Uzun Bir Düşüşten Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yerden 10 kat yükseklikteki bir iskeleden kayarsanız ya da paraşütünüz arızalandığında kendinizi serbest düşerken bulursanız ne yapabilirsiniz? Bu her an olabilir, ancak düşmek her zaman kolay değildir. İhtimaller sizin tarafınızda değildir, ancak hayatta kalmak mümkündür. Aklınızı başınızda tutabilirseniz, düşüşünüzün hızını etkileyebileceğiniz ve çarpmanın nihai gücünü azaltabileceğiniz yollar vardır.

Adımlar

Birkaç Kattan Düşme Durumunda Hayatta Kalma Stratejisi

  1. adım 1 aşağı inerken bir nesne yakalayın.
    Aşağı inerken bir nesne tutun. Bir tahta ya da kiriş parçası gibi büyük bir nesneyi tutmayı başarabilirseniz, hayatta kalma şansınızı büyük ölçüde artırırsınız. Nesne, yere düştüğünüzde darbenin bir kısmını emecek ve kemiklerinizdeki stresi biraz azaltacaktır.
  2. adım 2 düşüşünüzü parçalara ayırmaya çalışın.
    Düşüşünüzü parçalara ayırmaya çalışın. Bir binanın yanına ya da vahşi doğada bir uçurumdan düşüyorsanız, bir çıkıntıya, daha alçak bir uçuruma, bir ağaca ya da başka bir nesneye çarparak düşüşünüzü parçalara ayırmak için elinizden geleni yapın. Bu, düşüşünüzün momentumunu kırar ve onu birkaç kısa düşüşe böler, bu da size hayatta kalma şansı verir.
  3. adım 3 vücudunuzu gevşetin.
    Vücudunuzu gevşetin. Dizleriniz ve dirsekleriniz kilitli ve kaslarınız sert ise, düşmenin etkisi hayati organlarınıza daha fazla zarar verecektir. Kendinizi kaskatı tutmayın. Vücudunuzu gevşetmek için elinizden geleni yapın ki yere çarptığınızda vücudunuz darbeyi daha kolay alabilsin.
    • (Nispeten) sakin kalmanın bir yolu, daha yüksek hayatta kalma oranlarına yol açan adımları gerçekleştirmeye odaklanmaktır.
    • Vücudunuzun farkında olun, kilitlenmediklerinden emin olmak için kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirin.
  4. adım 4 dizlerinizi bükün.
    Dizlerinizi bükün. Muhtemelen hiçbir şey bir düşüşten kurtulmak için dizlerinizi bükmekten daha önemli (ya da yapması daha kolay) değildir. Araştırmalar, çarpma anında dizlerin bükülü olmasının çarpma kuvvetlerinin büyüklüğünü 36 kat azaltabildiğini göstermiştir. Ancak dizlerinizi çok fazla bükmeyin - kilitlenmemeleri için sadece hafif bir bükülme sağlayın.
  5. adım 5 önce ayakları yere koyun.
    Önce ayaklarınızı yere koyun. Hangi yükseklikten düştüğünüz önemli değil, her zaman ayaklarınızın üzerine inmeye çalışmalısınız. Önce ayaklar üzerine inmek darbe kuvvetini küçük bir alanda yoğunlaştırarak ayaklarınızın ve bacaklarınızın darbenin en kötüsünü emmesini sağlar. Başka bir pozisyondaysanız, yere çarpmadan önce kendinizi düzeltmeye çalışın.
    • Neyse ki, önce ayak pozisyonunu almak içgüdüsel bir tepki gibi görünmektedir.
    • Ayaklarınızı ve bacaklarınızı sıkıca bir arada tutun, böylece her iki ayağınız da yere aynı anda çarpar.
    • Ayak toplarınızın üzerine inin. Ayak parmaklarınızı çarpışmadan önce hafifçe aşağı doğru çevirin, böylece ayak toplarınızın üzerine ineceksiniz. Bu, alt vücudunuzun darbeyi daha etkili bir şekilde emmesini sağlayacaktır.
  6. adım 6 yana doğru düşmeye çalışın.
    Yana doğru düşmeye çalışın. Ayaklarınızın üzerine indiğinizde, ya yana, ya öne ya da arkaya düşeceksiniz. Sırt üstü düşmekten kaçınmaya çalışın. Yana düşmek istatistiksel olarak en iyisidir. Bunu başaramazsanız, bunun yerine öne doğru düşmeye çalışın ve düşüşünüzü kollarınızla kırın.
  7. adım 7 zıpladığınız zaman için başınızı koruyun.
    Zıpladığınız zaman için başınızı koruyun. Büyük bir yükseklikten karaya düştüğünüzde, genellikle zıplarsınız. İlk darbeyi atlatan bazı kişiler (genellikle ayak üstü inişte) ikinci darbede ölümcül bir yaralanma yaşar. Zıpladığınızda büyük olasılıkla bilinciniz kapalı olacaktır. Kollarınızı dirsekleriniz öne bakacak (ve yüzünüzün önüne çıkacak) şekilde başınızın yanlarına koyarak ve parmaklarınızı başınızın veya boynunuzun arkasına bağlayarak başınızı kollarınızla örtün. Bu, başınızın büyük bir bölümünü kaplar.
  8. adım 8 derhal tıbbi yardım alın.
    Derhal tıbbi yardım alın. Uçuşunuza tepki olarak akan tüm adrenalinle, inişte yaralandığınızı bile hissetmeyebilirsiniz. Görünür şekilde yaralanmamış olsanız bile, derhal tedavi edilmesi gereken kırıklar veya iç yaralanmalar geçirmiş olabilirsiniz. Kendinizi nasıl hissediyor olursanız olun, mümkün olduğunca çabuk bir hastaneye gidin.

