Nasıl Sörf Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir zamanlar sadece Hawaii'deki kraliyet ailesine mahsus olan sörf, artık dünyanın hemen her yerinde dalgaların kırıldığı popüler bir spor. Bazıları sörf yapma becerisinde ustalaşmayı bir dalga yakalamak ve hayatınızı değiştirecek bir deneyim olarak suyun üzerinde sürün. Sörf yapmayı öğrenmekle ilgileniyorsanız, doğru donanımı aldığınızdan, sörf yapmak için gereken becerileri uyguladığınızdan ve ilk dalgalarınızı yakalamaya hazırlandığınızdan emin olun.

Adımlar

Doğru Ekipmanı Almak

  1. adım 1 i̇lk seferinizde yumuşak bir sörf tahtası kiralayın.
    İlk seferinizde yumuşak bir sörf tahtası kiralayın. Daha önce hiç sörf yapmayı denemediyseniz kendi sörf tahtanıza yatırım yapmayın. Sörf için iyi olan çoğu plajda, plaja yakın, saatlik veya günlük olarak oldukça ucuz kiralama seçenekleri sunan kiralama noktaları bulunacaktır.
    • Genellikle fiberglas tahtalar ve bazen 'soft tops' veya 'foamies' olarak adlandırılan yumuşak sörf tahtaları arasında seçim yapabilirsiniz. Yumuşak sörf tahtaları hafiftir ve epoksi veya fiberglas tahtalardan çok daha ucuzdur. Yumuşak tahtalar son derece yüzer ve dayanıklıdır, bu da onları yeni başlayanlar için iyi bir seçim haline getirir.
    • Boyunuz ve kilonuz, hangi tür tahtada öğrenmeniz gerektiğini belirlemenize katkıda bulunacaktır. Ağırlığınız ne kadar fazlaysa, ihtiyacınız olan tahta hacmi de o kadar büyük olacaktır. Sizin için çok küçük olan bir tahtada öğrenmeye çalışıyorsanız, sörf yapmayı öğrenirken iyi bir deneyim yaşayamayabilirsiniz.
    • Ne istediğinizden emin değilseniz, sörf mağazasındaki insanlarla konuşun. Dürüst olun ve onlara ilk kez sörf yapacağınızı ve başlamak için neye ihtiyacınız olduğunu bilmek istediğinizi söyleyin.
  2. adım 2 siz bir longboard denerken're first learning.
    İlk öğrenirken bir longboard deneyin. Longboardlar, yaygın olarak bulunan en eski ve en uzun sörf tahtası türüdür ve uzunlukları 8 ila 12 fit (2,4 ila 3,7 m) arasında değişir. Diğer sörf tahtası türleri kadar manevra kabiliyeti yüksek veya çok yönlü olmasalar da, kullanım kolaylıkları nedeniyle yeni başlayanlar için genellikle uzun tahtalar önerilir.
    • Bir longboard'un hacmi ne kadar fazlaysa, dengede durması ve dalgalara doğru kürek çekmesi de o kadar kolay olur. Bu, çoğu öğrenci için daha keyifli deneyimler sağlar.
    • Bir longboard denediyseniz ve biraz daha manevra kabiliyeti yüksek bir şey istiyorsanız, bir funboard denemelisiniz. Funboardlar, longboardlardan biraz daha kısa, tipik olarak 7-8,5 feet (2,1-2,6 m) olan hibrit boardlardır. Funboard'lar longboard'un pürüzsüzlüğünü ve dengesini shortboard'un çevikliğinin bir kısmıyla birleştirir.
  3. adım 3 kısa tahtaya doğru ilerleyin.
    Kısa tahtaya doğru ilerleyin. Kısa tahtaların uzunluğu bir metreden azdır, keskin bir burnu ve birden fazla yüzgeci vardır. Kısa tahtada ustalaşmak daha uzun sörf tahtalarına göre daha fazla pratik gerektirir, ancak profesyoneller için kesin yüksek performanslı tahta olarak kabul edilir (bazı profesyonel sörfçüler uzun tahtalar da kullansa da).
    • Balık tahtaları kısa tahtalardan bile daha kısa ve çok daha geniştir. Balık tahtasının düzlüğü ve küçük profili, onu diğer tahtaların bazen zorlandığı küçük sörfler için ideal hale getirir. Orta ve ileri seviye sörfçüler için harika bir tahtadır.
    • Alternatif olarak, Tabanca daha gelişmiş bir başka tahtadır. Bu tahtalar, en büyük dalgalarda sörf yapan uzmanlar için tasarlanmış çok ince burunlu ince tahtalardır. Dik düşüşlerin ve yüksek hızların üstesinden kolaylıkla gelebilir, ancak yeni başlayan biriyseniz kontrol etmesi zordur.
  4. adım 4 bir dalış kıyafeti edinin
    Bir dalış kıyafeti edinin. Birçok yerde, keyifli bir sörf deneyimi için dalış elbisesi de sörf tahtasının kendisi kadar önemlidir. Dalış kıyafeti soğuk suda vücudunuzu sıcak tutarak üşüme ve hipotermiyi önlemeye yardımcı olur. Yerel sörf mağazası bir dalış kıyafeti öneriyorsa, plaja gitmeden önce kıyafetinizi giyin ve kiralayın ya da satın alın. Nerede olduğunuza bağlı olarak su yeterince soğuk değilse aşırı ısınırsınız ve wetsuitler hareketinizi kısıtlayabilir ve sadece gerçekten soğuk suda kullanılmalıdır.
  5. adım 5 biraz sörf tahtası alın...
    Biraz sörf tahtası cilası alın. Sörf tahtası cilası, ayak tutuşunu artırmak ve suda daha iyi denge sağlamak için sörf tahtasının üstüne sürülebilen önemli ve ucuz bir üründür. Sörf yapacağınız suyun sıcaklığı için hangi türün uygun olduğunu sörf mağazanıza sorun.
    • Balmumunu kumlu hale getirmediğinizden emin olun! Bu onu çok aşındırıcı yapar ve midenize zarar verebilir.
  6. adım 6 sörf tahtanız için bir tasma alın.
    Sörf tahtanız için bir tasma alın. Bir tasma, sizin ve sörf tahtanızın suda ayrılmasını önler. Kaybolursanız, kırılan dalgaların arasında sörf tahtanız olmadan sıkışıp kalmak istemezsiniz. Ayrıca sörf tahtanızın serbestçe diğer sörfçülere doğru yüzmesini veya kayalara çarpmasını da istemezsiniz. Kaçan bir sörf tahtası sudaki herkes için çok tehlikeli olabilir, ayrıca maliyetli de olabilir.
    • Ayrıca, tasmanızı sörf tahtasının kuyruğunda bulunan tasma fişine bağlayan bir tasma ipine sahip olduğunuzdan emin olun.

