Bir Kar Fırtınasında Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kar fırtınaları, yoğun kar yağışı, şiddetli rüzgarlar, donma noktasının altında sıcaklıklar ve çoğu zaman beyaz örtüye bürünme koşullarına neden olan büyük kış fırtınalarıdır. Bölgenizde bir kar fırtınası bekleniyorsa veya kendinizi bir kar fırtınası sırasında dışarıda bulursanız, aşağıdaki ipuçları hayatta kalmanıza yardımcı olabilir. Yapabileceğiniz en önemli şey, kar fırtınası başlamadan önce ona hazırlanmaktır. Bununla birlikte, fırtınaya yakalandığınızda atabileceğiniz bazı adımlar da vardır.

Adımlar

Kendinizi Hazırlayın

  1. adım 1 bir ısı kaynağını hazır bulundurun.
    Bir ısı kaynağını hazır bulundurun. Evinizde şömine varsa, onu nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı bildiğinizden emin olun. Bir kış fırtınası uyarısı yapıldığında, birkaç gün yetecek kadar odun getirin.
    • Jeneratörünüz varsa, birkaç gün boyunca çalışmasını sağlayacak kadar yakıtınız olduğundan emin olun. Jeneratörü garajda değil, tamamen dışarıda tutun. Jeneratörün kapalı alanda çalıştırılması karbon monoksit zehirlenmesine ve ölüme neden olabilir.
    • Isının dışarı sızmasını önlemek için tüm pencere ve kapılarınızın düzgün bir şekilde kapatıldığını iki kez kontrol edin.
    • Evinizin yalıtımını yükseltin.
    • Donma sıcaklıklarına maruz kalan su hatlarının iyi yalıtıldığından emin olun.
  2. adım 2 malzeme bulundurduğunuzdan emin olun.
    Erzak bulundurduğunuzdan emin olun. Fırtına uyarısı yapıldığında su şişelerini ve sürahileri doldurun. Hazırlık gerektirmeyen, bozulmayan gıdalardan oluşan iyi stoklanmış bir dolabınız olsun. Bir ilk yardım çantası ve bir haftalık gerekli ilaçları bulundurun.
  3. adım 3 yangın ihtimaline karşı hazırlıklı olun.
    Yangın ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Düşen elektrik hatları ve acil durum ısı kaynağınızın her ikisi de yangın riskini artırır. Evinizde bir yangın söndürücü bulundurun. Evinizdeki duman dedektörlerinin çalıştığından emin olun.
  4. adım 4 diğer acil durum malzemelerini hazır bulundurun.
    Elinizde başka acil durum malzemeleri bulundurun. Evinizde pille çalışan bir radyo ve kişi başına en az bir el feneri bulundurun. Her biri için birden fazla yedek pil bulundurduğunuzdan emin olun. Evinizdeki herkes için yeterince sıcak battaniye, uyku tulumu ve temiz kıyafet bulundurun.
  5. adım 5 arabanızı kontrol edin's battery.
    Aracınızın aküsünü kontrol edin. Soğuk hava akünüzün gücünü azaltabilir. Kar fırtınası sırasında aracınızda mahsur kalırsanız, sizi sıcak tutmak için akünüzün motorunuzu çalıştıracak kadar güçlü olması hayati önem taşır. Akünüzün kablolarında, tepsisinde ve tutma braketlerinde herhangi bir korozyon veya aşınma belirtisi olup olmadığına bakın. Aracınızın aküsü dört yaşında veya daha eskiyse, değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bunu kar fırtınası başlamadan hemen önce değil, sezonun başlarında yaptığınızdan emin olun.
  6. adım 6 aracınızı kışa hazırlayın.
    Arabanızı kışa hazırlayın. Aracınızın soğuk havaya hazır olduğundan emin olun.
    • Lastiklerinizin dişlerini kontrol edin. Aşınmışlarsa değiştirmeyi düşünün. Bölgenizde sık sık kış fırtınaları yaşanıyorsa, kar lastiklerine de yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Buz üzerinde sürüş yaparken çok daha fazla tutuşa ihtiyacınız olacaktır.
    • Yağınızı değiştirin ve soğuk hava için tasarlanmış daha az viskoz bir yağ ile değiştirin. Soğuk hava yağın akış kabiliyetini yavaşlatacaktır.
    • Soğutma sisteminizin iyi hazırlandığından emin olun. Gerekirse sisteminizi yıkayın ve 50/50 oranında antifriz ve damıtılmış su karışımıyla yeniden doldurun. Dondurucu soğuklarda bile motorunuz önemli hasara yol açacak kadar aşırı ısınabilir.
  7. adım 7 aracınız için bir hayatta kalma kiti hazırlayın.
    Aracınız için bir hayatta kalma kiti hazırlayın. Mümkünse bu kiti bagaj yerine arabanızın arka koltuğunda tutun. Acil durumlarda kitin mümkün olduğunca kolay erişilebilir olmasını istersiniz. Kitin bileşenleri şunlardır:
    • Kendinizi sıcak tutmak için yalıtım: battaniye veya uyku tulumu, kıyafet değişikliği ve bir dizi sıcak tutan dış giysi (mont, eldiven, kayak şapkası, atkı, vb...).
    • Vücudunuz için yakıt: şişelenmiş su, yemek yerine geçen barlar gibi bozulmayan ve yüksek kalorili yiyecekler ve gerekli ilaçların acil durum tedariki.
    • Aracınızı çalışır durumda tutacak araçlar: takviye kabloları, çekme halatı, alet çantası ve kürek.
    • Kurtarıcıları uyarma yöntemleri: yol işaretleri, fazladan şarj edilmiş bir telefon pili ve yedek pilleri olan bir transistörlü radyo.
    • Diğer hayatta kalma malzemeleri: bıçak, ilk yardım çantası, içme suyu için kar eritmeye yarayan küçük bir bidon, su geçirmez kibrit, el feneri ve tuvalet olarak kullanmak için büyük bir sızdırmaz plastik kova.
  8. adım 8 kar fırtınası uyarısı sırasında araç kullanmaktan kaçının.
    Kar fırtınası uyarısı sırasında araç kullanmaktan kaçının. Kar fırtınası başlamadan önce eve dönmek için elinizden geleni yapın. Arabanız ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun, bir binada daha güvende olursunuz. Yol koşulları hızla kötüleşerek güvenli olmayan sürüş koşullarına ve kazalara yol açabilir.

