğuk günlerde çamaşırlarınızı yıkamak için acele edin. Daha da ısınmak için kurutucudan yeni çıkmış çamaşırları giyebilirsiniz.
  7. adım 7 sıcak bir şeyler için.
    Sıcak bir şeyler için. İster sıcak bir fincan limonlu çay ister Meksika kahvesi olsun, sıcak bir sıvı içmek içten dışa doğru kendinizi ne kadar sıcak hissettiğinizi artırabilir. Su ısıtıcısını açın ve kupaları çıkarın çünkü güzel ve sıcak olmak üzeresiniz.
    • Sıcak bir içeceğe alkol eklemenin sizi daha sıcak hissettireceğini düşünebilirsiniz veya size böyle söylenmiş olabilir, ancak bu gerçekten en iyi tavsiye değildir. Alkol, size o 'yanma' hissini verse de aslında vücut ısınızı düşürür. Eğer eviniz tehlikeli derecede soğuksa, alkolden uzak durmalısınız.
  8. 8. adım sıcak bir duş ya da banyo yapın.
    Sıcak bir duş ya da banyo yapın. Sıcak bir duş veya banyo, vücudunuzu makul bir sıcaklık seviyesine geri getirmek için yeterli olabilir. Beş dakika sonra kendinizi tekrar üşürken mi buldunuz? Dışarı çıkar çıkmaz kalın giysiler, bir bornoz ve ev ayakkabıları ile sarındığınızdan emin olun. Bu, vücudunuzun banyo ısısını korumasına yardımcı olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Gün boyunca siyah kıyafetler giymeyi ve güneşlenmeyi deneyin (tabii hava açıksa!). Siyah ve/veya koyu renkli malzemeler güneşin ısı enerjisini çekebilirken, beyaz bunun tam tersini yapar.
  • Bir veya daha fazla çift eldiven giyin.
  • Kot pantolonların altına giyeceğiniz dar taytlar hem sıcak kalmak hem de hoş görünmek için harika bir yoldur.

Uyarılar

  • Dışarıda uzun süre vakit geçirmeden önce, özellikle de herhangi bir hastalığınız varsa doktorunuza danışın.
  • Soğukta dışarıda çok fazla zaman geçirmek kötü bir soğuk algınlığına veya daha da kötü bir şeye neden olabilir. Kendinize iyi bakın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kışlık Mont (yün veya polar)
  • Botlar (yalıtımlı)
  • Ayak ısıtıcıları
  • El ısıtıcıları
  • Eldivenler
  • İyi kavrayan ayakkabılar
  • Kat kat giysiler
  • Polar bacak ısıtıcıları üzerinde tam boy fermuar
  • Kürk kulak ısıtıcı
  • Buz örtüsü
  • Sıcak ve rahat kalmak için bir sürü battaniye!