Başlarken

  1. Önce yerde alıştırma yapın. Tasmayı arka ayağınıza ve tahtanızın kuyruğuna takın, ardından vücudunuz tahtanın ortasından aşağıya doğru düz bir şekilde hizalanacak şekilde tahtanın üzerine göbek üstü uzanın. Bu pozisyondayken, çalıştıracağınız kasları anlamak için her iki kolunuzla kürek çekme hareketinizi uygulayın.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, arka ayağınız genellikle sağ ayağınız olacaktır. Buna 'normal' duruş denir. Tasma sol ayağınızda olduğunda buna 'aptal' duruş denir. Şüpheye düştüğünüzde, size en doğal geleni yapın.
    • Sörf yapmayı ilk öğrendiğinizde hemen suya atlamayın, yoksa çabuk hayal kırıklığına uğrarsınız. Başkalarının önünde sahile çıkmadan önce kumda veya arka bahçenizin mahremiyetinde pratik yapmak için biraz zaman ayırın.
  2. Ayağa kalkma alıştırması yapın. Dalgada 'havalanmak' (veya 'fırlamak') ve sörf tahtasında ayağa kalkmak biraz pratik gerektirir. Sörf tahtasında yatarken, kürek çekmekten ellerinizi yukarı kaldırın ve ellerinizi göğsünüzün altına yerleştirin, parmaklarınız sörf tahtasının kenarlarından kıvrılırken avuç içleriniz tahtanın düzlüğünde olsun.
    • Hızlı bir hareketle vücudunuzu kollarınızla yukarı itin ve ayaklarınızı yukarı ve altınıza doğru kıvırın. Bir ayağınızı ellerinizin yukarı ittiği yere, diğerini de en az bir omuz genişliğinde arkaya yerleştirin.
    • Başlangıçta, önce dizlerinize kadar kalkmayı ve ardından ayakta durma pozisyonuna gelene kadar her seferinde bir ayağınızı kaldırmayı daha kolay bulabilirsiniz. Bu, zıplamadan daha yavaştır, ancak zıplamaya hazır olmayan biri için etkili bir şekilde çalışır.
    • Elleriniz raydan kaydığında çenenizde güzel bir yara olmasını istemiyorsanız, kalkış sırasında asla tahtanın raylarını veya kenarlarını tutmayın.
    • Kalkmaya çalıştığınızda ellerinizin veya ayaklarınızın kaydığını fark ederseniz, tahtanıza daha fazla cila sürmeniz gerekebilir.
    • Sörf tahtası olmadan da zıplama pratiği yapabilirsiniz, bu nedenle kendinizi rahat hissedene kadar boş alanınız olan her yerde bunu yapmaktan çekinmeyin.
  3. Tahtanın üzerinde düzgün durmayı öğrenin. Havalandıktan sonra dizlerinizi bükün, kollarınızı gevşek ve uzatılmış tutun, ayaklarınızı tahtaya dikin ve ağırlık merkezinizi düşürmek için gövdenizi öne doğru eğin.
    • Doğal olarak hangi ayağınızın önde olduğuna bağlı olarak, ya 'normal ayak' ya da 'şapşal ayak' olacaksınız. Normal ayak, sol ayağınızın önde olduğu anlamına gelirken, şapşal ayak sağ ayağınızın önde olduğu anlamına gelir.
    • Yeni başlayanlar öğrenirken çömelmiş bir duruş benimseme eğilimindedir. Ayakları, tahtalarının başından kıçına kadar geniş bir şekilde ayrılır. Bu rahat hissettirebilir, ancak aslında kontrol etmeyi zorlaştırır. Denge yan yanadır, önden arkaya değil. Deneyimli sörfçülerin genellikle ayaklarını birbirine çok daha yakın tuttuklarını fark edeceksiniz.
    • Doğru bir duruş, gözlerinizi gittiğiniz yöne bakar halde tutmayı içerir.
  4. Kürek çekin ve suyun içinde rahat olun. Sörf tahtanızdaki 'tatlı noktayı' bulmanın tek yolu onu suya sokmak ve kürek çekmektir. Tahtanız suyun üzerinde düz bir şekilde durmalı, burnu suyun biraz üzerinde olmalıdır. Ayak parmaklarınızın tasma ipine değmesi iyi bir 'denge' pozisyonudur.
