Köpekbalığı Saldırısından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Köpekbalıkları nadiren saldırır, ancak saldırdıklarında genellikle ciddi ve bazen ölümcül yaralanmalara neden olurlar. Bilim insanları köpekbalıklarının insanlara bizi yemek için saldırdığına inanmıyor; daha ziyade ne tür bir hayvan olduğumuzu merak ettikleri için etimizi ısırıyorlar; tıpkı köpeklerin yeni arkadaşlarını koklaması gibi, ancak çok daha ölümcül. Köpekbalıklarının yaşam alanlarından uzak durmak, zarar görmekten kaçınmanın en kesin yoludur. Ancak yanlışlıkla köpekbalıklarının istila ettiği sulara girdiyseniz, bir plan yapmanız gerekir.

Adımlar

Savunma Oynamak

  1. adım 1 gözlerinizi köpekbalığından ayırmayın.
    Gözlerinizi köpekbalığından ayırmayın. Köpekbalıklarının birkaç farklı saldırı yöntemi vardır. Bazen doğrudan yüzüp saldırırlar, bazen saldırmadan önce bir süre daire çizerler ve bazen de sürpriz bir saldırı için arkadan sinsice yaklaşırlar. Köpekbalığına karşı savunma yapabilmek için nerede olduğunu bilmeniz gerekir, bu nedenle kaçışınızı planlarken bile hayvanı izlemek için her türlü çabayı gösterin.
  2. adım 2 sakin olun...
    Sakin olun ve ani hareketler yapmayın. Köpekbalığını ilk gördüğünüzde, büyük ihtimalle sizi rahatsız etmeden yüzerek uzaklaşacaktır. Bir köpekbalığını yüzerek geçemezsiniz, bu nedenle kıyıya çok yakın olmadığınız sürece güvenli bir yere doğru koşmaya çalışmak en iyi seçeneğiniz olmayabilir. Aklınızı başınızda tutmanız önemlidir, böylece durumu sürekli olarak değerlendirebilir ve güvenliğe nasıl ulaşacağınızı bulabilirsiniz.
    • Yavaşça kıyıya veya bir tekneye doğru ilerleyin; hangisi daha yakınsa onu seçin. Yüzerken kollarınızı çırpmayın, tekme atmayın ya da su sıçratmayın.
    • Köpekbalığının yolunu kapatmayın. Köpekbalığı ile açık okyanus arasında duruyorsanız, uzaklaşın.
    • Hareket ederken sırtınızı köpekbalığına dönmeyin. Unutmayın, köpekbalığını görüş alanınızda tutmak önemlidir.
  3. adım 3 savunma pozisyonuna geçin.
    Savunma pozisyonuna geçin. Eğer hemen sudan çıkamıyorsanız, köpekbalığının olası saldırı açılarını azaltmaya çalışın. Yeterince sığ suda iseniz ayaklarınızı yerde tutun. Yavaşça bir resif, kazık veya kaya çıkıntısına ya da herhangi bir katı engele doğru geri çekilin, böylece köpekbalığı arkanızdan dolaşamaz. Bu şekilde sadece önünüzdeki saldırıları savunmak zorunda kalırsınız.
    • Kıyıya yakın bir yerde dalış yapıyorsanız, siper bulmak için alçalmanız gerekebilir. Okyanusun dibinde bir resif veya kaya arayın.
    • Açık suda, başka bir yüzücü veya dalgıçla sırt sırta verin, böylece herhangi bir yönden gelebilecek bir saldırıyı görebilir ve buna karşı savunma yapabilirsiniz.

Köpekbalığı ile Mücadele

  1. adım 1 köpekbalığının yüzüne ve solungaçlarına vurun.
    Köpekbalığının yüzüne ve solungaçlarına vurun. Saldırıya uğramanız halinde yapabileceğiniz en iyi şey, köpekbalığının sizi güçlü ve güvenilir bir tehdit olarak görmesini sağlamaktır. Genellikle, köpekbalığının solungaçlarına, gözlerine veya burnuna (burnunun ucu) sert bir darbe geri çekilmesine neden olacaktır. Bunlar gerçekten de bir köpekbalığının tek savunmasız bölgeleridir.
    • Eğer bir zıpkın tabancanız ya da sopanız varsa, onu kullanın! Keskin bir nesne köpekbalığını korkutup kaçıracak kadar acı vermenin iyi bir yoludur. Başını, özellikle de gözlerini ya da solungaçlarını hedef alın.
    • Eğer silahınız yoksa, doğaçlama yapın. Köpekbalığından korunmak için kamera veya taş gibi cansız bir nesne kullanın.
    • Eğer etrafınızda hiçbir şey yoksa, kendi vücudunuzu kullanın. Köpekbalığının gözlerini, solungaçlarını veya burnunu hedef alın. Yumruklarınızla, dirseklerinizle, dizlerinizle ve ayaklarınızla dövüşün.
    • Köpekbalıkları, diğer balıkların pürüzsüz pullarının aksine şaşırtıcı derecede sert ve keskin bir cilde sahiptir, bu nedenle bunun farkında olun.
  2. adım 2 köpekbalığı ısrar ederse dövüşmeye devam edin.
    Köpekbalığı ısrar ederse dövüşmeye devam edin. Gözlerine ve solungaçlarına sert, keskin darbelerle tekrar tekrar vurun. Suyun altında ekstra güç sağlamayacağından, vurmadan önce rüzgar yapmayın. Ayrıca gözlere ve solungaçlara pençe atabilirsiniz. Köpekbalığı sizi bırakıp yüzerek uzaklaşana kadar bunu yapmaya devam edin.

