Patenle Nasıl Fren Yapılır ve Durulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer yeniyseniz inline patendurmak zor olabilir! Önce frenleri nasıl kullanacağınızı ve diğer başlangıç durdurma tekniklerini öğrenerek becerilerinizi geliştirin. Ardından, orta ve ileri düzey durdurma tekniklerini deneyin. Ne tür bir durdurma tekniği kullanırsanız kullanın, kaskınızı ve pedlerinizi takarak ve güvenli alanlarda paten kayarak kendinizi güvende tuttuğunuzdan emin olun.

Bilmeniz Gerekenler

  • Bir ayağınızı önünüze koyun ve diğer bacağınızı bükün. Ardından, ön ayağınızın topuk frenini yavaşça yere bastırın ve durana kadar basınç uygulayın.
  • Çim, toprak veya çakıl üzerinde kayarak yavaşlayın. Ya da bir duvarın yanında kayın ve durmanız gerekirse ellerinizi duvara doğru uzatın.
  • Alternatif olarak, bir pulluk veya v-stop ile yavaşlayın. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ayak parmaklarınızı içe doğru açın.

Adımlar

Topuk Freninin Uygulanması

  1. adım 1 1 bacağınızı önünüze doğru uzatın ve diğer bacağınızı oturuyormuş gibi bükün.
    1 bacağınızı önünüze doğru uzatın ve diğer bacağınızı oturuyormuş gibi bükün. Patenlerdeki frenler, patenlerde olduğu gibi önde değil botların arkasında bulunur. Frenle durmak için ağırlığınızın çoğunu bir bacağınıza verin ve o dizinizi oturmaya başlıyormuş gibi hafifçe bükün. Bunu yaparken, bacağınızı düz tutarak karşı bacağınızı önünüze getirin.

    İpucu: Tek ayağınıza daha fazla ağırlık vererek dengesiz hissediyorsanız, paten kayarken ağırlığınızı değiştirme hissine alışmak için ayaklarınızı birkaç kez ileri geri makaslamayı deneyin.

  2. adım 2 topuk frenini ön ayağınızla yere doğru bastırın.
    Topuk frenini ön ayağınızla yere doğru bastırın. Gerekirse ayağınızı daha fazla öne doğru uzatın ve topuk freninin yere temas etmesine izin verin. Ardından, hızlı bir şekilde durmak için sert bir basınç veya yavaşça durmak için hafif bir basınç uygulayın.
    • Harekette rahat olana kadar yavaşça kayarken frenleme alıştırması yapın. Daha sonra, hızlı giderken durmak için freni kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 tamamen durana kadar basınç uygulamaya devam edin.
    Tamamen durana kadar basınç uygulamaya devam edin. Sıkı basınç uygularsanız, hafif basınç uyguladığınızdan daha hızlı durursunuz. Tamamen durana kadar topuğunuzu yere bastırmaya devam edin.
    • Freninizi kullanmanın ek bir avantajı da ciyaklama sesi çıkararak yakındaki insanları varlığınızdan haberdar etmesi ve bazı durumlarda bir çarpışmayı önlemeye yardımcı olabilmesidir.

Başlangıç Düzeyinde Durma Tekniklerini Kullanma

  1. adım 1 kendinizi kademeli olarak yavaşlatmak için çim, toprak veya çakıl üzerinde kayın.
    Kendinizi kademeli olarak yavaşlatmak için çim, toprak veya çakıl üzerinde kayın. Çok hızlı gidiyorsanız ve diğer durdurma yöntemlerini henüz öğrenmediyseniz, üzerine kayabileceğiniz bir çim, toprak veya çakıl parçası arayın. Pürüzlü doku, tamamen durana kadar sizi kademeli olarak yavaşlatacaktır.
    • Bu teknik 'kaçmak' olarak bilinir. Hızınızı istediğiniz seviyeye düşürdükten sonra yavaşlamak ve kaldırıma geri dönmek için de kaçış tekniğini kullanabilirsiniz.
    • Çim üzerinde paten kaymanın bir diğer faydası da kontrolünüzü kaybedip düşmeniz halinde canınızın betona göre daha az yanacak olmasıdır.
  2. adım 2 kollarınızı önünüzde düzleştirin ve bir duvara doğru kayın.
    Kollarınızı önünüze doğru uzatın ve bir duvara doğru kayın. Darbeyi absorbe etmek için ellerinizi kullanın ve duvara çarptığınızda kendinizi yavaşça geriye doğru itin. Yüzünüzün de çarpmasını önlemek için başınızı yana çevirin. Bu duruş her hızda işe yarar, ancak hızlı gidiyorsanız dikkatli olun.
    • Yakınlarda duvar yoksa kendinizi durdurmak için bir korkuluk veya merdivene doğru da kayabilirsiniz.
    • Bir arkadaşınız veya aile üyenizle paten kayıyorsanız, ivmenizi yavaşlatmak için onlara doğru da kayabilirsiniz. Sadece önce onları uyardığınızdan emin olun, örneğin 'Yavaşlamak için sana doğru kayıyorum!' diyerek.
  3. adım 3 kendinizi kademeli olarak yavaşlatmak için pulluk durağını veya v durağını kullanın.
    Kendinizi kademeli olarak yavaşlatmak için pulluk durağını veya v durağını kullanın. Kayarken bacaklarınızı omuz genişliğinden daha fazla açın ve durmak için ayak parmaklarınızı birbirine doğru çevirin. Bunu yaparken kendinizi destekleyin çünkü momentumunuzu yavaşlatmak öne doğru düşmenize neden olabilir. Patenleriniz de birbirine çarpabilir.
    • Bu tekniği aşağıdaki durumlarda da kullanabilirsiniz geriye doğru kaymakÖrneğin topuklarınızı birbirinize doğru çevirerek.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda nasıl güvenli bir şekilde düşeceğinizi öğrenin're unable to stop.
    Duramamanız durumunda nasıl güvenli bir şekilde düşeceğinizi öğrenin. Güvenli bir şekilde düşmek ciddi yaralanmaları önlemenize yardımcı olacaktır, bu nedenle bunu nasıl yapacağınızı bilin. Düşmek üzereyseniz dizlerinizi bükmeyi unutmayın ve kendinizi ellerinizle durdurmaya çalışmak yerine dirseğinize veya dizliklerinize çarpmaya çalışın, bu da bileğinizin kırılmasına veya avucunuzun derisinin yüzülmesine neden olabilir.

