Okçuluk Yayları Nasıl Saklanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni ve havalı bir yay almak çok eğlencelidir, ancak daha sonra onunla ne yapacağınızı bulmak kafa karıştırıcı olabilir. Odanızın bir köşesine koymaya kalkarsanız, kalıcı hasara yol açma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Neyse ki, doğru kılıf veya yuvaya sahip olduğunuzda bir yayı saklamak gerçekten o kadar da zor değildir. İster evde ister atış poligonunda olun, yayınızı düzgün bir şekilde sakladığınızdan emin olun. Bunun için iyi para ödediniz, bu yüzden düzgün bir şekilde saklayarak mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlayın.

Adımlar

Bir Depolama Birimi Seçmek

  1. adım 1 yayınızı taşıyacak kadar büyük bir saklama seçeneği seçin.
    Yayınızı taşıyacak kadar büyük bir saklama seçeneği seçin. Yayınızın hangi depolama boyutuna ihtiyacı olduğunu belirlemek için uçtan uca ölçün. Ayrıca genişliğini de ölçün. Kılıfların ve kılıfların farklı boyutlarda olduğunu unutmayın. Sahip olduğunuz yayın türü de hangi kılıf boyutunu almanız gerektiğini etkileyecektir.
    • Bileşik bir yayınız varsa, telini çıkarmanız mümkün olmayacaktır. Aldığınız kılıfın veya yuvanın yayınızın şekline ve uzunluğuna uyduğundan emin olun.
    • Recurve yaylar gergin bırakılabilir veya depolamadan önce gerginlikleri çıkarılabilir. Bir recurve yayınız varsa, uçları veya kolları, gergin olmadığında sizden uzağa doğru kıvrılır, bu nedenle bir saklama yöntemi seçerken bunu aklınızda bulundurun.
    • Takedown recurve yaylar saklanmadan önce her zaman çözülür. Ayrıca, bir yayı birden fazla parçaya ayırabilirsiniz, bu da daha kompakt bir montaj parçası veya kılıf alabileceğiniz anlamına gelir.
  2. adım 2 genel taşıma ve saklama için yumuşak bir kılıf satın alın.
    Genel taşıma ve depolama için yumuşak bir kılıf satın alın. Yumuşak kılıflar hasara dayanıklı kumaştan yapılır. Çeşitli şekil ve boyutlarda gelirler, böylece ne tür bir yayınız olursa olsun uygun bir tane bulabilirsiniz. Yumuşak kılıflar, her gün kullanabileceğiniz düzgün ve makul fiyatlı bir şey aradığınızda en iyi seçenektir. Çoğunda okları ve aksesuarları saklamak için bolca yer sağlayan yan keseler de bulunur.
    • Temel yumuşak kılıflar 10 ila 20 ABD Doları gibi düşük bir fiyata temin edilebilir.
    • Yumuşak kılıfların en önemli avantajlarından biri, yayınızı taşımanın yanı sıra evde uzun süreli saklamak için de kullanabilmenizdir.
    • Yumuşak kılıflar açık havada iyi dayanmasına rağmen, hasar geçirmez değildir. Kumaş eninde sonunda yıpranmaya başlayacaktır. Sert kılıflar kadar uzun ömürlü değildirler.
  3. adım 3 yayınız ek korumaya ihtiyaç duyuyorsa sert bir kılıf alın.
    Yayınız ek korumaya ihtiyaç duyuyorsa sert bir kılıf alın. Sert kılıflar plastikten yapılmıştır, bu nedenle diğer türlere göre hasara karşı daha dayanıklıdırlar. Kılıfın üzerine bir şey koyarsanız, yayınıza zarar vermesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Sert kılıflar, yayınızı avlanmak gibi zorlu dış mekan koşullarına götürdüğünüzde de işe yarar. Çoğu, yayınızla birlikte oklarınızı ve aksesuarlarınızı da saklayabileceğiniz kadar büyüktür.
    • Bazı temel sert kılıfların fiyatı 25 ila 30 dolardır. Diğerleri ise bunun iki ya da üç katına mal olur.
    • Yer sıkıntısı çektiğinizde sert bir çanta çok işe yarar. Örneğin, küçük bir dairede yaşıyorsanız, yayınızı dolu bir arabaya koyuyorsanız veya hatta bir uçağa götürüyorsanız, ekstra destek çok yardımcı olur.
  4. adım 4 daha fazla taşınabilirlik istiyorsanız bir okçuluk sırt çantası kullanın.
