Hücum Eden Bir Filden Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer talihsiz bir şekilde kızgın bir fille karşı karşıya gelirseniz, yaralanmaktan nasıl kaçınacağınızı bilmeniz gerekir. Neyse ki, çoğu fil saldırısı sizi korkutmak ama zarar vermemek için yapılan 'sahte' saldırılardır. Hücum eden, kızgın bir fille karşı karşıya kalırsanız, yapabileceğiniz en iyi şey bağırmak, çağırmak ve olabildiğince çok gürültü yapmaktır. Bu talimatları aklınızda tutarak, bir fil hücumundan sağ çıkmak için iyi hazırlanmış olacaksınız.

Adımlar

Suçlamanın Sahte mi Gerçek mi Olduğunun Belirlenmesi

  1. adım 1 eğer fil's ears are pinned back it's about to charge.
    Filin kulakları geriye doğru kıvrılmışsa, saldırmak üzere olduğunu anlayın. Bir filin kulakları gevşemişse, muhtemelen sahte bir hücum yapıyordur. Dışa doğru açılan kulaklar da aynı şekilde sahte bir hücumun göstergesidir. Filin kulakları düz bir şekilde geriye doğru kıvrılmışsa, muhtemelen hücum gerçektir.
    • Filler tarafından yapılan hücumların çoğu sahte hücumlardır. Yani, fil saldırıyormuş gibi yapar ama aslında saldırgan olup olmadığınızı anlamak için sizi test eder.
  2. adım 2 file bakın's trunk to see if it's curled inward in an attack position.
    Filin hortumunun saldırı pozisyonunda içe doğru kıvrılıp kıvrılmadığını görmek için hortumuna bakın. Gerçek bir saldırı sırasında bir fil hortumunu yukarı ve içe doğru kıvıracaktır. Öte yandan, hortumu gevşek bir şekilde aşağı sarkıyorsa, fil muhtemelen sadece sahte bir hücum yapıyordur.
    • Sahte bir hücum yapan bir fil ile sizi ezmek üzere olan bir fil arasındaki farkı anlayabilmek hayatınızı kurtarabilir.
  3. adım 3 filin hortumunu oynatıp oynatmadığına ya da bir bacağını sağa sola sallayıp sallamadığına bakın.
    Filin hortumunu seğirip seğirmediğine veya bir bacağını sağa sola sallayıp sallamadığına bakın. Bu eylemler 'yer değiştirme faaliyetleri' olarak bilinir. Bunlar, bir filin hücum edip etmeme konusunda kararsız olduğunu gösteren fiziksel işaretlerdir. Eğer bir filin yer değiştirme hareketleri yaptığını görürseniz, muhtemelen gerçek bir hücum değil, sahte bir hücum yapmak üzeredir.
    • Bu yer değiştirme faaliyetleri ne kadar belirginse, filin korkudan tehditkâr bir gösteri yapma ve gerçekten saldırma niyeti olmama ihtimali o kadar yüksektir.

Gerçek Bir Hücum Sırasında Filden Kaçmak

  1. adım 1 filden her zaman rüzgâr yönünde uzak durun.
    Her zaman filin rüzgar yönünde kalın. Bu, rüzgarın filin yanından size doğru esmesi gerektiği anlamına gelir, sizin yanınızdan file doğru değil. Rüzgâr yönünün aşağısında olduğunuzda, filin kokunuzu alması ve sizi araması zorlaşacaktır (fillerin keskin bir koku alma duyusu vardır). Kendinizi rüzgâr yönünde konumlandırabilirseniz, başka karşılaşmalardan kaçınabilirsiniz.
    • Rüzgar altında olmak filin sahte ya da gerçek bir saldırı yapmasını engelleyecektir.
  2. adım 2 fil gerçek bir saldırı yaparsa zig-zag şeklinde koşun.
    Fil gerçek bir saldırı yaparsa zikzak çizerek koşun. Bir fil gerçek bir saldırı yaparsa, yüksek sesle bağırmak onu caydırmak için yeterli olmayacaktır. Gerçek bir saldırının işaretlerini fark ettiyseniz, koşmaya başlayın. Baştan başlamak ve zig-zag çizerek koşmak sizi hücumdan koruyacaktır. Hücum eden bir fil sizden çok daha hızlı koşabilir, ancak zikzak çizerseniz ondan kaçabilirsiniz. Filler hantal boyutları nedeniyle yön değiştirmekte zorlanırlar.
    • Eğer koşarsanız, amacınız fille aranıza mümkün olduğunca mesafe koymak olmalıdır. Korkmuş, üzgün ya da kızgın filler saatte 35-40 km (22-25 mph) hıza kadar koşabilirken, en hızlı insan kısa bir sprint için saatte 37 km (23 mph) hıza ulaşır.
  3. adım 3 hücum eden fil ile aranıza girecek bir şey bulun.
    Saldıran fil ile aranıza girecek bir şey bulun. Fil gerçek bir saldırı yaparsa, kalkan görevi görebilecek sizden daha büyük bir şeyin arkasına saklanıp saklanamayacağınızı görmek için hemen etrafınıza bakın. Örneğin, bir araç, bir bina, bir moloz yığını, büyük bir ağaç vb. bulun. Bazı durumlarda, büyük, içi boş bir ağacın içine girmek işe yarayabilir.
    • Eğer bir yere saklanırsanız, filler keskin işitme duyusuna sahip olduğu için kesinlikle hareketsiz ve sessiz olmanız gerektiğini unutmayın.
  4. adım 4 filden kaçmak için sağlam bir ağaca veya kayalıklara tırmanın's reach.
    Filin erişiminden kaçmak için sağlam bir ağaca ya da kayaya tırmanın. Filler tabii ki tırmanamaz. Yeterince sağlam ve iyi yükseklikte bir ağaç bulursanız, yağmacı fille aranıza mesafe koymanız yeterli olabilir. Yerden en az 10-15 fit (3,0-4,6 m) yükseğe tırmanmaya çalışın, böylece fil dişleri veya hortumuyla size ulaşamaz.
    • Filin küçük ya da ölü bir ağacı parçalayabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
  5. adım 5 filin ulaşabileceği dar bir hendeğe atlayın't reach you.
    Filin size ulaşamayacağı dar bir hendeğe atlayın. Fil gerçek bir saldırı yapıyorsa, ayaklarından ve dişlerinden kaçmanın bir yolunu bulmanız gerekecektir. Bazı durumlarda, insanlar büyük bir hendeğe düşerek ve alçakta kalarak hücum eden bir filden kaçmışlardır. Görüş alanından çıkarsanız fil de size saldırma isteğini kaybedebilir.
    • Hendek yeterince geniş veya derin değilse, filin yolunu bulabileceği ve hortumuyla size saldırmaya başlayabileceği konusunda uyarılmalıdır.
  6. adım 6 filin dikkatini dağıtmak için kendinizden uzağa sahte bir nesne atın.
    Filin dikkatini dağıtmak için kendinizden uzağa yem bir nesne atın. Eğer koşuyorsanız ve fil size yaklaşıyorsa, ceketinizi, şapkanızı, çantanızı ya da bir dalı uzağa fırlatın. Yemi en az 10 fit (3,0 m) uzağa fırlatmaya çalışın. Bu, filin sizin yerinize ona saldırması için yeterli bir dikkat dağıtıcı olabilir.
    • Yem saldırırken filden olabildiğince uzağa koşun.
  7. adım 7 fil saldırmıyorsa gürültü yapmaya devam edin.'t distracted by a decoy.
    Filin dikkati bir yem tarafından dağıtılmazsa gürültü yapmaya başvurun. Gürültü yapmak elinizde kalan tek strateji olabilir, bu yüzden yerinizde durun ve olabildiğince yüksek sesle bağırın. Yeterince gürültü yaparsanız, fil sizi potansiyel bir tehdit olarak görebilir ve sizinle kavgaya tutuşmanın güvenli bir hareket olmayacağına karar verebilir.
    • Her şeyi deneyin: aslan gibi kükreyin ya da defalarca 'hayır' diye bağırın. Eğer bir sırt çantası taşıyorsanız, gürültü çıkarmak için onu sallayın. Tıkırtı sesi çıkarmak için küçük çalıları veya ağaçları da sallayabilirsiniz.

