Banka Soygunundan Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir banka soygunu korkutucu ve travmatik bir deneyim olabilir. Ancak filmlerdeki ve televizyondaki banka soygunu tasvirlerinin aksine, soygunlar nadirdir ve yaralanma olasılığı düşüktür. Soyguncularla doğru bir şekilde etkileşime girer ve duygularınızı yönetirseniz, banka soygunu gerçekleşirken güvende kalabilirsiniz.

Adımlar

Soygun Sırasında Güvenli Davranmak

  1. adım 1 sakin olun.
    Sakin olun. Soygun başladığında, muhtemelen kaotik ve kafa karıştırıcı olacaktır. Derin nefes alın ve sakin kalmaya çalışın. Yüksek bir duygusal durumda olmak normalde yapmayacağınız şeyleri yapmanıza neden olabilir, bu nedenle soygun süresince mümkün olduğunca rahatlamaya çalışmanız önemlidir.
    • Korku sizi geçici olarak hareketsiz hale getirebilir, bu nedenle soyguna uygun şekilde tepki verebilmek için zihninizi açık tutmaya çalışın.
    • Soygun sırasında nasıl sakin kalabileceğinizi okuyun.
    • Başka biri panikliyorsa, 'Bunu atlatacağız' veya 'Korkutucu ama sakin kalırsak zarar görmeyiz' gibi şeyler söyleyerek onu sakinleştirebilirsiniz.
  2. adım 2 soyguncuya itaat edin's instructions.
    Soyguncunun talimatlarına uyun. Banka soyguncusunun talimatlarını dinleyin ve tam olarak verdikleri gibi uygulayın. Yere yatmanızı isterlerse, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde buna uyun. Sizden istedikleri değerli eşyaları veya parayı verin ve onlara karşılık vermeyin ya da tavır yapmayın.
    • Banka soyguncusu size doğrudan talimat vermediyse veya talimatlarını anlayamıyorsanız, sadece yere yatın ve ellerinizi başınızın arkasına koyun.
    • Unutmayın, hiçbir şey hayatınızdan daha değerli değildir. Para değiştirilebilir ama hayatınız değiştirilemez.
  3. adım 3 don't make eye contact or stare at the robbers.
    Soyguncularla göz teması kurmayın veya onlara bakmayın. Banka soyguncularının soygun sırasında son derece gergin ve paranoyak olmaları muhtemeldir. Bu nedenle, dikkatleri üzerinize çekmemeniz veya neye benzediklerini görmeye çalıştığınızı belli etmemeniz önemlidir. Onlarla doğrudan göz teması kurmaktan kaçının ve bir seferde 1 veya 2 saniyeden fazla bakmayın.
    • Çevrenizin farkında olun. Banka soygunu gerçekleşmeden önce banka soyguncularının neye benzediğini fark edebilirsiniz.
  4. adım 4 don't try to intervene in the robbery.
    Soyguna müdahale etmeye çalışmayın. Soyguncularla dövüşmeye veya soygunu durdurmaya çalışmayın çünkü bunu yaparsanız muhtemelen yaralanır veya ölürsünüz. Bankadaki para sigortalıdır, bu nedenle banka sonuçta hiçbir şey kaybetmez. Aktif bir soygunu durdurmaya çalışmak yerine, soygun gerçekleştikten ve banka soyguncuları gittikten sonra soyguncuların doğru eşkallerini polise vererek yardımcı olabilirsiniz.
    • Saç renkleri veya ne giydikleri gibi şeyleri hatırlamaya çalışın, böylece polise bir tarif verebilirsiniz.
    • Tıbbi eğitiminiz varsa, soyguncular gittikten sonra yaralılara yardım etmeye çalışabilirsiniz.
    • Polisi arayın ve soygunu mümkün olan en kısa sürede bildirin.
  5. adım 5 rehin alınmaktan kaçınmak için sahip olduğunuz bir sağlık durumunu gündeme getirin.
    Rehin alınmaktan kaçınmak için bir sağlık sorununuzdan bahsedin. Çok nadir durumlarda, soyguncular rehin almak isteyebilir. Sağlığınız mükemmelse, ihtiyacınız olan ilaçlar veya sağlık sorunlarınızla ilgili bir hikaye uydurun. Eğer bir sağlık sorununuz varsa, sizi rehin almalarının hayatınız için bir risk olduğunu açıklayın. Soyguncular daha fazla stres yaşamak istemeyeceklerdir ve bu sizi rehin almalarını engelleyebilir.