Uçaktan Düşme Durumunda Hayatta Kalma Stratejisi

  1. adım 1 kemer pozisyonunu kullanarak düşüşünüzü yavaşlatın.
    Kemer pozisyonunu kullanarak düşüşünüzü yavaşlatın. Bir uçaktan düşmediğiniz sürece, bu adımı denemek için yeterli zamanınız olmayacaktır. Bu skydiving tekniğini kullanarak kendinizi yayarak yüzey alanınızı en üst düzeye çıkarın.
    • Vücudunuzun ön kısmı yere bakacak şekilde pozisyon alın.
    • Sırtınızı ve leğen kemiğinizi kavislendirin ve başınızı geriye doğru eğin. başının arkasına dokun bacaklarının arkasına
    • Kollarınızı uzatın ve dirseklerinizi 90 derecelik bir açıyla bükün, böylece alt kollarınız ve elleriniz avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde öne baksın (başınıza paralel ve yanlarda); bacaklarınızı omuz genişliğinde açın.
    • Dizlerinizi hafifçe bükün. Bacaklarınızı kilitlemeyin ve bacak kaslarınızı gevşek tutun ve darbenin çoğunu absorbe etmek için hareketin içine girin.
  2. adım 2 en iyi iniş noktasını bulun.
    En iyi iniş noktasını bulun. Çok yüksekten düşmelerde, indiğiniz yüzey hayatta kalma şansınız üzerindeki en büyük etkendir. Yere çarptığınızda tüm momentumunuzu bir anda kaybetmeyeceğinizden, giderek daha yumuşak hale gelen dik yamaçlar arayın. Düşerken altınızdaki araziyi gözlemleyin.
    • Beton gibi sert, esnek olmayan yüzeyler düşmek için en kötü yüzeylerdir. Çarpma kuvvetini dağıtmak için daha az yüzey alanı sunan çok düzensiz veya pürüzlü yüzeyler de istenmeyen yüzeylerdir.
    • Düşmek için mümkün olan en iyi yüzeyler, üzerine düştüğünüzde sıkışacak veya yol verecek yüzeylerdir, karyumuşak zemin (yeni sürülmüş tarla veya bataklık gibi) ve ağaçlar veya sık bitki örtüsü (bunlar yüksek çarpma riski oluştursa da).
    • Suya düşmek sadece yaklaşık 150 feet'e (45,7 m) kadar güvenlidir; bu yükseklikten sonra sıkıştırılamayacağı için çimentoya düşmekten biraz daha iyi olacaktır. Suya düşme Ayrıca boğulma riski de yüksektir (büyük olasılıkla bilincinizi kaybedeceğiniz için). Su köpüklü ve kabarcıklı ise içine düşmek çok daha güvenlidir.
  3. adım 3 kendinizi iniş noktasına yönlendirin.
    Kendinizi iniş noktasına yönlendirin. Eğer bir uçaktan düşüyorsanız, çarpışmadan önce genellikle yaklaşık 1-3 dakikanız olacaktır. Ayrıca yatay olarak iyi bir mesafe (birkaç mil veya üç kilometreye kadar) kat etme kabiliyetine sahip olacaksınız.
    • Yukarıda açıklanan kemer pozisyonundan, kollarınızı omuzlarınızdan hafifçe geriye çekerek (böylece çok fazla öne doğru uzatılmazlar) ve bacaklarınızı düzleştirerek (uzatarak) uçuşunuzu ileriye doğru yönlendirebilirsiniz.
    • Kollarınızı uzatarak ve topuklarınızla başınızın arkasına dokunmaya çalışıyormuş gibi dizlerinizi bükerek geriye doğru hareket edebilirsiniz.
    • Sağa dönüşler, kemer pozisyonunda kalırken üst vücudunuzu hafifçe sağa çevirerek (sağ omzunuzu eğerek), sola dönüşler ise sol omzunuzu eğerek gerçekleştirilebilir.
  4. adım 4 doğru iniş tekniğini kullanın.
    Doğru iniş tekniğini kullanın. Vücudunuzu gevşetmeyi, dizlerinizi bükmeyi ve önce ayaklarınızı yere koymayı unutmayın. Geriye doğru değil öne doğru inin ve sıçrama ihtimaline karşı başınızı kollarınızla koruyun.
    • Kemer pozisyonundaysanız, yere çarpmadan önce vücudunuzu dik konuma getirin, böylece çarpma anında başka bir pozisyonda yakalanmazsınız (bir kılavuz olarak, hızınıza bağlı olarak 1.000 fitte çarpmadan önce yaklaşık 6-10 saniyeniz olduğunu unutmayın).

