Tenis Raketi Nasıl Dizilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tenis raketleri, güneş ışığını, teri, suyu ve yüksek hızlarda hareket eden tenis toplarının kuvvetini emerek korttaki yoğun aktiviteye dayanacak şekilde üretilmiştir. Teller bir tenis raketinin en önemli parçasıdır ve tellerin bakımı raketinizin ömrünü ve oyununuzun seviyesini artıracaktır. Raketin kullanım sıklığına ve oyun tarzınıza bağlı olarak yılda en az iki kez yeniden bağlanması önemlidir. Raketinizi yeniden bağlamak için nasıl hazırlayacağınızı ve bu göreve doğru teknikle nasıl yaklaşacağınızı öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Raketin Hazırlanması

  1. adım 1 uygun bir tel çekme makinesi bulun.
    Uygun bir tel çekme makinesi bulun. Birçok sağlık kulübü, spor mağazası ve tenis kortları olan spor salonları, genellikle iş başına 25-50 dolar arasında bir maliyetle raketleri yeniden dizmek için kullandıkları dizgi aparatlarına sahiptir. Makinelerin maliyeti ise kalitesine bağlı olarak 200 ila birkaç bin dolar arasında değişmektedir.
    • Haftada birkaç kez tenis oynuyorsanız, raketinize 6 dolar değerinde tel taktırmak için ödediğiniz para birikmeye başlayabilir ve kendi tel takma makinenizi satın alarak yaptığınız tasarrufu nispeten hızlı bir şekilde telafi edebilirsiniz. Gamma X-2, 2 noktalı montaj sistemi ve damla ağırlık gerginliği ile yaygın bir masa üstü modelidir. Kendin yap telciler için en ucuz ve en kaliteli tel montajıdır.
    • Yılda birkaç kez veya sadece hafta sonları oynuyorsanız, muhtemelen kendi tel takma sisteminize yatırım yapmak mantıklı değildir. Teller aşındığında raketinizi yeniden taktırmak için para ödeyin veya kendiniz ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir tane bulun.
  2. adım 2 teli ölçün.
    İpi ölçün. Bir makaradan 35 ila 40 feet (10,7 ila 12,2 m) (10 ila 12 m) yeni ip keserek başlayın. Temel bir çapraz desene sahip 95 inç karelik bir raket için, işi bitirmek için muhtemelen yaklaşık 38 fit (11,6 m) ipe ihtiyacınız olacaktır. Genel olarak, çok kısa bir parça ile başlayıp baştan başlamaktansa, çok fazla kesip bir kısmını ziyan etmek daha iyidir.
    • Raketinizi ilk kez ipe dizdikten sonra, düğümleri bağlamak için kullandığınız fazlalığı hesaba katın ve raketiniz için uygun boyutta bir parça kesin. Çok fazla ile başlayın ve ideal tel uzunluğunuzu belirleyin.
  3. adım 3 raketi tel çekimi için hazırlayın.
    Raketi tel çekimi için hazırlayın. Keskin bir bıçak kullanarak, yıprandıklarına karar verdikten veya biri koptuktan sonra mümkün olan en kısa sürede eski ve kırık telleri raketten kesin. Raketin ortasındaki tellerden başlayın ve dış tellere doğru kesin.
    • Raketin kenarındaki lastik rondelaları aşınma belirtileri açısından inceleyin ve gerekirse yeni rondelalar taktırın.
  4. adım 4 raketi tel çekme makinesine monte edin.
    Raketi tel çekme makinesine monte edin. Kullandığınız tel takma makinesine bağlı olarak, montaj işlemi biraz farklı olacaktır. Raketin başını ve boynunu belirlenen montaj braketlerine sabitleyin ve sıkıca sabitlemek için kelepçelere bastırın. Gerilimi belirtildiği gibi ayarlayın.
    • 6 noktalı montaj sistemleri raket üzerindeki gerilimi daha eşit bir şekilde dağıtır, ancak ne tür bir makine kullanırsanız kullanın, kelepçelerin raket üzerinde sabitlendiğinden emin olmanız gerekir. Tutamağı salladığınızda sabit kalacak kadar sıkı olmalı, ancak çerçeveyi bükecek kadar sıkı olmamalıdır.

