Bir Longboard Üzerinde Nasıl Durulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hepimiz sokaklarda longboard üzerinde uçan insanlar görmüşüzdür. Bir noktada bunu kendiniz de denemiş olabilirsiniz - ve neden denemeyesiniz ki? Hız kazanmak ve adrenalin pompalamak - saçlarınızdan akan rüzgarla birleştiğinde - her yaş için oldukça şaşırtıcı bir deneyim olabilir. Ancak işin püf noktası nasıl durulacağını bilmektir. Durmak bir öğrenme deneyimi olabilir, ancak doğru miktarda pratikle tepelere hakim olacak ve en yüksek hızlara ulaşacaksınız.

Adımlar

Ayak Freni

  1. adım 1 ne zaman ayak freni yapacağınızı bilin.1Ne zaman ayak freni yapacağınızı bilin. Ayak freni yalnızca düşük hızlarda kullanılmalıdır. Dik bir tepeden aşağı uçuyorsanız ve bir dönüşe girmek üzereyseniz, yapmak isteyeceğiniz son şey ayağınızı tahtanızdan sarkıtmaktır. Tekniği düz zeminde ve daha düşük hızlarda rahat sürüş için saklayın.
    • Ayak frenini kullanırken uygun ayakkabı giydiğinizden emin olun. Ayak frenini ince tabanlı ayakkabılar ve parmak arası terliklerle kullanmak teknik olarak mümkün olsa da tavsiye edilmez. Ayak frenini kullanmak, durmak için ayakkabınızı zemin boyunca kaydırmayı içerir. Bunu ayakkabılarınızı mahvetmek ve sürtünme yanıkları kazanmak için bir fırsat olarak kullanmayın!
  2. adım 2 ağırlığınızı ön ayağınıza verin.2Ağırlığınızı ön ayağınıza verin. Ayak frenini kullanmaya başlamak için ağırlığınızın büyük kısmını (yüzde 60 ila 70) ön ayağınıza verin. Sol veya sağ ayağınızın önde olması fark etmez. Normalde hangi ayağınız öndeyse onu kullanın.
    • Arka ayağınızın üzerine eğilerek ayak freni yapmak mümkün olsa da, bu tavsiye edilmez. Longboard yokuş aşağı inmeyi içerdiğinden, geriye yaslanmak ağırlığı seyahat ettiğiniz açıya göre eşit olmayan bir şekilde dağıtabilir. Bu, arka ayağınızın ön ayağınızdan çok daha dengesiz olma olasılığı olduğu anlamına gelir.
  3. adım 3 arka ayağınızı kaldırın ve tahtanın yanındaki zemin boyunca sürükleyin.3Arka ayağınızı kaldırın ve tahtanın yanındaki zemin boyunca sürükleyin. Arka ayağınızı zemin boyunca sürüklemeye başlayın. Arka ayağınızın üzerine eğilmeyin, çünkü bu tahtanın dışına çıkmak anlamına gelecektir (potansiyel olarak yüksek hızlarda). Ayağınızı sadece zeminin üst kısmında sürüklemek için minimum miktarda ağırlık kullanın.
    • Giydiğiniz ayakkabıların zeminde sürüklenebilecek kadar geniş tabanlı olduğundan emin olun. Her türlü ayak yaralanmasından veya gardırop arızasından kaçınmak istersiniz. Bu teknik kolayca yanmış veya sıyrılmış cilde veya mahvolmuş ayakkabılara neden olabilir.
  4. adım 4 durana kadar yere baskı uygulayın.4Durana kadar yere baskı uygulayın. Ayağınızı sürüklerken yavaşça yere doğru basınç uygulayın ve ağırlığınızı yavaşça önden arkaya doğru kaydırmaya başlayın. Unutmayın, ne kadar çok baskı uygularsanız o kadar hızlı durursunuz. Hız, mesafe ve hareket ettiğiniz açı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kendi muhakemenizi kullanın.
    • Paten kaydığınız zeminin türüne dikkat edin. Sürtünme, asfalt veya beton olsun, üzerinde seyahat ettiğiniz zeminin türüne bağlı olarak değişir. Örneğin, asfaltın kayma direnci betondan daha yüksektir, ancak beton yollar daha dayanıklıdır.

