Bileşik Yay Nasıl Çekilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bileşik yay, ok atmak için yeterli kuvveti üretmek üzere bükülmüş uzuvlar yerine makaralar ve sert uzuvlar kullanan gelişmiş bir yay türüdür. Geleneksel yaylardan daha isabetli olan bileşik yaylar aynı zamanda daha karmaşık aletlerdir ve düzgün bir şekilde bakımı için uzmanlık ve beceri gerektirir. Aşağıdaki adımlar, bir yayı yeniden bağlamanın temel prosedürü boyunca size rehberlik edecektir, ancak daha önce belirli bir modeli hiç yeniden bağlamadıysanız, deneyimli gözetimin yerini almazlar. Yanlış yeniden bağlama girişimleri ciddi yaralanmalara ve yayınızın hasar görmesine neden olabilir.

Adımlar

Yay Presi Kullanımı

  1. Eski yay telinde herhangi bir düzensizlik olup olmadığını kontrol edin. Eski telde ciddi hatalar varsa, çıkarma sırasında kırılabilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Eğer tel ciddi şekilde yıpranmışsa, yayı yeniden taktırmak için bir profesyonele götürmeyi düşünün.
  2. Yeni bir yay teli seçin ve cilalayın. Belirli tellerin kullanımının garantinizi geçersiz kılıp kılmayacağını öğrenmek için yayınızın üreticisine veya ambalaj bilgilerine başvurun. Hangi tellerin güvenli olduğunu öğrendikten sonra, Dacron, Vectran ve Dyneema gibi farklı özelliklere sahip çeşitli sentetik malzemeler arasından seçim yapabilirsiniz. Küçük bir aksaklık bile yeniden tel takma işlemini tehlikeli ve başarısız hale getirebilir, bu nedenle tümsek, çatlak veya başka düzensizlikler olan tüm telleri atın. Takmayı ve kullanmayı kolaylaştırmak için devam etmeden önce telin üzerine yay cilası sürün.
    • Not: Yay kablosu değil, yay teli satın aldığınızdan emin olun. Yay kabloları, makaraları çalıştırmak ve yay kollarına ek basınç uygulamak için tasarlanmıştır, ok atmak için değil.
  3. Yayınız için güvenli olan bir çift çekmeli bileşik yay presi seçin. Birçok bileşik yay, yayı yerinde tutmak ve kolları uygun pozisyonda bükmek için özel bir 'yay presi' olmadan güvenli bir şekilde gerilemez. Yayınız için hangi boyutta ve türde bir yay presi kullanmanın güvenli olduğunu teyit etmek için bir profesyonele veya yayınızın üreticisine danışın.
    • Yayın kiriĢini veya orta kısmını iki yerden çeken modern 'çift çekmeli' preslerin yaya zarar verme olasılığı 'tek çekmeli' preslere göre çok daha azdır.
    • Eğer yayınız, dışa doğru daha belirgin bir eğriye sahip olan geçmiş-paralel uzuvlara sahipse, özel bir yay presine ihtiyacınız olacaktır.