    • Burnunuz çok yukarıda ise, tahtanın çok gerisindesiniz demektir. Suyu kazıyorsa, çok ileridesiniz demektir. Maksimum kürek çekme verimliliğini elde edeceğiniz yer burası olduğundan, tatlı noktayı bulmak çok önemlidir.
    • Rahatça ulaşabildiğiniz kadar ileriden geriye doğru uzun ve derin kulaçlarla kürek çekin.
  5. adım 5 mümkünse daha deneyimli sörfçülerle veya eğitmenlerle konuşun.
    Mümkünse daha deneyimli sörfçülerle veya eğitmenlerle konuşun. Pratik yapmanın ve sahile çıkmaya hazırlanmanın en iyi yolu, sörf hakkında sizden daha fazla şey bilen ve geri bildirim ve tavsiye sağlayabilecek başka bir kişinin yakınınızda olmasıdır.
    • Sörf yapan bir arkadaşınız varsa, yardım isteyin. Arkadaşlar genellikle ücret almaz ve sahilde başkalarının önünde değil, kendi evinizde mahremiyet içinde pratik yapabilirsiniz.
    • Bir eğitmene ödeme yapın. Bu, sörfün temellerini açık ve metodik bir şekilde öğrenmenin en güvenilir yoludur. Belli bir ücret karşılığında size bilmeniz gereken her şeyi öğretecek ve hızlı bir şekilde sörfe çıkıp eğlenmenize yardımcı olacak ipuçları verecektir.
  6. Bir yer bulun. Sörf yapmayı planlamadan önce, birkaç iyi sörf plajını ziyaret edin ve suda kendinize güvendiğinizden emin olmak için uzun süre yüzün. Kendi başınıza yüzerken rahat olmadığınız bir yerde asla sörf yapmayın.
    • Etrafınızdan tavsiye isteyin. Yerel sörf mağazanıza veya ileri düzey sörf merkezlerindeki sörfçülere yeni başlayanların nerede sörf yapması gerektiğini sorun. Sizi uygun bir noktaya yönlendirmekten mutluluk duyacaklardır.
    • İnternetten kontrol edin. Güvenilir görünen herhangi bir tavsiye bulamazsanız, internete girin ve orada öneriler arayın. Genellikle yerel sörfçüler için iyi bilgiler içeren tartışma panoları bulabilirsiniz.
    • Güvenli oynayın. Eğer bir cankurtaran kulesi varsa, cankurtaranın görevde olduğu bir zamanda sörf yapmayı planlayın. Sahildeki diğer sörfçülere sizin için herhangi bir tavsiye veya uyarıları olup olmadığını sormak için biraz zaman ayırın.
  7. adım 7 yola çıkmadan önce temel sörf görgü kurallarını öğrenin.
    Yola çıkmadan önce temel sörf görgü kurallarını öğrenin. Sörfün temel kurallarını bilmek, ilk seferinizin eğlenceli ve güvenli olmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır. İşte aklınızda tutmanız gereken birkaç temel güvenlik kuralı:
    • Geçiş hakkına saygı gösterin. Bir dalgayı yakalamak için kürek çeken birden fazla sörfçü olduğunda, zirveye en yakın kürek çeken kişi o dalga için geçiş hakkına sahiptir.
    • Başkalarının üzerine 'düşmeyin'. Birisi zaten zirveye yakın bir yerde kürek çekerken dalgayı yakalamak için kürek çekmek veya dalganın içine düşmek kaba ve potansiyel olarak tehlikeli olarak kabul edilir. Dalgayı yakalamaya çalışmadan önce diğer sörfçüler için dalga hattını taramayı unutmayın.
    • Çok popüler ve yoğun yeni başlayan sörf bölgelerinde genellikle bu katı kurallar bulunmaz ve birden fazla kişi aynı dalgaya biner (bazen 'parti dalgası' olarak adlandırılır). Eğer iki kişi aynı dalgayı bekliyorsa, dalgayı ilk yakalayan ve zirveye daha yakın olan kişi geçiş hakkına sahiptir.