Kısıtlama Tekniği

  1. adım 1 tek parçalı veya iki parçalı dizgi modeli arasında seçim yapın.
    Tek parçalı veya iki parçalı tel dizme modeli arasında seçim yapın. Herhangi bir raket, hem yatay hem de dikey telleme için tek parça tel kullanarak veya her biri için ayrı bir parça kullanarak iki yoldan biriyle tellenebilir. Bazı tenisçiler tek parça tel kullanmanın setin ve raketin ömrünü uzattığını düşünürken, bazı raketlerdeki uygun teknik iki parça kullanımını daha cazip hale getirir.
    • Çapraz telleri raketin ucundan (kafa olarak adlandırılır) raketin yüzünün altına, sapa yakın bir yere (boğaz olarak adlandırılır) dizmek önemlidir. Bunun nedeni, tellerin gerginliğinin raketi önemli ölçüde bükebilmesidir ve boğaz kafadan daha zayıf olduğundan, üstten başlayıp aşağı doğru çalışmak daha iyidir. Bu, tek parça telle zor olabilir ve bazı raketlerde imkansızdır.
  2. adım 2 ana telleri çekin.
    Ana telleri çekin. Ana teller raketin uzun eksenine paralel uzanır. İpi raketin baş kısmındaki deliklere yerleştirin, boyundan aşağıya doğru geçirin ve tekrar başa takın.
    • İpin ucunu tutma yerine sabitleyin ve çubuğu yatay konuma getirin. Bu, başlangıçta raketten geçirdiğiniz ipin uzunluğunu yeniden ayarlamanızı gerektirebilir. Çubuğu raketiniz için uygun özelliklere göre çevirerek ipi sıkın.
    • İkinci ipi ikinci kelepçeyi kullanarak sabitleyin ve ilk ipi serbest bırakın. Tüm delikler dizilene kadar iplik geçirmeye ve kelepçelemeye devam edin, birini sıkın, diğerini sabitleyin ve ardından önceki ipi serbest bırakın.
  3. adım 3 ana ipleri düğümleyin.
    Ana ipleri düğümleyin. Tüm ana ipleri sabitledikten sonra gergi çubuğunu serbest bırakın ve gerekirse kargaburun ve küçük bir tığ kullanarak ipin ucunu sıkıca bağlayın. Kısa uçtan öğretilen dikey iplerden birine sağlam bir düğüm atın. Fazla ipi kesin.
  4. adım 4 çaprazları dizin.
    Çaprazları dizin. Dikey yönelimli ana tellerin son ana sırasına geldiğinizde, teli bağlayacak ve çapraz modele başlayacaksınız. Çapraz teller raketin uzun eksenine dik olarak uzanır. Genellikle biraz daha büyük bir rondela ile gösterilen bir deliğe ipi yerleştirin ve ipi ana ipin üzerinden ve altından diğer tarafa doğru örün. Ana tellere uyguladığınız gerginlik miktarının aynısını uygulayın ve ilk teli sıkıştırın. Tüm çaprazlar dizilene kadar dokumaya devam edin.
    • İki parça ip kullanacaksanız, çapraz ipi baştaki bir ana ipe bağlayın, ardından jantın en yakın kenarındaki büyük rondeladan geri geçirin ve normal şekilde devam edin.
    • Geçiş tellerini ana tellere mümkün olduğunca az sürtmeye çalışın. Ana telleri daha kullanmadan aşındırmak, tellerin ve raketin ömrünü kısaltacaktır.
  5. adım 5 çapraz telleri düğümleyin.
    Çapraz telleri düğümleyin. Son çapraz ipi ana grometlerden birine geri geçirin ve bir ana ipe sıkıca bağlayın, kargaburun pense ile düğümleyin. Gerilimi serbest bırakın ve fazla ipi kesin, ardından raketi yuvasından çıkarın.