Arabada Hayatta Kalmak

  1. adım 1 egzoz borunuzun temiz olduğundan emin olun.
    Egzoz borunuzun temiz olduğundan emin olun. Etrafında birikebilecek kar ve buzu temizleyin. Bunu hemen yapın. Tıkalı bir egzoz borusu, kapalı bir araçta karbon monoksit birikmesine neden olarak zehirlenme ve ölüme yol açabilir.
  2. adım 2 diğerlerini varlığınız konusunda uyarın.
    Diğerlerini varlığınız konusunda uyarın. Tehlike ışıklarınızı açın veya yol işaret fişekleri yerleştirin. Bu, kurtarma ekiplerinin sizi bulmasına yardımcı olacak ve diğer sürücülerin aracınıza çarpmasını önleyecektir. Cep telefonunuz çalışıyorsa, acil durum hizmetlerini arayın.
  3. adım 3 arabanızda kalın.
    Arabanızda kalın. Egzozu temizlemek veya işaret fişeklerini yerleştirmek dışında arabanızdan ayrılmamalısınız. Arabanız hayatta kalmak için ihtiyaç duyacağınız sıcaklığı ve korumayı sağlayacaktır.
    • Yakınlarda güvenli bir şekilde ulaşabileceğiniz bir bina görmeniz bir istisna olabilir. Bunun yerine oraya sığınmaya çalışın.
    • Kar fırtınasının düşük görüş mesafesi, kolayca kaybolacağınız anlamına gelir. Çok uzağa gitmeseniz bile, arabanıza geri dönüş yolunu bulamama ihtimaliniz yüksektir. Bu riski almayın.
  4. adım 4 aktif kalın.
    Aktif olun. Ellerinizi çırpmak veya koltuğunuzda kıpırdamak gibi küçük egzersizler yapın. Bu, kalp atış hızınızı ve dolaşımınızı güvenli bir seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır. Araba gibi kapalı bir alanda sıkışıp kaldığınızda, zayıf kan dolaşımına daha yatkın olursunuz. Zayıf dolaşım donmaya katkıda bulunur.
  5. adım 5 motorunuzu periyodik olarak çalıştırın.
    Motorunuzu periyodik olarak çalıştırın. Sıcak kalmanıza yardımcı olması için motorunuzu saatte bir kez çalıştırın. Isıtıcıyı bir seferde en fazla 20 dakika çalıştırın. Egzozunuzun temiz olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
  6. adım 6 susuz kalmayın ve iyi beslenin.
    Susuz kalmayın ve iyi beslenin. Düzenli olarak şişe suyunuzdan için. Acil durum malzemelerinizden yiyin. Bu, hipotermiyi önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Suyunuz biterse kar yemeyin. Soğuk vücut ısınızı düşürecektir. Bunun yerine, acil durum çantanızdaki teneke kutu ve kibritleri kullanarak karı eritin. Sadece iyice eridikten sonra için.

