Kaz Saldırısı Nasıl Durdurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kazlar bölgeci kuşlardır ve bölgelerini rahatsız eden herkesi kovaladıkları ya da saldırdıkları bilinmektedir. Kazlar insanları kovalayabilirken, gerçek bir fiziksel saldırı oldukça nadirdir. Bir kazın saldırganlığını, bölgesini saygılı bir şekilde terk ederek durdurabilirsiniz. Sakin kalarak yavaşça geri çekilin. Bağırmak gibi durumu tırmandırabilecek hiçbir şey yapmayın. Yaralanmanız durumunda, yaralarınızı değerlendirmek için tıbbi yardım alın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kazların tıslama, korna çalma, boyunlarını dik tutma veya başlarını yukarı aşağı hareket ettirme gibi saldırganlık belirtilerine dikkat edin.
  • Kazları besleme dürtüsüne direnin. İnsanlara karşı korkularını kaybedebilir ve daha fazla yemek için saldırganlaşabilirler.
  • Bahçenizin etrafına çit veya başka bariyerler inşa ederek saldırıları önleyin veya kazlar sürekli bir sorunsa hayvan kontrol ile iletişime geçin.

Adımlar

Kazdan Uzaklaşmak

  1. adım 1 yaklaşan bir saldırının uyarı işaretlerini izleyin.1Yaklaşan bir saldırının uyarı işaretlerini izleyin. Bir saldırının uyarı işaretlerini görürseniz, bir kaz çok agresifleşmeden uzaklaşabilirsiniz. Bir kazın yakınındayken olası saldırganlık belirtilerine dikkat edin.
    • İlk başta, bir kaz başını hafifçe geriye doğru eğecektir. Bu saldırganlığı gösterir. Kaz daha sonra boynunu düz bir şekilde bükerse, bu saldırganlığın arttığını gösterir.
    • Bir kaz saldırmak üzereyse, başını yukarı ve aşağı doğru pompalayacaktır.
    • Kazlar saldırganlaştıklarında tıslayabilir ya da korna çalabilirler.
  2. adım 2 bir kaz sizi kovalamaya başlamadan önce oradan ayrılın.2Kaz sizi kovalamaya başlamadan önce oradan ayrılın. Bir saldırının uyarı işaretlerini fark ederseniz, kaz sizi kovalamaya başlamadan önce oradan ayrılın. Kaz geri çekildiğinizi görürse, tehdit olmadığınıza karar verebilir. Kazdan iyice uzaklaşana ve saldırgan hareketler yapmayı bırakana kadar yavaşça geri çekilin.
  3. adım 3 kaz saldırganlaşırsa yavaşça geri çekilin.3. Kaz saldırganlaşırsa yavaşça geri çekilin. Kazın sizi kovalamaya başlaması durumunda yavaşça geri çekilin. Yüzünüz kazlara dönük olsun ve hareketlerinizi yönlendirmek için çevresel görüşünüzü kullanın. Takılabileceğiniz herhangi bir şeyden kaçındığınızdan emin olun, çünkü bu kazın saldırması için bir neden olabilir.
  4. adım 4 sakin olun.4Sakin olun. Korkmuş veya üzgün görünürseniz, kaz bunu bir saldırganlık işareti olarak algılayabilir. Bir kazdan uzaklaşırken sakin ve nötr bir tavır sergilemek iyi bir fikirdir. Sakin kalmakta zorlanıyorsanız, geri çekilirken birkaç derin nefes alın. Unutmayın ki, kazlar bölgesel olabilirler, ancak gerçek bir fiziksel saldırı çok nadirdir.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım alın're injured.5Yaralanırsanız tıbbi yardım isteyin. Bir kazın sizi ısırması veya kanatlarıyla size vurması durumunda tıbbi yardım alın. Kazlar güçlüdür ve kışkırtıldıklarında yaralanmalara neden olabilirler. Bir kaz size saldırırsa dikiş atılması veya alçıya alınmanız gerekebilir. Kaçar kaçmaz değerlendirme için acil servise gidin.

