Yıldırım Çarpmasından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir yıldırım çarpmasından kurtulmanın en iyi yolu elbette ki çarpılmaktan kaçının ilk etapta. Bununla birlikte, açıkta kaldıysanız ve yıldırım düşmek üzere olduğunu hissediyorsanız, çömelmek vücudunuzdaki hasarı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Eğer çarpılırsanız, acil tıbbi müdahale ve uzun süreli fiziksel ve duygusal terapi şarttır; ancak yine de hayatınızın sonsuza dek değişebileceğini kabul etmelisiniz.

Adımlar

Saldırı Yakın Göründüğünde Çömelme

  1. adım 1 karıncalanma hissini ve diğer olası çarpma belirtilerini tanımlayın.
    Karıncalanma hissini ve diğer olası çarpma belirtilerini tanımlayın. Yaklaşan bir yıldırım çarpmasını önceden tahmin etmenin gerçekten güvenilir bir yolu olmasa da, elektrik yükü oluştuğuna dair işaretleri fark etmeniz mümkündür. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, güvenli davranın ve gerçekleşmek üzere olan bir çarpmanın yakınında olduğunuzu varsayın:
    • Cildinizde karıncalanma hissi
    • Boynunuzdaki veya kollarınızdaki tüylerin diken diken olması
    • Yakındaki metal nesnelerden yayılan donuk, mavi-beyaz bir parıltı
    • Açıklanamayan bir vızıltı, tıkırtı veya çatırtı sesi
  2. adım 2 çömelin ve başınızı dizlerinizin arasına koyun.
    Çömelin ve başınızı dizlerinizin arasına koyun. Amaç, yere ayaklarınızdan daha fazla dokunmadan yere yaklaşmaktır. Sırtınızı ve ellerinizi yerden uzak tutun ve başınızı dizlerinizin arasına sokun.
    • Yere düz bir şekilde uzanmayın. Çoğu insan, yakınlarındaki yere çarpan ve içlerinden geçen yıldırım tarafından vurulur, bu nedenle yere temas eden yüzey alanınızı artırmayın.
    • Ancak çömelmek, vücudunuza doğrudan bir çarpma olasılığını azaltacaktır ve başınızı eğmek, başınızın (ve beyninizin) en yüksek noktanız (ve en olası çarpma noktanız) olmasını engeller.
  3. adım 3 olası işitme hasarını sınırlamak için kulaklarınızı kapatın.
    Olası işitme hasarını sınırlamak için kulaklarınızı kapatın. Hiç şüphesiz daha önce yakındaki yıldırımların gürültüsüyle irkilmişsinizdir. Size veya çok yakınınıza yıldırım düşerse, ses kalıcı işitme hasarına neden olacak kadar yüksek olabilir.
    • Ellerinizi kulaklarınızın üzerine koysanız bile yine de işitme hasarı yaşayabilirsiniz, ancak muhtemelen daha az şiddetli olacaktır.
  4. adım 4 ayaklarınızın taşakları üzerinde dengede durun ve topuklarınızı birbirine değdirin.
    Ayak topuklarınızın üzerinde dengede durun ve topuklarınızı birbirine değdirin. Ayak topuklarınızı yukarı kaldırarak yerle temas yüzeyinizi azaltın. Topuklarınızı da birbirine değdirirseniz, yere çarpan yıldırımın bir ayağınızdan çıkıp diğerine geçmesi ve tekrar yere inmesi, böylece vücudunuzun geri kalanı üzerindeki etkisini azaltması mümkündür.
    • Ayaklarınızın üzerinde dengede duramıyorsanız ayaklarınızın üzerinde düz durun. Kendinizi sabitlemek için ellerinizi yere koymayın.
    • Ayakkabılarınızdaki kauçuk tabanlar sizi yıldırımdan korumayacaktır.