Açık Havada Hayatta Kalmak

  1. adım 1 mümkün olan en kısa sürede kuru bir barınak arayın.
    Mümkün olan en kısa sürede kuru bir barınak arayın. Bu sizin en önemli önceliğiniz olmalıdır. Yakındaki binaları ve arabaları arayın. Hiçbiri yoksa, rüzgâr ve kardan korunmak için altına girebileceğiniz herhangi bir yapı arayın. Fırtına geçene veya yardım gelene kadar orada kalın.
    • Bir kar barınağı inşa edin Siper bulamıyorsanız ve vahşi doğa gibi kurtarıcılar tarafından bulunma olasılığı düşük bir alandaysanız. Daha kalabalık bir bölgedeyseniz, kurtarıcıların sizi bulmasını çok daha zorlaştıracağı için kar sığınağı tavsiye edilmez.
  2. adım 2 yardım çağırın.
    Yardım çağırın. Yanınızda bir cep telefonu varsa, hem şehrinizin acil durum numarasını hem de yardım edebilecek sevdiklerinizi aramayı deneyin. Baz istasyonları kapalıysa, güç tasarrufu için telefonunuzu kapatın ve daha sonra tekrar deneyin. Yakınlarda size yardım edebilecek birilerinin olması ihtimaline karşı belirli aralıklarla bağırarak yardım isteyin.
  3. adım 3 susuz kalmayın.
    Susuz kalmayın. Susuz kalmamak hipotermiyi önlemeye yardımcı olacaktır. Yanınızda bir su şişesi varsa, ondan için. Ancak kar yemeyin, çünkü bu vücut ısınızı düşürecektir ve kar genellikle araba egzozu gibi kimyasallar içerir. Önce eritmenin bir yolunu bulun ve temiz olduğundan emin olmak için mümkünse kaynatın.
  4. adım 4 küçük, yorucu olmayan egzersizler yapın.
    Küçük, yorucu olmayan egzersizler yapın. Ellerinizi çırpın, kollarınızı sallayın, bacaklarınızı tekmeleyin. Bu, kalp atış hızınızı yüksek tutacak ve kanın ekstremitelerinizde dolaşmasını sağlayacaktır. İyi bir dolaşım donmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Fırtına Dışında Beklemek

  1. adım 1 islak giysilerinizi değiştirin.
    Islak giysilerinizi değiştirin. Dışarıda mahsur kaldıktan sonra eve varırsanız, soğuk ve ıslak giysilerinizi mümkün olan en kısa sürede değiştirin. Donma hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve mümkün olan en kısa sürede kendinizi ısıtmanız önemlidir. Fırtına süresince tam takım sıcak ve rahat kıyafetler giyin.
  2. adım 2 ailenizi iyi yalıtılmış bir yerde toplayın.
    Ailenizi iyi yalıtılmış bir noktada toplayın. Seçtiğiniz oda, ısı kaynağınızı ve malzemelerinizi içeren bir oda olmalıdır. Yalıtımlı kalmasına yardımcı olmak için az sayıda penceresi veya kapısı olan bir oda seçmeye çalışın. Tüm pencereleri ve hem iç hem de dış kapıları kapatarak evin geri kalanını kapatın. Pencereleri battaniyelerle örtün ve kapıların altına havlu koyun.
  3. adım 3 farkında olun.
    Farkında olun. Bölgeniz için en son hava durumu haberlerini periyodik olarak kontrol edin. Bu, nasıl güvende kalacağınızı ve erzaklarınızı nasıl paylaştıracağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.
    • Elektriğiniz ve kablonuz varsa, hava durumunu veya yerel haber kanalını izleyin. Anlık güncellemeler için interneti kontrol edin.
    • Elektriğiniz veya internetiniz kesikse, haberler için radyonuzu dinleyin. Telefonunuzun internet hizmetini kullanmak size cazip gelse de, bataryayı acil durum aramaları için saklayın.
  4. adım 4 i̇çeride kalın.
    İçeride kalın. Kesinlikle gerekli olmadıkça evinizden çıkmayın. Kar fırtınasının düşük görüş mesafesi nedeniyle göremediğiniz yakınlarda devrilmiş elektrik hatları olabileceğini unutmayın. Sadece jeneratörü çalıştırmak ve bakımını yapmak, fazladan yakacak odun almak için ya da evinizden birinin tıbbi bir acil durumu varsa çıkın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Evimi kar fırtınalarından nasıl koruyabilirim?
    Evinizi sıfırdan tasarlıyorsanız, sert hava koşullarına dayanması gerektiğini unutmayın. Elektrik, su veya yakıt gibi kaynakların yetersiz olduğu durumlarda hayatta kalabilecek şekilde donatın.
  • Soru
    Kar fırtınasından önce ne gibi önlemler alabilirim?
    Evinizin yalıtımını yükseltin. Binanın yakınına düşebilecek ağaçların yaşlı dallarını kaldırın. Karbon monoksit ve duman dedektörlerini yedek pilli olarak bulundurun. Su hatlarının yalıtılmış olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, ısıtma sistemlerinin çalıştığını teyit edin.
  • Soru
    Kar fırtınasında bir şey yanarsa ne yapmalıyım?
    Söndürücünüz yoksa, bir battaniye veya bez parçası bulmaya çalışın ve bununla söndürün (yani alevi boğun).

İpuçları

  • Kalp krizi riskiniz varsa yorucu aktivitelerden kaçının. Araştırmalar, yoğun kar yağışı, soğuk hava ve düşük atmosfer basıncının bir araya gelmesinin kalp krizlerinde artışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kötü yol koşulları hastaneye ulaşmayı (veya ambulansın size ulaşmasını) çok zorlaştıracaktır.
  • Her zaman tetikte olun ve fırtınada olası devrilmiş elektrik hatlarını arayın. Onlardan ve elektriği size doğru iletebilecek her türlü sudan uzak durun.
  • Cep telefonunuzu her zaman şarjlı tutun ve mümkünse fazladan bir pil taşıyın.