    İpucu: Mümkünse bir çim veya kum parçasının üzerine düşmeye çalışın. Bu, betona düşmekten daha az acı verici olacaktır.

Orta Seviye Tekniklerle Durma

  1. adım 1 kollarınızı açın ve momentumunuzu yavaşlatmak için rüzgarı kullanın.
    Kollarınızı açın ve momentumunuzu yavaşlatmak için rüzgarı kullanın. Bu teknik rüzgar kırma olarak bilinir ve çok hızlı gidiyorsanız kendinizi yavaşlatmak için iyi bir yol olabilir. Kendinizi tamamen durdurmak için rüzgarı kesip başka bir teknik kullanabilir veya momentumunuzu yavaşlattıktan sonra yavaş yavaş süzülerek durabilirsiniz.
    • Bu yöntem en çok rüzgarlı bir günde ve ceket gibi rüzgarı yakalayacak bir şey giyiyorsanız işe yarar.
    • Acele durmanız gerekiyorsa bu tekniği kullanmayın.
  2. adım 2 duruşunuzu genişletin ve gösterişli bir duruş için 180 derece dönün.
    Gösterişli bir duruş için duruşunuzu genişletin ve 180 derece dönün. Kayarken, patenleriniz omuz genişliğinden daha geniş olacak şekilde bacaklarınızı dışa doğru hareket ettirin. Ayak parmaklarınız ileriyi göstersin. Ardından, vücudunuzun üst kısmını ve kalçanızı döndürerek kendinizi bir yöne doğru 180 derece döndürün. Dönme hareketi momentumunuzu yavaşlatacak ve sizi tamamen durma noktasına getirecektir.
    • Bu durma tekniğini ilk başta yavaş kayarken uygulayın. Ardından, hareket konusunda kendinizi rahat hissettiğinizde daha yüksek hızlarda deneyin.

    İpucu: Hızlı gidiyorsanız, döndükten sonra hafifçe öne doğru eğilin. Bu, geriye doğru düşmenizi önlemeye yardımcı olacaktır.

  3. adım 3 yavaşlamanın ve yetenekle durmanın bir yolu için slalom duruşunu deneyin.
    Yavaşlamanın ve yetenekle durmanın bir yolu için slalom durağını deneyin. Çok keskin bir şekilde önce sola sonra sağa dönün. Bu, ileriye doğru momentumunuzu çok hızlı bir şekilde yavaşlatacak ve sizi durma noktasına getirecektir.
    • Bu teknik, yüksek hızda hareket ettiğinizde ve hızınızı yavaşlatmanız veya kontrol etmeniz gerektiğinde işe yarar.

Daha Gelişmiş Duruşları Denemek

  1. adım 1 acil bir durma yolu için kaldırıma çarpmayı deneyin.
    Anında durmanın bir yolu olarak kaldırıma çarpmayı deneyin. Bir kaldırıma veya basamağa doğru patenle kayın ve tekerleklerinizin ortası kaldırımla aynı hizada olacak şekilde 1 pateninizi kaldırın. Ardından, kendinizi durdurmak için pateninizin altını kaldırıma doğru bastırın veya vurun. Takılmayı veya öne doğru düşmeyi önlemek için kendinizi kaldırıma çarpmaya hazırlayın.
    • Bunu çok sık yaparsanız patenlerinize zarar verebileceğinizi unutmayın, bu nedenle bunu gerçekten aceleyle durmanız gereken zamanlar için saklayın.
  2. adım 2 hızlı bir şekilde fren yapmak için t-duruşu yapın.
    Hızlı fren yapmak için T-stop yapın. Ayak parmaklarınız yana dönük olacak şekilde bir ayağınızı arkanızda sürükleyin. Arka pateninizin tekerleklerinin ön pateninizin tekerleklerine veya gittiğiniz yöne dik olduğundan emin olun. Ardından, momentumunuzu yavaşlatmak ve sizi durdurmak için arka ayağınızla aşağı doğru baskı uygulayın.
    • Bu durdurma tekniğinin bir varyasyonuna ayak parmağı sürüklemesi denir; bu, kendinizi durdurmak için yalnızca ön tekerleğin yan tarafını yere bastırdığınız zamandır.

