Kavga Nasıl Durdurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bugünlerde agresif davranışlar kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Evlerde, spor etkinliklerinde, toplu taşıma araçlarında, okulda ve hatta iş yerinde kavga eden insanları görmek alışılmadık bir durum değil. Fiziksel veya sözlü bir kavgaya müdahale etmek tehlikeli olabilir, ancak bazen yapılması gereken doğru şey de budur. Bu tür durumları yatıştırmak için deneyebileceğiniz birkaç strateji vardır.

Adımlar

Bir Kavgaya Müdahale Etmek

  1. adım 1 sakin olun.
    Sakin olun. İki kişi kavga etmeye başladıysa, rahat görünerek gerginliği dağıtmaya çalışmalısınız.
    • Yatıştırıcı bir ses tonu, tehditkâr olmayan bir beden dili (örneğin, ellerinizi göğsünüzün önünde kaldırın) ve yavaş hareketler kullanın.
  2. adım 2 durumu hızlı bir şekilde değerlendirin.
    Durumu hızlı bir şekilde değerlendirin. Kavgalar hızlı gelişir, bu nedenle çok fazla zamanınız olmayacaktır. Durumun ne kadar ciddi olduğunu, tehlikede olup olmadığınızı, yardım çağırmanız gerekip gerekmediğini ve bu özel durumda kavgayı durdurmak için en iyi stratejilerin neler olabileceğini belirlemeniz gerekir.
    • Herhangi birinin silahı olup olmadığını veya silah olarak kullanmak için bir nesneye uzanma olasılığı olup olmadığını belirlemeye çalışın (örneğin, bir bar kavgasında bir şişe). Eğer öyleyse, polisi arayın ve müdahale etmeyin. Diğer izleyicileri, özellikle de çocukları güvenli bir yere taşımaya çalışın.
    • Kavgacıların, genellikle kavgacıları kışkırtan seyirciler şeklinde 'destekçileri' olup olmadığına dikkat edin. Çete kavgaları ve benzeri durumlar öngörülemez ve müdahale etmeye çalışmamalısınız.
    • Etrafta çöp kutuları, masalar ya da büyük ama hızlıca yer değiştirebileceğiniz herhangi bir şey gibi savaşçıların arasına itebileceğiniz büyük nesneler olup olmadığına bakın.
  3. adım 3 polisi arayın.
    Polisi arayın. Dövüşenlerden herhangi birinin silahı varsa polisi arayın ve müdahale etmeye çalışmayın. Dövüşçüyü fiziksel olarak zapt edemiyorsanız veya müdahale ederseniz güvenliğinizin tehlikeye gireceğinden korkuyorsanız da polisi aramalısınız.
    • Çevrede bir polis memuru yoksa, onlar geldiğinde çok geç olabilir. Eğer bunu yapmak güvenliyse, onların gelmesini beklerken kavgayı kendiniz ayırmaya çalışın.
  4. adım 4 başka bir izleyiciden yardım alın.
    Başka bir izleyiciden yardım alın. Duyma menzilinde başka biri varsa, kendi başınıza yapmaya çalışmadan önce kavgayı ayırmanıza yardım etmelerini sağlayın. Bu gibi durumlarda, siz özellikle söylemedikçe izleyiciler genellikle yardım etmek için durmazlar. Bu yüzden 'Biri bana yardım etsin!' diye bağırmak yerine birinin gözlerinin içine bakın ve 'Kavgayı durdurmama yardım edin!' deyin.
