Fırtına Kovalamacası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

1950'lerde bir Kuzey Dakota sakini şiddetli bir fırtınaya maruz kaldı. Bu olay onda yıkıcı fırtınalar hakkında daha fazla bilgi edinme isteği uyandırdı. Fırtına takibi sonraki birkaç on yıl boyunca yavaş yavaş popülerlik kazandı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, fırtına takipçileri canlı güncellemeler alabildikleri ve diğer fırtınaları takip edebildikleri için yeni avantajlara sahip oldular. Fırtına takipçileri sadece fırtınaları kovalamakla kalmıyor, aynı zamanda bu tehlikeli olayların fotoğraflarını ve videolarını da çekebiliyorlar.

Adımlar

  1. adım 1 oldukça ağır, eşyalar için çok yer olan bir araç kiralayın ya da satın alın; tercihen bir suv ya da minivan.
    Tercihen bir SUV ya da minivan olmak üzere, oldukça ağır ve eşyalarınız için bolca yer olan bir araç kiralayın ya da satın alın. Benzin göstergesine çok dikkat edin çünkü bir kasırgadan sadece birkaç metre uzaktayken benzininizin bitmesi isteyeceğiniz son şeydir. Aracınızın mümkün olduğunca hızlı ya da ağır olmasına dikkat edin; hızlı olsun ki çabucak kaçabilesiniz ya da ağır olsun ki hortumla yakın temasa geçmeniz durumunda aracınız rüzgara dayanabilsin. Dünyadaki en ideal fırtına kovalama aracı T.I.V.'dir (Tornado intercept vehicle), ancak bu araç bir IMAX film yapımcısı tarafından elle yapılmıştır ve yapımı on binlerce dolara mal olmaktadır. Fırtına kovalamayı bir kariyer haline getirmek istediğinize karar verirseniz böyle bir araç yaratmayı seçebilirsiniz.
  2. adım 2 seçtiğiniz aracı gerekli acil durum aydınlatması, ham telsizleri, arama ve kurtarma ekipmanları ve konfor temelleri ile donatın.
    Seçtiğiniz aracı gerekli acil durum aydınlatması, HAM telsizleri, arama ve kurtarma teçhizatı ve konfor temelleri ile donatın. Acil durum aydınlatması yalnızca fırtınaya doğru hızla ilerlediğiniz konusunda insanları uyarmak için yararlı olmayabilir. Fırtına geçtikten sonra sizi ve aracınızı enkazda bulmaya yardımcı olmak için kurtarma ekiplerine bir işaret görevi görecektir. Aracınızı en az 1/4 inç kalınlığında çelik kaplama veya en azından çelik hasır ağ ile zırhlamanız gerekebilir. Unutmayın, bu araçta çok fazla zaman geçirebilirsiniz ve rahat olmak istersiniz. Ayrıca, uygun SKYWARN eğitim sınıfını aldığınızdan emin olun ve ardından resmi bir fırtına gözlemcisi olabilmeniz için çıkartmaları alın.
  3. adım 3 i̇sminizi belirleyin...
    İnternete girerek ve niteliklerinizi Facebook'ta ve fırtına kovalamaya adanmış çevrimiçi forumlarda yayınlayarak adınızı bir fırtına kovalayan olarak oluşturun. Sahaya çıktığınızda insanların kim olduğunuzu bilmesi ve işinizi yapabilmeniz için size yer açması için kendinizi tanıtmanız ve bir isim yapmanız gerekir.
  4. adım 4 bulduğunuz hortumları filme almak için bir imax kamera veya mümkün olan en yüksek kaliteli kamerayı satın alın.
    Bulduğunuz hortumları filme almak için bir IMAX kamera veya mümkün olan en yüksek kaliteli kamerayı satın alın. Sinirlerinizin sizi yenmesine izin vermeyin; geri çekilme zamanı gelmedikçe çekmeye devam edin.
  5. adım 5 her zaman deponuz dolu olsun.
    Her zaman deponuz dolu olsun. Bir hortumdan sadece birkaç metre ötede boş bir depo, fırtına kovalama dünyasında oyunun bitmesi demektir.
  6. adım 6 bir fırtına takip ekibiniz olsun; bir kişi araç kullansın, bir kişi kamerayı idare etsin ve bir kişi de yakındaki hortumları tespit etsin.
    Bir fırtına takip ekibiniz olsun; bir kişi araç kullansın, bir kişi kamerayı idare etsin ve bir kişi de yakındaki hortumları tespit etsin. İşler birbirinin yerine geçebilir ancak kovalamaca sırasında kendinizi işinize adayın.
  7. adım 7 yerel hava durumunu görebilmeniz ve yakındaki fırtınaları takip edebilmeniz için internet erişimi olan bir dizüstü bilgisayarınız olsun.
    Yerel hava durumunu görebilmeniz ve yakındaki fırtınaları takip edebilmeniz için İnternet erişimi olan bir dizüstü bilgisayarınız olsun.
  8. adım 8 bulduğunuzda...
    Bir hortum bulduğunuzda enkazın olmadığı bir alandan (açık bir alan) geçene kadar bekleyin, hortumun bir mil yakınında durun ve aracınızdan inin ve mümkün olduğunca uzun süre çekim yapın. Eğer hortum sizden uzaklaşıyorsa onu göremeyene kadar çekin. Hortum size yaklaşıyorsa, rüzgarın sizi savurmaya başladığını hissettiğinizde aracınıza binin ve geri çekilin. Geri çekilme sırasında kasırgayı filme almayı tercih edebilirsiniz.
  9. adım 9 i̇nsanların hatırlayacağı bir takım ismi ve bir takım logosu oluşturun.
    İnsanların hatırlayacağı bir takım adı ve bir takım logosu oluşturun.
  10. adım 10 i̇nternette bir fırtına kovalama forumuna katılın.
    İnternette bir fırtına kovalama forumuna katılın. Profesyonelleri tanıyın, sorular sorun ve hikayeler paylaşın.
  11. adım 11 tüm ciddiyetimle...
    Tüm ciddiyetimle söylüyorum, meteorolojiyi, özellikle de şiddetli hava koşullarının mekaniğini tam olarak anlamadan HİÇ KİMSE dışarı çıkıp hortum kovalamaya çalışmamalıdır. Ayrıca radyal hız, radarlardaki deniz mili aralıkları gibi bir radarın nasıl okunacağını anlamalı, NEXTRAD'ın ne olduğunu anlamalısınız. Bunun gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Yılların deneyimini gerektirir. Bazen bu işi yıllardır yapan uzmanlar bile hata yapar ve zarar görürler. Fırtına kovalamak istiyorsanız, saygın bir fırtına kovalama tur şirketi arayın ve bir tur rezervasyonu yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir çocuk olarak, nasıl fırtına avcısı olabilirim?
    Skywarn gibi yerel bir kursa gidip gidemeyeceğinize bakın. Ardından, ailenizle fırtına takipçiliğine olan ilginiz hakkında konuşun ve sizi götürmeye istekli olup olmadıklarına bakın.
  • Soru
    Bir IMAX'e ihtiyacım var mı, yoksa fırtına kovalamacası için sadece bir kamera kullanabilir miyim?
    IMAX kullanmanıza gerek yok, ancak yüksek kaliteli bir kameraya sahip olmanız tercih edilir.
  • Soru
    EF6 kasırgası diye bir şey var mı? Eğer varsa, ne yapmalıyım?
    Hayır, EF6 diye bir şey yoktur. Ölçek EF0'dan EF5'e kadar gider. Herhangi bir fırtına sırasında, pencerelerden uzakta bir yeraltı/merkezi odaya gitmelisiniz.

