Bir Kasırgadan Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kasırga, rüzgar hızı 74 mil/saat (119 km/saat) üzerinde olan herhangi bir tropikal veya subtropikal fırtına olarak tanımlanmaktadır. Bu fırtınalar, kasırga mevsiminde (genellikle yaz sonundan sonbahar başına kadar) küçük gök gürültülü fırtına kümelerinden aniden gelişebilir, bu nedenle her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Bir kasırgadan kurtulmak için önceden nasıl hazırlanacağınızı, fırtınayı nasıl atlatacağınızı ve fırtına sona erdiğinde ne gibi önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz.

Adımlar

Önceden Hazırlanmak

  1. adım 1 kasırga eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız hazır olun.
    Kasırga eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız hazır olun. Florida, Georgia veya Carolinas gibi sık sık kasırga yaşanan bir eyalette mi yaşıyorsunuz? Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) gibi kurumlar kasırga sezonu başlamadan, yani 1 Haziran'dan önce hazır olmanızı tavsiye etmektedir. Hazırlıklarınız bir 'Aile Afet Planı' ve ailenin aceleyle kolayca bulabileceği bir 'Acil Afet Tedarik Kiti' içermelidir.
    • Bir aile afet planı, acil bir durumda ne yapacağınızı ana hatlarıyla belirtir. Örneğin, acil durum tahliye rotalarınızı planlayın ve tercih edilen bir rotanın kullanılamaz olması ihtimaline karşı birden fazla rotaya sahip olmaya çalışın. Ayrılırsanız nerede buluşacağınız konusunda anlaşın.
    • Aile üyelerine suyu, gazı ve elektriği nasıl kapatacaklarını öğretmek için tatbikatlar yapın. En küçüğünüzün bile acil servisleri nasıl arayacağını bildiğinden emin olun.
    • Afet çantası, her an hazır bulundurulması gereken bir şeydir. İçinde yiyecek, su, ilk yardım çantası ve ışık gibi en az 72 saat boyunca tek başınıza hayatta kalmak için ihtiyaç duyacağınız temel şeyler bulunmalıdır.
    • Rüzgarlar tropikal kuvvete ulaştığında, hazırlık yapmak imkansızdır ve hayatta kalmaya odaklanmanız gerekecektir.
    • Kasırgalardan kaynaklanan hasarları kapsadığından emin olmak için sigorta planınızı gözden geçirin. Ev sahibi veya kiracı sigortanız yoksa, bir plan edinin.
  2. adım 2 bir jeneratör satın almayı düşünün...
    Bir jeneratör satın almayı düşünün. Bir jeneratör, fırtına dindikten sonra elektrik geri gelene kadar elektriğinizin olmasını sağlayacaktır. Yağmurdan ve yükselen sulardan uzakta güvenli bir yerde saklayın. Nasıl doğru kullanılacağını bilin ve uygun havalandırmaya özellikle dikkat edin.
    • Jeneratörün her zaman topraklı ve kuru bir alanda olduğundan emin olun.
    • Elektrik hatlarına geri besleme yapabileceğinden, taşınabilir bir jeneratörü asla normal bir prize takmayın veya doğrudan evinizin kablolarına bağlamayın.
    • Karbon monoksit zehirlenmesi riskini azaltmak için jeneratörleri daima dışarıda, kapı ve pencerelerden uzakta çalıştırın.
    • Nasıl kullanacağınızdan emin değilseniz perakendeciden bir tanıtım isteyin.
    • Jeneratörler düzenli bakım ve test gerektirir. En çok ihtiyaç duyduğunuz anda çalışmadığını fark etmemek için talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 kendi kendine çalışan telsizler ve el fenerleri satın alın.
    Kendi kendine çalışan telsizler ve el fenerleri satın alın. Büyük bir kasırga sırasında neredeyse kesinlikle elektrik kaybedeceksiniz ve iletişim veya ışığa erişiminiz olmayacak. Elinizde pille veya kinetik enerjiyle çalışan telsizler ve el fenerleri bulundurmayı düşünün.
    • Pil yedeği olan bir NOAA 'All Alerts' hava durumu alıcısı en iyisidir. Bu radyo NOAA'dan düzenli güncellemeleri ve tahminleri dinlemenizi sağlayacaktır. Tehdit sırasında alarm moduna ayarlayın ve açık olduğundan emin olun.
    • Verimli pille çalışan veya kinetik ışıklar satın alın. Coleman LED Micropacker iyi bir modeldir ve üç adet AAA pille küçük bir alanı birkaç gün boyunca aydınlatır. Kinetik enerjili ışıklar krank gibi kaynaklardan elde edilen mekanik enerjiyi kullanır ve asla güçleri tükenmez.
    • Ateş çubukları da güvenli bir alternatiftir. Fırtına sırasında gaz sızıntısı riski göz önüne alındığında, mumlara karşı çok dikkatli olmalısınız.
    • Su geçirmez bir kapta büyük miktarda normal pil de bulundurun.
  4. adım 4 bir
    Mümkünse evinize bir 'güvenli oda' ekleyin. Güvenli oda, federal hükümetin hortum veya kasırga gibi aşırı hava olaylarına ilişkin kriterlerine dayanacak şekilde tasarlanmış bir yapıdır. Genellikle evlerin içinde bir iç odada bulunurlar. Sertifikalı bir güvenli odaya sığınan kişilerin acil bir hava durumunda yaralanma veya ölümden kaçma olasılığı çok yüksektir.
    • Konutlardaki güvenli odalar 'sertleştirilmiştir'. Bu, kalınlaştırılmış veya güçlendirilmiş beton tavan, zemin ve duvarlar ve diğer özelliklerle yüksek rüzgarlara dayanacak şekilde güçlendirildikleri anlamına gelir.
    • Güvenli odalar bir eve eklenebilir veya güçlendirilebilir. Erişilebilir olduğundan, su ve diğer temel ihtiyaçlarla donatıldığından ve içinde yaşayanlar için orta derecede konforlu olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. İnsanlar genellikle bu amaç için bir iç banyo seçerler.
    • Güvenli bir oda inşa etmeye gücünüz yetmiyor mu? Federal hükümet hibeler ve diğer finansman programları sunmaktadır.
  5. adım 5 mülkünüzü önceden güvence altına alın.
    Mülkünüzün güvenliğini önceden sağlayın. Kasırga hasarlarının çoğu, iyi korunmayan her şeyi uçurabilecek ya da parçalayabilecek şiddetli rüzgarlardan kaynaklanır. Sezon başlamadan önce harekete geçerek olası hasarı en aza indirmeye çalışın.
    • Şiddetli rüzgarlar dalların ve ağaçların düşmesine neden olabileceğinden, sezon başlamadan önce mülkünüzün yakınındaki hasarlı ağaç dallarını önceden kaldırın. Fırtına sırasında uçması muhtemel diğer kalıntıları temizleyin.
    • Evinizin çatısını, pencerelerini ve kapılarını daha iyi korumak için güçlendirin. Örneğin, fırtına hasarına karşı koruma sağlamak için darbeye dayanıklı pencereler, güçlendirilmiş kapılar ve kasırga panjurlarını önceden taktırabilirsiniz.
    • Ayrıca bir müteahhitten metal kasırga klipsleri veya kayışlar kullanarak çatınızı evin çerçevesine sabitlemesini isteyebilirsiniz.
  6. adım 6 i̇zleme veya uyarı sırasında evinizi güçlendirin.
    Bir izleme veya uyarı sırasında evinizi güçlendirin. Bir kasırganın yolda olduğunu biliyorsanız daha ileri adımlar atın. Evinizi güçlendirmiş olsanız bile, fırtına kopmadan önce güçlendirmek için alabileceğiniz önlemler vardır.
    • Fırtına panjurlarınız varsa, onları kapatın. Aksi takdirde pencerelerinizi kapatın ya da bantlayın. Kontrplak en iyi sonucu verir ve koli bandı yerine timsah bandı kullanın.
    • Gevşek yağmur oluklarını ve iniş borularını sabitleyin ve bunları enkaz veya tıkanıklıklardan temizleyin. Tüm propan tanklarını da kapatın.
    • Garaj kapılarınızın emniyetli olup olmadığını kontrol edin. Açık bırakmayın ve kapı ile zemin arasındaki boşlukları kapatın: uçan garajlar evinizi tahrip edebilir.
  7. adım 7 yiyecek ve su stoklayın.
    Yiyecek ve su stoklayın. Elektrik kesildiğinde buzdolabınız çalışmayacak ve et, süt ürünleri ya da çabuk bozulabilecek gıdalar bozulacaktır. Suyunuz da kesilebilir. Hayatta kalmak için kendinize en iyi şansı vermek için, konserve ve bozulmayan gıdalardan ve şişelenmiş sudan oluşan iyi stoklanmış bir kiler bulundurun - en az üç günlük bir tedarik.
    • Şişeleri taze içme suyu ile doldurun ve sığınağınızda saklayın. Kişi başına günde yaklaşık bir galon suya ve yemek pişirmek ve yıkanmak için daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. İçme suyunun düzenli olarak güncellendiğinden emin olmak için takviminizi işaretleyin.
    • Bozulmayacak en az üç günlük yiyecek stoğu bulundurun. Bu, konserve, konserve veya dondurularak kurutulmuş yiyecekler anlamına gelir. Evcil hayvan maması için de hazırlık yapın.
    • Tehdit aşamasında küvetinizi ve diğer büyük sürahileri dezenfekte edin ve suyla doldurun. Bu kaynaklar fırtına sonrasında içme, banyo ve tuvalet sifonu için hayati önem taşıyabilir.

Fırtınayı atlatmak

  1. adım 1 tahliye edin...
    Tahliye edin. Mümkünse fırtınadan kaçınmak için kuzeye gidin, size ulaştığında fırtına gücünü kaybetmiş olacaktır. Örneğin, Florida'nın güneyinde yaşıyorsanız Georgia'ya gidin ya da Carolinas'ta yaşıyorsanız iç kesimlere doğru ilerleyin. Fırtınayı atlatmak yerine uzaktayken ailenizi ve evcil hayvanlarınızı bir arada ve güvende tutmak çok daha kolaydır.
    • Birlikte kalın. Evinizi grup halinde terk edin ve mümkünse tek bir araba alın.
    • Her zaman yerel tahliye emirlerine uyun. Mobil bir evde yaşıyorsanız, 1994'ten sonra yapılmış olsa bile, tahliye ek bir öncelik olmalıdır. Mobil evler en zayıf Kategori 1 kasırgalarında bile yok olabilir.
    • Cep telefonunuz, ilaçlarınız, kimliğiniz, nakit paranız ve belki birkaç giysi gibi sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri yanınıza alın. Yanınızda bir acil durum tıbbi kiti de bulundurun.
    • Benzin deposunu doldurun ve kendinize bolca zaman tanıyın. Bir kasırga sırasında arabanızda olmak istemezsiniz.
    • Evcil hayvanlarınızı asla geride bırakmayın; enkazdan, sel sularından ya da uçan eşyalardan kaçamazlarsa yaralanabilir ya da ölebilirler.
  2. adım 2 bir sığınak bulun.
    Bir sığınak bulun. Eğer kalmaya karar verirseniz, fırtına sırasında sizi, ailenizi ve evcil hayvanlarınızı koruyacak bir yer bulmanız gerekecektir. Bu sığınağın herhangi bir penceresi veya tavan penceresi olmamalıdır. Evinizdeyse, tüm iç kapıları kapatın ve dış kapıları sabitleyin ve destekleyin.
    • Umarım yukarıda belirtildiği gibi hazırlık yapmışsınızdır. Bu durumda, güvenli bir alana ve ihtiyacınız olan her şeye sahip olmalısınız.
