Sivrisinek Isırıklarının Kaşınması Nasıl Durdurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sivrisinek ısırıkları, ister bir ister birkaç tanesinden muzdarip olun, gerçek bir acı olabilir. Sadece şişip çirkinleşmekle kalmazlar, aynı zamanda çok kaşıntılı ve bazen düpedüz acı vericidirler. Nadir durumlarda, enfekte olabilir veya anafilaktik şoka yol açan alerjik bir reaksiyona neden olabilirler. Neyse ki, sivrisinek ısırıklarının kaşıntı ve şişmesini kontrol etmenin yanı sıra ısırıklarınızın enfekte olma riskini en aza indirmenin birkaç yolu vardır.

Adımlar

Kaşıntı ve Enflamasyonun Azaltılması

  1. adım 1 birkaç küçük ısırık varsa reçetesiz satılan kaşıntı önleyici krem kullanın.1Birkaç küçük ısırığınız varsa reçetesiz satılan kaşıntı önleyici krem kullanın. Böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıyı tedavi etmenin en iyi yolu, sadece bunu yapmak için tasarlanmış bir kaşıntı önleyici krem kullanmaktır. Bu aynı zamanda sadece 1 veya 2 kaşıntılı ısırığınız varsa en iyi tedavi yöntemidir, çünkü bu sadece biraz krem sürmeniz gerektiği anlamına gelir.
    • Sivrisinek ısırıklarınıza sadece her ısırık ince bir krem tabakasıyla kaplanacak kadar kaşıntı önleyici krem sürmeniz yeterlidir.
    • Kaşıntı önleyici kremi genellikle herhangi bir eczanede ve çoğu mağazada düşük fiyata bulabilirsiniz.
    • Isırıkları tedavi etmek için tasarlanmış bazı tavsiye edilen kaşıntı önleyici krem markaları arasında StingEze ve AfterBite bulunmaktadır.
  2. adım 2 ağrılı şişliği tedavi etmek için ısırığın üzerine beze sarılmış bir buz torbası yerleştirin.2Ağrılı şişliği tedavi etmek için ısırığın üzerine beze sarılmış bir buz torbası yerleştirin. Buz sadece ısırığınızın etrafındaki bölgeyi uyuşturmak ve daha az kaşınmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ısırığın neden olduğu şişlik veya ağrıyı da azaltmaya yardımcı olacaktır. Sarılmış buz torbasını 20 dakikaya kadar ısırığın üzerinde tutun, ardından 20 dakika boyunca çıkarın. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.
    • Buz torbasını kullanmadan önce ince bir havluya sarılmış olduğundan emin olun. Soğuk bir buz torbasını doğrudan korumasız cilde uygulamak, çok uzun süre orada bırakırsanız cildin zarar görmesine neden olabilir.
  3. adım 3 birden fazla sivrisinek ısırığı varsa soğuk duş alın.3Birden fazla sivrisinek ısırığı varsa soğuk bir duş alın. Soğuk su, sivrisinek ısırıklarının neden olduğu kaşıntı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu yöntem özellikle birden fazla ısırığınız varsa yararlıdır, çünkü duş hepsini aynı anda soğuk suyla kaplayacaktır.
    • Böcek ısırıklarınız üzerinde tam etki elde etmek için yaklaşık 10 dakika boyunca soğuk suyla duş almayı hedefleyin. Sonrasında temiz bir havlu ile hafifçe kurulanın.
    • Özellikle sivrisinek ısırıklarının çoğu bacaklarınızdaysa, duş yerine soğuk bir banyo yapmayı da tercih edebilirsiniz.
  4. adım 4 doğal bir ev ilacı için ısırığa elma sirkesi uygulayın.4Doğal bir ev ilacı için ısırığa elma sirkesi uygulayın. Elma sirkesi sadece kaşıntılı böcek ısırıklarını tedavi etmenin kolay ve doğal bir yolu değildir, aynı zamanda şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. Küçük bir pamuk topunu sirkeye batırın ve doğrudan ısırığa uygulayın.
    • Sivrisinek ısırığı üzerinde etkili olması için sirkeyi sadece birkaç saniye uygulamanız yeterlidir.
  5. adım 5 enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için sivrisinek ısırığına uçucu yağ sürün.5Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için sivrisinek ısırığına uçucu yağ sürün. Isırığınıza birkaç damla seyreltilmiş esansiyel yağ uygulamak kaşıntı ve şişliğin kısa sürede azalmasına yardımcı olacaktır. Lavanta ve çay ağacı çeşitleri gibi birçok uçucu yağ, enfeksiyonu önlemeye de yardımcı olarak sivrisinek ısırıkları için güçlü bir tedavi sağlar.
    • Uçucu yağınızı sivrisinek ısırığına uygulamadan önce badem, kayısı, jojoba veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyrelttiğinizden emin olun.

