Kaykay Nasıl Durdurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaykayınızı durdurmak, tehlikeli durumlardan kurtulmak için manevra yapmak veya powersliding gibi numaraları öğrenmek için çok önemlidir. Yeni başlayan veya daha gelişmiş bir kaykaycı olmanıza bağlı olarak, farklı duraklar ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyacaktır. Daha hızlı sürerken denemeden önce her durak için birçok kez pratik yapın. Bu numaraları kas hafızanıza yerleştirdikten sonra, temel numaralar kadar gelişmiş durakları da gerçekleştirebileceksiniz.

Adımlar

Kuyruk Kazıma veya Atlama

  1. adım 1 sadece yavaş giderken kuyruk sıyırın.1Sadece yavaş giderken kuyruk kazıyın. Kuyruk sürtme çok temel bir durdurma yöntemidir. Bunu yaparken, istemeden de olsa tahtanın kontrolünü kolayca kaybedebilirsiniz. Bir kaldırımda veya hatta zeminde gelişigüzel kaykay yaparken kuyruk sıyırmayı deneyin. Tehlikeli durumlarda daha kısıtlı bir yöntem (kontrollü kayarak durma gibi) kullanın.
  2. adım 2 baskın olmayan ayağınızı kaykayın arkasına doğru hareket ettirin.2Baskın olmayan ayağınızı kaykayın arkasına doğru hareket ettirin. Öne doğru eğilin ve ağırlığınızı ayak toplarınızın üzerinde tutun. Baskın yiyeceğiniz kaykayın ortasına yakın durmalıdır. Dengenizi kaybederseniz, kendinizi sabitlemek için kollarınızı kaldırın.
  3. adım 3 arka ayağınızla kuyruğa basın.3Arka ayağınızla kuyruğa bastırın. Yere temas edene kadar baskı uygulamaya devam edin. Bir kazıma sesi duyarsanız, kaykayınız durma sürecindedir. Kaykayınız ve zemin arasındaki sürtünme hızınızı yavaşlatacaktır.
    • Tamamen durana kadar tahtadan inmeyin.
  4. adım 4 alternatif olarak topuk sıyırmayı deneyin.4Alternatif olarak topuk sıyırmayı deneyin. Topuk sıyırma birçok yönden kuyruk sıyırmayı yansıtır, ancak tahtanızın kuyruğu yerle temas etmeyecektir. Bunun yerine, topuğunuz tahtaya değmeyene kadar arka ayağınızı dışarı uzatın. Kuyruğu geri bastırırken, ayağınız yerle temas ettiğinde durun.
    • Zamanla, topuk sıyırması ayakkabınızı ciddi şekilde aşındırabilir.
  5. adım 5 kontrolü kaybederseniz güvenli bir şekilde tahtadan atlayın.5Kontrolü kaybederseniz güvenli bir şekilde tahtadan atlayın. Bazen en güvenli seçeneğiniz tahtadan atlamak olacaktır. Bunu yalnızca acil durumlarda yapın ve doğru teknikle atladığınızdan emin olun. Düşüşü absorbe etmek için kollarınızı ve bacaklarınızı gevşek tutun ve yere çarptığınızda bir rulo halinde kıvrılın.
    • Acil durumlarda tekniğinizi keskinleştirmek için çimlerin üzerinde birkaç kez yuvarlanarak düşme alıştırması yapın.
    • Bileklerinize zarar verebileceğiniz için kollarınızla 'kendinizi yakalama' dürtüsünden kaçının.
    • Genel olarak, yüksek hızlarda sürmeye başlamadan önce inme ve binme alıştırması yapmalısınız. Bunu çimenlerde ya da çimentodan daha yumuşak olan başka bir yüzeyde yapabilirsiniz.