Güç kayması

  1. adım 1 sürgüyü ayarlayın.1 Kaydırağı ayarlayın. Bir powerslide'a yolun bir tarafına dönerek veya 'oyarak' başlayacaksınız. Dönüş, powerslide'ın ayrılmaz bir parçasıdır, çünkü tahtayı yola dik olana kadar sert bir şekilde döndürmeyi içerir, bu da kaymanıza veya durana kadar 'kaymanıza' neden olur. Hangi tarafa döneceğiniz tamamen longboard'unuz üzerinde kendinizi nasıl konumlandırdığınıza bağlıdır. En temel ayakta powerslide'lardan birini tamamlamak için ayak parmaklarınızın işaret ettiği tarafa ('ayak tarafı') carve out yapın.
    • Hem arkanızdan hem de önünüzden gelen trafiğe dikkat edin. Her iki yönden gelen arabalarla kaymaya ve durmaya çalışmak istemeyeceksiniz, çünkü powerslide tamamen ustalaşana kadar gerçekleştirilmesi zor bir manevradır.
  2. adım 2 ağırlığınızı topuklarınıza ve tahtanın ön tarafına kaydırın.2Ağırlığınızı topuklarınıza ve tahtanın ön tarafına verin. Powerlide'ınızı oyduktan ve ayarladıktan sonra, ağırlığınızı topuklarınıza kaydırın. Bu, vücut ağırlığınızın tahtanın kaymasını belirlemesine izin vererek öne doğru eğilmekten çok geriye doğru eğildiğiniz anlamına gelecektir. Buna ek olarak, ağırlığınızın çoğunu (yüzde 60 ila 70) ön ayağınıza verin. Bu, tamamen dönerken ve tamamen kayarken yardımcı olacaktır.
    • Arka ayağınızda ne kadar fazla ağırlık varsa, kaymanız o kadar zor olacaktır. Denge için tahtanızın arkasında bir miktar ağırlık olması son derece normal bir eğilim olsa da, aslında bir kayışı doğru şekilde tamamlamanızı engelleyecektir.
  3. adım 3 kalçalarınızı ve omuzlarınızı kayacağınız yöne doğru çevirin.'re sliding.3Kalçalarınızı ve omuzlarınızı kaydığınız yöne doğru çevirin. Ağırlığınızı uygun şekilde kaydırdıktan sonra, kalçalarınızı ve omuzlarınızı kayma yönünde döndürün. Topuklarınız üzerinde geriye ve tahtanızın önüne doğru eğildiyseniz, ön ayağınızı bir pivot olarak kullanın. Bu, dik kayışınızı başlatacaktır.
    • Bu adımı gerçekleştirmeden önce yerde olabilecek herhangi bir şeye karşı dikkatli olun. En ufak bir çakıl, taş, tahta veya cam parçası kayışınızı kolayca sabote edebilir ve yollarda kızarıklıklara neden olabilir.
    • Hızınıza bağlı olarak hangi hızda dönmek istediğinizi belirleyin. Eğer çok hızlı dönerseniz, hızınızdan hiçbir şey kaybetmeden 180 derece dönmüş olursunuz. Daha dolgun bir duruş elde etmek için dönüşe yavaşça girin.
  4. adım 4 arka ayağınızla tekme atın.4Arka ayağınızla tekme atın. Ön ayağınızla dönerken, arka ayağınızla kayma yönünüze doğru tekme atın. Bu sizi 180 derece döndürecek ve kaymayı tamamlayacaktır. Doğru şekilde yapılırsa, tahtanızı yol veya patika boyunca 'yana doğru' kaydırmış olursunuz. Kaymaya ve kısa bir mesafe kaymaya hazır olun.
    • Kayma boyunca geriye yaslanmaya devam etmeyi unutmamak önemlidir. Öne doğru eğilirseniz, tahtanızı tamamen durdurma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Yüksek hızlarda bu çok sorunlu olabilir ve sizi yaralanma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
    • Tüm kayış boyunca dönmeye devam edin. Çok uzun süre tamamen yana doğru (yola dik) kayarsanız, tekerleklerinizin şeklini düz noktalar oluşacak şekilde bozarsınız. Dönüşünüze devam etmeniz, güç kayması sırasında tekerleklerinizin eşit şekilde aşınmasına yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 kaymanızı tamamlarken öne doğru eğilin.5 Kaymanızı tamamlarken öne doğru eğilin. 180 derece döndükten ve hareket etmeye devam ettikten sonra öne doğru eğilin ve ağırlığınızı dengeleyin. Bu, kayıştan sonra geriye doğru düşmenizi önleyecek ve yumuşak bir geçiş ve önemli ölçüde daha kısa bir hız sağlayacaktır. Doğru şekilde gerçekleştirilirse, powerslide sizi ayak freni kullanabileceğiniz noktaya kadar yavaşlatacaktır.

İleri Tekniklerin Uygulanması

  1. adım 1 parmak ucunda bir sarkaç kayışı gerçekleştirin.1Ayak ucunda bir sarkaç kayışı gerçekleştirin. 'Sarkaç' kayışı, eldivenli bir elinizi bir powerslide gerçekleştirirken zemin boyunca kaydırmayı içerir. Bu, yere doğru alçalmayı içerir. Yana doğru açın, çömelin ve tüm ağırlığınızı ön ayağınıza verin. Eldivenli elinizi kayarak uzaklaştığınız tarafa koyun ve bir powerslide yapın. Tekme atıp kaymak ve hızı azaltmak için arka ayağınızı kullanın. Eldivenli elinizi geri çekerken ayağınızı geri getirerek tahtanız üzerinde kaymaya devam edin.
    • Eldivenli elinizi vücudunuzdan çok uzağa veya vücudunuza çok yakına koymayın, çünkü sarkacı gerçekleştirememe veya öne doğru savrularak tahtanızdan tamamen düşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Bu manevrayı yapmak çok fazla pratik ve karışıklık gerektirecektir, bu yüzden hemen yakalayamazsanız endişelenmeyin. Manevrayı kolaylıkla gerçekleştirene kadar devam edin, bu süreçte kendi tarzınızı ve parıltınızı ekleyin.
    • Elinize aşırı güvenmemeye çalışın. Eliniz, dengeyi korumanıza yardımcı olmak ve yapabileceğiniz en iyi kaymayı elde etmek için bacaklarınızı düzgün bir şekilde manevra yapabilmenizi sağlamak için oradadır.
  2. adım 2 topuk tarafından sarkaç kayışı gerçekleştirin.2Topuk tarafı sarkaç kayışı gerçekleştirin. Ayaklarınızı tahta üzerinde kare şeklinde ayarlayarak başlayın. Yolun bir tarafına doğru ilerleyin. Eldivenli bir elinizle çömelin ve elinizi yerde gezdirmeye başlayın. Topuklarınızın üzerinde geriye yaslanırken ayaklarınızı bir powerslide manevrasıyla dışarı atın. Ağırlık önden arkaya doğru eşit olarak dağıtılmalıdır. 180 derece kayın ve yolunuza devam edin. Doğru şekilde yapılırsa, çok fazla hız kaybedersiniz ancak ilerlemeye devam edersiniz.
    • Boştaki eliniz dengeyi korumaya yardımcı olmak için tahtanızı tutabilir. Ancak tahtayı bacaklarınızın arasından tutmayın. Bunun yerine manevraya engel olmamak için tahtayı arka ayağınızın yakınından tutun.
  3. adım 3 360 derecelik bir kayma gerçekleştirin.3360 slayt gerçekleştirin. Aynı anda iki kayma gerçekleştirerek hızınızı büyük ölçüde yavaşlatabilirsiniz. Bu, art arda iki güç kayması gerçekleştirmeyi içerir. Başlamak için yolun bir tarafına doğru ilerleyin. Kalçalarınızı ve omuzlarınızı döndürmeden önce ağırlığınızı bir pivot olarak ön ayağınıza verirken geriye doğru eğilin. Öne doğru eğilerek ağırlığınızı geri aktarmadan önce bir güç kayması gerçekleştirmek için arka ayağınızı dışarı atın. Ağırlığınızı tekrar öne vererek ve kalçalarınızı önceki gibi döndürerek aynı manevrayı tekrar yapın.
    • Bu manevrada ellerinizi yerde kullanmanıza gerek yoktur, çünkü onları genellikle havada denge için kullanacaksınız.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruKaykayda yeniysem longboard mu yoksa penny board mu almalıyım? Penny boardlar güzeldir, ancak gerçekten küçüktürler ve bu da denge kurmayı ve dönmeyi oldukça zorlaştırabilir. Tahta ne kadar büyük olursa, tahtayı kontrol etmek o kadar kolay olacaktır. Daha önce hiç kaykay yapmadıysanız, bir longboard muhtemelen bir penny board'dan daha güvenli ve sürmesi daha kolay olacaktır.

Video

İpuçları

  • Her zaman bir çimenliğe nişan almaya çalışın. Çimlere düşmek betona düşmekten çok daha iyidir.
  • Düşüşlerinizi planlayın. Şunu hayal edin; bir araba inmekte olduğunuz tepeye doğru geliyor. Hızlı gidiyor ve sizi görüp görmediğinden emin değilsiniz. Olabildiğince hızlı bir şekilde yana doğru kayıyorsunuz ve bir çimenliğe doğru nişan alıyorsunuz. Tahtanın kaldırıma çarpmasına izin veriyorsunuz ve çimlere savruluyorsunuz. Birkaç sıyrık ve morlukla ayağa kalkıyorsunuz ve ölümcül olabilecek bir kazadan kurtuluyorsunuz.
  • Rüzgar direncini artırmak için kollarınızı açık tutun ve ihtiyacınız olduğunda biraz yavaşlayın.

Uyarılar

  • Pedler her zaman faydalı ve kullanımı iyidir, ancak kasklar tartışılmazdır. En deneyimli sürücüler bile ciddi yaralanmalar yaşayabilir ve bunların çoğu sadece kask takarak önlenebilir. Kask için fazla havalı olduğunuzu da düşünmeyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Longboard.
  • Kask.
  • Kaydırak Eldivenleri.
  • Paten dostu ayakkabılar.
  • Dirseklikler (Opsiyonel)
  • Dizlikler (Opsiyonel)
  • Güven