Bir Kriket Sopası Nasıl Güçlendirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kriket sopaları, özellikle kullanılmadan önce uygun şekilde güçlendirilmezlerse çatlamaya eğilimlidirler. Kriket sopanızı sertleştirmek için önce sopaya keten tohumu yağı sürmeniz gerekir. Daha sonra tahta bir tokmakla sopadaki ahşap lifleri düzleştirerek sopayı sertleştirebilir veya vurabilirsiniz. Etiketinde 'önceden vurulmuş' yazsa bile kriket sopanızı kullanmadan önce her zaman güçlendirmelisiniz. Doğru şekilde yapılırsa, sopanızı güçlendirecek ve oynarken çatlama olasılığını azaltacaktır.

Adımlar

Sopanızı Yağlayın

  1. adım 1 ham keten tohumu yağı satın alın.
    Ham keten tohumu yağı satın alın. Ham keten tohumu yağını kriket mağazalarından, spor mağazalarından ve internetten satın alabilirsiniz. Ham keten tohumu yağı, sopanızdaki ahşabın birbirine bağlanmasına ve genişlemesine yardımcı olacak, bu da sopanızı vurduğunuzda çatlamayı önleyecektir.
    • Diğer yağlar işe yaramayacaktır.
    • Kaynatılmış veya pişirilmiş keten tohumu yağı almayın çünkü o kadar etkili değildir.
  2. adım 2 1 çay kaşığı (4,9 ml) yağı temiz bir bezle sopaya sürün.
    1 çay kaşığı (4,9 ml) yağı temiz bir bezle yarasaya sürün. 1 çay kaşığı (4,9 ml) ham keten tohumu yağını doğrudan sopanın düz tarafına dökün. Daha sonra temiz bir bez kullanarak yağı sopanın yüzüne ve kenarlarına eşit şekilde sürün. Sopanın üzerine 1 çay kaşığından (4,9 ml) fazla yağ sürmeyin, aksi takdirde aşırı yağlamış olursunuz.
    • Aşırı yağlanmış yarasalar koyu görünecek, dokunulduğunda kaygan bir his verecek ve keten tohumu yağı kokacaktır.
    • Sopaya yağ sürdüğünüzde hafifçe koyulaşmalıdır.
    • Sopanın sapına, ucuna veya yuvarlak arka tarafına yağ sürmeyin.
  3. adım 3 yağı 24 saat kurumaya bırakın ve işlemi 2 kez tekrarlayın.
    Yağı 24 saat kurumaya bırakın ve işlemi 2 kez tekrarlayın. Yağ yarasanın liflerine nüfuz edecektir. Sopanın tamamen yağlandığından emin olmak için keten tohumu yağı ile işlemi 2 gün daha tekrarlayın.
    • Birden fazla uygulama yarasa tarafından daha fazla yağın emilmesini sağlayacaktır.

Sopanızı Vurmak

  1. adım 1 sopanın yüzüne tahta bir tokmakla vurun.
    Sopanın yüzüne tahta bir tokmakla vurun. Sopada sığ bir girinti oluşturacak şekilde yüzüne orta kuvvette vurun. Yumuşak başlayın ve tokmakla daha rahat ettikçe yüze daha sert vurun. Sopayı çukurlaştırmak için oldukça sert vurmanız gerekebilir, ancak bunu sopayı kıracak kadar sert yapmayın.
    • Girintiyi oluşturup oluşturmadığınızı görmek için kriket sopanızı ışığa tutun.
  2. adım 2 çentik açılana kadar sopanın yüzüne vurmaya devam edin.'s completely level.
    Tamamen düz olana kadar sopanın yüzüne vurmaya devam edin. Amaç, kriket sopasının yüzünü yaptığınız ilk girintiyle aynı yüksekliğe getirmektir. Sopanın yüzüne orta kuvvette vurmaya devam edin. Üstten başlayın ve sopanın tüm yüzü aynı yüksekliğe gelene kadar vurmaya devam edin.
    • Bu işlemin düzgün bir şekilde tamamlanması yaklaşık 6 saat sürer. Sopayı vurmak için ne kadar çok zaman harcarsanız, çatlama olasılığı o kadar azalır.
  3. adım 3 sopanın kenarlarına vurun.
    Sopanın kenarlarına vurun. Sopanın kenarına doğrudan vurmayın yoksa çatlatabilirsiniz. Bunun yerine, sopanın yüzü ile kenarının 45 derecelik bir açıyla birleştiği alana vurun. Sopanın üst kısmından başlayın ve aşağıya doğru ilerleyin. İşiniz bittiğinde, her ikisi de vurulana kadar diğer kenar üzerinde çalışın.
    • Kriket sopasının kenarları genellikle içeri vurulmadığında çatlar.
  4. adım 4 tokmakla sopanın ayak ucuna vurun.
    Tokmakla sopanın ayak ucuna vurun. Parmak ucu sopanın bıçağının ucundadır ve genellikle kriket sopanızın en ince kısmıdır. Sopanın ön yüzünde uyguladığınız yöntemin aynısını kullanın, ilk baskıyı yapın ve ardından parmak ucunun geri kalanını düzleştirin.