Isırıklarınızı Tedavi Etmek ve Enfeksiyonu Önlemek

  1. adım 1 isırığınızı mümkün olan en kısa sürede sabun ve suyla temizleyin.1 Isırığınızı mümkün olan en kısa sürede sabun ve suyla temizleyin. İlk adım sivrisinek ısırığının tedavisi mümkünse ısırıldıktan hemen sonra temizlemektir. Bu, bakterilerin küçük yaraya girme ve enfeksiyona neden olma olasılığını büyük ölçüde azaltacaktır.
    • Bölgeyi alkol veya sirke bazlı bir dezenfektanla da temizleyebilirsiniz, ancak böcek ısırıkları için en yaygın olarak önerilen temizlik sıvısı sabun ve sudur.
  2. adım 2 daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için ısırığa antiseptik uygulayın.2Daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için ısırığa antiseptik uygulayın. Antiseptik, sivrisineklerin yanlarında taşıdıkları bakterilerin ısırığınızda enfeksiyona neden olmasını önlemeye de yardımcı olacaktır. Bu tür bir önleme, sivrisinek ısırığının iyileşme sürecini olabildiğince hızlı ve acısız tutmaya yardımcı olur.
    • Böcek ısırıkları için yaygın olarak kullanılan antiseptikler arasında ispirto, iyot ve hidrojen peroksit bulunur.
  3. adım 3 enfeksiyondan kaçınmak için sivrisinek ısırıklarını kaşımaktan kaçının.3Enfeksiyonu daha iyi önlemek için sivrisinek ısırıklarını kaşımaktan kaçının. Isırığınızı kaşıdığınızda, deriyi kırma ve yarayı olası bakteriyel enfeksiyonlara açma riski taşırsınız. Eğer kaşımayı bırakamıyorsanız, en azından tırnaklarınızı kısa keserek yaranın tekrar açılma riskini azaltın.
    • Kaşımayı durduramıyorsanız, kaşıntılı böcek ısırığını tedavi etmek için en iyi seçeneğiniz kaşıntı önleyici bir krem veya beze sarılı bir buz torbası kullanmak olacaktır.
  4. adım 4 cildinizi tahriş etmemek için bol giysiler giyin.4Cildinizi tahriş etmemek için bol giysiler giyin. Cildinize sürekli sürtünen sıkı kıyafetler giymek sadece tahriş etmekle kalmaz, aynı zamanda sivrisinek ısırıklarınızı daha da kaşındırır. Cilt tahrişini en iyi şekilde önlemek için yün gibi tahriş edici kumaşlardan da kaçınmaya çalışın.
    • Bol kıyafetler giymek, kıyafetlerinizin ne kadar uzun olduğuna bağlı olarak ek sivrisinek ısırıklarını önleme avantajına da sahip olabilir.
  5. adım 5 enfeksiyon belirtilerine dikkat edin.5Enfeksiyon belirtilerine dikkat edin. Enfekte bir böcek ısırığının başlıca belirtisi, ısırık bölgesinin etrafında irin dolu kabarcıkların ortaya çıkması olacaktır. Bu kabarcıkları görürseniz veya ısırık bölgesi zamanla daha da şişmeye başlarsa, enfeksiyonu tedavi ettirmek için bir doktora gitmeniz gerekecektir.
    • Potansiyel bir cilt enfeksiyonunun diğer erken belirtileri arasında kızarıklık, hassasiyet veya etkilenen bölgede olağandışı bir sıcaklık hissi yer alır.
    • Doktorunuz büyük olasılıkla enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacak topikal bir tedavi için reçete verecektir.
  6. adım 6 nefes almakta zorlanmaya başlarsanız hemen tedavi olun.6Nefes almakta zorlanmaya başlarsanız hemen tedavi olun. Aniden konuşmakta ve nefes almakta zorlanırsanız, boğazınızda bir şişlik hissederseniz ve başınız dönmeye başlarsa, anafilaktik şok yaşıyor olabilirsiniz. Bu, böcek ısırıklarına karşı nadir görülen ancak çok ciddi bir alerjik reaksiyondur. Hemen bir doktor tarafından tedavi edilmek üzere derhal bir ambulans çağırın.
    • Bu tür bir alerjik reaksiyon normalde bir kişi ısırıldıktan sonra dakikalar içinde ortaya çıkar. Bir sivrisinek tarafından ısırılmanızın üzerinden bir saatten fazla zaman geçtiyse, muhtemelen anafilaksi geçirme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
    • Anafilaktik şok için tipik tedavi adrenalin enjeksiyonudur.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruSivrisinek ısırıkları ne kadar süre kaşınmalıdır? Isırığın etkileri genellikle oldukça sınırlıdır ve birkaç saat içinde geçmesi gerekir.
  • SoruGeceleri sizi ısıran sivrisinekleri nasıl durdurursunuz? En büyük kontrol şekli, kaynağı belirlemek ve tüm yatak takımlarınızı temizlemektir! Ayrıca, böceklerle temas etme olasılığınızın daha yüksek olduğu zamanlarda maruz kaldığınız deri miktarını en aza indirmeye çalışın.
  • SoruSinek ısırıklarının kaşınmasını durdurmanın en iyi yolu nedir? Sakinleştirici bir losyon veya biraz papatya yağı uygulayabilirsiniz. Bazı insanlar kaşıntı kendiliğinden geçene kadar semptomları hafifletmek için antihistaminik almayı tercih eder.

İpuçları

  • Bu yöntemlerin çoğu sivrisinek ısırıkları ve karınca ısırıkları gibi diğer kaşıntılı böcek ısırıklarını tedavi etmek için de kullanılabilir.