Kayık Nasıl Saklanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kanolar su üzerinde optimum performans için ince malzemeden üretilir. Malzeme çok ince gerildiğinden, depolama sırasında eğrilme meydana gelebilir. Bir kanoyu saklarken, zarara neden olabilecek üç faktörü akılda tutmak önemlidir: ısı, zaman ve stres. Kayığınızı güvenli bir şekilde saklamak için, ya bir açıda ya da ayakta tutulduğundan emin olun. Üzeri örtülmeli ve düzgün bir şekilde dengelenmelidir.

Adımlar

Kayığınızı Depolamaya Hazırlama

  1. adım 1 kanonuzu nerede saklayacağınıza karar verin.
    Kayığınızı nerede saklayacağınıza karar verin. Kayığınız için yeterli alana sahip bir alana ihtiyacınız var. Kayığınızın sığacağından emin olmak için kayığınızı ve depolama alanınızı önceden ölçün. Kayıklar çok yer kaplar ve depolanırken diğer nesnelerle temas halinde olmamalıdır. Korunması için iç mekanda saklamak en iyisidir. Bir garajda, bodrumda, kulübede veya başka bir kapalı depolama alanında saklayabilirsiniz. Sadece son çare olarak dışarıda saklayın.
    • Uzun süre saklayacaksanız ve evinizde minimum alana sahipseniz, kayığın profesyonel olarak saklanmasını sağlayabilirsiniz. Birçok kayık okulu, kayık kiralama, marinalar, kürek kulüpleri veya eyalet plajlarında kayık depolama alanı mevcuttur.
  2. adım 2 depolama alanının sıcaklığını kontrol edin.
    Depolama alanının sıcaklığını kontrol edin. Kayığınızın aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalmayacağından emin olun. Donma noktasının altındaki veya 100 Fahrenheit derecenin (37,7 santigrat derece) üzerindeki sıcaklıklardan kaçının. Bu, kanonuzun kırılgan hale gelmemesi veya hasar görmemesi için önemlidir.
    • Kayığınızı doğrudan güneş ışığı altında saklamak en kötü seçenektir. Isı plastiği bükecek ve yüzeyi solduracaktır. Kayığı garajınızda saklıyorsanız, karanlık bir alanda olduğundan emin olun.
    • Kayığınızı doğrudan bir ısı kaynağının yakınında saklamadığınızdan da emin olun.
  3. adım 3 kayığınızı yıkayın.
    Kayığınızı yıkayın. Kayığınızı silmek için yumuşak bir çok amaçlı temizleyici (seyreltilmiş Kastilya sabunu gibi) ve bir sünger kullanın. İçini ve dışını temizlediğinizden emin olun. Kir veya kalıntı kalmamalıdır. Sabunla temizledikten sonra su ile iyice durulayın, böylece kayık üzerinde sabun kalmaz.
  4. adım 4 kayığınızı kurulayın.
    Kanonuzu kurulayın. Kanolar suda kullanılmak üzere üretilmiş olsalar da, sürekli ıslak kalmak için yapılmamışlardır. Su kayağın yüzeyini bozmaya başlayacaktır. Eğer üzeri örtülüyse ve içinde nem varsa, küf oluşacaktır. Kayığınızı kurutmak için bir havluyla silin ve kapağındaki veya tahliye tapasındaki suyu boşaltın.
  5. adım 5 dışarıda saklıyorsanız yumuşak malzemeleri çıkarın.
    Dışarıda saklıyorsanız yumuşak malzemeleri çıkarın. Kanonunuzdaki koltuk gibi tüm kumaş veya yumuşak malzemeler depolama için çıkarılmalıdır. Bu özellikle dışarıda saklarken önemlidir. Yumuşak malzemeler, dolap gibi kuru ve çok soğuk olmayan bir yerde saklanmalıdır.
  6. adım 6 kayığınızın üzerini örtün.
    Kayığınızı örtün. Kayığınızı ister dışarıda ister içeride saklayın, bir örtü kullanmak iyi bir fikirdir. Bu, kayığınızı dışarıdaki unsurlardan ve bir garajdaki toz ve yaratıklardan koruyacaktır. Özel bir kayık örtüsü satın alabilir, kokpit için bir örtü kullanabilir veya basit bir muşamba kullanabilir ve daha fazla koruma için kayığınızın üzerine örtebilirsiniz.
    • Bir muşamba kullanarak, muşamba ile kayık arasında boşluk oluşturmak en iyisidir, böylece su veya kar kayığın üstünde birikmez (eğer dışarıdaysa) ve kalan nem kayığın içinde kilitlenmez. Muşambayı çadır gibi kullanmak için, iki ağaç veya direk arasına yerden birkaç metre yüksekte bir ip bağlayın. Muşambayı ipin üzerine örtün ve kayığı mini 'çadırına' yerleştirin.