    Daha fazla taşınabilirlik istiyorsanız bir okçuluk sırt çantası kullanın. Okçuluk sırt çantaları, özellikle yay taşımak için tasarlanmış özel yastıklı sırt çantalarıdır, ancak depolama için de kullanılabilirler. Bir sırt çantanız varsa, onu asabilir veya hatta evinizin içinde güvenli bir yere koyabilirsiniz. Sırt çantaları kılıflardan çok daha yumuşaktır, bu nedenle yayınızı ezmekten kaçınmak için dikkatli olmalısınız. Bununla birlikte, hareket halindeyken yayınızı saklamak için bir yola ihtiyacınız varsa, bir sırt çantası en iyi seçeneğiniz olabilir.
    • Bazı sırt çantalarının fiyatı 40 ila 50 dolar kadar düşüktür. Ayrıca 100 doların üzerinde olan yüksek kaliteli olanlar da vardır.
    • Sırt çantaları en çok avcılar ya da kros gezilerine çıkan kişiler için uygundur. Bir çantayı yanınızda taşıyamayabilirsiniz, bu nedenle yayınızı korumanın tek yolu bir sırt çantasıdır.
    • Sırt çantaları en iyi recurve yaylar için işe yarar, özellikle de parçalara ayrılanlar için. Bazı sırt çantaları monte edilmiş bir yayı taşıyabilir.
  5. adım 5 yayınızı yerden yüksekte tutmak için bir yay standı kullanın.
    Yayınızı yerden yüksekte tutmak için bir yay sehpası kullanın. Yay standları kamera tripodlarına benzer. Yay sehpasını yere koyar, ardından yayı üzerine monte edersiniz. Yayınızı hem kısa hem de uzun süreli saklama için güvende tutmanın iyi bir yoludur. Bununla birlikte, yayınızı açıkta bırakır, bu nedenle dikkatli olmazsanız yine de potansiyel olarak ona zarar verebilirsiniz.
    • Yay sehpaları çok ucuzdur. Basit bir tanesini 7 ila 12 dolara alabilirsiniz.
    • Yay sehpaları çoğunlukla telli yayları saklamak için kullanılır. Yayı yere koymak onu deforme edebilir. Yaysız yaylar için de kullanılabilir.
    • Yay sehpaları küçük ve ucuzdur. Ayrıca, atış yapmaya gittiğinizde sizinkini de yanınızda götürebilirsiniz.
  6. adım 6 yayınızı asmak için duvara mandallar veya bağlantılar takın.
    Yayınızı asmak için duvara mandallar veya bağlantılar takın. Bir yayı monte etmenin en basit yolu, bir çift mandal almak ve bunları duvara çakmaktır. Yayı mandalların üzerine yerleştirin, böylece güvenli ancak kolayca erişilebilir olur. Daha dekoratif bir seçenek için bir yay rafına yatırım yapın. Raflar ayrıca yayınızı güvenli bir şekilde destekleyen mandallara sahiptir.
    • Mandallar ve raflar yaklaşık 14 ila 60 dolar arasındadır.
    • Asılı mandallar, her biri yayın ağırlığının yarısını destekleyecek şekilde eşit aralıklarla yerleştirilmelidir. Aksi takdirde yapısını bozabilirler.
    • Duvar askıları sadece evde kullanışlıdır. Yayınızı dışarıya çıkardığınız zamanlar için ayrı bir taşıma çantası almanız gerekecektir.
  7. adım 7 aksesuarlarınız varsa ekstra depolama alanı olan bir montaj aparatı veya kılıf alın.
    Aksesuarlarınız varsa ekstra saklama alanı olan bir montaj aparatı veya kılıf alın. Saklayabileceğiniz bazı ekstra ekipmanlar arasında oklar, yedek ip, kol koruması, eldivenler ve ip cilası bulunur. Fazladan malzeme taşımayı planlıyorsanız, bunun için yeriniz olduğundan emin olun. Ekstra teçhizat genellikle yayınızla birlikte saklanabilir ve birçok kılıfta her şeyi düzenli tutmak için yararlanabileceğiniz yan cepler bulunur. Standlar ve bağlantılar gibi daha temel depolama sistemleri bu lükse sahip olmayacaktır.
    • Çok kompakt bir kılıf kullanırken dikkatli olun, çünkü yayınızla birlikte saklamak istediğiniz her şeyi saklayacak yeriniz olmayabilir.
    • Nişangahlar ve susturucular gibi bazı aksesuarlar bir saklama tüpü içinde gelir. Saklama tüplerinde aksesuarlarınız varsa, tüpleri yayınızın çantasına dahil edip edemeyeceğinizi belirleyin.
    • Diğer bir seçenek de aksesuarları yayınızdan ayrı olarak taşımaktır. Gerektiğinde ayrı taşıyıcılar satın alın. Örneğin, okları taşımak için bir ok tüpü veya aletleri taşımak için bir tacklebox alın.