Acil ve Sürekli Yardım Alma

  1. adım 1 arkadaşlarınızı ve ailenizi kalp masajı öğrenmeye ve hemen harekete geçmeye teşvik edin.
    Arkadaşlarınızı ve ailenizi kalp masajı öğrenmeye ve hemen harekete geçmeye teşvik edin. Bir yıldırım çarpması kalbinizi ve solunumunuzu durdurabilir. Kalbiniz potansiyel olarak kendini yeniden başlatabilirken, solunumunuz acil tıbbi müdahale olmadan yeniden başlamayabilir.
    • Seyirciler yıldırım çarpmasından hemen sonra müdahale edebilirler. Kurban herhangi bir elektrik yükü taşımaz.
    • Bilinci yerinde olmayan bir yıldırım çarpması mağduru hareket ettirilmemelidir, bu nedenle yardım sağlamada bir miktar tehlike vardır - istatistiksel olarak olası olmasa da yıldırımın aynı yere iki kez düşmesi mümkündür. Bununla birlikte, kalbi veya solunumu durmuş bir kazazede için acil kalp masajı en iyi hayatta kalma şansını sunar.
    • Bir görgü tanığı mümkün olan en kısa sürede acil servisleri aramalıdır.
  2. adım 2 kendinizi uzun bir fiziksel iyileşme sürecine hazırlayın.
    Kendinizi uzun bir fiziksel iyileşme sürecine hazırlayın. Yıldırım çarpan insanların %90'ı hayatta kalsa da, büyük bir çoğunluğu önemli fiziksel etkiler yaşar. Örneğin yıldırım çarpması ciddi yanıklara, kalıcı sinir hasarına ve geçici (ve nadiren kalıcı) felce neden olabilir.
    • Bazı insanlar yıldırım çarpmasından yürüyerek kurtulur, bazıları hastanede günler veya haftalar geçirir ve bazıları da hayatta kalamaz. Bu nedenle mümkün olduğunca yıldırım çarpmasından kaçınmak çok önemlidir.
    • Bazı kurbanların ciltlerinde damarlara veya ağaç köklerine benzeyen kalıcı yara izleri oluşur. Bu izler yıldırımın vücutlarının neresinden geçtiğini gösterir.
  3. adım 3 hafızanızın ve kişiliğinizin kalıcı olarak etkilenebileceğini kabul edin.
    Hafızanızın ve kişiliğinizin kalıcı olarak etkilenebileceğini kabul edin. Yıldırım çarpmasının etkileri konusunda hala çok fazla gizem var, ancak birçok mağdurun fiziksel etkilerden çok daha fazlasını yaşadığı açık görünüyor. Hafıza sorunları yaygın olarak rapor edilmekte ve bazı mağdurların çarpma öncesine göre belirgin bir şekilde farklı bir kişiliğe büründüğü görülmektedir - örneğin utangaç ve çekingen biriyken kabadayıya dönüşmek gibi.
    • Bazı uzmanlar yıldırım çarpmasının kurbanın sinir sistemini yeniden düzenlediğini ve böylece beyni etkilediğini teorize etmektedir.
    • Mağdurların kişiliklerindeki değişiklikleri fark etmeleri her zaman kolay değildir, ancak yakınları bazen tamamen farklı bir kişiyle karşı karşıyaymış gibi hissedebilirler.
  4. adım 4 profesyonel terapi ve yıldırım çarpması mağduru gruplarını araştırın.
    Profesyonel terapi ve yıldırım çarpması mağduru gruplarına başvurun. Yıldırım çarpmasının psikolojik etkileri fiziksel etkilerinden çok daha uzun sürebilir. Kafa karışıklığı, korku, şüphe, öfke ve bir dizi başka duygu yaşayabilirsiniz. Eğitimli bir terapistle konuşmak, yıldırım çarpması sonrası hayatınızı yaşamayı öğrenmede genellikle önemli bir adımdır.
    • Yıldırım çarpmasından kurtulanlar genellikle aynı travmayı yaşamış diğer kişilerle bağlantı kurmaktan yararlanırlar; ne de olsa onlar sizin neler yaşadığınızı gerçekten anlayabilecek kişilerdir. Yıldırım çarpmasından kurtulan gruplar için internette arama yapın.