  4. Yayı yay presine yerleştirin. Belirli bir yay presi modeline aşina değilseniz, kendinize veya yaya zarar vermekten kaçınmak için deneyimli bir gözetmen bulmanız şiddetle tavsiye edilir. Çoğu yay presi, önce her bir uzuvdaki ağırlık ayar cıvatalarını beş ila yedi tur gevşetmenizi gerektirir, ancak bunun ötesinde büyük ölçüde değişebilirler. Bir yay presi, yayın üzerine kilitlenen tutma kollarına, yayınızın kollarını yerinde sıkan cıvatalara, kollar ve el tutamakları üzerinde bir dizi kilide veya yukarıdakilerin bir kombinasyonuna sahip olabilir.
    • Not: Bileşik yayınızı her zaman her dönüşte uzuvları değiştirerek gevşetin. Diğer kolu gevşetmeye başlamadan önce bir kolu birkaç tur gevşetirseniz, eşit olmayan basınç nedeniyle yayınızı kırma veya bir kazaya neden olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  5. Önce eski teli çıkarıp çıkarmayacağınızı belirleyin. Bir teli kaydırmak için iki oluğu olan 'gözyaşı damlası' bağlantı noktasına sahip yaylar, eski tel yerindeyken çekilmelidir. Bu bağlantıya sahip olmayan yaylarda, yenisi takılmadan önce eski ip çıkarılmalı, ip her bir uzvun ucundaki her bir kamdan veya boştaki tekerlekten çıkarılmalıdır.
    • Olası bir gözyaşı damlası bağlantısını tespit edemiyorsanız deneyimli bir okçuya danışın.
  6. Teardrop olmayan sistemler için, yeni ipi bir kamdan başlayarak geçirin. Uç halkayı kamın ortasındaki uygun direğe takın. İpi kamın altından geçirin ve geri dönerek oluğa yerleştirin. Eğer yayınızda iki kam varsa, aynı işlemi diğer kamda tersten uygulayın. Tek kamlı bir yay ise, ipi diğer uzuvdaki avara tekerleğinin etrafından dolayın, ardından diğer ucu kamın üzerine takmak için geri dönün.
    • Eğer yayınızda her iki tarafında da direk olan tek bir kam varsa, ilk uçtaki halkayı yayın görüş penceresi olan tarafındaki direğe takın.
  7. Gözyaşı damlası sistemleri için, yeni ipin ilmeklerini gözyaşı damlasının boş oluklarına geçirin. Yeni ipin ilk uç halkasını gözyaşı damlasının bir tarafındaki boş oluğun üzerine takın. Aynı işlemi diğer uzvun yanındaki uç ilmek ve gözyaşı damlası için de yapın ve her iki ilmeğin de sıkıca oturduğundan emin olun. Şimdi eski teli gözyaşı damlasının diğer tarafından çıkarabilirsiniz.
  8. Yayı yeniden sıkın ve yavaşça yay presinden çıkarın. Önce birini sonra diğerini çevirerek cıvataları orijinal ayarlarına sıkın. Yayın doğru oluklara düzgün bir şekilde oturduğundan emin olmak için izleyerek yayı yay presinden yavaşça serbest bırakın. Telin doğru oturmadığına dair herhangi bir işaret varsa, durun, yay presini tekrar sabitleyin ve teli ayarlayın.