Bir Dalga Yakalamak

  1. Bir hedef nokta belirleyin. Dalgaların çoktan kırıldığı beyaz suyun belinize kadar derinliğinde olmak istersiniz. Yeni başlayan biriyseniz başlamak için en iyi yer burasıdır. Daha ileri düzey sörfçülerin bir set için bekleyebileceği çok uzaklara kürek çekmeyi planlamayın, ancak tahtanızdan düşerseniz başınızı çarpmamak için yeterince derin suda olduğunuzdan emin olun.
    • Bir referans noktası seçin. Kıyıda bir yer işareti seçin ve daha derin sulara doğru ilerlerken periyodik olarak ona bakın. Bu, kıyıdan uzaklığınızı ölçmenize yardımcı olacak ve sizi hareket ettirebilecek gizli akıntıları ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.
  2. Bulunduğunuz yere doğru kürek çekin. Dalgalara açılmaya hazır olduğunuzda, sörf tahtanızı yaklaşık bel veya göğüs derinliğine kadar yürüyün, ardından sörf tahtasının üzerine uzanın ve dalgalara doğru kürek çekin.
    • Kürek çekerken düz kürek çekin. Dalgalara bir bakış açısıyla vurursanız, oluşturduğunuz ileri doğru momentumu kaybedersiniz. Bunun yerine karşıdan gelen dalgalara dik durun ve onları 'kesin'.
    • Bir dalgayı 'keserken', dalganın üzerinden veya içinden geçerken vücudunuzun üst kısmıyla şınav çekmek yardımcı olur. Bu, dalganın sizi kıyıya geri itmesini önler.
  3. adım 3 tahtanızı çevirin ve uygun bir dalga bekleyin.
    Tahtanızı çevirin ve uygun bir dalga bekleyin. Burun sudan çıkana kadar tahtanızın üzerinde geriye doğru oturun. Tahtanızı kıyıya doğru döndürmek için bacaklarınızı yumurta çırpıcı hareketiyle tekmeleyin. Kendinizi tatlı noktanızda konumlandırın ve uzun, yumuşak, derin kulaçlar kullanarak dalgaya doğru kürek çekmeye hazır olun.
    • Bir dalganın geldiğini gördüğünüzde, 'dalga domuzu' gibi görünmeden mümkün olduğunca tepeye yakın bir pozisyon alın. Dalgayı yakalamak için iyi bir konumda olduğunuzdan emin olduğunuzda, yarın yokmuş gibi kürek çekin ve elinizden gelenin en iyisini yapın!
  4. Kürek çekmeye başlayın ve dalgayı yakalamaya çalışın. Dalganın hızını ve hareketini iyi anladığınızda ve momentumunu yakaladığınızı hissettiğinizde, uyguladığınız teknikleri kullanarak havalanın.
    • Kürek çekerken ileriye bakmaya devam edin. Arkanızı döndüğünüzde güç kaybedersiniz.
    • Hızlı olun. Dalgayı kırılmadan önce yakalamak istersiniz, böylece sörf tahtasına çıkmak için zamanınız olur. Yeni başlayanların genellikle 'beyaz suyu' yakalayıp sürmesi yaygındır (ki bu başlamak için iyi bir yoldur).
    • Sabırlı olun. Bir dalgayı kaçırırsanız, kürek çekerek geri dönün ve bir sonraki muhtemel adayı bekleyin.
  5. Dalgayı sürün. Ayaklarınızı tahtaya dikin, dizlerinizi bükün, kollarınızı gevşek tutun ve gözleriniz gittiğiniz yöne baksın. Şimdi ilk dalganızda sörf yapıyorsunuz! Odaklanın ve dalganın sizi kıyıya taşımasına izin verin. Sörf yaparken sudaki diğer insanlara dikkat edin.
    • Basit başlayın. İlk başta her dalgayı düz bir şekilde sürmelisiniz. Bu, bir dalgaya açı vermekten daha kısa ve daha yavaş bir sürüş şeklidir, ancak alışması daha kolaydır.
  6. Hazır olduğunuzda dönmeyi deneyin. Sörf yapma hissine alıştıkça, muhtemelen sörf tahtanızı bir dalga boyunca açılı olarak kullanmayı denemek isteyeceksiniz. Ağırlık merkezinizi sörf tahtası üzerinde tutarak vücudunuzla dönüşünüze doğru eğilin. Vücudunuzu kullanarak tahtanızın bir kenarını dalganın yüzüne doğru hafifçe daldırın. Bu, tahtayı döndürecek sürtünme/sürüklenme yaratır. Doğru açıyı yakaladığınızda, dengenizi koruyun ve dalganın kıvrımından aşağı inin.
    • Dalga boyunca gitmek istediğiniz yönü (sol veya sağ) erkenden seçin. Dalga yeterince alçaksa, dalga vurmadan önce o yönde kürek çekmeye başlayın. Daha büyük dalgalar için, dalganın üzerine çıkana kadar bekleyin.
  7. adım 7 kaybolmaya hazırlıklı olun.
    Kaybolmaya hazırlıklı olun. Düştüğünüzü hissederseniz veya dalga azalırsa, sörf tahtasından okyanusa doğru ve momentumunuzdan uzağa atlayın. Tahtanın yan tarafına veya arkasına düşmek, düşerken başınızı kollarınızla örtmek iyi bir fikirdir. Dalganın sizi taşımasına izin vererek akışa kendinizi bırakın. Yavaşça yukarı doğru yüzün ve tahtanın çarpmasını önlemek için önünüzde ne olduğunu hissedin.
    • Sığ suda veya bir resifte kendinizi yaralamamak için düz bir şekilde inmeye çalışın.
    • Güvenli bir şekilde yüzeye çıktıktan sonra, tasmanızı çekin ve sörf tahtanızın suda savrulmasını veya çırpınmasını önlemek için tekrar üzerine çıkın, bu sizin veya başkalarının ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir. Tekneye çıkın, karnınızın üzerinde dinlenin ve kontrolü yeniden ele alın.
    • Yaralanmaların çoğu sörf tahtasının sörfçüye çarpması sonucu meydana gelir. Her zaman sörf tahtanızın okyanus tarafına çıkmayı unutmayın. Bir dalga sörf tahtasının kontrolünü ele geçirdiğinde sahil ile sörf tahtanız arasında kalmak istemezsiniz.
    • Eğer ilk kez sörf yapıyorsanız, fiberglas yerine köpük sörf tahtası kiralamanız iyi olur, çünkü bunlar daha yumuşaktır ve öğrenirken yaralanmanıza neden olma olasılığı daha düşüktür.
  8. adım 8 yoldan çekilmek için kanalları kullanın.
    Yoldan çekilmek için kanalları kullanın. Kaybolduktan veya kurtulduktan sonra, diğer insanların sörf yapabilmesi için yoldan çekilmeniz gerekir. Diğer sörfçülerin geleceği kırılmanın ortasına doğru kürek çekmeyin. Bunun yerine, dalga bölgesini açık tutmak için önce yan tarafa doğru kürek çekin.
  9. adım 9 denemeye devam edin.
    Denemeye devam edin. Muhtemelen ilk birkaç seferde kayacak ya da düşeceksiniz, ama yılmayın. Bazı insanlar bir öğleden sonra öğrenebilirken, diğerlerinin işleri öğrenmesi birkaç hafta alır. Denemeye devam edin ve sonunda başaracaksınız.
    • Dizlerinizin üzerine çöküp durmaktan kaçının. Kendinizi adayacaksanız, adayın ve ayağa kalkın. Dizlerinizin üzerine çökmek, atı eyerlemek ama ona binmemek gibidir.
    • Okyanusun tadını çıkarın ve eğlenin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir board seçerken kilom önemli midir?
    Evet, önemlidir. Sizin için çok hafif veya ağır bir board seçerseniz, özellikle yeni başlayan biriyseniz, açık sularda onu kontrol etmekte zorlanabilirsiniz.
  • Soru
    Kaç yaşında olmanız gerekiyor?
    Yaş sınırı yok. Herkes sörf yapmayı öğrenebilir.
  • Soru
    Tahtanın boyutu önemli midir?
    Evet. Tahtanızın boyutu önemlidir çünkü tahtanız üzerinde dengede durmanın ve kontrol etmenin ne kadar kolay olduğunu doğrudan etkileyecektir.