Sertleştirme İşleminin Tamamlanması

  1. adım 1 çatlakları doldurmak için sıvı süper yapıştırıcı kullanın.
    Çatlakları doldurmak için sıvı süper yapıştırıcı kullanın. Sopanızda vurma işlemi sırasında herhangi bir çatlak oluşursa, bunları sıvı süper yapıştırıcı ile doldurabilirsiniz. Süper yapıştırıcıyı internetten veya bir nalburdan satın alın. Çatlağın içine az miktarda yapıştırıcı sıkın ve yapıştırıcının kapağı ile etrafa yayın.
    • Sopayı kullanmadan önce yapıştırıcının 24 saat kurumasını bekleyin.
  2. adım 2 sopayı bir hafta kurumaya bırakın.
    Sopayı bir hafta kurumaya bırakın. Sopanızın keten tohumu yağını tamamen emmesine izin vermek isteyeceksiniz, bu da yaklaşık bir hafta sürecektir. Tamamen kuruduğunda, sopayı olduğu gibi kullanabilir veya oynarken çatlakları önlemek için sopaya bir yüz bandı uygulayabilirsiniz.
    • Yağ kurudukça sopayı doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
  3. adım 3 gelecekteki çatlakları önlemek için sopaya sopa yüzü bandı uygulayın.
    Gelecekteki çatlakları önlemek için sopaya yüz bandı uygulayın. Kriket sopası yüz bandı bir kriket mağazasından veya internetten satın alınabilir. Yüz bandının arkasını soyun ve yapışkan tarafı sopanızın düz tarafına yerleştirin. Bandın kenarlarını sopanın kenarlarının etrafına sarın.
    • Banttaki kabarcıkların üzerini düzeltmek için bir kredi kartı kullanın.
  4. adım 4 nemi uzaklaştırmak için sopanızın ucuna bir parmak koruyucu yapıştırın.
    Nemi uzaklaştırmak için sopanızın ucuna bir parmak koruyucu yapıştırın. İnternetten veya bir kriket mağazasından parmak koruyucu satın alabilirsiniz. Parmak koruyucu kauçuk veya plastikten yapılır ve sopanızın ucuna takılır. Parmak koruyucunun arkasına ve sopanızın düz ucuna süper yapıştırıcı sürün. Parmak koruyucuyu sopaya yapıştırın ve sopanın etrafındaki fazlalığı makasla kesin.
    • Parmak koruyucu, sopanızı ıslak zemine vurduğunuzda suyun emilmesini önleyecektir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Sopayı bir tokmakla ne kadar süreyle vurmalıyım?
    Sopayı vurmak için en az 6 saat harcamayı planlayın. İsterseniz bu süreyi birkaç güne bölebilirsiniz.
  • Soru
    Yağlama işlemini elyaf tabakalı bir sopada kullanabilir miyim?
    Sopa önce yağlanmalı, ardından elyaf levha eklenmelidir. Yağı elyaf tabakanın üzerine koymayın.
  • Soru
    Sopada çatlaklar olduğunda, yağ mı kullanmalıyım yoksa balmumu veya yapıştırıcı ile mi kaplamalıyım?
    Çatlakları kapatmak için yapıştırıcı kullanmak en iyisidir. Çatlak bir sopayı yağlamayın. Daha fazla bilgi için 'Kriket Sopası Nasıl Onarılır' bölümüne göz atın.

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ham keten tohumu yağı
  • Temiz bez
  • Tahta tokmak
  • Kriket sopası yüz bandı (isteğe bağlı)