    • Eğer yoksa, mevcut zaman içinde bir şeyler yapın. Sağlam duvarları olan ve penceresiz bir iç oda seçin. Örneğin bir iç banyo veya dolap işe yarayabilir. Hatta üstünü kontrplakla kapladığınız seramik bir küvette bile kendinizi koruyabilirsiniz.
    • Alternatif olarak, bir topluluk sığınağı arayın. Florida gibi kasırga bölgelerinde eyalet çapında fırtına sırasında açılan sığınaklar vardır. Size yakın bir sığınak bulun ve yanınıza ilaçlar, sigorta belgeleri, kimlikler, yatak takımları, el fenerleri, temel atıştırmalıklar ve oyunlar gibi şeyler alın.
  3. adım 3 fırtına başlamadan en az 2 saat önce sığınağa girin.
    Fırtına başlamadan en az 2 saat önce sığınağa girin. Bu işi fazla uzatmayın. Fırtına başlamadan önce sığınağınıza gidin. Pille çalışan bir radyo ve bir miktar pil getirin ve güncellemeler için kullanın (her 15 ila 30 dakikada bir). Bu noktada, kasırganın dış bantları sizi çoktan etkilemeye başlamış olmalıdır.
    • Acil Afet Malzeme Kitinizi elinizin altında bulundurun.
    • Hava sakin görünse bile her zaman içeride kalın. Bir kasırgada hava durumu, özellikle de fırtınanın gözünden geçiyorsanız, hızla ılımlılaşabilir ve kötüleşebilir.
    • Pencerelerden, tavan pencerelerinden ve cam kapılardan uzak durun. Bir kasırgada en büyük risk uçan enkaz veya kırılan camlardır.
    • Daha fazla koruma için, masa gibi sağlam bir şeyin altında yere uzanmaya çalışın.
    • Su ve yıldırım kasırga sırasında elektrik çarpması riski oluşturur. Elektriğiniz kesilirse veya sel suyu tehdidi altındaysanız ana şalterinizi ve büyük aletlerinizi kapatın. Elektrikli aletleri, telefonu veya duşu kullanmamaya çalışın.
  4. adım 4 acil bir durumda olduğunuz yerde kalın, ancak yardım çağırın.
    Acil bir durumda olduğunuz yerde kalın, ancak yardım çağırın. Ciddi bir kasırgada çok şey olabilir. Fırtına dalgası nedeniyle tehlikede olabilir, enkaz nedeniyle yaralanabilir veya başka bir tıbbi krizle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir şey olursa ne yapmalısınız?
    • Sel suları tarafından tehdit edilmediğiniz sürece, muhtemelen en iyisi içeride ve korunaklı bir yerde kalmaktır. Şiddetli rüzgarlar ve uçuşan enkaz sizi yaralayabilir, hatta öldürebilir.
    • Siz ya da aileniz hayati tehlike altındaysanız 911'i ya da yerel acil servisleri aramayı deneyin. Ancak telefonun çalışmayabileceğini ve acil durum hizmetlerine ulaşılamayabileceğini unutmayın. Örneğin Katrina Kasırgası sırasında binlerce 911 çağrısı cevapsız kalmıştır.
    • Elinizdeki kaynakları kullanın. Yaraları ilk yardım çantasıyla elinizden geldiğince tedavi edin. Eğer 911'e ulaşabilirseniz, en azından size nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda tavsiyede bulunabilirler.

Yeniden İnşa Etmeye Başlamak

  1. adım 1 şundan emin olun's safe to emerge.
    Ortaya çıkmanın güvenli olduğundan emin olun. NOAA'dan resmi 'her şey yolunda' haberini alana kadar sığınağınızı terk etmeyin. Rüzgarlar kesilirse, bu sadece fırtınanın tehlikeli gözü olabilir, bunu 'göz duvarının' arka tarafı ve yüksek rüzgarlar takip edecektir. Bir kasırganın geçmesi saatler alabilir.
    • Fırtına gözünün etrafındaki alan rüzgar hızının en yüksek olduğu yerdir. Ayrıca kasırgalar da oluşabilir.
    • Pencereli odalara girmeden önce fırtına gözünün geçmesinden sonra en az 30 dakika bekleyin. O zaman bile çok dikkatli olmalısınız - bu noktada enkazın camları kırma ihtimali hala yüksektir.
    • Her şey yolunda gittikten sonra bile dikkatli olun. Devrilmiş ağaçlar, teller ve elektrik hatları gibi birçok tehlike olacaktır. Bu hatların ya da tellerin yakınına gitmeyin. Bunun yerine size yardım etmesi için elektrik şirketini veya acil servisleri arayın.
    • Su basmış alanlardan da uzak durun. Su basmış bir alana girmeniz gerekiyorsa çok dikkatli olun, çünkü gizli enkaz veya başka tehlikeler olabilir.
  2. adım 2 binalara girerken ekstra özen gösterin.
    Binalara girerken çok dikkatli olun. Kasırganın şiddetli rüzgarları çoğu yapıya olmasa da birçoğuna zarar verecektir. Fırtınadan sonra yapısal olarak güvenli olduğundan emin olmadığınız hiçbir binaya girmeyin. Ayrıca, bir bina ciddi hasar belirtileri gösteriyorsa, çökme ihtimaline karşı güvenli bir şekilde yapabildiğiniz kadar hızlı tahliye edin.
    • Gaz kokusu alıyorsanız, sel suları görüyorsanız veya bina yangından zarar görmüşse uzak durun.
    • Mum, kibrit, meşale veya fener yerine el feneri kullanın. Gaz kaçağı olabilir ve yangına ya da patlamaya neden olabilirsiniz. Bu tür gazların dışarı çıkmasını sağlamak için pencere ve kapıları açın.
    • Güvenli olduğundan KESİNLİKLE emin olmadığınız sürece elektriği açmaya çalışmayın. Açmadan önce tüm elektrik ve gaz bağlantılarını kontrol edin.
    • Bir yapıya girerken gevşek veya kaygan döşeme tahtalarına, düşen molozlara ve çatlamış duvarlara dikkat edin.
  3. adım 3 hasarı değerlendirin.
    Hasar durumunu değerlendirin. Bir kasırga sırasında ilk önceliğiniz güvende kalmak ve aileniz ile evcil hayvanlarınızın sağlığını korumaktır. Ancak bu yapıldıktan sonra durum değerlendirmesi yapmaya başlamalısınız. Evinizde yapısal hasar olup olmadığını kontrol edin. Endişe verici bir durum varsa, mümkün olan en kısa sürede yetkililerin kontrol etmesini sağlayın ve hasar giderilene kadar bölgeye yaklaşmayın.
    • Kanalizasyon, bakteri veya dökülen kimyasallarla temas etmiş olabilecek her şeyi temizleyin ve dezenfekte edin. Bozulmuş tüm yiyecekleri de atın. Şüpheye düştüğünüzde atın.
    • Su sisteminizi çalışır ve güvenli hale getirin. Örneğin hasarlı septik sistemleri tamir ettirin ve kuyularınızı kimyasal kirlenmeye karşı kontrol ettirin.
    • Küf barındırabilecek ıslak alçıpan ve diğer panelleri sökmeye ve değiştirmeye başlayın.
  4. adım 4 su basan bodrumları boşaltın.
    Su basmış bodrumları boşaltın. Su basmış bir bodruma asla girmemelisiniz - elektrik çarpması riskinin yanı sıra, sel suları döküntüleri gizleyebilir veya ham kanalizasyon gibi şeylerden kaynaklanan bakterileri barındırabilir. Bunun yerine, bir pompa kullanarak su seviyesini her gün kademeli olarak yaklaşık üçte bir oranında azaltın.
    • Üst kattaki güvenli bir prize bir vakum makinesi takın ve suyu pompalamaya başlayın. Kabloyu sudan uzak tutun ve güvenlik için lastik çizme giyin.
    • Ağır hizmet tipi bir gaz pompanız varsa, hortumu bir pencereden bodruma doğru besleyin.
    • Bodrum katını güvenli bir şekilde boşaltamıyorsanız, itfaiyeyi arayın ve sizin için yapmalarını isteyin.
