Hızlı Nehir Akıntısında Nasıl Hayatta Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Göllerde, nehirlerde ve akarsularda yüzmek, cankurtaranlar tarafından korunan belirlenmiş yüzme alanlarında güvenli olabilir. Ancak boğulma, ABD'de kasıtsız yaralanma ve ölümlerin beşinci önde gelen nedenidir. Soğuk su ve hava sıcaklıkları, akıntılar, dalgalar ve diğer koşullar nedeniyle doğal su ortamları için daha fazla beceri ve enerji gerekir ve bu koşullar hava durumuna bağlı olarak değişebilir. Bir nehir akıntısında nasıl hayatta kalacağınızı ve akıntıdan nasıl kurtulacağınızı bilmek sizin ve başkalarının hayatını kurtarabilir.

Adımlar

Takılıp Kalmaktan Kaçınma

  1. adım 1 nehirlerde yüzmenin risklerini bilin.1Nehirlerde yüzmenin risklerini bilin. Yüzme, güçlü yüzücüler için bile tehlikeli bir aktivitedir. Yüzme için denetlenmeyen veya belirlenmeyen alanlar çok daha tehlikelidir. Sıcak bir günde bir nehirde yüzmek büyük bir zevk olsa da, çoğu zaman bir havuzda veya cankurtaran korumalı bir plajda bulunan güvenlik önlemleri yoktur.
    • İnsanlar iyi yüzemezler. İnsanlar yüzmek için iyi tasarlanmamıştır. Olimpik sınıf bir sporcu saatte yaklaşık 4,5 m.p.h, yani saniyede yaklaşık 2 metre yüzebilir. Ortalama bir yüzücü bundan çok daha yavaş yüzer. Bir yüzücünün yeteneklerinin üstesinden gelmek için çok güçlü bir akıntı gerekmez.
    • Boğulmaların çoğu açık su kütlelerinde gerçekleşmektedir.
  2. adım 2 akıntıların tehlikelerini bilin.2Akıntıların tehlikelerini bilin. Nehirler genellikle sabit olmayan ve günden güne, mevsimden mevsime değişen doğal özelliklerdir. Nehirler çok hızlı akıntılara sahip olabilir ve akan suya kapılmak çok tehlikeli olabilir. Ayrıca, bir su yolunun güçlü bir akıntıya sahip olduğu her zaman kolay veya açık değildir. Kontrol edin:
    • Hava durumu. Eğer şiddetli yağmur yağıyorsa, su seviyesinin yükselmiş olma ihtimali yüksektir.
    • 'Ani sel' eğilimli alanlar. Bazı nehirler dağ yağmurları ya da diğer jeolojik koşullar nedeniyle aniden taşabilir.
    • Sığ sularda bile hızlı hareket eden akıntılar, dalgalar ve akıntılar.
    • Barajlar, su altı engelleri veya yüzeyde ya da suyun dibinde hareket eden kayalar veya döküntüler gibi tehlikeler.
  3. adım 3 suyun ne kadar hızlı hareket ettiğini belirlemeye çalışın.3Suyun ne kadar hızlı hareket ettiğini belirlemeye çalışın. Nesneleri, özellikle de tahta veya sopa gibi yüzdürücü nesneleri (insan yapımı nesneler, plastik veya cam atmayın) nehrin ortasına atmak size hız hakkında bir fikir vermeye başlayacaktır.
    • Unutmayın, bazen yüzeyde bir akıntı ve bir de alt akıntı vardır. Yüzeydeki hız size alt akıntı hakkında bir fikir vermeyecektir.
    • Yüzeyin yavaĢ hareket ediyor olması güvenli olduğu anlamına gelmez. Dışarıdan sakin gibi görünen bir nehir, hızlı hareket eden alt akıntılara ev sahipliği yapıyor olabilir.
  4. adım 4 yetenekleri bilin...4 Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sizinle birlikte gelenlerin yeteneklerini bilin yüzme yetenekleri ve gereken gözetim düzeyi. Uygun gözetim sağladığınızdan emin olun.
    • Yaşlarına uygun yüzme öğrenme kurslarına kayıt yaptırarak herkesin yüzmeyi iyi öğrenmesini sağlayın. Ancak bu, insanların aksiliklerden korunacağı anlamına gelmez. Küçük çocuklar söz konusu olduğunda, bu onların yeteneklerine aşırı güvenmelerine neden olabilir.
    • Zayıf yüzücülerin suyun içinde, üzerinde veya çevresinde bulundukları her zaman ABD Sahil Güvenlik onaylı can yelekleri giymelerini sağlayın. Su kanatlarına veya şişme oyuncaklara güvenmeyin; bunlar yüzücülerin yeteneklerinin ötesine geçmelerine veya aniden sönmelerine neden olabilir, bu da boğulma durumuna yol açabilir.
  5. adım 5 normal yüzme güvenliğini uygulayın5Normal yüzme güvenliğini uygulayın.
    • Her zaman bir arkadaşınızla yüzün. Asla tek başınıza veya yüzme bilmeyen biriyle yüzmeyin.
    • Bilinmeyen veya sığ sulara her zaman dikkatli bir şekilde, önce ayaklarınızla girin.
    • Güvenli bir şekilde dalın. Dalış alanları en az 9 feet derinlikte olmalı ve su altı engelleri bulunmamalıdır. Nehirler tipik olarak yükselir ve alçalır ve nehir yatağı değişebilir - dalış için gerçekten güvenli olup olmadığını bilmek genellikle mümkün değildir.
    • Ağaç, çıkıntı veya köprü gibi büyük bir yükseklikten atlamayın.
    • Akıntılar veya dalgalar tarafından devrilmemek için ayakta dururken dikkatli olun.
    • Yüzmeden önce veya yüzerken, dalarken veya yüzücülere nezaret ederken alkol ve/veya uyuşturucu kullanmayın.