Ayağınızla Frenleme

  1. adım 1 ayak freni yaptığınızda're skating on level ground.1Düz zeminde kayarken ayak freni yapın. Acil durdurma olarak veya yokuş aşağı inerken ayak freni yapmayın. Bu yöntem yalnızca düz zeminde sıradan patenler için kullanışlıdır. Bu yöntem kaykayı durdurmak için ayağınızı kullanmayı içereceğinden, parmak arası terlik veya açık burunlu ayakkabı giyiyorsanız bu yöntemi kullanmaktan kaçının.
    • Ayak frenlemeyi ne zaman kullanacağınıza bir örnek: Caddede kayıyorsunuz ve rahat olduğunuzdan daha hızlı gidiyorsunuz.
    • Ayak freni kaykayı durdurmanın acemi dostu bir yoludur.
  2. adım 2 bir ayağınızı öne doğru çevirin.2Bir ayağınızı öne doğru çevirin. Ayak frenine başlamak için ön ayağınızın parmaklarını öne doğru çevirin. İdeal bir ayak freni için ayak parmaklarınızın tahtanın burnuna dönük olmasını isteyeceksiniz. Bunu yaparken vücudunuzun üst kısmını ve başınızı öne doğru çevirin.
    • Sol veya sağ ayağınızı kullanmanız fark etmez, ancak çoğu kişi baskın ayağını kullanır.
  3. adım 3 ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın ve arka ayağınızı aşağı indirin.3Ağırlığınızı ön ayağınıza verin ve arka ayağınızı aşağı indirin. Ön ayağınızın üzerinde sabit durduğunuzu hissettiğinizde, arka ayağınızın yere düşmesine izin verin. Bunu yaparken arka bacağınızı düz tutun. Arka ayağınızın üzerine eğilmeyin, aksi takdirde kaykaydan düşebilirsiniz.
    • Yere önce topuğunuzla dokunmaya çalışın.
  4. adım 4 arka ayağınızın zeminde hafifçe sürüklenmesine izin verin.4Arka ayağınızın zeminde hafifçe sürüklenmesine izin verin. İlk olarak, durduğunuzda ayakkabınızla yere hafif bir baskı uygulayın. Ağırlığınızı yavaşça ön ayağınızdan arka ayağınıza kaydırın. Hızla yavaşlamak istiyorsanız arka ayağınızla daha fazla baskı uygulayın.
    • Yumuşak bir duruş için ayağınızla eşit basınç uygulayın.

Kontrollü Kayarak Durma

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda kontrollü bir kayarak durma yapın're braking downhill.1Yokuş aşağı fren yapıyorsanız kontrollü bir kayarak durma yapın. Kayarak durma, yokuş aşağı hızla iniyorsanız veya hızlı fren yapmanız gerekiyorsa idealdir. Acil bir durum olmadıkça kaykayınızdan atlamak yerine (yaralanmalara neden olabilir) bu hareketi kullanın.
    • Kayarak durmayı ne zaman kullanacağınıza bir örnek: yokuş aşağı kayıyorsunuz ve bir araba aniden önünüze çıkıyor.
    • Acil bir kayarak durma yapmanız gerektiğinde her zaman koruyucu giysiler (dizlik ve bileklik gibi) giyin.
  2. adım 2 ön ayağınızı öne doğru yerleştirin.2Ön ayağınızı öne doğru yerleştirin. Ayak frenlemede olduğu gibi, ön ayağınızı tahtanın burnuna gelene kadar ileri doğru hareket ettirin. Kaykayınızın ön cıvatalarının nerede olduğunu biliyorsanız, ayağınızı doğrudan bunların üzerine yerleştirin.
  3. adım 3 kaykayınızı 180 derecelik bir açıyla döndürün.3Tahtanızı 180 derecelik bir açıyla döndürün. Üst vücudunuzla dönün ve keskin bir şekilde yana dönün. Hızlı dönüşe uyum sağlayabilmek için ağırlığınızı yana kaydırın. Bunu yaparken dizlerinizin üzerine çökün ve sırt üstü düşmemek için öne doğru eğilin.
    • Bu hareket sırasında ayaklarınız her zaman tahtanın üzerinde kalacaktır. Her iki ayağınızı da yerde sürüklemeyin.
  4. adım 4 denge için elinizi yola yerleştirin.4Dengeyi sağlamak için elinizi yolun üzerine koyun. Geriye yaslanmaya başlarsanız, elinizi yola koyun ve sürüklenmesine izin verin (ayak freni yaparken arka ayağınıza benzer şekilde). Avuç içlerinizde yol yanığı oluşmasını önlemek için bunu yaparken kayan eldivenler giyin.
    • Tahtanın durana kadar kaymasına izin verin ve tamamen durduğunda elinizi tekrar yukarı kaldırın.
  5. adım 5 gerçeğini denemeden önce pratik yapın.5Gerçek bir şey denemeden önce pratik yapın. Yokuş aşağı kayarken fren yapmanız gereken bir durumla karşılaşmadan önce, küçük bir eğimde pratik yapın. Araba yolunuz veya kademeli olarak eğimli bir kaldırım başlamak için harika yerlerdir.
    • Kontrollü kaymayı durdurma kas hafızanıza yerleşene kadar pratik yapmaya devam edin.
    Karl Watson, Profesyonel Kaykaycı

    Paten kaymak, çoğu zaman bizi ayıran ırk, dil, cinsiyet ve yaş bariyerlerini yıkar. Bir kaykay üzerindeyken, sadece bir kaykaycısınızdır ve önemli olan tek şey budur.

