Paten Kayarken Nasıl Durulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Paten kaymanın genel popülaritesi azalmış olsa da, hala birçok insanın keyif aldığı bir aktivitedir. Paten kaymayı öğrenmek dengenizi sağlamayı, dönüşler yapmayı ve hız değiştirmeyi içerir, ancak durmayı öğrenmek ekstra önemlidir çünkü duramamak güvenliğinizi etkiler. Bacaklarınızı makaslayarak, arka ayağınızı dik olarak dikerek ve durana kadar sürükleyerek T-Stop yapmayı ve bacaklarınızı geniş açarak ve sürtünmeyi artırmak için ayak parmaklarınızı içe doğru çevirerek pullukla durmayı öğrenebilirsiniz. Ayrıca diz duruşu ve spinout duruşu gibi birkaç başka yöntem de öğrenebilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Parmak durdurucuları kullanmak için, 1 ayağınızı hafifçe öne doğru konumlandırın, arka bacak topuğunuzu kaldırın ve parmak durdurucuya hafifçe basınç uygulayın.
  • Topuk frenini kullanmak için, pateni topuk freni diğerinden biraz daha önde olacak şekilde konumlandırın. Ardından, ön ayak parmaklarınızı kaldırın ve frene hafifçe basınç uygulayın.
  • Ayak parmaklarınızı yavaşça birbirlerine doğru hafifçe açarak bir pulluk durdurma gerçekleştirin. Bunu kademeli olarak yaptığınızdan emin olun, çünkü çok hızlı yaparsanız düşebilirsiniz.

Adımlar

Temel Durakları Öğrenme

  1. adım 1 durmak için dizliğinizi kullanın.
    Durmak için dizliğinizi kullanın. Paten yaparken genellikle güvenlik ekipmanı giymeniz önerildiğinden, dizlikleriniz zaten takılı olmalıdır. Bu duruşu gerçekleştirmek için bir dizinizi yavaşça yere indirin ve sürüklenmesine izin verin. Bu, yeni başlayanlar için iyi bir durdurma tekniğidir çünkü gerçekleştirilmesi çok az beceri gerektirir. Buna güvenmek istemezsiniz, sadece gerektiğinde yedek olarak kullanın.
  2. adım 2 topuk veya parmak frenlerini kullanın.
    Topuk veya parmak frenlerini kullanın. Sıralı patenlerde tipik olarak topuk freni ve dörtlü patenlerde ayak parmağı durdurucuları olduğundan, bunlar durmanın temel ve yaygın bir yoludur. Her iki fren de en iyi şekilde bacaklarınız biri öne diğeri arkaya doğru makaslanmış haldeyken kullanılır. Topuk frenini kullanmak için, topuk freni olan paten önde olmalıdır. Ön ayak parmaklarınızı kaldırın ve frene hafifçe basınç uygulayın. Parmak frenlerini kullanmak için arka ayak topuğunuzu kaldırın ve parmak frenine basınç uygulayın. Patenlerde parmak durdurucuları kullanırken geriye doğru kayıyor olmalısınız, aksi takdirde ayaklarınızda ve bileklerinizde ciddi hasara neden olabilirsiniz.
  3. adım 3 dönüş durağını mükemmelleştirin.
    Dönüş duruşunu mükemmelleştirin. Bir ayağınızı dikin ve diğer ayağınızın vücudunuzun etrafında geniş bir daire çizmesine izin verin. Bu, hareketinizi ileriden dairesel harekete aktarır, bu da sizi bir yerde sabit tutarken durana kadar yavaşlatır. Bu hareketin en etkili olduğu nokta, baskın ayağınızı yere koyup baskın olmayan ayağınızın etrafınızda daire çizmesine izin vermenizdir. Bu aynı zamanda sadece yavaşlamak ve tamamen durmak istemiyorsanız da etkili bir harekettir.

