Futbol Kramponları Nasıl Esnetilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni futbol kramponlarınız biraz dar geliyorsa, onları hızlı bir şekilde esnetmeye yardımcı olabileceğiniz birçok yol vardır. Kramponlarınızı esnetmek için içinde yürümeden önce suyla nemlendirmek veya saç kurutma makinesiyle ısıtmak gibi bir yöntem deneyin. Futbol kramponlarını giymek zorunda kalmadan esnetmek için bir ayakkabı sedyesi kullanmayı veya gazete kağıdı ile doldurmayı düşünün. Ayakkabılarınızın ucu çok sıkıyorsa ve ayak parmaklarınız buruşmuşsa, bu farklı bir çifte ihtiyacınız olduğunun işaretidir.

Adımlar

Botlarınızı Esnetmek İçin Giyin

  1. adım 1 botlarınızı doğal bir şekilde alıştırmak için evin içinde giyin.
    Kramponlarınızı doğal bir şekilde alıştırmak için evin içinde giyin. Spor çoraplarınızı giyin ve kramponlarınızın içine girin. Ev işleri yaparken, yemek pişirirken veya ailenizle takılırken evin içinde giyin. En az 30 dakika boyunca giyin, ayaklarınızı acıtmaya başlarsa çıkarın.
    • Daha kalın çoraplar veya birden fazla çift çorap giymek, kramponların daha hızlı esnemesine yardımcı olacaktır.
    • Botlarınız belirli noktalarda ayağınıza sürtünüyorsa, su toplamasını önlemek için bu noktaları yara bandı ile kapatın.
  2. adım 2 botlarınızı ve çoraplarınızı kurudukça esnetmek için suyla nemlendirin.
    Botlarınızı ve çoraplarınızı kururken esnetmek için suyla ıslatın. Çoraplarınızı ve botlarınızı ıslatmak için bir sprey şişesine su doldurun ya da suyu doğrudan her bir parçanın üzerine dökün. Botlarınızın ve özellikle çoraplarınızın güzel ve nemli olduğundan emin olun. Çoraplarınızı ve botlarınızı giyip 30 dakika ila bir saat boyunca giyerek kurumalarını ve ayaklarınıza uyum sağlamalarını bekleyin.
    • Normal ılık veya soğuk musluk suyu kullanın.
    • Ayakkabılarınız kururken ayaklarınızı hareket ettirin, futbol ısınması yapın ya da sadece ayak parmaklarınızı oynatın.
    • Botlarınızı giymeden önce su toplamasını önlemek için su toplaması olabileceğini düşündüğünüz bölgelere vazelin sürün.
  3. adım 3 botlarınızı ısı kullanarak esnetmek istiyorsanız saç kurutma makinesi kullanın.
    Botlarınızı ısı kullanarak esnetmek istiyorsanız saç kurutma makinesi kullanın. Bir çift kalın çorap giyin ve üzerine kramponlarınızı giyin. Saç kurutma makinesini yüksek ısı ayarına getirin ve kramponları 5'er dakika ısıtın. Saç kurutma makinesinin başlığını tek bir yerde çok uzun süre tutmaktan kaçının ve bunun yerine saç kurutma makinesini ayakkabının yüzeyinde yavaşça hareket ettirerek ısıyı kramponu esnetmek için kullanın.
    • Her bir botu saç kurutma makinesi ile ısıttıktan sonra, esnemeye devam etmeleri için ayakkabıları 10-20 dakika daha giymeye devam edin.
  4. adım 4 botlarınızı yeniden şekillendirmek için 10 dakika boyunca sıcak suya daldırın.
    Kramponlarınızı yeniden şekillendirmek için 10 dakika boyunca sıcak suya daldırın. Futbol çoraplarınızı ve botlarınızı ayağınıza geçirin. Ayaklarınızı her ikisinin de aynı anda sığabileceği büyüklükte bir kova veya leğene yerleştirin. Leğenin içine sıcak su dökün, yanları ve parmak uçlarını suya daldırın ancak bağcıkların üzerine çıkmayın (veya ayakkabılarınızda bağcık yoksa bağcıkların olduğu yere). Botları sıcak suda 10 dakika bekletin ve ardından kurumaya başladıkça 30 dakika daha giymeye devam edin.
    • Kaynar veya çok sıcak su kullanmaktan kaçının, çünkü bu ayakkabılarınızdaki yapıştırıcıya zarar verebilir (ayrıca ayaklarınızı yakabilir!)
    • Sıcak su ayakkabının esnek olmasına yardımcı olur ve kurudukça botları giymek ayakkabının ayağınıza göre şekillenmesine yardımcı olur.
    • Ayakkabılarınız deriden yapılmışsa, çatlamamaları için sudan çıktıktan sonra üzerlerine deri yumuşatıcı uygulayın.
  5. adım 5 varsa, botlarınızı rahatça bağlamak için ayakkabı bağcıklarınızı gevşetin.
    Varsa, botlarınızı rahatça bağlamak için ayakkabı bağcıklarınızı gevşetin. Botlarınızda ayakkabı bağcıkları varsa, onları sıkı hissettiren sadece bağcıklar olabilir. Bağcıkları ayakkabının ucuna kadar gevşetin ve ayakkabıyı ayağınıza geçirin. Ayakkabının dilini rahat olacak şekilde ayarlayın ve bağcıkları ayağınızın etrafında yeniden sıkın.
    • Daha iyi oturması için aynı şeyi diğer ayakkabıyla da yapın.

Futbol Kramponlarını Giymeden Esnetme

  1. adım 1 botların her tarafını germek için bir ayakkabı sedyesi kullanın.
    Botların her tarafını esnetmek için bir ayakkabı sedyesi kullanın. Satın alabileceğiniz, ayakkabınızın parmak uçlarından yanlarına kadar her yerini esnetecek birçok farklı türde ayakkabı sedyesi vardır. Ayakkabı sedyesini ayakkabınızın içine yerleştirin ve ayağınızı sıkan bölgeleri esnetene kadar sedyeyi ayarlayın. Botunuzu 24 saat boyunca ayakkabı sedyesinde bırakın.
    • Örneğin, ayakkabınızı daha geniş yapmak istiyorsanız, iki yönlü bir sedye kullanırsınız.
    • Ayakkabı sedyelerini yerel büyük mağazanızda, ayakkabı mağazanızda veya internette bulabilirsiniz.
  2. adım 2 dondurucuda esnetmek için botlarınızın içine su dolu plastik bir torba yerleştirin.
    Dondurucuda esnetmek için botlarınızın içine su dolu plastik bir torba yerleştirin. Botlarınızın her birine ayak parmaklarına kadar ulaşacak şekilde bir plastik torba yerleştirin. Her bir plastik torbayı ayakkabıyı dolduracak şekilde suyla doldurun ve torbayı düğümleyerek veya fermuarını çekerek kapatın. Ayakkabıları dondurucuya yerleştirerek suyun soğudukça genleşmesini ve her bir botu esnetmesini sağlayın.
    • Suyun tamamen donması için botlarınızı bir gece boyunca dondurucuda bırakın.
    • Plastik poşetleri ayakkabılarınıza yerleştirmeden önce içlerinde delik olmadığından emin olun.
    • Donmuş plastik torbayı ayakkabınızdan çıkarmakta zorlanıyorsanız, torbanın gevşemesine yardımcı olmak için buzun birkaç dakika erimesine izin verin.
  3. adım 3 botun üst kısmını esnetmek için ayakkabının içine bir tenis topu koyun.
    Botun üst kısmını esnetmek için ayakkabının içine bir tenis topu koyun. Botlarınız ayağınızın üst kısmını sıkıyorsa, her bir ayakkabının içine mümkün olduğunca derine bir tenis topu yerleştirin. Tenis toplarının kramponların üst kısmını esnetmesine izin vererek gece boyunca bu şekilde bırakın.
  4. adım 4 esneme payınızı özelleştirmek için kramponlarınızı gazete kağıdı ile doldurun.
    Esneme payınızı özelleştirmek için kramponlarınızı gazete kağıdı ile doldurun. Gazete veya dergi parçalarını toplayın ve ayak parmaklarına kadar doldurarak ayakkabılarınızın içine sıkıştırın. Gerilmesini istediğiniz bölgelere daha fazla gazete koyun. Botlar gazeteyle dolduğunda, tamamen esnemesi için bir gece bekletin.
    • Ayakkabıları esnettiğinizden emin olmak için gazeteyi sıkıca paketleyin.
  5. adım 5 boş zamanınızda botları esnetmek için ellerinizi kullanarak bükün.
    Boş zamanınızda botları esnetmek için ellerinizi kullanarak bükün. Televizyon izliyorsanız veya bir maçın kenarında oturuyorsanız, elinize bir bot alın ve ileri geri esnetmeye başlayın. Malzemeyi ellerinizle manipüle etmek yavaşça kırılmasına yardımcı olacaktır.
    • Kramponları ellerinizle en az 5'er dakika boyunca esnetmeye devam edin.

Uzman Soru-Cevap

İhtiyacınız Olan Şeyler

Botlarınızı Esnetmek İçin Giyin

  • Kalın çoraplar
  • Sprey şişesi (isteğe bağlı)
  • Saç kurutma makinesi (isteğe bağlı)
  • Kova veya leğen (isteğe bağlı)

Futbol Kramponlarını Giymeden Esnetmek

  • Ayakkabı sedyesi (isteğe bağlı)
  • Plastik torba (isteğe bağlı)
  • Tenis topu (isteğe bağlı)
  • Gazete (isteğe bağlı)

İpuçları

Uyarılar

  • Ayak parmaklarınız botlarınızın ucunda sıkışıyorsa, bu daha büyük bir numara almanız gerektiği anlamına gelir. Uzunlamasına çok küçük ayakkabılar giymek ayaklarınız için sağlıklı değildir.