Yıldırım Çarpmasından Kaçınma

  1. adım 1 dışarı çıkmadan önce plan yapın.
    Dışarı çıkmadan önce önceden plan yapın. Gök gürültülü fırtınalar güneşli günlerde bile hızla ortaya çıkabilir. Açık havada bir etkinlik planladığınızda, hava durumunu kontrol etmek için zaman ayırın ve fırtına için bir acil durum planı yapın. Örneğin:
    • Piknik yapacaksanız, yakınlarda herkesin girebileceği sağlam bir bina olduğundan veya gerekirse herkesin arabasına binmeyi bildiğinden emin olun. Piknik çadırı yeterli yıldırım koruması sağlamayacaktır.
    • Gök gürültülü fırtına ihtimali varken tekneyle açılmayın ve yaklaşan bir fırtına belirtisi görür görmez kıyıya geri dönün. Teknede yakalandıysanız, iç bir alanda toplanın ve hiçbir metal parçaya dokunmayın.
    • Gök gürültülü fırtına olasılığı yüksekse, planlarınızı kapalı bir etkinlikle değiştirin. Örneğin, havuz yerine müzeye gidin!
  2. 2. adım kullanın
    Olası saldırılara maruz kalmanızı sınırlamak için '30/30 Kuralı 'nı kullanın. En güvenli yol, gök gürültüsü duyduğunuz her an içeride kalmaktır. Ancak, şimşek çakması ile gök gürültüsü sesi arasında 30'a kadar sayabilirseniz, dışarıdayken çarpılma riskiniz azalır.
    • 30 saniye saymayı hedefleyin, 30'a kadar sayabildiğiniz kadar hızlı saymayı değil!
    • '30/30 Kuralı 'nın diğer yarısına gelince, gök gürültüsünün son sesini duyduktan sonra en az 30 dakika içeride kalmalısınız.
  3. adım 3 su tesisatı ve elektrik tesisatı olan sağlam bir binaya sığının.
    Su tesisatı ve elektrik tesisatı olan sağlam bir binaya sığının. Çardaklar ve barakalar yıldırıma karşı koruma sağlamaz ve aslında yıldırımı o yere çekebilir. Ancak, evler ve işyerleri gibi sağlam yapılar, çarpmayı toprağa yönlendirecek su tesisatı ve elektrik hatlarına sahiptir. Yapının ortasına yakın durduğunuz ve herhangi bir tesisat veya kabloya dokunmadığınız sürece, muhtemelen yaralanmayacaksınız.
    • Açık havada yakalandıysanız ve korunmak için tek seçeneğiniz bir çardak ya da ağaçsa, suyla kaplı olmayan alçak bir alana çömelmeyi tercih edin.
  4. adım 4 gerekirse arabanızda kalın ve't touch any metal surfaces.
    Gerekirse arabanızın içinde kalın ve hiçbir metal yüzeye dokunmayın. Arabanıza yıldırım düşerse, metal çerçeve genellikle yıldırım çarpmasını etrafınıza ve yere yönlendirecektir. Arabanın içindeyken ellerinizi, ayaklarınızı ve vücudunuzu metal yüzeylerden uzak tutun.
    • Güvenli bir şekilde sağlam bir binaya ulaşabiliyorsanız, bunu yapın. Aksi takdirde arabanızda kalın.
    • Üstü açık arabalar, üstü kapalı olsa bile, bu korumayı sağlamaz!
  5. adım 5 mantıklı önlemler alın, ancak't live in fear of lightning strikes.
    Mantıklı önlemler alın, ancak yıldırım çarpması korkusuyla yaşamayın. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 240.000 kişiye yıldırım çarpmasına rağmen, yıldırım çarpma olasılığınız çok düşüktür. Ayrıca, dünya genelinde insanların sadece %10'u (yılda yaklaşık 24.000 kişi) yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir.
    • Dolayısıyla, gök gürültülü fırtınalar sırasında içeride kaldığınız ve diğer önlemleri aldığınız sürece, yıldırım çarpma olasılığınız çok düşük olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları