Kaya Tırmanışı Ayakkabıları Nasıl Esnetilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaya tırmanışı ayakkabıları, kayayı en iyi şekilde kavrayabilmeleri için genellikle bir veya iki numara küçük olacak şekilde boyutlandırılır. Bununla birlikte, ayakkabılarınız çok sıkıysa, içlerinde tırmanmak zor veya hatta acı verici olabilir. Ayakkabılarınızın kauçuk tabanını esnetemeseniz de, ayağınız için daha rahat hale getirmek için üst kısmını esnetebilirsiniz. Ayakkabılarınızı esnetmeye çalışmadan önce, satın aldığınızda ayakkabıların üzerinde kalan etiketleri veya çıkartmaları çıkarın. Hızlı bir çözüm için, hafif bir esneme elde etmek amacıyla ayakkabılarınızı saç kurutma makinesi ile ısıtın. Alternatif olarak, orta düzeyde ve eşit bir esneme için ayakkabılarınızı dondurun. Ayakkabılarınızı çok fazla esnetmek için sıcak bir duşta ıslatın.

Adımlar

Hızlı Sonuçlar İçin Saç Kurutma Makinesi Kullanımı

  1. adım 1 ayakkabılarınızı birkaç çift çorapla doldurun.1Ayakkabılarınızı birkaç çift çorapla doldurun. En iyi sonucu almak için, ayakkabınızın parmak uçlarını doldurmadan önce çorapları sıkı toplar haline getirin. Ardından, ayakkabınızın tamamı dolana kadar çorapları ayakkabınızın içine doldurmaya devam ederken basıncı koruyun. Ayakkabının esnemesine yardımcı olmak için çorapları mümkün olduğunca sıkı bir şekilde paketleyin.
    • Ayakkabı içinde hiç boşluk bırakmamaya çalışın. Çorapları ne kadar sıkı paketlerseniz, ayakkabınız o kadar esneyecektir.

    İpucu: Saç kurutma makinesi kullanmak ayakkabınızı dondurucunuz kadar esnetmeyecektir, ancak 30 dakikadan daha kısa sürede sonuç almak için kullanabileceğiniz daha hızlı bir yöntemdir.

  2. adım 2 saç kurutma makinesinin orta ayarını kullanarak ayakkabılarınızı yaklaşık 1 dakika ısıtın.2Saç kurutma makinesinin orta ayarını kullanarak ayakkabılarınızı yaklaşık 1 dakika ısıtın. Saç kurutma makinesini ayakkabınızın yaklaşık 6 inç (15 cm) üzerinde tutun. Ayakkabıyı ısıtırken, eşit şekilde ısıtmak için saç kurutma makinesini sürekli olarak ayakkabının üzerinde ileri geri hareket ettirin. Saç kurutma makinenizi 1 dakika sonra kapatın, ardından ayakkabının sıcak olup olmadığını kontrol edin.
    • Ayakkabı soğuk geliyorsa, 30 saniye ila 1 dakika daha ısıtmayı deneyin. Ardından tekrar kontrol edin.
    • Saç kurutma makinesinin ayakkabınıza zarar vermemesi gerekse de, güvende olmak için yüksek ısı kullanmaktan kaçının.
  3. adım 3 ayakkabılar ısınırken üzerine daha fazla çorap ekleyin.'re still warm.3Hâlâ sıcakken ayakkabıya daha fazla çorap ekleyin. Isı ayakkabı malzemenizi hafifçe genişletmiş olacaktır, bu nedenle çorapları ayakkabının içine gidebildikleri kadar itmek için zaman ayırın. Ardından, ayakkabının içine ilave çoraplar yerleştirin. Ayakkabının esnemesine yardımcı olmak için çorapları olabildiğince sıkıca yerleştirin.
    • Isı, ayakkabının biraz genişlemesine ve esnekleşmesine neden olmalı, bu da daha fazla çorap eklemenize izin verecektir.

    Varyasyon: Esnemesine yardımcı olmak için kumaşı itmek ve manipüle etmek için parmaklarınızı da kullanmak isteyebilirsiniz.

  4. adım 4 ayakkabıları çoraplar içindeyken soğumaya bırakın, ardından uyumu kontrol edin.4Ayakkabıları çoraplar içindeyken soğumaya bırakın, ardından uyumu kontrol edin. Çoraplar ayakkabının esnemesine yardımcı olmak için bir kalıp görevi görür. Ayakkabılar dokunulduğunda soğuk hissedene kadar çorapları yerinde bırakın. Ardından, çorapları çıkarın ve ayakkabınızın daha rahat hissedip hissetmediğini görmek için uyumu kontrol edin.
    • Etrafta dolaşarak ve ayak parmaklarınızı oynatarak uyumu kontrol edin.
    • Ayakkabılarınız hala çok sıkıyorsa, onları daha fazla esnetmeyi deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, daha iyi bir esneme sağlayacak şekilde dondurmayı veya ıslatmayı denemek en iyisi olabilir.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Yaklaşık 30 dakika gibi kısa sürelerle tırmanmayı deneyin. Kaya tırmanışı eğitmeni Erika Noble anlatıyor: 'Tırmanış ayakkabılarımı genellikle eski ayakkabılarımla değiştirerek doğal olarak esnetiyorum. Eski tırmanış ayakkabılarım yıpranmaya başladığında, eski ve yeni ayakkabılar arasında geçiş yapacağım, yeni ayakkabıları tamamen yeni ayakkabılara geçmeden önce birkaç seans boyunca yaklaşık 30 dakika giyeceğim.'

Hafif Bir Esneme İçin Ayakkabıları Dondurmak

  1. adım 1 2 plastik sandviç poşetini ayakkabılarınızı dolduracak kadar su ile doldurun.1 2 plastik sandviç poşetini ayakkabılarınızı dolduracak kadar suyla doldurun. Fermuarlı 2 plastik sandviç poşeti alın. Poşetlere ayakkabılarınızın içini tamamen dolduracak kadar musluk suyu ekleyin. Ardından, kapatmadan önce her bir poşetteki fazla havayı alın.
    • Torba ile ayakkabınızın yanları arasında çok fazla boşluk bırakmayın. Ayakkabınızı esnetmek için suyun tamamen dolması gerekir.

    İpucu: Bu yöntem işe yarar çünkü su donarken genleşir. Su torbası oda sıcaklığındayken ayakkabınızı tamamen doldurursa, su donup genleştikçe ayakkabıyı esnemeye zorlayacaktır.

  2. adım 2 su torbalarını ayakkabıların içine yerleştirin, sıkıca kapatın ve ayakkabılarınızı bağlayın.2Su torbalarını ayakkabıların içine yerleştirin, sıkıca kapatın ve ayakkabılarınızı bağlayın. Torbaların ayak parmağı boşluğunu dolduracak kadar derin olduğundan emin olun. Ardından, ayakkabınızı su torbasının etrafına bağlayın. İşiniz bittiğinde, poşet ayağınız gibi güvenli bir şekilde ayakkabınızın içinde olmalıdır.
    • Su torbası ile ayakkabının yan tarafı arasında boşluk olup olmadığını kontrol etmek için parmağınızı kullanın. Torba ayakkabıyı doldurmuyorsa, daha fazla su veya muhtemelen ikinci bir torba su eklemek isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 ayakkabılarınızı en az 8 saat boyunca dondurucuya yerleştirin.3Ayakkabılarınızı en az 8 saat boyunca dondurucuya koyun. Mümkünse ayakkabılarınızı en üst rafa yerleştirin, böylece daha hızlı soğurlar. Ardından, en az 8 saat veya bir gece boyunca içeride bırakın.
    • Ayakkabılarınıza zarar vermemek için 12 saat sonra çıkardığınızdan emin olun.
  4. adım 4 ayakkabılarınızı dondurucudan çıkarın ve 30 dakika kurumaya bırakın.4Ayakkabılarınızı dondurucudan çıkarın ve 30 dakika kurumaya bırakın. Ayakkabılarınızı çıkarır çıkarmaz buz torbalarını kıpırdatmaya çalışsanız da, su muhtemelen donmuş olacaktır. Ayakkabılarınıza kuruması için yaklaşık 30 dakika vermek, torbaları çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ancak, yoğuşma ayakkabılarınızı ıslatabileceğinden bundan daha uzun süre bırakmamaya çalışın.
    • Çözülen ayakkabılarınız hafif bir su birikintisi bırakabilir, bu nedenle çözülmelerine izin vermeden önce plastik bir poşet koyun veya kolay temizlik için lavaboda çözün.
  5. adım 5 30 dakika sonra su torbalarını çıkarın.5Su torbalarını 30 dakika sonra çıkarın. Bu noktada su torbalarının çıkarılması daha kolay olmalıdır. Dikkatlice kımıldatın, ardından suyu gidere dökün ve torbaları atın veya yıkayın.
  6. adım 6 ayakkabılarınızı giymeden önce çözülmelerini bekleyin.6Ayakkabılarınızı giymeden önce çözülmelerini bekleyin. Ayakkabılarınızın çözülmesi muhtemelen birkaç saat sürecektir. Ayakkabılarınızı ayağınıza giymeden önce ısınana kadar bekleyin, ardından ayağınıza oturup oturmadığını kontrol edin.
    • Ayağınıza oturup oturmadığını görmek için etrafta yürüyün ve ayak parmaklarınızı oynatın.

