Gelgitten Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

'Rip tide' terimi genellikle yüzücüleri kıyıdan uzaklaştırabilen uzun, dar su bantları olan rip akıntılarını tanımlamak için kullanılır. Bazı araştırmacılar akıntının sonuna kadar yüzmeyi tavsiye ederken, Ulusal Atmosfer ve Okyanus İdaresi (NOAA) gibi kuruluşlar kaçmak için kıyıya paralel yüzmeyi tavsiye etmektedir. Her iki durumda da sakin olmak ve doğrudan akıntıya karşı yüzmekten kaçınmak hayati önem taşımaktadır. Eğer kurtulamıyorsanız, bir cankurtaranın veya diğer plaj müdavimlerinin dikkatini çekmek için bağırın ve kollarınızı sallayın.

Adımlar

Rip Akıntısına Kapılırsanız Tepki Verme

  1. adım 1 sakin olun....
    Sakin olun. Bir rip akıntısına yakalanırsanız, panik yapmayın. Sakin olursanız durumdan kurtulma şansınız daha yüksek olacaktır. Soğukkanlılığınızı korumak enerjinizi korumanıza ve net düşünmenize yardımcı olabilir.

    Sakin Kalmak için İpuçları

    Nefesinizi kontrol etmeye çalışın. Başınızı suyun üzerinde tutun ve yavaş, derin nefesler alın.

    Olumlu, sakinleştirici düşünceler düşünün. Kendinize 'Panik yapma. Bu akıntıdan kurtulabilirsin. Onunla savaşma, enerjini koru ve akıntının kenarında kırılan dalgaları ara.'

    Kendinize rip akıntısının sizi suyun altına sürüklemediğini hatırlatın. Rip akıntıları sizi sadece kıyıdan uzaklaştırır. Akıntının sizi suyun altına çekeceğinden endişelenmek paniğe yol açabilir.

  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda yardım çağırın're not a strong swimmer.
    Güçlü bir yüzücü değilseniz yardım çağırın. Kaçış, akıntıyla birlikte yüzmeyi ve ardından akıntının kenarını geçmek için kıyıya paralel yüzmeyi içerir. Yüzme bilmiyorsanız yardım çağırın ve bir cankurtaranın ya da sahildeki diğer insanların dikkatini çekmek için kollarınızı sallayın.
    • Eğer yüzmeyi biliyorsanız, kaçabilmeli ve akıntıdan uzak bir açıyla kıyıya geri yüzebilmelisiniz. Ancak, akıntıdan kurtulma beceriniz konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, yardım çağırın ve el sallayın.
  3. adım 3 yüzün...
    Yüzmek veya Suya basmak akıntıdan çıkana kadar yüzün. İçgüdüleriniz akıntıyla mücadele etmek ve doğrudan kıyıya geri yüzmek yönünde olabilir. Ancak bu yapabileceğiniz en tehlikeli şeydir. Bunun yerine, akıntı zayıflayana ve sınırından yüzebilene kadar başınızı suyun üzerinde tutmaya odaklanın.
    • Çoğu rip akıntısı kıyıdan yaklaşık 50 ila 100 yarda (46 ila 91 m) uzakta zayıflar. Akıntı azalmaya başladığında, akıntıdan yüzerek çıkmanız daha kolay olacaktır.
    • En güçlü yüzücüler bile rip akıntısıyla mücadele edemez. Akıntıya karşı yüzmeye çalışmak yorgunluğa ve boğulmaya neden olabilir.
  4. adım 4 akıntıdan kaçmak için kıyıya paralel yüzün.
    Akıntıdan kaçmak için kıyıya paralel yüzün. Çoğu rip akıntısı 30 ila 100 feet (9,1 ila 30,5 m) genişliğindedir. En yakın kırılan dalgaları arayın; bunlar akıntının kenarını gösterir. Dalgalara doğru yüzün ve doğrudan kıyıya doğru değil, kıyıya paralel hareket ettiğinizden emin olun.

    Kıyıya Paralel Yüzmek ve Serbest Yüzmek

    Bazı araştırmacılar kıyıya paralel yüzülmemesini tavsiye etmektedir. Bunun yerine, yaklaşık 3 dakika sürebilecek şekilde akıntının sonuna kadar yüzmeyi önermektedirler.

    Kıyıya paralel yüzmek resmi tavsiyedir. NOAA ve ABD Cankurtarma Derneği 2018 yılı itibariyle yüzücüleri kıyıya paralel yüzmeye teşvik etmeye devam etmektedir.

    Önemli çıkarımlar: Eğer güçlü bir yüzücü değilseniz, yardım çağırın. Yüzebiliyorsanız, kıyıya paralel yüzün, ancak kendinizi yormaktan kaçının. İlerleme kaydedemiyorsanız, enerji tasarrufu yapın ve akıntı zayıflayana veya kurtarma gelene kadar yüzün.