Bir Gözyaşı Damlası Yayını Elle Yeniden Tellemek

  1. Yayınızın elle gerdirilip gerdirilemeyeceğini belirleyin. Elle yeniden takılabilen yaylar, sadece tel için 'gözyaşı damlası' şeklinde bir bağlantıya sahip eski modellerdir. Bu bağlantı noktalarında iki teli aynı anda tutmak için iki oluk bulunur ve yenisini takarken yayı yerinde tutmak için eski teli kullanmanıza olanak tanır. Bunların birçoğu, daha güvenli tel çekimi için bir yay presine yerleştirilebilir. Eski bir tel yoksa hiçbir bileşik yay elle güvenli bir şekilde gerilemez.
    • Başka hiçbir bileşik yay türü yay presi olmadan asla gerilmemelidir. Daha önce başarılı bir şekilde yapmış olsanız bile, birkaç yüz poundluk basıncı serbest bırakma ve ciddi yaralanmalara neden olma riskiniz vardır.
    • Gözyaşı damlası yayınız bir süredir kullanılmadıysa, kendiniz dizmeye çalışmak yerine profesyonel bir okçuluk dükkanına götürün. Eski, potansiyel olarak hasarlı kablolar veya teller yeniden dizme sırasında kırılabilir ve yaralanmaya neden olabilir.
  2. Uzuv cıvatalarını hafifçe gevşetin. Üst cıvatayı saat yönünün tersine bir tur çevirerek o uzvu gevşetin, ardından aynısını diğer uzuv için yapın. Uzuvları hafifçe gevşetmek için uzuvları değiştirerek bir veya iki kez daha tekrarlayın.
  3. Eski telin üzerine basın ve yayı kaldırın. Yayı bir elinizde tutun ve eski telin üzerine basın. Uzuvları esnetmek için yayı yukarı kaldırın. Yayı tam olarak geri çekmeyin çekme uzunluğuSadece yeni ipi takmak için uzuvları birbirine yeterince yaklaştırmanız gerekir.
  4. Yeni ipi gözyaşı damlalarının boş taraflarına geçirin. Yayın her bir uzvundaki gözyaşı damlasında, biri eski ipin bulunduğu diğeri boş olan iki oluk bulunmalıdır. Yeni ipinizin uç halkalarını boş olukların üzerinden geçirin. Sıkıca bağlandıklarından ve gergin olduklarından emin olun.
  5. Yayı indirin, ardından eskisini çıkarmak için yeni telin üzerine basın. Yayı yavaşça normal konumuna indirin. Bu kez yeni telin üzerine basın ve yayı daha önce olduğu gibi kısmen kendinize doğru çekin. Her bir gözyaşı damlasından eski ipi çıkarın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bileşik yay kordonu bir arbalet üzerinde kullanılabilir mi?
    Arbalet, bileşik yaya kıyasla çok daha fazla ağırlık kullanır ve telleri arbaletinkinden daha uzun olacaktır.
  • Soru
    Eski karma yaylarda çekme uzunluğunu nasıl ayarlayabilirim?
    Eğer bu bir gözyaşı damlası kurulumuysa, ki bu v-şekilli kancalardır, o zaman başka herhangi bir yay türü için daha kısa bir çekme ipi (belki bir inç daha kısa) alabilirsiniz ve bir yay presine ihtiyacınız olacaktır. Önce kolları yaklaşık 5 - 8 tur gevşetin; kolları tekrar sıkmak, daha kısa bir ip nedeniyle daha az tur gerektirecektir.
  • Soru
    Kabloların kablo muhafazasının üstünden mi yoksa altından mı geçtiği önemli mi?
    Bazıları yukarıda, bazıları ise aşağıda kesişir. Bu kamlara ve yay tipine bağlıdır. Sürgünün bir kablo oluğunda daha derin bir iz olacaktır; bu, yerindeyken iç kablo içindir. Kabloları sürgüye taktığınızda, çapraz geçişte birbirlerine değmemelidirler. Kablolar arasında yaklaşık 1/8 ila 1/4 inç boşluk olmalıdır (bu, cilalamak ve sürtünmelerini önlemek içindir). Bu size çapraz geçişin yukarıda mı yoksa aşağıda mı duracağını söylemelidir. Bu, kablolar üretici tarafından monte edilmişse geçerlidir. Tam yayınızın bir resmini arayın ve ayarladığınızla eşleşip eşleşmediğine bakın.

Video

İpuçları

  • Yeni yay telini cilalamak, tekerleklere takma kolaylığını artırabilir.
  • Yayınızı düzenli olarak dinlendirin. Güçlü bir tele sahip olmak isabetlilik için önemlidir ve kopan bir tel ciddi yaralanmalara neden olabilir. Atış yaparken herhangi bir düzensizlik fark ederseniz, yayınızı kullanmayı derhal bırakın. Gerektiğinden daha sık dinlendirmek, tehlikeli bir şekilde bozulmuş bir telle atış yapmaktan daha iyidir.

Uyarılar

  • Bir yayı yay presi olmadan germek tehlikelidir, çünkü yaydaki yüksek gerilim tellerin ve kolların geri kopmasını ve ciddi yaralanmalara neden olmasını kolaylaştırır.
  • Bir yayı yeniden bağlarken, telin yanı sıra kollara da dikkat edin. Yaralanmaların çoğu yay telinin kopmasından kaynaklansa da, uzuvlar da pozisyonlarından çıkarak hasara neden olabilir.
  • Yeni yay teliniz, sorun yaşamadan önce eski yay teliniz gibi hissettirmelidir. Yayı yeniden bağladıktan sonra herhangi bir şey yanlış görünüyorsa, sorunu çözene kadar yayı atmaya çalışmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bileşik yay
  • Bileşik yay presi
  • Yeni bileşik yay teli
  • Güvenlik gözlükleri