Büyük Bir Esneme İçin Ayakkabılarınızı Islatın

  1. adım 1 ayakkabılarınızı giyin ve bağlayın.1Ayakkabılarınızı giyin ve bağlayın. Ayakkabının içine biraz dolgu eklemek için bir çift çorap çekin, bu da onları germeye yardımcı olacaktır. Ardından, ayakkabılarınızı aynen tırmanış için giydiğiniz gibi giyin ve bağcıklarını sonuna kadar bağlayın.
    • Daha kalın bir çift çorap giymek, ayakkabınızın içinde daha fazla yer kaplayacağı için ayakkabılarınızı daha fazla esnetmenize yardımcı olabilir.
  2. adım 2 duşu dayanabileceğiniz kadar sıcak açın.2Duşu dayanabileceğiniz kadar sıcak açın. Sıcak su kumaşın mümkün olduğunca genişlemesini sağlayacaktır, bu nedenle ayakkabılarınızı ıslatmadan önce suyun ısınması için birkaç dakika bekleyin.
    • Sıcak su cildinizi haşlayabilir, bu yüzden çok dikkatli olun.
  3. adım 3 ayakkabılarınız ıslanana kadar ayaklarınızı suyun altına koyun.3Ayakkabılarınız ıslanana kadar ayaklarınızı suyun altına sokun. Vücudunuzun geri kalanının ıslanması önemli değildir, bu nedenle istemiyorsanız su akıntısının altına girmek zorunda değilsiniz. Ayaklarınızı yaklaşık 1-2 dakika suyun altında tutun ve ayakkabınızın her bölgesinin ıslanması için hareket ettiğinizden emin olun.
    • Suyu ayakkabınızın içinde, çoraplarınıza kadar hissediyor olmalısınız.
    • Ayakkabı ıslandığında ayakkabınızdaki boyanın akabileceğini unutmayın. Bu endişelenmeniz için bir neden olmamalıdır.
  4. adım 4 ayakkabıların esnemesine yardımcı olmak için etrafta yürüyün ve ayak parmaklarınızı oynatın.4Ayakkabıların esnemesine yardımcı olmak için etrafta dolaşın ve ayak parmaklarınızı oynatın. Ayakkabılarınızı ne kadar uzun süre giyerseniz - ve ayak parmaklarınızı ne kadar çok oynatırsanız - o kadar iyi! Ayakkabılarınızı giymek ve ayaklarınızı hareket ettirmek kumaşı esnetmek için en iyi yoldur.
    • Islak ayakkabılarınızla dolaşırken çok dikkatli olun çünkü kaymak kolaydır. Su birikintilerine basmamak için bir havlu veya halı üzerinde yürümeye çalışın.
  5. adım 5 ayakkabılarınızı giyerken're still damp, if possible.5Mümkünse ayakkabılarınız hala nemliyken tırmanın. Ayakkabılarınızın ayağınıza uyum sağladığından emin olmanın en iyi yolu onlarla tırmanmaktır. Ancak, ayakkabılarınız biraz kaygan ve rahatsız edici olabileceğinden, ekstra dikkatli olduğunuzdan ve kolay bir tırmanış seçtiğinizden emin olun.
    • Genellikle iç mekanda tırmanıyorsanız, bunu yapmaya çalışmadan önce spor salonundan ıslak ayakkabılarla tırmanabileceğinizi onaylayın. İşiniz bittikten sonra duvarı kurulayabilmek için bir havlu getirmeniz de yardımcı olabilir.
    • Nemli ayakkabılarla tırmanmak, kuru ayakkabılar kullanmak kadar rahat hissettirmez, ancak ayakkabılarınızın hızla esnetilmesine yardımcı olur.
  6. adım 6 ayakkabılarınızı çıkarın ve kuruduktan sonra gazete kağıdı ile doldurun.6Ayakkabılarınızı çıkarın, ardından kurudukça gazete kağıdı ile doldurun. Gazeteyi burun boşluğuna sıkıca yerleştirin, ardından ayakkabınızın geri kalanını kalan gazete ile doldurun. Bu, ayakkabılarınızın kurudukça tekrar küçülmesini önleyecektir.
    • Başka bir seçenek olarak, ayakkabılarınızı doldurmak için kağıt havlu, el bezi veya çorap kullanabilirsiniz.
  7. adım 7 ayakkabılarınızı 24-48 saat ya da aşağıdaki gibi kuruyana kadar bekletin're fully dry.7Ayakkabılarınızı 24-48 saat veya tamamen kuruyana kadar kurumaya bırakın. Ayakkabılarınızı lavaboya veya su geçirmez bir yüzeye koyun ve en az 24 saat bekletin. Artık nemli olmadıklarında, uyup uymadıklarını görmek için deneyin!

    Dikkat! Ayakkabılarınızı kurutucuda kurutmayın, aksi takdirde tekrar küçülebilirler.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Çok sıkı ayakkabıları esnetmeye çalışmak yerine size tam oturan ayakkabıları satın almak en iyisidir. Rahat hissettiren ancak sıkı olmayan bir ayakkabı satın alın.
  • Ayakkabınızın sadece deri kısımlarının esneyebileceğini bilin. Kauçuk tabanlar, parmak uçları ve topuklar esnemez. Sentetik saya veya sentetik astarlı deri saya da esnemeyebilir.

Uyarılar

  • Ayakkabılarınızı esnetmeye çalıştıktan sonra muhtemelen iade edemezsiniz. Çoğu mağaza, herhangi bir aşınma gösteren ayakkabıları geri almaz.
  • Ayakkabılarınızı esnetmeye çalışmadan önce tüm etiketleri çıkardığınızdan emin olun. Ayakkabınızın altına bir çıkartma yapışırsa, tabanınız o noktada doğru türde bir tutuşa sahip olmayacağından, tırmanırken tehlike yaratabilir.