Akıntıdan Kurtulma

  1. adım 1 panik yapmayın...1Panik yapmayın veya çırpınmayın. Tıpkı bir RiptidePaniklemek ve uzuvlarınızı çırpmak sizi suyun derinliklerine itebilir. Düzgün nefes almaya ve sakin kalmaya çalışın. Hiperventilasyon ve panik, bitkin düşmenize ve batmanıza neden olabilir. Nefes almak daha yüzer olmanıza neden olarak batmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. adım 2 kıyı şeridine doğru çapraz olarak yüzmeyi hedefleyin.2Kıyı şeridine doğru çapraz olarak yüzmeyi hedefleyin. Akıntıyla çok fazla mücadele edeceğiniz ve enerji harcayacağınız için kıyıya doğru düz yüzmeye çalışmayın. 45°'lik bir açıyla yüzmeye çalışın; akıntı olmadan yüzdüğünüzden daha fazla aşağı ineceksiniz.
  3. adım 3 akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın.3 Akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın. Bu işe yaramayacaktır. Eğer sürüklenirseniz, zaten bu şekilde üstesinden gelemeyeceğiniz kadar güçlü bir akıntının içindesiniz demektir.
  4. adım 4 aşağı doğru yüzün...4Sırt üstü yüzünAyaklarınız aşağıya dönük ve başınız yukarı bakacak şekilde. Çoğu uzmanın önerdiği yol budur. Bu şekilde başınız korunmuş olur. Bacaklarınız ve ayaklarınız kayalardan ve enkazdan gelen hasarı alacaktır. Ayaklarınızın üst yarısı sudan dışarı çıkmalı, bükülmeli ve başınız da suyun üzerinde olmalıdır. Akıntıya doğru bakın ve sakin olun ve çok fazla su yutmamak için suyun akışıyla birlikte nefes alın. Daha sakin bir alana geldiğinizde, ters dönün ve akıntının akışıyla birlikte kıyıya doğru çapraz olarak yüzün.
  5. adım 5 yardım çağırın.5Yardım çağırın. Olabildiğince çok gürültü yapın ve dikkat çekin. Bu sayede olası kurtarıcılar sizi sadece suyun üzerinde tutmakla kalmaz, aynı zamanda geri de çekebilirler.
    • Yanınıza bir can simidi (diğer adıyla halka şamandıra) almanız faydalı olacaktır. Bu şekilde hem suyun üzerinde kalabilir hem de geri çekilebilirsiniz.
    • Yardım çağırırken çok fazla enerji harcamayın. Su sıçraması akıntılarda veya uzaktan nadiren duyulur, bu nedenle yakınlarda birini görmediğiniz ve dikkatini çekmeye çalışmadığınız sürece su sıçratmamaya çalışın.
  6. adım 6 tıbbi yardım alın.6Tıbbi yardım alın. Kesinlikle iyi olma ihtimaliniz yüksektir, ancak böyle bir olay tıbbi muayene gerektirir. Genellikle bir 911 (acil durum) çağrısı sağlık görevlilerini ve EMT'yi çağıracaktır.
    • Soğuk veya serin suda uzun süre kalmak sizi hipotermi riskine sokar ve DONMA.
    • Özellikle paniğe kapıldıysanız çok miktarda su yutmuş olabilirsiniz.
    • Psikolojik veya fiziksel olarak şokta olabilirsiniz.
    • Beyin sarsıntısı veya başka bir yaralanmadan şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Aynı şekilde yaralanan ya da tepki vermeyen biri varsa yerel acil servisinizi arayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları