Hortumdan Nasıl Kurtulunur (Çocuklar için)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hortumlar 300 mph (480 km/sa) hıza kadar rüzgar üretebilen ve yoluna çıkan her şeyi yok edebilen şiddetli rüzgar fırtınalarıdır. Korktunuz mu? Korkmayın. Bu makale size bir hortum için nasıl plan yapacağınızı ve bir hortum geldiğinde kendinizi nasıl koruyacağınızı öğretecek.

Adımlar

Fırtına için Hazırlık

  1. adım 1 kasırgalar hakkında daha fazla bilgi edinin.
    Hortumlar hakkında daha fazla bilgi edinin. Hortumlar hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız muhtemelen onlardan daha fazla korkacaksınız; bir hortuma zihinsel olarak hazırlanmanın iyi bir yolu onlar hakkında bilgi edinmektir. Bir ebeveynden veya güvendiğiniz bir yetişkinden sizi kütüphaneye götürmesini isteyin veya ne olduklarını ve ne kadar şiddetli olabileceklerini daha iyi anlamak için hortumlarla ilgili çocuk dostu çevrimiçi makaleler okumanıza izin verin. Bu şekilde, eğer bir tanesi gelirse, o kadar korkmayabilirsiniz.
  2. adım 2 bir hayatta kalma kiti hazırlayın.
    Bir hayatta kalma kiti hazırlayın. Ailenizden kitin içine koymak üzere aşağıdaki şeyleri toplamanıza yardım etmelerini isteyin. Arabanız için ikinci bir hayatta kalma kiti hazırlamak iyi bir fikir olabilir.
    • Bir ilk yardım çantası
    • Pille çalışan bir radyo
    • Ailenizdeki herkes için yeterli sayıda el feneri
    • Ekstra piller
    • Ailenizi en az 3 gün beslemeye yetecek kadar bozulmayan (konserve) gıda maddesi
    • Konserve açacağı
    • Üç gün yetecek kadar şişe su
    • Herkes için koruyucu giysi
    • Gaz, su ve elektriğin nasıl kapatılacağına ilişkin yazılı talimatlar
  3. Bir afet planı hazırlayın ve herkesin bunu bildiğinden emin olun. Tüm ailenizden birlikte oturmalarını ve bir kasırga durumunda ne yapmanız ve nereye gitmeniz gerektiği hakkında konuşmalarını isteyin. Aklınıza gelebilecek her şeyi kapsadığınızdan emin olun; buna dışarıda, bahçede ve hatta arabada olmanız durumunda ne yapmanız gerektiği de dahildir.
    • Evcil hayvanlarınızı da dahil etmeyi unutmayın! Hortum sırasında toplanmak için evinizin en alt katında (varsa tercihen bodrum katında), pencerelerden uzakta (banyo veya dolap gibi) sağlam, iç mekan bir oda seçmelisiniz. Sığınak odanızda kolay erişim için hayatta kalma kitiniz bulunmalıdır.
  1. adım 2 diğer önemli bilgileri bildiğinizden emin olun.
    Diğer önemli bilgileri bildiğinizden emin olun. Bunlar şunları içerebilir:
    • Siren çaldığında bunun ne anlama geldiği (bazı bölgeler şiddetli fırtınalar için de siren çalar)
    • Hangi ilçe veya mahallede yaşadığınız
    • Ev adresiniz
    • Bölgedeki diğer kasırgaya karşı güvenli evler veya işyerleri
    • Ebeveyninizin iletişim bilgileri

Kasırga Sırasında Güvende Kalmak

  1. adım 1 bir gözlem yayınlanırsa bir kasırga için hazırlanın.
    Hortum nöbeti verilirse hortuma hazırlanın. Çoğu bölgede kasırga nöbeti için sirenler çalmayacaktır, ancak yine de kasırga uyarısı almanız durumunda hava durumunu takip etmeniz gerekir. Fırtınadan haberdar olmak için yerel haberleri açın veya radyo dinleyin. Bir hortumun vurması ihtimaline karşı uyumanız ya da evinizi terk etmeniz tavsiye edilmez.
  2. adım 2 kasırga uyarısı verilir verilmez güvenli odanıza veya sığınak alanınıza gidin.
    Kasırga uyarısı verilir verilmez güvenli odanıza veya sığınak alanınıza gidin. Sirenleri duyarsanız, uyuyorlarsa ailenizi hemen uyandırın ve güvenli odanıza veya sığınağınıza gidin. Uyarılar, bir kasırga bölgenizde olduğunda ve neredeyse vuracağı kesinleştiğinde verilir. Özellikle fırtına zaten üzerinizdeyse, kendinizi ve ailenizi hızlı ve güvenli bir şekilde bodrum katına götürün. Evcil hayvanlarınızı unutmayın!
    • Eğer fazladan birkaç dakikanız varsa, bisiklet kaskı almayı düşünün. Kulağa aptalca gelebilir, ancak kasırga sırasında kask takmak başınızı uçan molozlardan ve kırık camlardan koruyacak ve hatta muhtemelen hayatınızı kurtaracaktır. Küçük çocuklar ve bebekler için, onları bir araba koltuğuna bağlamak, tıpkı bir araba kazasında olduğu gibi bir hortum sırasında onları koruyacak ve dengeleyecektir.
    • Hortumdan daha da fazla korunmak için masa gibi ağır bir mobilyanın altına oturun ya da üstünüze battaniye örterek küvete uzanın. Kasırga ile aranızdaki hemen hemen her şey sizi en azından biraz daha korumaya yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 güvenli odada veya sığınak alanında kalın.
    Güvenli odada ya da sığınak alanında kalın. Hortum vurduğunda, başka bir kişi olmadığı sürece (bu durumda bir yetişkin geri dönmelidir) hiçbir şey için geri dönmeye değmez. Doldurulmuş bir hayvan, resim albümü ya da evcil hayvanlarınız için bile geri dönmemelisiniz. Bunların hiçbiri hayatınızı riske atmaya değmez.
    • Evcil hayvanlarınız kafese kapatılmadığı sürece kasırga sırasında sığınacak kadar akıllı olacaklardır, bu nedenle bir noktada güvenli odanızda size katılırlarsa çok şaşırmayın.
  4. adım 4 fırtına hakkında bilgi sahibi olmak için pille çalışan radyoyu dinleyin.
    Fırtına hakkında bilgi sahibi olmak için pille çalışan radyoyu dinleyin. Kasırganın geçtiğini ya da radyoda anons edildiğini düşünseniz bile en az 20 dakika ya da kalan şimşek ve gök gürültüsü geçene kadar sığınağınızda kalın. Bu da en az hortumun kendisi kadar tehlikeli olabilir ve daha kötü hava koşullarının yaklaştığının bir işareti olabilir.

Hortumdan Sonra Yardım Aramak

  1. adım 1 tehlikenin geçtiğinden emin olana kadar sığınağınızda veya güvenli odanızda kalın.
    Tehlikenin geçtiğinden emin olana kadar sığınağınızda veya güvenli odanızda kalın. Ancak, sığınağınız ciddi şekilde hasar görmüşse veya siz ya da bir başkası yaralanmışsa, dışarı çıkıp yardım aramanız daha iyi olabilir. Acil durum hizmetleri fırtına geçtikten hemen sonra olay yerinde olacaktır.
  2. adım 2 kendinizi ve başkalarını sakin ve güvende tutun.
    Kendinizi ve başkalarını sakin ve güvende tutun. İşte bu noktada hayatta kalma kitiniz işe yarayacaktır.
    • Herkese bir el feneri verin. Bu sadece görmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda fırtınadan sonra kendinizi diğer potansiyel tehlikelerden korumanıza ve kurtarma ekiplerine ve acil servislere yardım için sinyal göndermenize de yardımcı olacaktır. El fenerinizin bitmesi ihtimaline karşı fazladan pilleri yakınınızda bulundurduğunuzdan emin olun.
    • Kendinizi veya başkalarını tehlikeye atmadan yaralı veya mahsur kalmış kişileri kontrol edin. İlk yardım çantanızı kullanın ve acil servisin gelmesini beklerken elinizden geldiğince yardım edin.
    • Mümkünse bir yetişkinin evinizi tehlikelere karşı incelemesini sağlayın. Kırık camlar, devrilmiş elektrik hatları veya ağaçlar ve diğer enkazlar dikkat etmeniz gereken şeylerdir. Güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız elektriği, gazı ve suyu kapatarak daha fazla tehlike riskini azaltın.
  3. adım 3 yardım isteyin.
    Yardım isteyin.
    • Afet yardım istasyonları büyük olasılıkla fırtınadan sonraki birkaç saat içinde kiliseler veya Kızıl Haç gibi kuruluşlar tarafından kurulacaktır. Bu istasyonlarda sizin ve ailenizin uyuyabileceği, yemek yiyebileceği ve tıbbi tedavi ya da yardım alabileceği bir yer olacaktır. Bunlardan birine gitmeye çalışın ya da oraya ulaşmanıza yardımcı olacak bir kurtarıcı gibi birini bulun. Sadece fiziksel olarak yapamıyorsanız veya sığınağınızda mahsur kaldıysanız birinin sizi kurtarmasını bekleyin; yardım görevlilerinin zaten yapacak yeterince işi olacaktır. Mümkünse evinizi bir bayrak ya da notla işaretleyerek güvenli bir şekilde dışarı çıktığınızı onlara bildirin.
    • Kapana kısıldıysanız ya da fiziksel olarak kendi başınıza dışarı çıkamıyorsanız, yardım için işaret vermeye çalışın. Hortum sonrasında büyük olasılıkla çok fazla konuşma, bağırma ve diğer sesler olacaktır, bu nedenle üçlü gruplar halinde sinyal vererek kendinizi kurtarıcılardan ayırın. Üç bağırış, üç ıslık, üç alkış, el fenerinizin üç kez yanıp sönmesi vb. küresel tehlike sinyalidir.
  4. adım 4 enkazdan kurtarabildiklerinizi kurtarın.
    Enkazdan kurtarabildiklerinizi kurtarın. Evinize geri dönmenizin güvenli olduğuna karar verildiğinde, hortumdan kurtulan herhangi bir şey bulmaya çalışın. Muhtemelen sizin ve aileniz için özel olan fotoğraflar, oyuncaklar, kitaplar veya kıyafetler gibi birçok eşyanız vardı. Belki bunlardan bazıları zarar görmeden kalmıştır! Yine de çok fazla umutlanmamaya çalışın; hala saklamaya değer pek bir şey bulamayabilirsiniz.
  5. adım 5 hayatınıza devam etmeye çalışın.
    Hayatınıza devam etmeye çalışın. Hortumlar korkutucu ve yıkıcı olabilir, ancak başınızı dik tutmanız gerekir. Enkazın temizlenmesine ve evinizin ya da diğer binaların onarılmasına ya da yeniden inşa edilmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, alacağınız tüm yeni oyuncakları ve kıyafetleri ya da mahallenizin felaketin üstesinden gelmeye ne kadar yaklaşacağını düşünün. Her şey tam bir fiyasko değildir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Evim yoksa nasıl uyuyabilir ve hayatta kalabilirim?
    Kasırgalardan korunmak için genellikle yiyecek, ilk yardım malzemeleri ve uyku tulumlarıyla dolu güvenli bir sığınak vardır. Bunlar genellikle belediye binasında bulunur. Bölgenizde bir hortum meydana gelmeden önce ailenizden sizi bu sığınaklardan birini gezdirmelerini isteyin, böylece tüm aile nereye gideceğinizi ve hortum sırasında ve sonrasında nasıl güvende kalacağınızı bilir. Eğer evinizi kaybederseniz, insanlar size ve ailenize yardım edecektir.
  • Soru
    Evim yıkılırsa ve gidecek ya da yaşayacak bir yerim yoksa ne yapacağım?
    Arkadaşlarınızla veya ailenizle kalabilirsiniz. Bu bir seçenek değilse, bir otelde veya bir barınakta kalabilirsiniz.
  • Soru
    Ya güvenli bir yerde değilseniz ve güvenli bir yere ulaşamıyorsanız?
    Eviniz tuğla veya betondan yapılmışsa, en sağlam duvarı bulun ve dibine yatın/oturun. Üstünüzde battaniye olan bir küvette saklanabilirsiniz. Bunlar mümkün değilse, düz bir şekilde uzanmak için en derin hendeği/çukuru bulun. Herhangi bir kaskınız varsa onu takın.

İpuçları

  • Bazen kasırga sırasında sizi rahatlatması için hayatta kalma çantanıza doldurulmuş bir hayvan veya battaniye koymak iyi olabilir.
  • Afet planınızı evinize gelebilecek arkadaşlarınız, akrabalarınız veya komşularınızla paylaşın, böylece onlar da bir kasırgaya hazırlıklı olurlar. Yanınızda başkalarının olması ihtimaline karşı hayatta kalma çantanıza fazladan malzeme koymak da iyi bir fikir olabilir.
  • Bir hortum sırasında herhangi bir nedenle sığınaksız kalırsanız, yere ya da ağaçlardan uzak bir hendeğe uzanın. Çömelin ve ellerinizle başınızı örtün, yapabiliyorsanız üstünüze bir battaniye veya ceket koyun.

Uyarılar

  • Bir kasırganın büyüdüğünü ve iki tarafınıza da gitmediğini görürseniz, size doğru geliyor demektir. Derhal sığınak arayın.
  • Bir hortum geçtiğinde, ciddi bir yaralanma veya muhtemelen ölmemek için devrilmiş teller veya ağaçlar, kırık camlar veya diğer güvenli olmayan enkazlar için etrafınıza bakın. Tehlikeyi en aza indirmek için daima parmakları kapalı ayakkabılar ve koruyucu giysiler giyin.
  • Ne yaparsanız yapın, hortumun geçip geçmediğini kontrol etmek için pencereden dışarı bakmaya veya dışarı çıkmaya çalışmayın. Radyoyu dinleyin ve sağduyunuzu kullanın.
  • Bir kasırgadan kaçmaya çalışmayın! Sadece bir sığınak bulun ya da bir hendeğe çömelin.
  • Arabalar ve mobil evler bir hortumdan korunmak için güvenli sığınaklar değildir. Dışarıda bir hendeğe çömelmek, bunlardan birinin içinde olmaktan çok daha güvenlidir.
  • Hortum sırasında asla dışarı çıkmayın, çünkü bu ciddi yaralanmalara ve/veya ölüme neden olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Barınak
  • Bir felaket planı
  • Hayatta kalma kit(ler)i