Pulluk Duruşu Yapmak

  1. adım 1 bacaklarınızı omuzlarınızdan daha geniş açın.
    Bacaklarınızı omuzlarınızdan daha geniş açın. Büyük olasılıkla ayaklarınız omuz genişliğinde olacak şekilde kayıyor olsanız da, bu durdurma tekniğini en etkili hale getirmek için duruşunuzu genişletmelisiniz. Bunu yaparken dizlerinizi de biraz bükmeniz faydalı olacaktır. Bacaklarınızı zorlanma hissi verecek kadar açmayın, sadece paten kayarken normalde olduğundan daha geniş tutun.
  2. adım 2 ayak parmaklarınızı hafifçe birbirinize doğru çevirin.
    Ayak parmaklarınızı hafifçe birbirinize doğru çevirin. Ayak parmaklarınız merkeze doğru bakacak şekilde ayaklarınızı yavaşça açın. Ayak parmaklarınızı gösterdiğinizde ayaklarınızın doğal eğilimi aralarındaki boşluğu kapatmak olabilir, ancak şimdilik geniş bir duruş tuttuğunuzdan emin olmak istersiniz. Ayak parmaklarınızı çok keskin bir şekilde içe doğru çevirmediğinizden emin olun, aksi takdirde düşebilirsiniz. Sadece içe dönük olduklarını anlayabileceğiniz kadar açı verin.
    • Ayak parmaklarınızı içe doğru çevirmek, tekerleklerin hafif bir açıyla dönmesini sağlar ve bu da düz ileri baktıklarından daha fazla sürtünme yaratır. Durdurma gücü buradan gelir.
  3. adım 3 ayaklarınızı yavaşça birbirine yaklaştırın.
    Ayaklarınızı yavaşça birbirine yaklaştırın. Ayak parmaklarınızı içe doğru çevirmek zaten sizi yavaşlatmaya başlayacaktır, ancak tam olarak durmak, özellikle de hızlı bir şekilde durmanız gerekiyorsa, ayakları birbirine yaklaştırmanızı gerektirir. Geniş bir duruştan çok dar bir duruşa geçmek sizi biraz sallantılı hissettirebilir, bu nedenle yavaş gidin ve dizlerinizi düz ve sert yerine hafifçe bükülü tutun.
  4. adım 4 i̇ç tekerleklerin birbirine sürtünmesine izin verin.
    İç tekerleklerin birbirine sürtünmesine izin verin. Ayaklarınız birbirine yaklaştığında ve hala içe dönük olduğunda, ön tekerlekler neredeyse hiç temas etmeyecek şekilde ayarlayın. Tekerleklerin birbirine sürtünmesine izin vermek, sizi durana kadar yavaşlatmaya yetecek kadar sürtünme sağlar. Yine, tekerleklerin birbirine çarpmasını ve hemen durmanızı sağlayacak kadar sert sürtünmesini istemezsiniz, çünkü bu muhtemelen dengenizi kaybetmenize ve öne doğru düşmenize neden olacaktır.