Soygun Sonrası Duygularınızı Yönetmek

  1. adım 1 kendinizi tükenmiş hissediyorsanız eve gidin ve ertesi gün izin alın.
    Kendinizi bitkin hissediyorsanız eve gidin ve ertesi gün izin alın. Soygunun ilk başta düşündüğünüz kadar korkutucu olmama ihtimali var. Eğer durum böyleyse, gününüze her zamanki gibi devam edebilirsiniz. Ancak bir soygundan sonra duygusal ve fiziksel olarak tükenmiş olma ihtimaliniz vardır. Soygun sizi etkilediyse ertesi gün işten veya okuldan izin alın, böylece soygun sırasında ve sonrasında yaşadığınız duyguları işlemek için kendinize zaman tanıyabilirsiniz.
  2. adım 2 gelecekle ilgili korku dolu düşüncelere takılmaktan kaçının.
    Gelecekle ilgili korku dolu düşüncelere takılmaktan kaçının. Soygundan sonra, gelecekte tekrar olacağına dair bir korku geliştirmeniz olasıdır. Banka soygunlarının oldukça nadir görülen bir olay olduğunun farkına varın. Korkunuzun sizi dışarı çıkmaktan veya bankaya gitmekten alıkoymasına izin vermeyin ve gelecekle ilgili düşüncelere takılıp kalmayın. Durumu bir günlüğe yazmak yardımcı olabilir.
    • Soyulan bankaya geri dönerek korkularınızla yüzleşmeyi deneyebilirsiniz. Korkunuzun kaynağına ne kadar çok geri dönerseniz, hayatınızı o kadar az etkileyecektir.
    • Korkunuz okula ya da işe gitmenizi engelliyorsa, profesyonel bir terapist ya da danışmanla görüşmelisiniz.
  3. adım 3 bir danışmanla konuşun.
    Bir danışmanla konuşun. Duygularınızı sağlıklı bir şekilde yönettiğinizden emin olmak için soygundan 12-24 saat sonra bir kriz danışmanına gitmeyi deneyin. Genellikle, banka veya polis departmanı danışmanları ücretsiz olarak sağlayacaktır. Soygunu zihninizde işlemekte sorun yaşıyorsanız bir süreliğine bir terapiste gitmenizi önerebilirler.
    • Kriz danışmanınız her şeyin yolunda olduğunu söylese bile, soygundan haftalar veya aylar sonra korku veya endişe dolu duyguların ortaya çıkması mümkündür. Bu durumda, bir terapist veya psikiyatriste görünmeyi düşünmelisiniz.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir banka soygunu sırasında ne yapmamalısınız?
    Soyguncuyla kavga etmeyin - ne taşıdıklarını asla bilemezsiniz. Silahları olabilir, akli dengeleri yerinde olmayabilir ve/veya uyuşturucu kullanıyor olabilirler. Soyguncuların yakalanmak istemediklerini ve mümkün olan en kısa sürede kaçmak istediklerini unutmayın, bu nedenle istediklerini almalarına ve gitmelerine izin verin.
  • Soru
    Ya soyguncu kafama silah dayadıysa?
    Talimatlarını izleyin ve hareket etmeyin ya da kahraman olmaya çalışmayın - işe yaramayacaktır. Ciddi olduklarını kanıtlamak için insanları öldürebileceklerini unutmayın, bu yüzden dışarı çıkmaya güvenmeyin.
  • Soru
    Soygunculara yardım edersem ve başlangıçta olaya karışmamış olsam bile paradan pay alırsam başım belaya girer mi?
    Evet, suçtan sonra suç ortağı olursunuz ve kesinlikle suçlamalarla karşı karşıya kalırsınız.

İpuçları