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Neden vücudunun üzerine inemiyorsun? Geniş bir alan olduğu için o kadar zarar vermez mi?
    Bir düşünün: gövdeniz tüm iç organlarınızın bulunduğu yerdir. Büyük bir yükseklikten sırt üstü düşmek büyük olasılıkla göğüs kafesinizi parçalayacak ve hayati organlarınızı yok edecektir.
  • Soru
    Kucağımda bir çocuk varsa düşmesini engelleyebilir miyim?
    Evet, ancak kolunuzun başının ve vücudunun etrafında kilitli ve destekli olduğundan emin olun. Kendinizi aşağıya bırakın ve darbeyi alın.
  • Soru
    Suya düşmek düşüşü kırmaya yardımcı olur mu?
    Olabilir, ancak bu yüksekliğe bağlıdır. Suya düşerek bir yerinizi çok kolay kırabilirsiniz ve ardından bir veya daha fazla kırık kemikle yüzerken boğulmaktan kaçınmaya çalışırsınız.

İpuçları

  • Kendinizi kontrolsüz bir şekilde takla atarken bulursanız, kemer pozisyonuna geçerek dengeyi yeniden kazanmaya çalışın. Başka hiçbir şey olmasa bile, denge biraz sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Dibe vurursanız ve dip gevşek kum / kil benzeri bir maddeden oluşuyorsa, orada sıkışıp kalma olasılığınız vardır. Panik yapmayın! Sadece bir merdivene basar gibi adım atma hareketi yapın ve ellerinizi kullanarak sizi uzun ve güçlü patlamalarla yukarı doğru itin. En az bir dakika boyunca yeterli oksijene sahip olacaksınız, bu da size yüzeye ulaşmak için bolca zaman kazandıracaktır.
  • Sakin olun, panik yapmakla meşgulseniz doğru düşünemezsiniz!

Uyarılar

  • İnsanlar 100 feet (30,5 m) veya daha yüksek yüksekliklerden düştüklerinde çok nadiren hayatta kalırlar ve 20-30 feet (6,1-9,1 m) yüksekliklerde bile ölüm oranı yüksektir. Her zaman en iyisi hiç düşmemektir.