T-Stop Kullanımı

  1. adım 1 dizlerinizi bükün.
    Dizlerinizi bükün. Bu zaten paten için iyi bir duruş şeklidir, ancak dizleri hafifçe bükmek durmak için önemlidir çünkü dengenizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca hareketlerin daha kolay yapılmasını sağlar. Oturur pozisyonda çömelmenize gerek yok, sadece düzden biraz daha fazla bükün. Dizlerdeki bükülme size daha düşük bir ağırlık merkezi sağlar.
    • Dizlerinizi ne kadar büktüğünüz boyunuzdan etkilenebilir, öyle ki uzun boylu insanlar daha iyi denge için dizlerini biraz daha fazla bükmek isteyebilir.
  2. adım 2 baskın olmayan ayağınızı daha geriye doğru hareket ettirin.
    Baskın olmayan ayağınızı daha geriye doğru hareket ettirin. Hareket etmeye devam ederken, baskın olmayan ayağınız (hangisiyle topa vurma olasılığınız daha düşükse) geriye doğru kayacak şekilde bacaklarınızı yavaşça makaslayın. Aynı zamanda baskın ayağınızı biraz daha öne doğru hareket ettirin. Şimdilik her iki ayağınız da öne baksın.
    • Ağırlığınızın büyük kısmını ön ayağınıza verin. Bu ilk başta biraz garip gelebilir ve dengenizi iyi kontrol etmenizi gerektirir, bu yüzden bu kısmı çok çalışın. Ağırlığınızı arka ayağınızdan uzak tutmak, durma hareketini gerçekleştirirken onu hareket ettirmeye hazırlar.
  3. adım 3 arka ayağınızı yerden kaldırın.
    Arka ayağınızı yerden kaldırın. Arka ayağınızı yerden sadece ayağınızı yana doğru çevirebilecek kadar kaldırın. Havaya kaldırmanıza gerek yok, ancak düzgün bir şekilde konumlandırana kadar henüz yere değmediğinden emin olun. Bu, ağırlığınızı sadece ön ayağınıza vererek anlık olarak süzülmenizi gerektirecektir.
  4. adım 4 arka ayağınızı ön ayağınıza dik olarak çevirin.
    Arka ayağınızı ön ayağınıza dik olarak çevirin. Bu kısmı, yumuşak bir kaldırma ve döndürme hareketi oluşturmak için ayağınızı kaldırırken aynı anda gerçekleştirin. Ayağınızı döndürdüğünüzde, ayak parmaklarınız mümkün olduğunca dışa dönük olacak şekilde yana doğru olmalıdır. Amaç, bu ayağın ön ayağınızla 90 derecelik bir açıda olmasıdır.
  5. adım 5 arka ayağınızı yere koyun.
    Arka ayağınızı yere koyun. Bunu ayağınızı yere vurmak yerine nazikçe yapın. Ön ayağınıza 90 derece açıyla ve bacaklarınızı makaslayarak ayağınızı yere koyun. Ön ayağınızın yaklaşık bir adım gerisinde olmalıdır. Ayağınızı geri koyarken bile, gerçek ağırlığınızın çoğunu arka ayağınıza vermek istemezsiniz. Sadece biraz baskı uygulayacaksınız.
    • Ayağı kaldırma, ayağı döndürme ve ayağı tekrar yere koyma hareketleri olabildiğince hızlı ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Amaç, üç hareketin tek bir yumuşak harekete dönüşmesini sağlamaktır.
    • Bacaklarınız makaslı olduğu ve ayağınız yana dönük olduğu için vücudunuzun geri kalanına doğru hafif bir açıyla yere ineceğini unutmayın. Ön bacak pateniniz düz olacak ancak arka pateniniz açılı olacaktır.
  6. adım 6 kalçanızı öne doğru hizalayın.
    Kalçanızı öne doğru hizalayın. Kalçalarınızın yana bakacak şekilde gevşemesine izin verirseniz dönmeye veya yana doğru kaymaya başlamak kolaydır, bu daha rahat hissettirecektir. Kalçalarınızın yana doğru açılmasına izin verirseniz, istediğiniz gibi ilerlemeye devam edemezsiniz. Kalçalarınızı ön ayağınızla öne doğru kare şeklinde tuttuğunuzdan emin olun. Bu da bir zorlanma gibi hissedilebileceğinden bilinçli bir çaba gerektirir.
  7. adım 7 durana kadar arka ayağınızı sürükleyin.
    Durana kadar arka ayağınızı sürükleyin. Arka ayağınıza ağırlık vermeyin, sadece sizi yavaşlatacak kadar baskı uygulayın. Ne kadar çok baskı uygularsanız o kadar hızlı durursunuz. Ne kadar durma alanınız olduğunu ölçün ve buna göre baskı uygulayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Gerginsem, gerçekten kaymak için kendimi nasıl sakinleştirebilirim?
    Düşmek bazen öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Sadece 2 şeye ihtiyacınız var, düştüğünüzde ayağa kalkmak için cesaret ve düştüğünüzde iyi bir güvenlik donanımı.
  • Soru
    Patenlerin (dörtlü) üzerinde kendinizi nasıl dengeliyorsunuz?
    Dizlerinizi hafifçe bükün ve her zaman hafifçe öne doğru eğilin (geriye doğru düşmek çok daha fazla acı verecektir).
  • Soru
    Patenlerin frenleri eninde sonunda aşınır mı?
    Evet, ama bu çok uzun zaman alacaktır. Ayrıca hangi malzemeden yapıldığına da bağlıdır, sıralı patenlerde fren sert bir plastik parçası iken dörtlü patenlerde fren kauçuktur.

İpuçları

  • Özellikle paten kaymayı ilk öğrendiğiniz zamanlarda kask, dirsek ve dizlik gibi koruyucu ekipmanlar giymeniz çok önemlidir.
  • Durmayı öğrenmek pratik gerektirir, bu nedenle ilk başta tekniği tam olarak anlayamazsanız, sadece devam edin.