Powerliding

  1. adım 1 powerslide eğer're a confident skater.1Kendine güvenen bir patenciyseniz powerlide yapın. Powersliding kontrollü kaymaya benzer, ancak daha gelişmiş manevralar içerir. Hızlı bir şekilde durmanız gerektiğinde powersliding yapmayın. Bunun yerine, kaykay parklarında veya arkadaşlarınızla numaralar yaparken kullanın.
    • Powerslide yapmadan önce kaykayınızın yakınında trafik olup olmadığına dikkat edin. Powersliding zor bir harekettir ve aniden durmak zordur.
  2. adım 2 ağırlığınızı topuklarınıza verin.2Ağırlığınızı topuklarınıza verin. Bunu yaparken tahtanın önüne doğru hafifçe eğilin. Bu, vücudunuza powerslide'ın tam kontrolünü verecek ve daha tam olarak dönmenize yardımcı olacaktır. Arka topuğunuza yaslanmak bu numarayı zorlaştıracağından, ağırlığınızın çoğunu ön topuğunuza yoğunlaştırın.
  3. adım 3 vücudunuzu kayma yönünüze doğru çevirin.3Vücudunuzu kayma yönünüze doğru çevirin. Üst ve alt bedeninizin hareket ettiğinden emin olmak için omuzlarınızı ve kalçalarınızı döndürmeye odaklanın. Ön ayağınızı 90 derecelik bir açıyla kayarken pivot olarak kullanın. Çok hızlı hareket etmekten kaçının, bu dengeyi kaybetmenize neden olabilir.
  4. adım 4 arka ayağınızla tekme atın.4Arka ayağınızla tekme atın. Ön ayağınızla döndükten sonra, kayış yönünüze doğru tekme atın. Bu, siz yavaşça dururken powerslide'ınızı tamamlayacaktır. Dengenizi kaybetmemek için tahtanız durana kadar geriye yaslanın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruHızlı giden bir kaykayı nasıl durdurursunuz? Eğer pedler olmadan düz bir zeminde kayıyorsanız, arka ayağınızı önünüzden çekin ve kaykaydan uzaklaşın ya da yürüyün.
  • SoruYeni başlayan biri kaykayı nasıl durdurmalıdır? Genel olarak, yüksek hızlarda sürmeye başlamadan önce binme ve inme alıştırması yapmalısınız. Bunu çim üzerinde veya çimentodan daha bağışlayıcı olan başka bir yüzeyde yapabilirsiniz.
  • SoruBu, kuruşlu tahtalar için işe yarar mı? Evet. Çoğu kaykay numarası ve duruşu kuruşlu tahtalara uyum sağlayacaktır. Powersliding, penny boardlarda daha zor olabilir, ancak özel uygulamalarla bu harekette ustalaşabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Kaykay yaptığınız yerlerin kuru, düz ve düz olduğundan emin olun. Bu koşullar size kaykayınız üzerinde en iyi kontrolü sağlayacaktır.
  • Bu durakları önce hareketsizken uygulayın, böylece daha hızlı gitmeden önce bunlara alışırsınız.
  • En iyi numaraları kaygan tekerleklerle yaparsınız. Kauçuk ve üretan ideal tekerlek malzemeleridir. Naylon bileşiklerden yapılmış tekerleklerden kaçının.

Uyarılar

  • Powerliding tekerleklerinizi aşındırabilir, bu nedenle kaykayınız aşırı sürükleniyorsa tekerleklerinizi değiştirin.
  • Güvenliğinizi korumak için kaykayınızı asfalt yollar ve kaldırımlarla sınırlandırın. Asla açık bir yolda kaykay yapmayın. Her yıl birçok kaykaycı araç çarpışmaları nedeniyle ölmekte veya yaralanmaktadır.