Raketinizi Özelleştirme

  1. adım 1 i̇stediğiniz tel gerginliğini seçin.
    İstediğiniz tel gerginliğini seçin. Çoğu raketin üzerinde, 50 ila 70 lbs (23 ila 32 kg) aralığında bir yerde önerilen gerginlik ölçümleri bulunur. Bu aralıkta, oyuncular bazen kendi oyun tarzlarına özel tatlı noktalar oluşturmak için tellerdeki gerginlik miktarını özelleştirirler.
    • Top üzerinde daha fazla kontrol için telleri daha sıkı tutun. Sıkı teller daha fazla dokunuş ve isabet sağlar. Daha fazla güç için daha gevşek teller önerilir. Dizeer üzerindeki gerginlik ölçümünü buna göre ayarlayın ve stiliniz ve raketiniz için en iyi olanı öğrenmek için farklı gerginliklerle oynayın.
  2. adım 2 farklı teller kullanın.
    Farklı teller kullanın. İyi esnekliğe sahip dayanıklı bir tel bulana kadar farklı teller ve markalarla denemeler yapın. Çoğu tenis teli güçlü bir sentetik elyaf olan Kevlar'dan yapılır. Zyex de ekstra geri tepme kabiliyeti nedeniyle tenis raketleri için kullanılmaktadır, ancak diğer çeşitleri de mevcuttur:
    • Naylon teller, çok yönlülükleri ve keskin dokunuşları nedeniyle en ucuz ve en popüler tellerdir.
    • Polyester ve Kevlar teller ağır vuruş yapanlar ve tel yıkmayı alışkanlık haline getirenler için en iyisidir. Bu dayanıklı teller, optimum güç ve kontrol için birlikte en iyi şekilde çalışır.
    • Doğal bağırsak teller, çeşitler arasında en pahalı, hassas ve kırılgan olanıdır, ancak canlılık, dokunuş ve esneklik açısından profesyonel oyuncular arasında son derece popülerdir.
  3. adım 3 raketinizde tel sönümleyiciler ve koruyucular kullanmayı düşünün.
    Raketinizde tel sönümleyiciler ve koruyucular kullanmayı düşünün. Küçük plastik plakalar, tellerin kesişme noktalarına yerleştirilerek bir bariyer görevi görebilir, onları aşınmaya karşı koruyabilir ve raketin ömrünü uzatabilir. Topa çok fazla topspin yapan oyuncular da aynı şekilde spini artıran ve telleri sönümleyen tel sönümleyicilerin kullanımında bir avantaj bulacaktır. Bunları kortta deneyin ve ne düşündüğünüzü görün.
  4. adım 4 raketinizi yılda bir haftada oynadığınız kadar kısıtlayın.
    Raketinizi yılda bir haftada oynadığınız kadar dinlendirin. Tellerinizden herhangi biri koparsa, yeniden bağlama zamanı gelmiş demektir, peki ya düzenli bir rutin? İyi bir kural, raketinizi haftada oynadığınız kadar yılda bir kez yeniden bağlamaktır. Yani, haftada iki kez oynuyorsanız, raketinizi her altı ayda bir yeniden bağlayın. Daha ağır oyuncuların ve büyük vurucuların raketlerini ara sıra oynayanlara göre daha düzenli olarak yeniden bağlamaları gerekecektir.
    Uzman Cevabı
    Q

    'Tenis raketinizi ne zaman yeniden bağlamalısınız?' diye sorulduğunda

    Peter Fryer

    Tenis Eğitmeni
    Peter Fryer, Kuzey İrlanda Derry'de yaşayan bir tenis yazarı ve antrenörüdür. Üniversiteyi bitirdikten kısa bir süre sonra profesyonel tenis öğretmenliği yeterliliğini tamamladı ve 13 yılı aşkın süredir tenis öğretmenliği yapıyor. Peter 2010 yılında Love Tennis Blog'u kurdu ve BBC ile ulusal medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.
    UZMAN TAVSİYESİ
    Peter Fryer'ın cevabı:

    Bir tenis profesyoneli olan Peter Fryer cevap verdi: 'Genel kural, raketinizi her hafta oynadığınız sayı kadar yılda bir kez yeniden bağlamaktır. Bu, tellerinizin ölmesini önler ve raketinizin her zaman iyi performans göstermesini sağlar.'

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Rakete karşılık gelen marka logosu ne olacak? Yeniden bağladıktan sonra bunu nasıl uygulayabilirim?
    Bir logo şablonu tenis malzemeleri satan bir mağazadan veya internet sitesinden satın alınabilir. Seçtiğiniz renkte bir şablon kalemi de satın alınabilir. Her biri yaklaşık 5 dolar tutmaktadır.
  • Soru
    İçgüdüsel güç raketini nasıl dizerim?
    İçinde yaklaşık 38 tel var ve bunu bir tenis raketi gibi yapıyorsunuz!
  • Soru
    Bir tenis raketinde kaç tel vardır?
    Tenis raketinin ne kadar büyük olduğuna bağlıdır; bir çocuğunki yaklaşık 36 telli olurken, yetişkin raketleri 48 ila yaklaşık 60 arasında değişir.

İpuçları

  • Tenis raketlerini yüksek performanslı halde tutmanın en iyi yolu, kullanılmadıkları zamanlarda serin, kuru ve temiz bir yerde düzgün bir şekilde saklamak ve tellerin durumuna dikkat etmektir.
  • Tellerin ömrünü uzatmak için tel koruyucuları kullanın. Bunlar, tellerin aşınmasını önlemek için tellerin kesiştiği yerlere yerleştirilen küçük trombositlerdir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tenis raketi
  • Bıçak
  • String
  • Stringer