    • Mümkünse, dövüşenlerden daha iri, güçlü ve atletik görünen birini seçin. Ancak zor durumlarda, güçlü kuvvetli herhangi bir yetişkin de işinizi görecektir!
    • Mecbur kalmadıkça, özellikle de dövüşenler çocuk yaştaysa, yardım getirmek için kavga mahallini terk etmeyin. Eğer okuldaysanız ya da yetişkinlerin bulunmadığı başka bir ortamdaysanız, her zaman bir çocuğu başka bir yetişkini bulması için gönderebilirsiniz.
  5. adım 5 kavgacıların arasına girin.
    Dövüşçülerin arasına girin. Bu öneri sadece her iki dövüşçünün de silahsız olduğu ve kavganın yumruklaşmaya varmadığı durumlar içindir. İki dövüşçünün arasına girmenin riskli bir seçim olduğunu ve yaralanabileceğinizi unutmayın. Ayrıca, birçok okulda öğretmenlerin kavgaya müdahale etmek için bile olsa öğrencilere dokunmasının yasa dışı olduğunu bilmelisiniz.
    • İki kişi kavgaya hazırlanırken, göğüslerini şişirip omuzlarını geriye atarak doğrudan birbirlerinin gözlerinin içine bakarak karşı karşıya gelme eğilimindedirler. Bu aşamada bedeninizi aralarına koyun ve aralarındaki görünmez gerilimi kırmaya yardımcı olabilirsiniz.
  6. 6. adım karşıt tarafla yüzleşin.
    Karşı tarafla yüzleşin. İki dövüşçüden biri 'kavga çıkarıyor' ya da diğerini kasıtlı olarak kışkırtıyorsa, yönlendirmeye ve sakinleştirmeye çalışmanız gereken kişi budur. Sakinleştirici bir ses tonu kullanın ve kişiyi ikna etmeye çalışın.
    • Çoğu insan kavga etmek istemez, ancak geri adım atarlarsa zayıf görünmekten korkarlar. Bu nedenle, karşınızdaki kişiye bir 'çıkış' ya da itibarını kaybetmeden onunla dövüşmemesi için bir neden vermek sizin işinizdir.
    • Eğer kişiyi tanıyorsanız, ismini kullanın ve 'Çocukların ne olacak?' ya da 'Hapse geri mi dönmek istiyorsun?' gibi yankı uyandıracak ifadeler deneyin. Onu tanımıyorsanız, 'Sorun yok, sakin ol' veya 'Ne yaptığını bir düşün; gerçekten bir kavganın sonuçlarıyla yüzleşmek istiyor musun?' gibi yatıştırıcı ifadeler deneyin.
  7. adım 7 aktif bir dövüşçüyü zapt edin.
    Aktif bir dövüşçüyü zapt edin. Kendinizi savunma veya dövüş sanatları eğitimi almadıysanız ya da formda değilseniz veya saldırgandan daha küçükseniz bu çok zor olabilir. Ayrıca yaralanabileceğiniz ya da birine zarar vermekle suçlanabileceğiniz için riskli de olabilir. Ancak, birinin başka birine zarar vermesini engellemek için müdahale etmeniz gereken zamanlar vardır.
    • Saldırganın arkasına geçin ve onu yere yatırmak için yarım boyun tutuşu kullanın. Yarım boyun, rakibi yere yatırmak için tasarlanmış bir güreş tekniğidir. Bu hareketi uygulamak için, baskın kolunuzu saldırganın aynı taraftaki kolunun altından geçirin (yani, sağ kolunuzu sağ kolunun altından veya sol kolunuzu sol kolunun altından geçirin). Kolunuzu sırtına doğru uzatın ve boynunu kavrayın. Serbest kolunuzu kullanarak diğer kolunu sabitleyin.