Kaçma ve Yardım Alma

  1. adım 1 sudan çıkın.
    Sudan çıkın. Köpekbalığı yüzerek uzaklaşsa bile, sudan çıkana kadar gerçekten güvende değilsiniz. Köpekbalıkları geçici olarak ayrılabilir ve daha sonra saldırıya devam etmek için geri gelebilir. Mümkün olduğunca çabuk kıyıya veya tekneye geri dönün.
    • Yakınlarda bir tekne varsa, yanınıza gelmeleri için sakin ama yüksek sesle seslenin. Köpekbalığı aktif olarak size saldırmadığı sürece beklerken mümkün olduğunca hareketsiz kalın; ve tekne size ulaştığında mümkün olduğunca çabuk tekneye binin.
    • Eğer kıyıya yakınsanız, hızlı yüzmekama yumuşak bir şekilde. Çırpınmak köpekbalığının dikkatini tekrar çekecek ve kanınızı dağıtacaktır, bu da daha fazla köpekbalığı çekebilir. Diğer vuruşlardan daha az sıçrama gerektiren yumuşak ters göğüs vuruşunu yapın.
  2. adım 2 tıbbi yardım alın.
    Tıbbi yardım alın. Isırıldıysanız, mümkün olan en kısa sürede tedavi olun. Isırıldığınız yere bağlı olarak büyük kan kaybı meydana gelebilir, bu nedenle kanamayı durdurmak için derhal uygun adımları atın. Yaralarınız küçük görünse bile, kendinizi kontrol ettirmeniz çok önemlidir. Tıbbi bakım alana kadar sakin olun, böylece kanınız vücudunuzda daha hızlı pompalanmaz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Hareketsiz kalmanın ne faydası olacak? Köpekbalığı öldüğümü düşünürse yine de saldıracaktır, değil mi?
    Yüzmek gibi düzensiz hareketler kötü bir fikirdir. Suda ölü gibi yüzmek de iyi bir fikir değildir - köpekbalığı yine de yiyecek olup olmadığınızı belirlemek için bir 'deneme ısırığı' yapabilir. Yapılacak en iyi şey sakin kalmak ve suda asılı kalmaktır. Yüzmek köpekbalığını uyaracaktır çünkü vücutlarında panik hareketini algılayan bir sensör vardır. Eğer sakin kalırsanız, köpekbalığı ilgisiz kalabilir.
  • Soru
    Ya köpekbalığına bağırırsam? Bir şey yapar mı?
    Köpekbalığına çığlık atmanın köpekbalığını kızdırmak ve sinirlendirmek dışında hiçbir etkisi olmayacaktır.
  • Soru
    Gözlerine veya solungaçlarına vurmayı planlarken köpekbalığının ağzı açılırsa ne yaparsınız?
    Eğer köpekbalığı siz saldırmaya niyetlenirken kolunuzu yakalamayı başarırsa, diğer elinizi kullanarak diğer tarafa yumruk atın. Genelde çoğu köpekbalığının tepki süresi sizin yumruk attığınızı görüp ağızlarını açacak kadar hızlı değildir, ancak zaten ağzı açık bir şekilde üzerinize geliyorlarsa ve onlardan kaçamıyorsanız, diğer elinizle nişan almayı deneyin.

Video

İpuçları

  • Çevrenizin farkında olun. Köpekbalıkları genellikle inişlerde veya kıyılara yakın yerlerde avlanır. Sürekli olarak sudan atlayan balıklar görürseniz, muhtemelen etrafta bir yırtıcı var demektir ve bu bir köpekbalığı olabilir.
  • Panik halinde sıçramaktan, tekmelemekten veya çırpınmaktan kaçının, çünkü bu köpekbalığını saldırmaya teşvik edebilir.
  • Şafak vakti, alacakaranlıkta veya geceleri yüzmeye gitmeyin çünkü bu saatler köpekbalıklarının beslendiği zamanlardır.

Uyarılar

  • Hiçbir durumda köpekbalığından uzağa yüzmeyin. Köpekbalığı sizden çok daha hızlı hareket eder.
  • Bir köpekbalığını asla kışkırtmayın veya kendinizi kasıtlı olarak saldırıya uğrayabileceğiniz bir konuma sokmayın.
  • Köpekbalığının burnuna vurmayın, gözlerine vurmayı hedefleyin. Sadece gözlerine değil solungaçlarına da vurabilirsiniz. Burnuna vurmak köpekbalığının ısırmasına neden olacaktır.