Saklama için Yayı Paketleme

  1. adım 1 i̇pi çıkarın
    Ahşap bir yayınız varsa ipi çıkarın. Ahşap recurve yayları uzun süre yayda bıraktığınızda deforme olur. Bunu önlemek için yayın uçlarına yay kirişi adı verilen bir aksesuar takın. Yayı yere doğru çekin ve iki ayağınızla tutun. İpi gevşeyene kadar yayı kaldırın, ardından yayınızdan ayırmak için çözün.
    • Bir recurve yay, bir teli olan ve ekstra parçaları olmayan geleneksel bir yaydır. Recurve yayları ayırt etmenin bir yolu da uçlarına bakmaktır. Yay gergin olmadığında sizden uzağa doğru kıvrılırlar.
    • Bileşik yaylar alüminyum veya karbondan yapılır ve teli yerinde tutan makaralara sahiptir. Bu tür bir yayla, değiştirmediğiniz sürece teli asla çıkarmanız gerekmez.
    • Pek çok modern recurve yay sentetik malzemeden yapılmıştır. Ahşap yaylardan daha güçlüdürler, bu nedenle yayı bir ay gibi uzun bir süre saklamadığınız sürece teli çıkarmanız gerekmez.
  2. adım 2 daha kolay saklama için geri çekilebilir yayları ayırın.
    Daha kolay saklama için geri dönüşlü yayları ayırın. Yayın nasıl ayrılacağı hakkında özel bilgi için üreticinin talimatlarını kontrol edin. Genel olarak, önce bir yay gergisi kullanarak ipi gevşetmeniz gerekir. Ardından, ayrı olarak saklamak için ipi çözün. Son olarak, uzuvları bir arada tutan cıvataları çıkarmak için bir alyan anahtarı veya bir anahtar kullanın.
    • Takedown recurve yaylar, daha küçük parçalara ayrılmak için tasarlanmış tek türdür. Eğer böyle bir yayınız varsa, daha kolay saklamak için parçalarına ayırabilirsiniz.
    • Yayınızı büyük bir çantada veya yuvada saklıyorsanız parçalarına ayırmanız gerekmez. Takedown recurve yayınız olsa bile, bütün olarak bırakmanızda bir sakınca yoktur.
  3. adım 3 yayı mikrofiber bir bezle silerek temizleyin.
    Yayı mikrofiber bir bezle silerek temizleyin. Yay üzerinde kalan kalıntıları gidermek için ip dahil her parçayı silin. İnatçı kalıntıları gidermek için bir otomotiv parlatma bileşeni uygulayabilirsiniz. Mikrofiber bir bezle yayın üzerine sürün. Yay ile birlikte saklamayı planladığınız tüm aksesuarları da temizleyin.
    • Yayınızı kullanmayı her bitirdiğinizde bunu yapmalısınız. Bu şekilde, depoda hasar görme olasılığı azalır. Ayrıca yayınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
    • Otomotiv cilası, yayınız depolanırken elden çıkabilecek küf gibi şeylerden kurtulmak için de harikadır. Yayınızın tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olun!