  5. adım 5 kendinizden sonra kıyıya çapraz olarak yüzün're out of the current.
    Akıntıdan çıktıktan sonra kıyıya doğru çapraz olarak yüzün. Akıntıdan çıktıktan sonra, akıntıdan uzak bir açıyla kıyıya geri dönün. Rip akıntısından çapraz olarak yüzmek akıntıya tekrar girme olasılığınızı en aza indirir.
    • Rip akıntıları genellikle iskelelerin ve sahile dik (90 derecelik açıyla) diğer yapıların etrafında oluşur. Bu yapılardan birinin yakınındaysanız, ondan uzakta yüzün.
    • Gerekirse, dinlenmek için periyodik olarak durun ve yüzün. Yorulduysanız ve daha fazla yüzemiyorsanız, yardım çağırın ve kollarınızı sallayın.

Rip Akıntısını Tespit Etmek

  1. adım 1 suya girmeden önce kaçınılması gereken alanları tespit etmeye çalışın.
    Suya girmeden önce kaçınılması gereken alanları tespit etmeye çalışın. Rip akıntısı belirtilerini kontrol etmek, ilk etapta bir akıntıya yakalanmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Rip akıntısını tespit etmenin her zaman mümkün olmadığını unutmayın, bu nedenle herhangi bir uyarı işareti görmeseniz bile dikkatli olun.
    • Rip akıntısının belirtileri hafiftir ve her zaman mevcut değildir. Rip akıntısı siz sudayken de oluşabilir.
  2. adım 2 kıyı şeridini yüksek bir konumdan kontrol edin.
    Kıyı şeridini yüksek bir konumdan kontrol edin. Sahile ilk gittiğinizde dalgaların kumla buluştuğu bölgeye bakın. Kumul veya tahta kaldırım gibi yüksek bir nokta en iyi görüş noktasını sunar.
    • Bir rip akıntısını yüksek bir konumdan tespit etmek göz hizasından tespit etmekten daha kolaydır.
    • Polarize güneş gözlükleri, rip akıntısının uyarı işaretlerini fark etmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Güneşin parıltısı olmadan, dalga modellerinde bir boşluk veya denize taşınan enkaz gibi işaretleri daha kolay fark edebilirsiniz.
  3. adım 3 gelen dalga düzenlerindeki boşlukları arayın.
    Gelen dalga modellerinde boşluklar arayın. Beyaz köpüğün olmadığı ya da kırılan dalgaların görünmediği alanları kontrol edin. Bir dalga ile arkasındaki dalga arasındaki boşlukları aramadığınızı unutmayın. Rip akıntılarını gösteren boşluklar yatay dalga çizgisinin içindedir.
    • Rip akıntılarının görüntülerini internette aramayı deneyin. Bunları tespit etmek zordur, ancak dalga desenindeki bir boşluk iyi bir göstergedir.
  4. adım 4 kıyıdan uzaklaşan köpük veya deniz yosunlarını tespit edin.
    Kıyıdan uzaklaşan köpük veya deniz yosunlarını tespit edin. Genellikle dalgalar köpük, deniz yosunu ve diğer döküntüleri kuma doğru taşır. Aşağı yukarı sallanmak ya da kıyıya doğru hareket etmek yerine sürekli olarak denize doğru ilerleyen bir nesne kanalı arayın. Okyanus içinde kıyıdan uzağa doğru akan bir nehre benzeyebilir.
    • Ayrıca, rip akıntısı içindeki suyun rengi hafifçe değişebilir. Bunun nedeni akıntı tarafından toplanan tortulardır.
  5. adım 5 rip akıntısının oluştuğundan şüphelendiğiniz alanlardan kaçının.
    Rip akıntısının oluştuğundan şüphelendiğiniz alanlardan kaçının. Rip akıntısı belirtileri gördüğünüz bölgede suya girmeyin. En yakın cankurtarana haber verin; muhtemelen zaten haberdar olacaklardır, ancak her ihtimale karşı onları kontrol etmek yararlı olacaktır. Onlara plaj tahminlerini ve tehlikeli koşullarla ilgili herhangi bir uyarı veya ikaz olup olmadığını sorun.
    • Rip akıntısı belirtisi görmeseniz bile tedbiri elden bırakmayın. Bunları tespit etmek zordur ve herhangi bir belirti görmeseniz bile bir rip akıntısı mevcut olabilir.