Durumu Tırmandırmaktan Kaçınmak

  1. adım 1 düşmanca davranmayın.1Düşmanca davranmayın. Eğer bir kaz tarafından kovalanıyorsanız, eğiliminiz onu korkutup kaçırmak olabilir. Ancak düşmanca davranmak sadece saldırganlık olarak görülecektir. Bu da kazın saldırmasına neden olacaktır.
    • Kazlara bağırmayın. Onu tahrik etmekten kaçınmak için hiçbir şey söylememek daha iyidir.
    • Kazlara karşı herhangi bir fiziksel harekette de bulunmamalısınız. Kazı tekmelemeyin, kollarınızı sallamayın ya da ona bir şey fırlatmayın.
  2. adım 2 arkanızı dönmekten kaçının.2Arkanızı dönmekten kaçının. Sizi takip etmeyi bırakana kadar kazın yüzüne bakmanız çok önemlidir. Gözünüz her zaman kazın üzerinde olsun. Gözlerinizi kapatmayın ya da hayvana sırtınızı dönmeyin. Geri çekilene kadar kazı dikkatle izleyin.
  3. adım 3 kaçmayın.3Kaçmayın. Gözünüzü kazdan ayırmamanız gerektiği için koşmanız tavsiye edilmez. Kaz sizi koşarken görürse, bu onu sizi daha fazla kovalamaya teşvik edebilir. Ayrıca, koşmak sizi heyecanlı veya tedirgin gösterebilir, bu da bir kazın saldırganlık olarak algılamasına neden olabilir. Bir kaz yaklaşıyor olsa bile, sakin olun ve uzaklaşmak için yavaş ve dikkatli adımlar atın.

Bir Saldırıyı Önlemek

  1. adım 1 kazları beslemeyin.1Kazları beslemeyin. Kazları beslemek kolayca bir saldırıyı tetikleyebilir. Kazlar çok sık beslenirse insanlardan korkmaya başlayabilir. Ayrıca yiyecek konusunda saldırganlaşabilir, yiyecek vermeyen insanların peşine düşebilirler.
    • Yerel bir parkta veya doğa merkezinde kazlar varsa, başkalarını onları beslemekten kaçınmaya teşvik edin. Parktaki bir korucu ile insanların kazları beslemesini engelleyen kuralların güçlü bir şekilde uygulanması hakkında konuşabilirsiniz.
    • Eğer bir parktaysanız, kazları beslemeyin. Küçük çocuklarınız varsa, onları kuşları beslemekten kesinlikle vazgeçirin.
  2. adım 2 mümkünse bariyerler koyun.2Mümkünse bariyerler koyun. Bahçenizde rahatsız edici kazlar varsa, bariyerler koymayı düşünün. Küçük çitler sizi ve ailenizi potansiyel saldırgan kazlardan koruyabilir. Park gibi halka açık bir yerde kazlar varsa, yetkililerle iletişime geçin ve bariyer talep edin.
  3. adım 3 kazlar sorun olmaya başladıysa yetkilileri bilgilendirin.3Kazlar sorun olmaya başladıysa yetkilileri bilgilendirin. Yaygın oldukları bir bölgede yaşıyorsanız kazları tamamen önlemek zordur. Ancak saldırıları en aza indirmek için önlemler alınabilir. Sorunu bildirmek için yerel Doğal Kaynaklar Departmanınızla iletişime geçebilirsiniz. DNR, kazları insanları rahatsız etmekten vazgeçirmek için ekstra çitler koymak veya turuncu el ilanları gibi korkutma taktikleri kullanmak gibi etik çözümleri inceleyebilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBir kaz kafama konar ve yüzüme defalarca vurursa ne yapmalıyım? Tıpkı yangında olduğu gibi durmalı, yere düşmeli ve yuvarlanmalısınız. Bu, kazın kafanıza tutunmasını çok zorlaştırır. Eğer yeterince hızlı yuvarlanırsanız, bu kazın başını da döndürür.
  • Soruİş yerinde benden başka kimseye saldırmayan bir kaz var. Ne yapabilirim? Grup halinde seyahat edin, böylece kaz sizi tek başına bırakmaz.
  • SoruKazlar neden insanlara saldırır? Bölgeseldirler ve yuvalama alanlarını korurlar.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Kaz ısırıkları gerçekten can yakabilir. Cildinize veya yüzünüze zarar vermek için ayaklarını ve kanatlarını da kullanabilirler. Potansiyel olarak yaralanmaya neden olabileceğinden, kaz saldırısına gülüp geçmeyin.