İpuçları

  • Dikkat çekmek için bir sürü parlak sarı 'Blinky Lights' takın.
  • Geri çekildiğinizde geri çekilebileceğiniz güvenli bir yer olduğundan emin olun.
  • Mesafenizi bilin, çok yaklaşmayın, şansınızı zorlamayın ve asla çekirdeğe yumruk atmayın.

Uyarılar

  • Fırtına kovalamacası çok tehlikelidir, her zaman dikkatli olun. Kovalamaca sırasında yanınızda çocuk bulundurmayın.
  • Geri çekilmeniz sırasında bir üst geçidin altından geçmeyin. Hortumdan çıkan rüzgarlar vakum etkisi yaratır.
  • Bazı eyaletler ve ülkeler, hem araç sürücüsünün hem de dikkati dağılmış halde araç kullanan birinin çevredeki diğer sürücüler için yarattığı tehlikeler nedeniyle fırtına kovalamayı yasaklamıştır. Yasadışı olduğu ortaya çıkabilecek bir şeye çok fazla para yatırmadan önce yerel eyalet ve belediye yasalarınızı kontrol edin.
  • Bir kasırga size doğru gelirken arabada olmayın. Dışarı çıkmayın veya ondan kaçmaya çalışmayın!
  • TEHLİKE: Bazı insanlar fırtına kovalamak için hayatlarını riske atıyor. Eğer bunu düşünüyorsanız, en kötüsüne hazırlıklı olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir araç
  • Yüksek kaliteli bir kamera
  • Bir fırtına takip ekibi
  • Bir takım adı
  • Bir takım logosu
  • İyi bir gözcü
  • GR2Analyst veya GRLevel3 gibi iyi bir Doppler radarı
  • Diğer sürücüleri dikkat dağınıklığınıza karşı uyarmak için aracınızda birden fazla uyarı ışığı ve/veya çıkartma