  4. adım 4 kirişi bir çubuk kiriş cilası ile cilalayın.
    Kirişi bir çubuk kiriş cilası ile cilalayın. Balmumu çubuğunun üzerindeki sargıyı soyun ve ardından kirişe doğru bastırın. İyice kaplanana kadar her iki uçtaki tüm tel boyunca hafifçe ovalayın. Daha sonra parmaklarınızı kullanarak balmumunu telin derinliklerine masaj yaparak yedirin. İşiniz bittiğinde, ipin üzerinde görünür bir balmumu kalıntısı görememelisiniz.
    • Balmumu, saklama sırasında telin yıpranmasını veya nem emmesini önler.
    • İpinizin uzun ömürlü olması için yaklaşık 2 haftada bir cilalayın. Pürüzlü veya kuru hissetmeye başlarsa, yeni bir kat balmumu sürün.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda yay parçalarını ceplerin içinde saklayın're using a case.
    Eğer bir kılıf kullanıyorsanız, yay parçalarını ceplerin içinde saklayın. Yayı, sahip olduğunuz saklama ünitesinin türüne göre saklayın. Genelde kılıfların ortasında yayı yan yatırdığınız büyük bir yer vardır. Oklar veya işaretler gibi aksesuarları ayrı yan ceplere yerleştirin.
    • Yayın ana parçalarını bir arada tutun. Takedown bir yayınız varsa, yayın kolları ve ipi birbirine uyar. Bazı kılıflarda her parça için ayrı yuvalar vardır.
    • Aksesuarlar genellikle kılıfın içinde saklanabilir. Birçoğu ayrı saklama tüpleriyle birlikte gelir veya kullanmak isterseniz ekstra saklama tüpleri satın alabilirsiniz.
  6. adım 6 yayı asın, böylece's off the ground if you have a mount.
    Eğer bir montaj aparatınız varsa yayı yerden yüksekte olacak şekilde asın. Ayak tipi montajlar için, yayı dış kenarı montaja dayanacak şekilde yerleştirin. Hasar görmemesi için yayın yerden yüksekte olduğundan emin olun. Asılı montajlar için, yayı montaj mandallarının üstüne kaydırın. Yay mandalların üstünde duracak ve yere hiç yaklaşmayacaktır.
    • Ne tür bir yayınız olursa olsun, onu asabilirsiniz. Hepsi aynı şekilde asılır. Yayınızı sık kullanıyorsanız asmak iyi bir seçenektir, çünkü duvardan çekip gidebilirsiniz.
    • Bir yayı başarılı bir şekilde asmak tamamen ağırlığını dengelemekle ilgilidir. Asma mandallarının yayın uçlarından aynı uzaklıkta olması gerekir, böylece saklama sırasında şekli değişmez.
    • Aksesuarların genellikle yaydan ayrı olarak saklanması gerekir. Bunları ayrı saklama tüplerinde veya bir yay çantasında saklayabilirsiniz.