Video

İpuçları

  • Her zaman bir arkadaşınızla sörf yapın. Bu daha güvenlidir ve eğer dalgaya kapılırsanız, ihtiyacınız olduğunda yardım alabilirsiniz. Bir arkadaşınız sizi bir dalganın içine itmenize de yardımcı olabilir!
  • Mekik ve şınav, sörf yaparken güçlenmek için harika bir yoldur. Sörfteki çoğu hareket, öncelikle bu egzersizlerin geliştirdiği kas gruplarına bağlıdır.
  • Yardım istemekten korkmayın! Birçok ileri düzey sörfçü, kibar oldukları sürece yeni başlayanlara yardım etmekten memnuniyet duyar.

Uyarılar

  • Riptidlerden kaçının. Riptidler suyun üst kısmında kum gibi görünür ve kahverengi veya kırmızımsı olabilir. Genellikle kaya iskeleleri, resifler ve iskelelerin yakınında oluşurlar.
  • Riptide yakalanırsanız, doğrudan içinden geçmeye çalışmak yerine, sonunu bulana kadar kıyıya paralel yüzün. Paralel yüzemiyorsanız, suya basın veya yüzün ve yardım için bağırın.
  • Daha deneyimli sörfçülerden uzakta, acemi bir noktada öğrenme pratiği yapın.
  • Sahile yakın durun. Sörfte, başlangıç dalgalarında iyice deneyim kazanana kadar bu yeni başlayanlar için uygundur.
  • Özellikle yeni başlayan biri olarak yalnız sörf yapmayın. Kıyıdaki bir arkadaşınız bile yalnız gitmekten daha güvenlidir.