Kayığı Yerde Saklamak

  1. adım 1 düz bir yüzey bulun.
    Düz bir yüzey bulun. Bu, kayığın eşit şekilde dengelenmesini sağlayacaktır. Yaslanabileceği bir duvar olduğundan emin olun. Bir kayığı içeride bir yerde saklamak en iyisidir. Bu onu dışarıdaki unsurlardan koruyacaktır.
    • Bir garaj, bodrum veya kulübe, bir kanoyu saklamak için harika yerlerdir.
  2. adım 2 kayığı yatay olarak yan tarafında saklayın.
    Kayığı yatay olarak yan yatırın. Kayığı yatay olacak şekilde eğin ve kokpiti dışarı bakacak şekilde bir duvara yaslayın. Düz değil, yan yatmış olmalıdır. Duvara belli bir açıyla yaslanacaktır.
    • Bir kayığın yan tarafı en güçlü parçalardan biridir, bu nedenle kolayca göçmez. Ancak tüm bir sezon boyunca, kayığınızın neyden yapıldığına bağlı olarak (örneğin, plastik kolayca ezilir), çökmeye başlayabilir. Bunu önlemek için ayda bir kez diğer tarafına çevirin.
  3. adım 3 kanoyu dikey olarak saklayın.
    Kanoyu dikey olarak saklayın. Yatay olarak yerleştirmek yerine, dikey olarak çevirin ve kokpiti dışarı bakacak şekilde bir duvara yaslayın. Ayakta dururken yerinde tutmak için hafif bir açıda olmalıdır. Ayrıca, kıç tarafı yere değecek ve pruvası tavana doğru olacak şekilde saklamalısınız.
    • Kayığınızı korumak ve yerinde kalmasına yardımcı olmak için altına biraz dolgu koyun. Küçük bir sandığın içine birkaç havlu veya minder yerleştirebilir ve kanonun ucunu içine yerleştirebilirsiniz.
    • Kayığınızı yerinde tutmak için, kayığın üst kısmının her iki tarafının dış kenarına birkaç destek mandal takabilirsiniz.
  4. adım 4 kayığı düz bir şekilde saklamaktan kaçının.
    Kayığı düz bir şekilde saklamaktan kaçının. Kısa bir süre için sorun olmayacaktır, ancak ister yüz yukarı ister yüz aşağı olsun, düz bir şekilde saklamak kayık üzerinde önemli bir baskı oluşturur. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerde düz bir şekilde saklamaktan kaçınmak en iyisidir.
    • Buna kanonun tavana asılması da dahildir. Vinçler kanoları rahatça yoldan çıkarabilir, ancak çok güvenli değildirler ve kano düz durmak zorunda olduğundan, kano üzerinde önemli bir baskı oluşur. Bu nedenle, bir duvara monte etmek daha iyidir.

Kayığın Duvara Monte Edilmesi

  1. adım 1 sağlam bir yapı bulun.
    Sağlam bir yapı bulun. Asla alçıpan veya kontrplaktan bir kayık asmayın. Kayığı destekleyecek sağlam bir ahşap kirişe veya güçlü metal borulara ihtiyacınız vardır. Asmak için iyi bir yer seçmek, kayığın ve duvarın güvenliğini sağlamak için önemlidir.
    • Çoğu duvara montaj depolama sistemi, bunları duvarın çivilerine monte etmenizi gerektirir.
  2. adım 2 halat veya braket tarzı bir depolama sistemi satın alın.
    Halat veya braket tarzı bir depolama sistemi satın alın. Bir halat sistemi, halatları duvarınıza bağlayarak ve halatları kayığınızın etrafına sararak çalışır. Bir braket sistemi, kayığı duvara monte edilen braketlerin üstünde destekleyerek çalışır. Her ikisi de bir kayık asmak için iyi ve güvenli yollardır, ancak braket sistemi daha pahalıdır.
    • Eğimli bir depolama rafını 100 $ karşılığında satın alabilirsiniz. Bu, bir duvara monte edeceğiniz iki büyük braketten oluşan bir depolama rafıdır. Kayığınızı güvenli bir şekilde destekler ve kullanılmadığında yoldan katlanırlar.
    • Bir kayık askısını 25 dolara satın alabilirsiniz. Halatların kancalarla duvara tutturulmasıyla çalışır. Kurulumu kolaydır ve halatlar yerinde tutmak için kayığınızın etrafından dolaşır. Ya da zaten sağlam halatlarınız varsa, kendinizinkini ücretsiz olarak inşa edebilirsiniz!
  3. adım 3 depolama ünitesini duvara takın.
    Depolama ünitesini duvara takın. Bir depolama sistemi satın aldıysanız, kılavuza bakın ve talimatlarını izleyin. Farklı sistemler için farklı kurulum gereklidir.
    • Eğimli depolama rafını takmak için duvarınızın saplamalarını bulmalı ve ardından saplamanın ortasına bir delik açmalısınız. Her seferinde bir direk takacak ve mükemmel seviyede olduklarından emin olacaksınız. Önce direğin üst kısmını, sonra da alt kısmını takacaksınız. Direkler arasındaki mesafeniz kayığınızın boyutuna bağlı olacaktır. Mesafeleri en az kayığın kokpitinin çapı kadar olmalıdır.
    • Kayık askısını takmak için duvar saplamalarını veya tavan kirişlerini bulmalısınız. Daha sonra delikli cıvatalar için bir delik açacaksınız. Aralarındaki mesafe, kayığın toplam uzunluğunun yaklaşık üçte biri kadar olmalıdır. Gözlü cıvataları açtığınız deliğe bükerek vidalayacaksınız. Daha sonra her bir göz cıvatasına bir kanca yerleştireceksiniz. Halat aşağı sarkacak ve kayığın etrafına sarabilirsiniz.
  4. adım 4 kanoyu yan tarafına asın.
    Kanoyu yan tarafına asın. Kanoyu yan tarafına doğru eğin. Kano, kokpiti dışarı bakacak şekilde yatay olarak asılmalıdır. Arka tarafı düz bir şekilde duvara yaslanmalıdır.
  5. adım 5 kayığı kokpitin her iki tarafına takın.
    Kayığı kokpitin her iki tarafına takın. Kokpit kayığın en güçlü kısmıdır. Halatlar veya braketler, her iki tarafta birer tane olmak üzere kayığı kokpitinin hemen dışında desteklemelidir.
  6. adım 6 kanonun düzgün bir şekilde dengelendiğinden emin olun.
    Kanonun düzgün bir şekilde dengelendiğinden emin olun. Bu, kayışların veya braketlerin kayığın her iki ucundan eşit uzaklıkta olduğundan emin olunarak gerçekleştirilir. Onları kokpitin hemen dışına yerleştirerek, oldukça ortalanmış olmalıdır, ancak kayığın konumunu tamamen düz olacak ve bir tarafa veya diğerine doğru eğilmeyecek şekilde ayarlamaktan çekinmeyin.
  7. adım 7 kulplarından asmaktan kaçının.
    Kollarından asmaktan kaçının. Bir kanoyu uçlarındaki taşıma kulplarından asmak uygun görünebilir, ancak bunlar depolama için değildir. Kano, en zayıf noktalarından desteklenerek çok fazla stres altına girecek ve muhtemelen eğrilecektir.

Bir Raf İnşa Etmek

  1. adım 1 pvc boru ve pvc bağlantı parçaları satın alın.
    PVC boru ve PVC bağlantı elemanları satın alın. 1 ft (.3 m) x 4 ft (1.2 m) dikdörtgen çerçeve oluşturmak için 10 feet (3 m) 1 inç (2.54 cm) PVC boru ve 4 PVC bağlantı parçası ve 6 adet 1 inç PVC montaj kelepçesi satın alın. Bu, kayığınızı dikey olarak bir duvara karşı sabitleyecektir.
    • İhtiyaç duymanız halinde fazladan PVC satın alın.
  2. adım 2 pvc çerçeveyi monte edin.
    PVC çerçeveyi monte edin. PVC boruyu bir testere kullanarak kesmeniz ve çerçeveyi ek yerlerinden bağlamanız gerekecektir. İki parçayı 1 ft (.3 m) uzunluğunda ve iki parçayı 4 ft (1.2 m) uzunluğunda kesin. Çok amaçlı PVC yapıştırıcısı kullanarak parçaları ek yerlerinden birbirine yapıştırarak birleştirin. Büyük bir dikdörtgen oluşturacaktır. Çerçeveyi duvara yapıştırmadan önce ek yerlerinin tamamen kurumasını bekleyin.
  3. adım 3 pvc çerçeveyi duvara yapıştırın.
    PVC çerçeveyi bir duvara yapıştırın. Montaj kelepçeleri ile depolama alanınızdaki bir duvara yerden 5 fit (1,52 m) yüksekliğe yerleştirin. Kelepçeleri düz bir çizgi halinde duvarın saplamalarına vidalayın. Her bir saplamaya bir kelepçe vidalayın (saplamalar arasında 16 inçlik standart bir mesafe ile, bu 4 ft'lik bir çerçeve için 6 kelepçe gerektirmelidir), ardından her bir kelepçeyi dikdörtgen çerçevenin aynı tarafına klipsleyin. Bu, çerçeveyi duvara bağlı olarak güvenli bir şekilde yerinde tutacaktır.
    • Kayığınızın boyutuna bağlı olarak daha yükseğe veya daha alçağa monte edin.
  4. adım 4 kayığınızı çerçevenin içine dikey olarak yerleştirin.
    Kayığınızı dikey olarak çerçeveye yerleştirin. Pruvayı rafın alt kısmındaki dikdörtgenden geçirin. Baş taraf dikdörtgen çerçeveden geçecek ve kıç taraf yere değecek şekilde kıç tarafı duvara doğru itin. Kokpit dışarı bakmalıdır. Raf onu yerinde tutacak ve duvara yaslanmasına izin verecektir.
  5. adım 5 kayığı periyodik olarak kontrol edin.
    Kayığı periyodik olarak kontrol edin. Haftada en az bir kez kayığın kaymadığından veya sarkmadığından emin olmak için kontrol edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir kanoyu tavana nasıl asabilirim?
    Bir kayığın tavana asılması tavsiye edilmez. Bu onu saklamak için iyi bir yol değildir çünkü düz asılması gerektiğinden kayık üzerinde çok fazla baskı oluşturur. Bunun yerine, yan tarafındaki bir duvara asın.

Video

İpuçları

  • Kanonuzu dikey olarak saklayamıyorsanız, kanoyu zeminde yan yatırın.
  • Kayığınızı iç mekanda saklayamıyorsanız, hem suya hem de UV ışınlarına dayanıklı bir örtü satın alın. Kanoyu örttüğünüzde, yüzeyde kar veya yağmur suyu toplayacak çöküntüler olmadığından emin olun.

Uyarılar

  • Bir kanoyu tutma halkalarından asmayın. Bu sarkmaya neden olacaktır.
  • Kanoyu kolayca kaldıramayacağınız veya indiremeyeceğiniz bir kano saklama aparatı kullanmayın.
  • Kayığınızı tavana asmayın. Düzgün bir şekilde sabitleseniz bile, bu yöntem kayık üzerinde çok fazla baskı oluşturur.
  • Kayığınızı herhangi bir süre boyunca sert zemin üzerinde düz olarak saklamaktan kaçının. Bu, gövdenin çökmesine veya eğrilmesine neden olur.