Güvenli Bir Saklama Yeri Seçmek

  1. adım 1 sıcaklığın sabit olduğu serin bir nokta seçin.
    Sıcaklığın sabit olduğu serin bir yer seçin. Örneğin, yayı karanlık bir dolabın arkasına taşıyın veya sabit bir rafa koyun. Ayrıca, özellikle asıyor veya monte ediyorsanız, gün boyunca sabit kalan bir odada da bırakabilirsiniz. Aşırı sıcaklıklardan veya sıcaklığın zaman içinde çok fazla değişebileceği yerlerden kaçınmaya çalışın.
    • Örneğin, yayınızı ısıtıcılardan ve klimalardan uzak tutun. Sıcaklık değişimi, kılıf içinde olsa bile yayınıza zarar verebilir.
    • Yayınızı asla sıcak bir arabada bırakmayın. Isı, yayınızın zamanla bükülmesine neden olacaktır.
  2. adım 2 yayı nem ve rutubetten uzak tutun.
    Yayı nem ve rutubetten uzak tutun. Güvenlik için yayınızı iklim kontrollü bir alanda saklamanız önemlidir. Örneğin bir garajda veya nemli bir bodrumda bırakmamalısınız. Sızdıran borular veya klimalar gibi su kaynaklarından uzaklaştırın. Depodayken ıslanmayacağından emin olun.
    • Su ahşap yaylar için çok kötüdür, ancak sentetik olanları da mahveder. Yayın eğrilmesine ve üzerinde küf oluşmasına neden olabilir.
  3. 3. adım yayın kazanacağı bir yer seçin't get stepped on.
    Yayın üzerine basılmayacağı bir yer seçin. Yayınızı yumuşak bir kılıfta veya sırt çantasında tutuyorsanız bu büyük bir sorun olabilir. Üzerine ağır bir şey koyarak yayı kolayca ezebilirsiniz. Yayı, dolaptaki boş bir raf gibi zarar görmeyeceği bir alanda tutmaya çalışın. Yüksek bir yere koyarsanız, devrilmeyeceğinden emin olun.
    • Yayınızı asıyor veya monte ediyorsanız, depolama ünitesinde güvenli olduğundan emin olun. Aksi takdirde, yanınızdan geçerken yere düşebilir.
    • Yayınızı arabada, uçakta veya başka bir kalabalık yerde taşırken dikkatli olun. Kolayca ezilebilir. Sıkışık ortamlarda yayı sert bir çantada tutmak en iyisidir.
  4. adım 4 çocukların görebileceği bir yer seçin't reach the bow.
    Çocukların yaya ulaşamayacağı bir yer seçin. Hasar görmesini önlemek için yayı yükseğe koymak daha iyidir. Yayı kutusuyla birlikte yüksek bir rafa taşıyın veya bir duvar askısına asın. Okları da ayrı bir yerde saklayın. Bunu yapmak evinizin güvende olmasını sağlayacaktır.
    • Evcil hayvanınız varsa, yayı da güvenli bir yere koyun.
    • Bileşik yayınız varsa, bir çocuğun ellerinden uzak tutmak için ekstra özen gösterin. İpi çıkarmanız gerekmediğinden, her zaman kullanıma hazır olacaktır.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Ne tür bir yayınız olursa olsun, onu yere yaslamak eninde sonunda deforme edecektir.
  • Yaylar zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak yine de oldukça kırılgandırlar. Yayınızın uzun ömürlü olmasını sağlamak için, uygun temizlik ve depolama yoluyla ona iyi bakın.
  • Okçuluk poligonlarında, aktif olarak atış yapmadığınız zamanlarda yayınızı saklamanız için genellikle yay yuvaları veya rafları bulunduğunu unutmayın. Yayınızı yere yaslamaktan ve potansiyel olarak zarar vermekten kaçınmak için bu noktalardan yararlanın.

Uyarılar

  • Yanlış depolama yayınıza zarar verebilir. Yayınızı mümkün olduğunca uzun süre iyi durumda tutmak için her zaman temizlemek için zaman ayırın ve kullanmadığınız zamanlarda kaldırın.
  • Okları çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklamaya ve atışınız bittikten sonra toplamaya özen gösterin. Keskindirler ve yerde olsalar bile ciddi yaralanmalara neden olabilirler.
  • Güvenlik için, evinizin yakınında veya diğer insanların olabileceği bir alanda yay kullanmayın. Bir okçuluk poligonuna veya kullanımının yasal olduğu başka bir yere götürün.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yay saklama kutusu
  • Mikrofiber bez
  • Saklama tüpleri (isteğe bağlı)
  • Otomotiv cilası (isteğe bağlı)