  5. adım 5 kayıpları sigorta şirketinize bildirin.
    Kayıpları sigorta şirketinize bildirin. Sel, rüzgar ve fırtına hasarlarını kapsayan bir sigorta poliçeniz varsa, evinizdeki ve mülkünüzdeki kayıpların bir kısmını telafi edebilirsiniz. Bir rapor hazırlamak için mümkün olan en kısa sürede sağlayıcınızla iletişime geçin.
    • Talepleriniz için bir hasar listesi hazırlayın. Fotoğraf ve video çekin, onarımlar, malzemeler ve hatta otel masrafları için makbuzları saklayın.
    • Evi boşaltmak zorunda kalırsanız, sigorta şirketinizin size nerede ulaşacağını bildiğinden emin olun. Onlarla telefonla iletişime geçmeyi deneyin. Birçok sigorta şirketinin ücretsiz, 24 saat hizmet veren 1-800'lü telefon numaraları vardır.
    • Tam bir kayıp durumunda, bazı insanlar sigorta eksperinin dikkatini çekmek için evin üzerine adreslerini ve sigorta şirketinin adını bile yazarlar.
    • Daha fazla hasarı önlemek için elinizden geleni yapın. Örneğin hasarlı bir çatıyı bir muşamba ile örtün ve açıklıkları kontrplak, plastik veya diğer malzemelerle kapatın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir kasırgadan önce evimin pencerelerini kapatmam gerekli mi?
    Esasen, bir kasırgada, kasırgadan gelen basıncı evinizin dışında tutmaya çalışırsınız. Bu basınç evin içine girerse, aslında evin dışındaki basınçla birlikte çalışarak etkiyi aşağı yukarı iki katına çıkarabilir. Fırtına yaklaşırken evinizi sağlam tutmak için pencerelerinizi kapatmanız çok gerekli bir adımdır.

İpuçları

  • Kasırga sezonu:
    • Atlantik Havzası (Atlantik Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi) ve Orta Pasifik Havzası: 1 Haziran - 30 Kasım arası.
    • Doğu Pasifik Havzası (140º Batı boylamına kadar uzanır): 15 Mayıs - 30 Kasım arası.
  • Yaşlı veya hasta gibi birinin yardımınıza ihtiyacı varsa, güvenli bir yere gitmesine yardımcı olun.
  • Dışarıya sadece mutlaka çıkmanız gerekiyorsa çıkın. Fırtına geçene kadar evinizi terk etmeniz için genellikle bir neden olmamalıdır.
  • Atlantik Havzası (Atlas Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi) ve Orta Pasifik Havzası: 1 Haziran - 30 Kasım arası.
  • Doğu Pasifik Havzası (140º Batı boylamına kadar uzanır): 15 Mayıs - 30 Kasım arası.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Konserve ton balığı, kraker, kurabiye, ekmek vb. gibi bozulmayan yiyecekler. Tüm bozulabilir yiyecekler fırtınadan önce tüketilmeli veya elektrik olmadan sağlık riski oluşturacağından fırtınadan sonra imha edilmelidir.
  • Şişelenmiş su. Bölgedeki su muhtemelen kirli olacaktır. Aylar sonra bile suyunuzu kaynatın.
  • Pencerelerinizi korumak için kontrplak ve bant
  • Birkaç pilli veya kinetik el feneri
  • Telsiziniz ve el feneriniz için çok sayıda yedek pil.
  • Pille çalışan bir NOAA Hava Durumu Radyosu
  • Işıldaklar - mumlardan daha güvenli
  • Jeneratör ve talimatları - talimatları her zaman yakınınızda veya erişilebilir bir yerde bulundurun
  • Masa oyunları, kartlar, kağıt ve kalem gibi eğlence araçları
  • Evcil hayvanınız varsa, evcil hayvan maması ve ekstra su, kafesleri ve rahat battaniyeler/oyuncaklar
  • Su geçirmez botlar da dahil olmak üzere herkes için ekstra kıyafetler