    Uyarı: T-stop ve toe drag tekerleklerinize zarar verebilir, bu nedenle bunları çok sık kullanmamak en iyisidir.

  3. adım 3 dönüşte hızlı bir şekilde durmak için hokey stopu kullanın.
    Bir dönüşle durmanın hızlı bir yolu için hokey durağını kullanın. Bu durdurma tekniği güç kayması olarak da bilinir. İleriye doğru giderken sola veya sağa çok hızlı bir dönüş yapın ve ardından tamamen durana kadar yana doğru kaydırın. Dizlerinizi hafifçe bükün ve hareket ettiğiniz yönden uzağa doğru eğilin. Dengenizi geliştirmek için mümkün olduğunca alçakta kalın.
    • Bu duruş nispeten pürüzsüz yüzeylerde iyi çalışır, ancak mükemmelleştirmek için pratik yapmak gerekir.
    • Yavaş hareket ederken bu duruşu yapmak aslında daha zordur çünkü neredeyse zıplamanız gerekir.
  4. adım 4 kendinizi durdurmak için ileri veya geri adım atın.
    Kendinizi durdurmak için ileri veya geri adım atın. Adım atarak durma, patenlerinizi kaldırdığınızda ve kendinizi ileriye doğru itmeden gittiğiniz yönde birkaç adım attığınızda gerçekleşir. Sağ ayağınızı birkaç saniyeliğine yukarı kaldırmayı deneyin ve ardından tekrar yere koyun. Ardından, sol pateninizi birkaç saniyeliğine yukarı kaldırın ve yere koyun. Kayarak tamamen durana kadar bunu yapın.
    • Bu tekniği ileri veya geri giderken kademeli olarak durmak için kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 wile e için her iki freni kullanarak durmak için geriye doğru eğilin.
    Wile E.Coyote yöntemi için her iki freni de kullanarak durmak için geriye doğru eğilin. Bu, size çizgi film karakterini hatırlatabilecek çok hızlı bir duruş için gelişmiş bir tekniktir. İleri doğru kayarken, her iki topuk frenine aynı anda basınç uygulamak için geriye doğru eğilin. Bunu yaparken kendinizi destekleyin ve çok hızlı gidiyorsanız birkaç adım ileri atmaya hazır olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İnline patenle çok hızlı gidiyorsam ve düşeceksem ne yapmalıyım?
    Bazen kasıtlı olarak düşmek en iyisidir. Dizliklerinizin üzerine düşerseniz onlar sizi koruyacaktır. Bu aynı zamanda pedlerinize olan güveninizi artırır ve düşmenin sorun olmadığını bilmenizi sağlar. Mümkünse, çim gibi yumuşak bir yere düşmeye çalışın. Bu, beton gibi bir şeyin üzerine düşmekten daha kolay olacaktır.
  • Soru
    Topuk kırılmasını satın alabileceğim bir yer var mı?
    İnternetten satın alabilirsiniz. Eğer alırsanız, doğru beden olduğundan emin olun! Bunları satın almak ve sonra çok büyük veya küçük oldukları için geri göndermek zorunda kalmak istemezsiniz.
  • Soru
    Frenlerim patenlerimin önündeyse ne yapmalıyım?
    O zaman ayak parmaklarınızı hafifçe öne doğru eğmelisiniz. Bunlar genellikle sizi o anda durdurur, bu yüzden dikkatli olun.

Video

İpuçları

  • Patenlerinizi her kullandığınızda dirseklik, dizlik, bileklik ve kask takın.
  • Daha fazla trafiğin olduğu alanlarda kaymadan önce patenlerinizle durma alıştırması yapmak için bir park veya boş bir alan seçin.
  • Hem dururken hem de paten kayarken hareketinizi kontrol etmeye yardımcı olması için dizlerinizi hafifçe bükün.

Uyarılar

  • Her zaman dirseklik, dizlik, bileklik ve özellikle de inline patenle bir şeyler öğrenirken kask takın. Kalçalarınızı ve kuyruk kemiklerinizi korumak için kuşaklar bile satıyorlar. Ekstra ped taktığınız için asla pişman olmayacaksınız.
  • Kendinizi düşerken bulursanız, gerilmemeye veya düşüşünüzü kolunuzla kırmamaya çalışın - yaralanmalar bu şekilde meydana gelir. Bunun yerine, dizlerinizin üzerine çökün ve yüzünüzü enkazdan korumak için dirseklerinizi kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Inline patenler
  • Kask
  • Dirsek pedleri
  • Dizlikler
  • Bilek korumaları