Sahte Saldırı İçin Yerinizde Durmak

  1. adım 1 fil sahte bir hücum yapıyorsa hareketsiz durun.
    Fil sahte bir saldırı yapıyorsa hareketsiz kalın. İzlerinizin üzerinde hareketsiz durmanız file tehditkar olmadığınızı gösterecek ve hayvanın sizi kovalama arzusunu ortadan kaldıracaktır. Durduğunuz yerde kalmak güven ve korku eksikliğini gösterecek, bu da filin saldırma konusunda iki kez düşünmesini sağlayacaktır.
    • Tahmin edebileceğiniz gibi, bir fil üzerinize doğru gelirken hareketsiz durmak çok zordur. Cesaretinizi toplamanız ve yerinizde durmanız gerekecektir.
  2. adım 2 sahte bir hücum sırasında sırtınızı file göstermeyin.
    Sahte bir hücum sırasında file sırtınızı göstermeyin. Fil bu davranışı korkak ve itaatkâr olarak görecek ve peşinizden koşup sizi avlamaya meyilli olacaktır. Filler vücut dilini iyi değerlendirir ve sırtınızı göstermek zayıf, korkmuş ve savunmasız olduğunuzu gösterir.
    • Bunun yerine, kendinizi büyük ve kendinden emin göstermeyi deneyin. Kollarınızı başınızın üzerine kaldırın ve file doğru bir adım atın.
  3. adım 3 fili uzaklaştırmak için bağırın ve çığlık atın's making a mock charge.
    Fil sahte bir saldırı yapıyorsa onu uzaklaştırmak için bağırıp çağırın. Fil en az 50 yarda (46 m) uzaktaysa yüksek sesler çıkararak fili uzaklaştırmak mümkündür. Çığlık atmak ve bağırmak etkili bir stratejidir. Filin geri çekilmesi ve bölgeyi terk etmesi için gereken süre boyunca bağırmaya devam edin. Bu seçenek yalnızca sahte bir saldırı belirtisi gördüğünüzde kullanılmalıdır.
    • Yüksek sesle ve tekrar tekrar 'Hayır!' veya 'Git buradan!' diye bağırmak, aklınıza bağıracak başka bir şey gelmiyorsa iyi bir yöntemdir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir fil araba sesinden korkar mı?
    Evet, filler yüksek seslerden korkarlar.
  • Soru
    Eğer fili ninja kılıcımla bıçaklarsam, bu kaçmaktan daha iyi bir fikir midir?
    Hayır. Bir kılıç muhtemelen fili durdurmak için yeterli değildir ve onu daha da kızdırabilir.
  • Soru
    Dağlık bir bölgede bir fil saldırısından nasıl kaçabilirim?
    En yakın büyük kayayı bulun ve tepesine tırmanın (bir ağaç gibi). Orada bekleyin ve yardım çağırın ya da fil size olan ilgisini kaybettiğinde kaçmaya çalışın.

Video

İpuçları

  • Hayvanat bahçesi veya vahşi yaşam parkı gibi kapalı bir alanda bir fille birlikteyseniz, böyle bir etkinlik için tüm güvenlik protokollerini bildiğinizden emin olun. Her zaman çıkış noktalarına yakın durun.
  • Filin gittiğinden emin olduktan sonra, grubunuzda saldırı sırasında yaralanan herkese ilk yardım sağlayın. Ciddi şekilde yaralanan varsa tıbbi yardım isteyin. Yerel park korucularına, bekçilere, polise ve diğer ilgili taraflara neler olduğunu bildirin.
  • Yanınızda bir rehber, bekçi veya başka bir sorumlu kişi varsa, ne yapmaları gerektiğini söylediklerini dinleyin ve itaat edin!

Uyarılar

  • Hücum eden bir filden kaçmak zorunda kalırsanız ayağınızı nereye koyduğunuza dikkat edin. Takılıp düşerseniz kaçma şansınız azalabilir ve fil üzerinize gelebilir.
  • Eğer bir aracın yakınındaysanız kornaya basın ve gürültü yapın. Bu, filin o noktayı terk etmesini sağlayacaktır.
  • Bir filden kaçmaya çalışırken suya atlamak akıllıca olmayabilir. Suyun dost olmayan diğer vahşi yaşamı barındırabileceği gerçeğinin yanı sıra, filler şaşırtıcı derecede iyi yüzücülerdir ve sizi takip etmeye karar verebilirler.
  • Silah taşımak, saldıran bir file karşı güvenliğin garantisi değildir. Saldırı o kadar hızlı gerçekleşebilir ki, silahla tepki verecek zamanınız olmaz.