Size Yönelik Bir Saldırıyı Durdurmak

  1. adım 1 kavga çıkma ihtimali olan durumları tanıyın.
    Kavga çıkma olasılığı olan durumları tanıyın. Genellikle gergin ve şiddetli etkileşime yol açan durum türlerini tanıyarak bir tartışmadan tamamen kaçınabilirsiniz. Bunlar genellikle şunları içerir:
    • İnsanların çok fazla alkol aldığı etkinlikler. Gece geç saatlerde barlardan ve gece kulüplerinden, özellikle de gürültülü olma eğiliminde olan işletmelerden kaçının. Diğer insanların tedirgin olduğunu hissederseniz orayı terk edin.
    • Yol kavgası ile ilgili kavgalar. Araç kullanırken nazik olun ve işaretlere uyun. Birisi sizinle yüzleşmeye çalışırsa, göz temasından kaçının ve en yakın polis karakoluna gidin.
    • Okul oyun alanında. Biri sizi incitmekle tehdit ediyorsa veya okulda güvenliğinizden endişe ediyorsanız ebeveynlerinize, bir öğretmene veya danışmana söyleyin. Yardım etmek için bir şey yapmazlarsa, yardım alana kadar başka birine söyleyin. Kimse size yardım etmezse polisi arayın.
  2. adım 2 uzaklaşmaya çalışın.
    Uzaklaşmaya çalışın. Sizinle kavga etmek isteyen bir kişiyle çatışmak yerine, kavgadan kaçınmak için ondan uzaklaşmaya veya yürümeye çalışın.
    • Unutmayın ki okul veya iş gibi birçok durumda kavgaya karışmak başınızın belaya girmesine ve hatta hapse girmenize neden olabilir - sadece nefsi müdafaa yaptığınızı düşünseniz bile.
  3. 3. adım dikkat çekin.
    Dikkat çekin. Eğer saldırıya uğruyorsanız, yardım almak için çevredekilerin ve yoldan geçenlerin dikkatini çekin. Birisi sizinle dövüşmeye çalışıyorsa, sizin tarafınızda daha fazla insan varsa geri çekilebilirler.
    • Mümkün olduğunca yüksek sesle bağırın ya da çığlık atın.
    • Unutmayın, kötü bir durumla karşılaşan çoğu insan ellerinden gelse olaya şahsen dahil olmaz; bu 'seyirci etkisi' olarak bilinen psikolojik bir olgudur. Birinin gözlerinin içine bakın ve yardım istemek yerine, size yardım etmesini söyleyin. Adını biliyorsanız, kullanın. 'Yardım edin, bu kişi bana saldırmaya çalışıyor' veya 'Polisi arayın, ŞİMDİ!' deyin.
  4. adım 4 sözel teknikleri kullanın.
    Sözlü teknikleri kullanın. Silahınız yoksa ve herhangi bir kendini savunma tekniği bilmiyorsanız, saldırganınızı 'ikna etmek' için sözlü teknikleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
    • Sakinleştirici kelimeler kullanmayı deneyin. Öfkeli insanların çoğu net düşünemez ve yüksek duygusal durumlarının normale dönmesi birkaç dakika alabilir. Saldırganla birkaç dakika veya mümkün olduğunca uzun bir süre yatıştırıcı bir ses tonuyla konuşmayı deneyin ve ona daha mantıklı bir zihin durumuna dönmesi için zaman tanıyın.
    • Empatik ifadeler kullanın. Genellikle bir kişi yanlış bir şey yaptığınızı düşündüğü için sizinle kavga etmeye çalışacaktır. Şiddetle aynı fikirde olmasanız da, vurulmaktan veya başka bir şekilde saldırıya uğramaktan kaçınmak için, kişinin nasıl hissettiğine empati duyduğunuzu gösteren ifadeler kullanmayı deneyebilirsiniz. Şöyle demeyi deneyebilirsiniz: 'Haklısın, yaptığım aptalca bir şeydi. Bunu neden yaptığımı bilmiyorum ama özür dilerim.'
  5. adım 5 kendinizi savunmayı öğrenin.
    Kendinizi savunmayı öğrenin. Güvenliğinizden endişe ediyorsanız ve sizinle kavga etmeye çalışabilecek ya da size saldırabilecek birine karşı gerçekten hazırlıklı olmak istiyorsanız, kendinizi savunmak için nasıl fiziksel güç kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir.
    • Kişisel savunma veya jujitsu veya tekvando gibi herhangi bir dövüş sanatı tekniği konusunda eğitimli bir profesyonelden ders alın. Özellikle savunma tekniklerini öğreten bir kurs arayın; kaydolmadan önce eğitmene bu kursun sizin için doğru olup olmadığını ve kullanılabilir teknikleri öğrenmenizin ne kadar süreceğini sorun.