Plaj Güvenliği Uygulaması

  1. adım 1 sadece bir cankurtaran görevdeyken yüzün.
    Sadece bir cankurtaran görevdeyken yüzün. Tek başınıza yüzmekten kaçının ve güvenlikli plajları tercih edin. Ayrıca, özellikle olası rip akıntıları veya diğer tehlikeli koşullarla ilgili herhangi bir uyarı varsa, bir cankurtaran standının önünde suda yüzmeye gidin.
    • Bir cankurtaran standının yakınında yüzün, ancak battaniyenizi veya sandalyelerinizi standın önüne kurmamayı unutmayın. Cankurtaran kurtarma yapmak zorunda kalırsa suya giden açık bir yola ihtiyaç duyacaktır.
    • Korumasız bir plajda yüzmeye giderseniz, belinizden daha derine inmekten kaçının. Suya girerken yanınızda bir yüzdürme cihazı bulundurmanız da en iyisidir.
  2. adım 2 suya girmeden önce yerel plaj hava durumunu kontrol edin.
    Suya girmeden önce yerel plaj hava durumunu kontrol edin. Sahile vardığınızda, potansiyel olarak tehlikeli okyanus koşullarını gösteren bayrakları veya işaretleri arayın. Bir bayrak görürseniz ve ne anlama geldiğinden emin değilseniz, bir cankurtarana sorun.
  3. adım 3 hava güzel olsa bile dikkatli olun.
    Hava güzel olsa bile dikkatli olun. Kuvvetli rüzgarlar dalgaları daha dalgalı hale getirebilirken, rip akıntıları doğrudan hava koşullarından kaynaklanmaz ve sakin koşullarda bile oluşabilir. Temel faktörler arasında okyanus tabanının şekli, kum bariyerleri ve iskeleler, kayalar ve iskeleler gibi yapılar yer almaktadır.
    • Rip akıntıları her zaman oluşabilir, ancak gelgitin düşük olduğu zamanlarda oluşma olasılığı daha yüksektir.
  4. adım 4 don't try to rescue someone caught in a rip current.
    Rip akıntısına kapılmış birini kurtarmaya çalışmayın. Sadece bir cankurtaran veya diğer eğitimli acil durum müdahale ekibi kurtarma girişiminde bulunmalıdır. Cankurtaran yoksa, acil durum hizmetlerini arayın ve akıntıya kapılan kişiye talimatları bağırarak söyleyin.
    • Onlara bağırın 'Sakin olun! Akıntıyla savaşmaya çalışmayın. Akıntıdan kurtulmak için kıyıya paralel yüzün.'
    • Yüzen bir nesne bulmaya çalışın ve mümkünse akıntıya kapılan kişiye atın. Can yeleği veya halka şamandıra gibi kurtarma ekipmanınız yoksa, sörf tahtası, kayık tahtası, soğutucu veya köpük erişte doğaçlama yüzdürme cihazları olarak işe yarayabilir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Rip akıntıları sizi suyun altına çeker mi?
    Hayır, rip akıntıları sizi suyun altına çekmez, ancak sizi kıyıdan uzaklaştırır. Onlara karşı savaşmaya çalışmak yorgunluğa yol açarak hayatınızı tehlikeye atabilir. Bu nedenle kıyıya doğru yüzerek akıntıdan kurtulmaya çalışmak yerine akıntıya ve kıyıya paralel yüzmek önemlidir.
  • Soru
    İnsanlar rip akıntılarında neden boğulur?
    İnsanlar panikleyip sudaki kontrollerini kaybettiklerinde ya da akıntıya karşı yüzmeye çalışıp kendilerini tükettiklerinde rip akıntılarında boğulabilirler. Bir başkasını rip akıntısından kurtarmaya çalışan deneyimsiz bir yüzücü de akıntının panikleyen kurbanı tarafından çekilebilir ve bu da boğulmaya yol açabilir.
  • Soru
    Riptide ile dip akıntısı arasındaki fark nedir?
    Dip akıntısı, sahilde büyük dalgalar kırıldığında meydana gelen bir akıntı türüdür. Bir dalga kırıldıktan sonra, su geri hücum edebilir ve bir sonraki kırılan dalga tarafından ezilmeden önce altınıza veya geriye doğru çekildiğinizi hissetmenize neden olabilir. Gerçek bir riptide, açık denizde, bir girişte meydana gelen bir akıntı türüdür. Rip akıntıları da açık denizde meydana gelir ve sizi su yüzeyinde çeker.

İpuçları

  • Bir rip akıntısına yakalandıysanız ve ne yapacağınızdan emin değilseniz, el sallamaktan ve yardım için bağırmaktan korkmayın, utanmayın veya utanmayın.
  • Rip akıntılarını tanımlamak için genellikle 'rip tide' terimi kullanılır, ancak bunlar aynı şey değildir. Rip akıntısı, genellikle yüzücüler için yasak olan dar su kanallarında meydana gelen benzer bir akıntı türüdür. Bu tür akıntıların rip akıntıları ile karıştırılmaması için 'rip tide' yerine 'tidal jet' veya 'flood jet' terimleri tercih edilmektedir.

Uyarılar

  • Unutmayın, olimpik bir yüzücü bile bir rip akıntısını geride bırakamaz. Asla doğrudan kıyıya doğru yüzerek akıntıyla mücadele etmeye çalışmayın.