Evdeki Sözlü Kavgalara Son Vermek

  1. adım 1 neyin normal olduğunu anlayın.
    Neyin normal olduğunu anlayın. Eşler veya çocuklar ile ebeveynleri arasında olduğu gibi yakın ilişkilerde bir miktar sözlü anlaşmazlık normaldir. Ancak anlaşmazlıklar ve çatışmalar kavga edilerek ele alınmamalıdır.
    • Bağırmak, isim takmak, diğer kişiyi küçümsemek, ayrılmakla tehdit etmek veya ilgi ya da şefkati esirgemek kavga etmenin sağlıklı yolları değildir. Ne yazık ki, birçok insan bu tür kavgaların olağan olduğu evlerde büyür ve yaşamları boyunca kendi anlaşmazlıklarını da aynı şekilde ele alma eğiliminde olurlar.
    • Kavganın olağan olduğu bir ilişkide, ilgili tüm tarafları kavgayı bırakmaları ve bunun yerine anlaşmazlıkları saygılı bir şekilde konuşmaları için yeniden eğitmek zor olabilir. Ancak hedefiniz, farklılıkların diyalog yoluyla çözüldüğü ve herkesin kendini güvende hissettiği, saygı gördüğü ve önemsendiği işbirliğine dayalı bir ilişki olmalıdır.
  2. adım 2 anlaşmazlıklarınızı yeniden çerçevelendirin.
    Anlaşmazlıklarınızı yeniden çerçevelendirin. Kavga yerine, fikir ayrılıklarını veya anlaşmazlıkları bir sorun çözme mücadelesi olarak anlamaya çalışın.
    • Kavga, sizin ve diğer kişinin birbirinize karşı olduğunuz bir durumdur. Ancak siz ve çocuğunuz, ebeveyniniz veya eşiniz birbirinize karşı değilsiniz, siz ortaksınız! Anlaşmazlık, karşılıklı olarak tatmin edici bir çözüm için partnerinizle işbirliği yapma fırsatıdır.
    • Bir kavgayı işbirliğine dayalı bir ortaklık olarak yeniden çerçevelendirmek sorunu çözmeyi kolaylaştırmaz, ancak etkileşimin dinamiğini değiştirir. Siz onlara karşı değil, siz ve onlar soruna karşı.
  3. adım 3 temel kuralları belirleyin.
    Temel kurallar belirleyin. Her sağlıklı ilişkinin, ne tür davranışların kabul edilebilir olduğuna dair sözlü ya da sözsüz kuralları vardır. Eğer ilişkiniz kavga ile boğuşuyorsa, temel kurallar belirlemek duygusal olarak daha istikrarlı ve tatmin edici bir ilişki için ilk adım olabilir.
    • Bir anlaşmazlık sırasında nelerin yasak olduğu konusunda anlaşın. Örneğin, isim takma, ayrılma tehditleri veya kişisel hakaretlerden kaçınılmalıdır.
    • Bir anlaşmazlık alevlenmeye başlarsa diğer kişiye 'mola' verme konusunda anlaşın. Konuyu daha sonra, tüm taraflar sakinleştiğinde tekrar ele almaya söz verin. Bazen nefes almak ve sakinleşmek için sadece otuz saniye yeterlidir; diğer zamanlarda ise yatağa gidip uyumak ve tartışmalara ertesi gün devam etmek iyi bir fikir olabilir.
  4. adım 4 i̇letişim kurun.
    İletişim kurun. Bir çatışmayı çözmenin tek yolu konuşmaktır. Nasıl hissettiğinizi ve neden üzgün olduğunuzu nasıl tartışacağınızı öğrenmek zor olabilir. Büyük kavgaları beklemek yerine daha küçük anlaşmazlıklar sırasında pratik yapmaya başlamak iyi bir fikirdir.
    • Neden üzgün olduğunuzu belirtin. Açık ve net olun ve diğer kişiyi suçlayan ifadeler yerine 'ben' ifadelerini kullanmayı deneyin. Örneğin, 'Çöpü atmadın' yerine 'Çöpü atmak zorunda kaldığımda kendimi sinirli hissediyorum' gibi.
    • Diğer kişinin kendi tarafını belirtmesine izin verin. Dinlemeye istekli olun ve şüpheye yer vermeyin. Birçok sözlü kavga yanlış anlamadan ya da diğer kişinin motivasyonları hakkında sonuçlara varmaktan kaynaklanır.
  5. adım 5 beyin fırtınası çözümleri.
    Beyin fırtınası çözümleri. Bunun işbirliğine dayalı bir faaliyet olduğunu unutmayın. Her iki tarafın da muhtemelen kendi optimal çözümleri için fikirleri vardır, ancak amaç herkes için işe yarayan bir çözüm bulmaktır.
    • Özellikle sizin için o kadar da önemli olmayan konularda uzlaşmaya istekli olun. Karşınızdaki kişiye sadece bir seçenek sunarsanız gerçek bir anlaşmaya varmak zordur.
  6. adım 6 kavgadan sonra yeniden bağlanın.
    Bir kavgadan sonra yeniden bağlanın. Bu kişiyi neden sevdiğinizi hatırlayın. Anlaşmazlıklar ne kadar sinir bozucu olursa olsun, yeniden bağlanmak ve birbirinize hala anlaşmazlıktan önceki kadar bağlı olduğunuza dair güvence vermek için bir noktaya dikkat etmelisiniz.
    • Birbirinize sarılın, kucaklaşın, kişinin sırtını sıvazlayın veya herhangi bir şekilde yeniden bağ kurun. Kişiye onu önemsediğinizi söyleyin.
  7. adım 7 yardım alın.
    Yardım alın. Ailenizdeki kavga kontrolden çıkmışsa veya kendinizin ya da bir başkasının tehlikede olduğunu hissediyorsanız, güvendiğiniz bir yetişkine söyleyin veya polisi arayın.
    • Amerika Birleşik Devletleri'nde 1-800-799-7233 veya 1-800-787-3224 (işitme engelliler için TTY) numaralı telefonlardan Ulusal Aile İçi Şiddet Yardım Hattı'nı arayın. Bu 24 saat açık yardım hattındaki eğitimli danışmanlar bir sonraki adımınızı planlamanıza yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Savaşmak mı yoksa çekip gitmek mi daha iyi?
    Bunun herkese uyan tek bir cevabı yoktur, ancak üç kendini savunma biçiminden birinin sözlü gerilimi azaltma olduğunu ve yalnızca bir kendini savunma biçiminin fiziksel yeteneklerinizle ilgili olduğunu unutmayın. Bu da kavga etmenin bir durumu çözmenin sadece bir yolu olduğu ve her zaman en iyi hamle olmadığı anlamına gelir.
  • Soru
    Silahsız bir yumruk kavgasını nasıl durdurursunuz?
    Herhangi bir yumruk atılmadan önce iki kişiyi ayırmaya çalışın. Ancak dikkatli olmalısınız çünkü kalem kadar küçük bir şey bile başkalarına zarar vermek için kullanılabilir, bu nedenle işin içinde silah veya bıçak yok diye durumun güvenli olduğunu varsaymayın.
  • Soru
    Bir dövüşü her zaman nasıl kazanırsınız?
    Hayattaki diğer her şeyde olduğu gibi, kendinizi savunmada iyi olmak ve bunun kolayca erişebileceğiniz bir beceri olmasını istiyorsanız, sürekli pratik yapmalısınız.

İpuçları

  • Bir kavgaya müdahale etmek zorunda kalabileceğinizi düşünüyorsanız, kendini savunma ve/veya dövüş sanatları eğitimi, etkili silahsızlandırma tekniklerini öğrenmek için harika bir yoldur.

Uyarılar

  • Bir kavgayı durdurmak için müdahale etmek her zaman tehlikelidir. Kavga yatışmazsa yaralanabilir veya ölebilirsiniz.